Pracodawca nie opłaca składek ZUS

Dowiedziałam się że mój pracodawca nie opłaca moich składek ZUS od kwietnia 2019 roku.
Dodatkowo od sierpnia nie wysyła do ZUS raportów rozliczeniowych.
Na moim koncie PUE przedstawione są pozycje tylko do lipca. Reszty nie ma.
Co mogę w tej sytuacji zrobić? Jestem od dwóch tygodni na zwolnieniu lekarskim.
Czy mogę mieć z tego tytułu jakieś problemy? Co mogę z tym zrobić skoro nie mam kontaktu z pracodawcą, ponieważ tydzień temu stosunek pracy uległ rozwiązaniu po wysłaniu przeze mnie rozwiązania umowy w trybie natychmiastowym.
Dodatkowo minął tydzień od dostarczenia za potwierdzeniem rozwiązania umowy a w dalszym ciągu nie mam świadectwa pracy.
Skarga do inpekcji pracy została już wysłana. Czy został już tylko sąd pracy?
anonim cytuj
17-11-2020
Tak tylko sąd pracy jeszcze.
Zastanawia mnie jednak kto wypłaci Ci za zwolnienie lekarskie skoro ZUS nie ma świadomości że pracowałaś.

anonim cytuj
17-11-2020
No właśnie nad tym się zastanawiam. Zwolnienie lekarskie było zgłoszone jeszcze w trakcie zatrudnienia. Dodatkowo na koncie pue widnieje jako ubezpieczona przez pracodawcę w dalszym ciągu. Bo zgłoszona jestem, jedynie brakuje raportów z trzech ostatnich miesięcy i nie wiem czy to ma wpływ na wypłatę zasiłku chorobowego jeżeli będzie zwolnienie dłuższe i przejmie je ZUS?

anonim cytuj
17-11-2020
Czyli zwolnienie jest kontynuowane i było już przez rozwiązaniem umowy ?

anonim cytuj
17-11-2020
Tak, jest kontynuowane i było przed wysłaniem przeze mnie rozwiązania umowy

anonim cytuj
17-11-2020
No to i tak pracodawca musi wysłać do ZUS za czas po rozwiązaniu umowy i on się będzie tłumaczyć z braku deklaracji.

anonim cytuj
17-11-2020
Czyli ja nie będę miała przez to żadnych problemów?

anonim cytuj
17-11-2020
Teoretycznie nie, o ile wywiążą się z obowiązku złożenia Z-3 za pani zwolnienie

anonim cytuj
17-11-2020
A jeśli by tego nie złożyli to co muszę zrobić?

anonim cytuj
17-11-2020
Tylko sąd pracy.

anonim cytuj
17-11-2020
Dziękuję serdecznie za pomoc

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania
Witam. W lipcu podpisałam umowę wynajmu mieszkania i wpłaciłam kaucję 750zl. W umowie mam wpisane, ze jeśli zerwę umowę przed jej końcem to przepada mi kaucja. Czy to zgodne z prawem?...
ZUS twierdzi, że nienależnie pobrałam emeryturę.
Witam, pytanie odnośnie pobranej emerytury rodzica. Emerytura została odebrana od listonosza kilka dni przed śmiercią rodzica. ZUS stwierdził, że emerytura się nie należała i chcą zwrotu. Czy należy się ostatnia emerytura za okres od 1go do 31 go kiedy rodzic zmarł 10go tego miesiąca? ...
Umowa zlecenie.
Umowa zlecenie zawarta w lipcu do końca września 2024 ? Nie widzę żadnego zapisu o braku możliwości zerwania umowy . Zleceniodawca straszy ze nie mogę się zwolnić przed końcem umowy bo będą kary pieniężne. Czy nie można zerwać umowy przed czasem ? Nie podlega ta umowa ubezpieczeniu zdrowotnemu stąd kolejne pytanie czy l4 usprawiedliwia w takim wypadku od nieobecności w pracy ?...
przebieg historii pracy
Witam serdecznie. Ciezko chory znajomy przebywa za granica i pobiera zasilek chorobowy. Ubezpieczalnia wymaga podania przebiegu historii pracy z Polski. I tu zaczyna sie problem. Znajomy nie jezdzi do Polski, gdyz nikogo tam nie ma i stan zdrowia mu juz nie pozwala. Umyslowo tez nie do konca jest sprawny i tak np potrafi wymienic rozne zaklady karne , w ktorych odbywal kare i jednoczesnie pracowal, kilka firm, w ktorych rowniez pracowal, ale juz...

Wyszukiwarka