czas wypowiedzenia przy okresie próbnym

Chciałam się zapytać, jaki jest czas wypowiedzenia przy okresie próbnym umowa na czas określony 3 miesiące? Pracuje krócej niż miesiąc.
anonim cytuj
15-10-2020
to umowa na okres próbny czy określony ?
Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na okres próbny jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy i wynosi: 3 dni robocze, jeżeli okres próbny nie przekracza 2 tygodni, 1 tydzień, jeżeli okres próbny jest dłuższy niż 2 tygodnie, 2 tygodnie, jeżeli okres próbny wynosi 3 miesiące.

anonim cytuj
15-10-2020
okres próbny na 3 miesiące. Pracuje 1.5 tygodnie

anonim cytuj
15-10-2020
no to jak wyżej napisałam terminy obowiązują

anonim cytuj
15-10-2020
A proszę mi powiedzieć, czy wypowiedzenie wchodzi w życie w pierwszym dniem miesiąca?

anonim cytuj
15-10-2020
termin tygodniowy i wielokrotność zawsze jest liczony od najbliższej niedzieli następującej po dniu złożenia wypowiedzenia i trwa zawsze do soboty.

anonim cytuj
15-10-2020
Terminy wypowiedzenia umowy o pracę są uregulowane w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 36 § 1 Kodeksu pracy, okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na okres próbny wynosi:

trzy dni robocze, jeżeli okres próbny nie przekracza dwóch tygodni;
tydzień, jeżeli okres próbny jest dłuższy niż dwa tygodnie;
dwa tygodnie, jeżeli okres próbny wynosi trzy miesiące.
Po drugie, co do zasady okres wypowiedzenia umowy o pracę liczy się od dnia następnego po dniu doręczenia wypowiedzenia (art. 41 § 1 Kodeksu pracy), niezależnie od dnia miesiąca. Zatem nie jest prawdą, że okres wypowiedzenia zaczyna się zawsze od pierwszego dnia miesiąca.

Co więcej, okres wypowiedzenia jest liczony nie od najbliższej niedzieli, lecz od dnia następnego po dniu doręczenia wypowiedzenia. Terminy tygodniowe lub ich wielokrotności nie zaczynają się zawsze od niedzieli i nie kończą zawsze w sobotę, a trwają przez określoną liczbę kolejnych dni kalendarzowych, niezależnie od dnia tygodnia.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Eksmisja niezameldowanego lokatora.
Chciałam zapytać jaka jest procedura eksmisji niezameldowanej lokatorki w mieszkaniu komunalnym? Mój kuzyn jest najemcą mieszkania a wraz z nim wprowadziła się jego "koleżanka" jednak w żaden sposób prośba nie można jej zmusić do opuszczenia mieszkania. Sprawą może zając się policja?...
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?
Dzień dobry, Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone. Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy. Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do mom...
Dziedziczenie.
Czy osoba zmarła, które złożyła wniosek o spadek za życia będzie go dziedziczyć po śmierci. Czy wtedy podział majątku jest bez tej osoby zmarłej? Dowiedziałam się, że raczej dziedziczy skoro w momencie składania wniosku żyła, ale chcę się jeszcze upewnić....
Spór o spadek - czy testament jest ważny?
Cześć wszystkim, Mam problem i chciałbym zrozumieć, jak mogę go rozwiązać. Jestem jednym z trzech dzieci mojej zmarłej mamy. Niedawno dowiedzieliśmy się, że zostawiła testament, w którym cały jej majątek przekazuje mojemu bratu. Jestem trochę zszokowany, bo nigdy nie było żadnych wskazówek, że coś takiego planuje. Mam wielkie wątpliwości co do tego testamentu. Po pierwsze, moja mama cierpiała na chorobę Alzheimera i była już w bardzo złym s...

Wyszukiwarka