czas wypowiedzenia przy okresie próbnym

Chciałam się zapytać, jaki jest czas wypowiedzenia przy okresie próbnym umowa na czas określony 3 miesiące? Pracuje krócej niż miesiąc.
anonim cytuj
15-10-2020
to umowa na okres próbny czy określony ?
Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na okres próbny jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy i wynosi: 3 dni robocze, jeżeli okres próbny nie przekracza 2 tygodni, 1 tydzień, jeżeli okres próbny jest dłuższy niż 2 tygodnie, 2 tygodnie, jeżeli okres próbny wynosi 3 miesiące.

anonim cytuj
15-10-2020
okres próbny na 3 miesiące. Pracuje 1.5 tygodnie

anonim cytuj
15-10-2020
no to jak wyżej napisałam terminy obowiązują

anonim cytuj
15-10-2020
A proszę mi powiedzieć, czy wypowiedzenie wchodzi w życie w pierwszym dniem miesiąca?

anonim cytuj
15-10-2020
termin tygodniowy i wielokrotność zawsze jest liczony od najbliższej niedzieli następującej po dniu złożenia wypowiedzenia i trwa zawsze do soboty.

anonim cytuj
15-10-2020
Terminy wypowiedzenia umowy o pracę są uregulowane w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 36 § 1 Kodeksu pracy, okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na okres próbny wynosi:

trzy dni robocze, jeżeli okres próbny nie przekracza dwóch tygodni;
tydzień, jeżeli okres próbny jest dłuższy niż dwa tygodnie;
dwa tygodnie, jeżeli okres próbny wynosi trzy miesiące.
Po drugie, co do zasady okres wypowiedzenia umowy o pracę liczy się od dnia następnego po dniu doręczenia wypowiedzenia (art. 41 § 1 Kodeksu pracy), niezależnie od dnia miesiąca. Zatem nie jest prawdą, że okres wypowiedzenia zaczyna się zawsze od pierwszego dnia miesiąca.

Co więcej, okres wypowiedzenia jest liczony nie od najbliższej niedzieli, lecz od dnia następnego po dniu doręczenia wypowiedzenia. Terminy tygodniowe lub ich wielokrotności nie zaczynają się zawsze od niedzieli i nie kończą zawsze w sobotę, a trwają przez określoną liczbę kolejnych dni kalendarzowych, niezależnie od dnia tygodnia.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Ma kilka kredytów, został sparaliżowany przez udar, nie stać go na spłacanie należności, co w takiej sytuacji zrobić?
Dzień dobry. Mój tata ma zaciągnięte kilka kredytów na łączną kwotę Ok 50 tys zł.. niestety w ostatnich dniach dostał udaru mózgu i jest sparaliżowany-nie chodzi, nie mówi ..do końca nie rozumie co się wokół niego dzieje..Ojciec jest na emeryturze i spłacał raty z trudem ale spłacał.. teraz większość jego emerytury idzie na leki i rehabilitację nie wspominając już o rachunkach które rosną z miesiąca na miesiąc..co w takiej sytuacji zrobić? dzięku...
Wypowiedzenie umowy najmu.
Witam ,chciałbym zapytać się o wypowiedzenie umowy przez najemcę tzn. mnie . Wprowadziłem się do tego mieszkania 4 lata temu ,umowa była podpisana na okres roku z miesięcznym wypowiedzeniem i po roku automatycznie przeszła na czas nieokreślony z miesiąca na miesiąc . Chciałbym teraz się wyprowadzić z mieszkania ze względu głownie na wynajmującego i jego zachowanie ,czynsz płace co miesiąc ,czasami płaciłem go z góry na dwa miesiące bo miałem nadw...
Odebranie dziecka
Witam. Mam pytanie. Czy jest prawdopodobne odebranie dziecka w wieku 16 lat, ze względu na pracę rodziców. Chodzi o to że kurator zrobił wywiad i powiedział że złoży wniosek do sądu o odebranie córki i umieszczenie w jakieś pieczy zastępczej. Z córką nie ma żadnego problem, chodzi do liceum, tylko została tam przyłapana z klientem....
Samochód z wadą prawną.
Witam otóż kupiłem samochód nie drogi bo kosztował mnie 4 tysiące zł, chcąc go zarejestrować za kilka dni nie mogłem bo był zarejestrowany na inną osobę kilka dni wstecz. Więc dzwoniłem do osoby, która mi sprzedała, mówił mi że zaraz pójdzie zgłosić sprzedawcę auta i mogę za kilka dni z powrotem iść i zarejestrować na siebie. W między czasie po obejrzeniu dokładnie auta znalazłem w schowku umowę starą a wręcz nową. Właściciel auta sprzedał komuś ...

Wyszukiwarka