Pracodawca nie opłaca składek ZUS

Dowiedziałam się że mój pracodawca nie opłaca moich składek ZUS od kwietnia 2019 roku.
Dodatkowo od sierpnia nie wysyła do ZUS raportów rozliczeniowych.
Na moim koncie PUE przedstawione są pozycje tylko do lipca. Reszty nie ma.
Co mogę w tej sytuacji zrobić? Jestem od dwóch tygodni na zwolnieniu lekarskim.
Czy mogę mieć z tego tytułu jakieś problemy? Co mogę z tym zrobić skoro nie mam kontaktu z pracodawcą, ponieważ tydzień temu stosunek pracy uległ rozwiązaniu po wysłaniu przeze mnie rozwiązania umowy w trybie natychmiastowym.
Dodatkowo minął tydzień od dostarczenia za potwierdzeniem rozwiązania umowy a w dalszym ciągu nie mam świadectwa pracy.
Skarga do inpekcji pracy została już wysłana. Czy został już tylko sąd pracy?
anonim cytuj
17-11-2020
Tak tylko sąd pracy jeszcze.
Zastanawia mnie jednak kto wypłaci Ci za zwolnienie lekarskie skoro ZUS nie ma świadomości że pracowałaś.

anonim cytuj
17-11-2020
No właśnie nad tym się zastanawiam. Zwolnienie lekarskie było zgłoszone jeszcze w trakcie zatrudnienia. Dodatkowo na koncie pue widnieje jako ubezpieczona przez pracodawcę w dalszym ciągu. Bo zgłoszona jestem, jedynie brakuje raportów z trzech ostatnich miesięcy i nie wiem czy to ma wpływ na wypłatę zasiłku chorobowego jeżeli będzie zwolnienie dłuższe i przejmie je ZUS?

anonim cytuj
17-11-2020
Czyli zwolnienie jest kontynuowane i było już przez rozwiązaniem umowy ?

anonim cytuj
17-11-2020
Tak, jest kontynuowane i było przed wysłaniem przeze mnie rozwiązania umowy

anonim cytuj
17-11-2020
No to i tak pracodawca musi wysłać do ZUS za czas po rozwiązaniu umowy i on się będzie tłumaczyć z braku deklaracji.

anonim cytuj
17-11-2020
Czyli ja nie będę miała przez to żadnych problemów?

anonim cytuj
17-11-2020
Teoretycznie nie, o ile wywiążą się z obowiązku złożenia Z-3 za pani zwolnienie

anonim cytuj
17-11-2020
A jeśli by tego nie złożyli to co muszę zrobić?

anonim cytuj
17-11-2020
Tylko sąd pracy.

anonim cytuj
17-11-2020
Dziękuję serdecznie za pomoc

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

Nadużycie władzy przez straż miejską.
Witam sprawa wygląda następująco w Lipcu tego roku będąc na Rynku ze znajomymi nagle straż miejska podjechała do naszego jednego znajomego skontrolować go my ze znajomymi próbowaliśmy się dowiedzieć o co chodzi lecz Funkcjonariusze nas odganiali i mówiliśmy że za chwilę będziemy wiedzieć byliśmy w trakcie zabawy był to początek weekendu podszedłem jeszcze raz zapytać o co chodzi funkcjonariusz straży miejskiej wyciągnął Gaz pieprzowy w takiej Duż...
Jak zakończyć działalność nierejestrowaną?
Jak zakończyć działalność nierejestrowaną? Kiedyś zakładałam taką działalność aby próbować swoich sił w jednej branży, niestety nie wyszło. Zapomniałam o tym, że taka działalność była. Ostatnie wpływy były może jakoś 2 lata temu albo i więcej. Co mogę zrobić aby zakończyć? Czy z tego tytułu że nie było żadnych wpływów a wcześniej nie zakończyłam coś mi grozi?...
Koszty sądowe.
Witam w ubiegłym tygodniu odbyła się rozprawa odnośnie zniesienia obowiązku alimentacyjnego. Sprawę założył ojciec. Alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia. Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony (tu ok ponieważ na tą chwilę nie uczę się) a dodatkowo zostałam obciążona kosztami sądowymi. Gdzie podkreślam na dzień rozprawy nie miałam jeszcze s...
Dopisanie współkredytobiorcy do aktu notarialnego.
Dzień dobry. Ponad 7 lat temu wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny z MDM, tzw. "Singiel na swoim", ale jako, iż nie jesteśmy małżeństwem i skorzystać przy MDM, mogłem tylko z opcji singiel, ja jestem tylko beneficjentem, a więc mimo, że kredyt był wzięty wspólnie, tylko ja i bank jesteśmy w akcie notarlamymy. Z racji, że minęło już ponad 5 lat od wzięcia kredytu, chciałbym dopisać swojego współkredytobiorcę do aktu notarialnego (nie jes...

Wyszukiwarka