Chciałam się zapytać, jaki jest czas wypowiedzenia przy okresie próbnym umowa na czas określony 3 miesiące? Pracuje krócej niż miesiąc.
anonim cytuj
15-10-2020
to umowa na okres próbny czy określony ?
Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na okres próbny jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy i wynosi: 3 dni robocze, jeżeli okres próbny nie przekracza 2 tygodni, 1 tydzień, jeżeli okres próbny jest dłuższy niż 2 tygodnie, 2 tygodnie, jeżeli okres próbny wynosi 3 miesiące.
anonim cytuj
15-10-2020
okres próbny na 3 miesiące. Pracuje 1.5 tygodnie
anonim cytuj
15-10-2020
no to jak wyżej napisałam terminy obowiązują
anonim cytuj
15-10-2020
A proszę mi powiedzieć, czy wypowiedzenie wchodzi w życie w pierwszym dniem miesiąca?
anonim cytuj
15-10-2020
termin tygodniowy i wielokrotność zawsze jest liczony od najbliższej niedzieli następującej po dniu złożenia wypowiedzenia i trwa zawsze do soboty.
anonim cytuj
15-10-2020
Terminy wypowiedzenia umowy o pracę są uregulowane w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 36 § 1 Kodeksu pracy, okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na okres próbny wynosi:
trzy dni robocze, jeżeli okres próbny nie przekracza dwóch tygodni;
tydzień, jeżeli okres próbny jest dłuższy niż dwa tygodnie;
dwa tygodnie, jeżeli okres próbny wynosi trzy miesiące.
Po drugie, co do zasady okres wypowiedzenia umowy o pracę liczy się od dnia następnego po dniu doręczenia wypowiedzenia (art. 41 § 1 Kodeksu pracy), niezależnie od dnia miesiąca. Zatem nie jest prawdą, że okres wypowiedzenia zaczyna się zawsze od pierwszego dnia miesiąca.
Co więcej, okres wypowiedzenia jest liczony nie od najbliższej niedzieli, lecz od dnia następnego po dniu doręczenia wypowiedzenia. Terminy tygodniowe lub ich wielokrotności nie zaczynają się zawsze od niedzieli i nie kończą zawsze w sobotę, a trwają przez określoną liczbę kolejnych dni kalendarzowych, niezależnie od dnia tygodnia.
Witam serdecznie
Może ktoś miał podobny przypadek i może mi podpowiedzieć co mogę zrobić.Jezeli osoba nie przybywa pod adresem stałego meldunku, nigdzie więcej nie figuruje, nic na siebie nie ma, to w jaki sposób mogę go odnaleźć podać adres do sądu skoro nie odbiera żadnych przesyłek sądowych awizowanych.Dostalam dokumenty z sądu gdzie muszę wziąść komornika który go odnajdzie , lub podać adres pod którym przebywa, Moze ktoś miał podobną sytua...
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś szanse odzyskać pożyczone pieniądze, kwota o jaką chodzi to 14500 zł. Od października 2022 pewna osoba jest mi dłużna wyżej wymienioną kwotę, lecz pożyczka poszła oczywiście do ręki, jedynie posiadam przelewy bankowe na 1000zł. Oprócz tych przelewów posiadam również masę SMS-ów gdzie wyżej wymieniona osoba gra na zwłokę, dziękuje za pożyczkę, przeprasza mnie że to tyle trwa, lecz pieniędzy nie oddaje...
Pewna kobieta przez 3 ostatnie lata robiła do mnie przez przypadek przelewy. Po 3 latach zorientowała się że przelewy szły do mnie a nie do właściwej osoby. Przez ten czas łączna suma to ponad 3000 zł. Kwoty były na tyle małe że nawet się nie zorientowałam. Dogadałam się z tą kobieta że będę jej odsyłać pieniądze na tyle ile jestem w stanie aby ją spłacić. Pani ta ciągle mnie ponagla i wmawia mi że to moja wina bo nie zobaczyłam że przychodzą mi ...
Dzień dobry moja babcia miała dwóch mężów ( obydwoje już nie żyją). Drugi jej mąż parę lat temu zmarł. Sprawa wygląda następująco;
Babcia chcę wykupić mieszkanie gdzie obecnie mieszka ( mieszkał tam z nią również mąż, który tak jak napisałam już nie żyje) a następnie mieszkanie od razu po wykupieniu, chcę przepisać na mnie- czyli na swoją wnuczkę. Problem jest taki, że drugi mąż mojej babci miał dwóch synów, nie są to biologiczne dzieci mojej b...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: