czas wypowiedzenia przy okresie próbnym

Chciałam się zapytać, jaki jest czas wypowiedzenia przy okresie próbnym umowa na czas określony 3 miesiące? Pracuje krócej niż miesiąc.
anonim cytuj
15-10-2020
to umowa na okres próbny czy określony ?
Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na okres próbny jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy i wynosi: 3 dni robocze, jeżeli okres próbny nie przekracza 2 tygodni, 1 tydzień, jeżeli okres próbny jest dłuższy niż 2 tygodnie, 2 tygodnie, jeżeli okres próbny wynosi 3 miesiące.

anonim cytuj
15-10-2020
okres próbny na 3 miesiące. Pracuje 1.5 tygodnie

anonim cytuj
15-10-2020
no to jak wyżej napisałam terminy obowiązują

anonim cytuj
15-10-2020
A proszę mi powiedzieć, czy wypowiedzenie wchodzi w życie w pierwszym dniem miesiąca?

anonim cytuj
15-10-2020
termin tygodniowy i wielokrotność zawsze jest liczony od najbliższej niedzieli następującej po dniu złożenia wypowiedzenia i trwa zawsze do soboty.

anonim cytuj
15-10-2020
Terminy wypowiedzenia umowy o pracę są uregulowane w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 36 § 1 Kodeksu pracy, okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na okres próbny wynosi:

trzy dni robocze, jeżeli okres próbny nie przekracza dwóch tygodni;
tydzień, jeżeli okres próbny jest dłuższy niż dwa tygodnie;
dwa tygodnie, jeżeli okres próbny wynosi trzy miesiące.
Po drugie, co do zasady okres wypowiedzenia umowy o pracę liczy się od dnia następnego po dniu doręczenia wypowiedzenia (art. 41 § 1 Kodeksu pracy), niezależnie od dnia miesiąca. Zatem nie jest prawdą, że okres wypowiedzenia zaczyna się zawsze od pierwszego dnia miesiąca.

Co więcej, okres wypowiedzenia jest liczony nie od najbliższej niedzieli, lecz od dnia następnego po dniu doręczenia wypowiedzenia. Terminy tygodniowe lub ich wielokrotności nie zaczynają się zawsze od niedzieli i nie kończą zawsze w sobotę, a trwają przez określoną liczbę kolejnych dni kalendarzowych, niezależnie od dnia tygodnia.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np, wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Wyrok sądu i zwrot kosztów.
1-Mam wyrok sądowy który wygrałam i firma z którą wygrałam ma mi zwrócić wpłacone koszty oraz koszty sądowe.Wyrok jest z marca 2019 r i tutaj pytanie czy z tym wyrokiem mogę się jeszcze zwrócić do komornika o odzyskanie zasądzonego długu czy jest już przedawniony? 2-Czy zgłaszając się do komornika w wyżej wymienionej sprawie, kto ponosi koszty komornicze?...
Czy jeśli osoba nie zgłosiła kupna mieszkania i tym samym wniosku o płacenie podatków to grozi za to jakaś kara, odsetki?
Czy jeśli osoba nie zgłosiła kupna mieszkania i tym samym wniosku o płacenie podatków to grozi za to jakaś kara, odsetki? Niezgłoszenie wynikało z niewiedzy... Osoba myślała że miasto ma tą informacje z ksiąg wieczystych i sami zgłoszą się w sprawie podatków (czyli potocznie przyjdzie pismo od miasta w sprawie zapłaty podatku)...
Sprzedaż pojazdu.
W trackie trwania małżeństwa i posiadania wspólności majątkowej mogę sprzedać swój pojazd żonie? Jak wygląda to od strony prawnej?...

Wyszukiwarka