czas wypowiedzenia przy okresie próbnym

Chciałam się zapytać, jaki jest czas wypowiedzenia przy okresie próbnym umowa na czas określony 3 miesiące? Pracuje krócej niż miesiąc.
anonim cytuj
15-10-2020
to umowa na okres próbny czy określony ?
Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na okres próbny jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy i wynosi: 3 dni robocze, jeżeli okres próbny nie przekracza 2 tygodni, 1 tydzień, jeżeli okres próbny jest dłuższy niż 2 tygodnie, 2 tygodnie, jeżeli okres próbny wynosi 3 miesiące.

anonim cytuj
15-10-2020
okres próbny na 3 miesiące. Pracuje 1.5 tygodnie

anonim cytuj
15-10-2020
no to jak wyżej napisałam terminy obowiązują

anonim cytuj
15-10-2020
A proszę mi powiedzieć, czy wypowiedzenie wchodzi w życie w pierwszym dniem miesiąca?

anonim cytuj
15-10-2020
termin tygodniowy i wielokrotność zawsze jest liczony od najbliższej niedzieli następującej po dniu złożenia wypowiedzenia i trwa zawsze do soboty.

anonim cytuj
15-10-2020
Terminy wypowiedzenia umowy o pracę są uregulowane w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 36 § 1 Kodeksu pracy, okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na okres próbny wynosi:

trzy dni robocze, jeżeli okres próbny nie przekracza dwóch tygodni;
tydzień, jeżeli okres próbny jest dłuższy niż dwa tygodnie;
dwa tygodnie, jeżeli okres próbny wynosi trzy miesiące.
Po drugie, co do zasady okres wypowiedzenia umowy o pracę liczy się od dnia następnego po dniu doręczenia wypowiedzenia (art. 41 § 1 Kodeksu pracy), niezależnie od dnia miesiąca. Zatem nie jest prawdą, że okres wypowiedzenia zaczyna się zawsze od pierwszego dnia miesiąca.

Co więcej, okres wypowiedzenia jest liczony nie od najbliższej niedzieli, lecz od dnia następnego po dniu doręczenia wypowiedzenia. Terminy tygodniowe lub ich wielokrotności nie zaczynają się zawsze od niedzieli i nie kończą zawsze w sobotę, a trwają przez określoną liczbę kolejnych dni kalendarzowych, niezależnie od dnia tygodnia.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Działalność gospodarcza - a nierejestrowana.
od 2020r do 2022r, prowadziłem działalność gospodarczą, w 2022 została zawieszona. Aktualnie w 2023 chciałbym dodatkowo dorobić na sklepie internetowym, na zasadach działalności nierejestrowanej. Przeczytałem sporo artykułów i dowiedziałem się że nie jest możliwe prowadzenie działalności nierejestrowanej, jeśli w ciągu 5 lat wstecz prowadziło się działalność gospodarczą. Czy są jakieś wyjątki, uchylenia od tego ? Co grozi jeśli prowadziłbym t...
Banery wyborcze.
Mam pytanie, Czy jeśli na ogrodzeniu mojej posesji pojawił się plakat/ baner wyborczy, bez mojej wiedzy i zgody, to czy mogę go legalnie usunąć?...
Córka nie płaci za użyczone mieszkanie.
Dzień dobry. Mój partner od sześciu lat przebywa u mnie. Posiada duże mieszkanie w bloku. Do dwóch lat wstecz opłacał regularnie czynsz. Kiedy przeszedł na emeryturę, poprosił żeby koszty mieszkania wzięli na siebie córka z partnerem, którzy tam cały czas mieszkają. Niedawno okazało się, że nie płacili i mieszkanie jest zadłużone na sporą kwotę, są też już koszty sądowe razem ponad 20 tys. Oboje są dorośli. mają stałe i dobre prace. Partner o ni...
Współwłasność domu.
Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę ...

Wyszukiwarka