Pracodawca nie opłaca składek ZUS

Dowiedziałam się że mój pracodawca nie opłaca moich składek ZUS od kwietnia 2019 roku.
Dodatkowo od sierpnia nie wysyła do ZUS raportów rozliczeniowych.
Na moim koncie PUE przedstawione są pozycje tylko do lipca. Reszty nie ma.
Co mogę w tej sytuacji zrobić? Jestem od dwóch tygodni na zwolnieniu lekarskim.
Czy mogę mieć z tego tytułu jakieś problemy? Co mogę z tym zrobić skoro nie mam kontaktu z pracodawcą, ponieważ tydzień temu stosunek pracy uległ rozwiązaniu po wysłaniu przeze mnie rozwiązania umowy w trybie natychmiastowym.
Dodatkowo minął tydzień od dostarczenia za potwierdzeniem rozwiązania umowy a w dalszym ciągu nie mam świadectwa pracy.
Skarga do inpekcji pracy została już wysłana. Czy został już tylko sąd pracy?
anonim cytuj
17-11-2020
Tak tylko sąd pracy jeszcze.
Zastanawia mnie jednak kto wypłaci Ci za zwolnienie lekarskie skoro ZUS nie ma świadomości że pracowałaś.

anonim cytuj
17-11-2020
No właśnie nad tym się zastanawiam. Zwolnienie lekarskie było zgłoszone jeszcze w trakcie zatrudnienia. Dodatkowo na koncie pue widnieje jako ubezpieczona przez pracodawcę w dalszym ciągu. Bo zgłoszona jestem, jedynie brakuje raportów z trzech ostatnich miesięcy i nie wiem czy to ma wpływ na wypłatę zasiłku chorobowego jeżeli będzie zwolnienie dłuższe i przejmie je ZUS?

anonim cytuj
17-11-2020
Czyli zwolnienie jest kontynuowane i było już przez rozwiązaniem umowy ?

anonim cytuj
17-11-2020
Tak, jest kontynuowane i było przed wysłaniem przeze mnie rozwiązania umowy

anonim cytuj
17-11-2020
No to i tak pracodawca musi wysłać do ZUS za czas po rozwiązaniu umowy i on się będzie tłumaczyć z braku deklaracji.

anonim cytuj
17-11-2020
Czyli ja nie będę miała przez to żadnych problemów?

anonim cytuj
17-11-2020
Teoretycznie nie, o ile wywiążą się z obowiązku złożenia Z-3 za pani zwolnienie

anonim cytuj
17-11-2020
A jeśli by tego nie złożyli to co muszę zrobić?

anonim cytuj
17-11-2020
Tylko sąd pracy.

anonim cytuj
17-11-2020
Dziękuję serdecznie za pomoc

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

Kontrola pracownika na L4.
Przebywam właśnie na chorobowym, jest to mój pierwszy dzień. Wcześniej nigdy nie korzystałem z tego przywileju osoby pracującej. Będąc dociekliwym chciałem zorientować się co mogę będąc na L4. Większość formułek jest dla mnie w zupełności zrozumiała, ale dwie kwestie tworzą wyłącznie niejasności i chciałbym uzyskać od życzliwej osoby wyjaśnienie. 1." Czy nie wykorzystuje zwolnienia lekarskiego od pracy w sposób niezgodny z jego celem."...
Współwłaściciel auta robi problemy.
Córka kupiła auto na swojego chłopaka jest wpisana jako współwłaściciel. Niestety się rozstali i robi jej teraz problemy. Chciałaby go teraz sprzedać i kupić inne tylko jak to zrobić aby było dobrze. Raczej z nim się nie dogada a nie dał ani złotówki....
Zwrot długu.
Witam, Pożyczyłam znajomemu pieniądze, nie mam pisemnej umowy, była to kwota 1000 zł , zwrócił mi 400 zł i reszty nie chce oddać. Jako dowód mam tylko SMS do niego , gdzie potwierdza że jest mi winny te pieniądze. Co mogę teraz zrobić, czy mam szanse w sądzie, czy sama mogę napisać pozew. Mogę prosić o jakieś wskazówki....
Odmowa naprawy gwarancyjnej.
Szanowni Państwo piszę bo mam problem z serwisem oraz chciał bym przy okazji ostrzec przed zakupem urządzeń firmy ***. 22 marca 2023 roku kupiłem stację parową. W dniu 8 września 23 r. oddałem parownice do serwisu bo leci z niej woda. W dniu 12 września serwis poinformował mnie że owszem naprawi parownice ale za kwotę 400 zł. Serwis stwierdził że doszło do zakamienia urządzenia za co producent nie ponosi odpowiedzialności. W instrukcji obsługi...

Wyszukiwarka