Dowody do sprawy rozwodowej.

Czy w sądzie na sprawie rozwodowej można wykorzystać nagrania z dyktafonu i kamerki? Nagrania były zrobione bez wiedzy drugiej osoby. Czy sędzia weźmie pod uwagę te dowody?
anonim cytuj
31-01-2023
Czy sędzia weźmie pod uwagę to będzie zależało od tego, czy dowód dopuści. A czy dowód dopuści będzie zależało od tego, czy będzie miał jakikolwiek związek ze sprawą i czy będzie wiarygodny. Nie ma przepisów, które by zabraniały przeprowadzania dowodu z takich nagrań.

anonim cytuj
31-01-2023
Jeśli jedyną linią obrony drugiej strony będzie to, że nagrania wykonano z ukrycia, to będzie to słaba obrona i niekoniecznie skuteczna. Ważne będzie więc wykazanie do tego, że nagranie po kryjomu ma wpływ na jego wiarygodność, np nagranie zostało zmanipulowane.

anonim cytuj
31-01-2023
Możesz nagrywać każda rozmowę której jesteś uczestnikiem,
nie można jedynie ich udostępniać poza policja sądem i prokuratura.
Pozostała część to decyzja Sądu.
Jeśli nie byłeś uczestnikiem rozmowy a Ty nagrywałeś, jest to przestępstwo.

anonim cytuj
31-01-2023
A jeśli wspomniałem wspólnikowi że nagrywam wszystkie rozmowy, (mam na to nagranie) to mogę wykorzystać? Pozdrawiam serdecznie.

anonim cytuj
31-01-2023
Czy w sądzie na sprawie rozwodowej można wykorzystać nagrania z dyktafonu i kamerki? Nagrania były zrobione bez wiedzy drugiej osoby. Czy sędzia weźmie pod uwagę te dowody?

Zgodnie z art. 233 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, sąd sam ocenia, które dowody są konieczne do rozstrzygnięcia sprawy. Oznacza to, że sąd może dopuścić różnego rodzaju dowody, w tym nagrania audio i wideo. Jednak nie każde nagranie zostanie automatycznie dopuszczone.

W świetle prawa polskiego nagrywanie rozmów, w których samemu uczestniczymy, jest legalne (tzw. tajemnica korespondencji nie obejmuje sytuacji, gdy jedna ze stron rozmowy dokonuje nagrania). Problem pojawia się, gdy nagranie zostanie wykonane bez wiedzy i zgody drugiej strony oraz kiedy zostanie wykorzystane publicznie. Jednak w kontekście postępowania sądowego, takie nagranie może być dopuszczone, jeśli sędzia uzna je za istotne i nie wprowadzające w błąd.

A jeśli wspomniałem wspólnikowi że nagrywam wszystkie rozmowy, (mam na to nagranie) to mogę wykorzystać? Pozdrawiam serdecznie.

Jeśli jedna ze stron została poinformowana o fakcie nagrywania i nie sprzeciwiła się temu, nagranie takie w większym stopniu ma szansę na zostanie uznane za dowód dopuszczalny w postępowaniu sądowym. Informowanie o nagrywaniu rozmowy może wpłynąć na jej wiarygodność i wartość dowodową.

Podsumowując, dopuszczalność nagrań jako dowodów w postępowaniu rozwodowym zależy od oceny sądu. Ważne jest, aby pamiętać o tym, że każda sprawa jest inna i ostateczna decyzja będzie zawsze indywidualna.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Ciąża a umowa o pracę na czas określony.
Jestem w pierwszym miesiącu ciąży. Mam umowę o pracę do 31 stycznia. 1. Czy mogę iść na zwolnienie ciążowe przed zakończeniem umowy i wtedy pracodawca musi mi przedłużyć umowę przynajmniej do porodu? Będę dostawała świadczenia do dnia porodu? 2. Co jeżeli nie pójdę teraz na zwolnienie i pracodawca nie przedłuży mi umowy? Z racji, że nie będę miała pracy, to w lutym już nie będę mogła iść na płatne L4?...
Jak sprzedać mieszkanie bez pośredników?
Dzień dobry. Zamierzam sprzedać mieszkanie. Zainteresowanie wyraziły osoby, które przy jego zakupie będą posiłkować się kredytem - powiedzieli mi, że muszą "dobrać trochę kredytu" bo nie mają tyle własnych środków. Wolałabym sprzedać mieszkanie gotówkowcom. Teraz zastanawiam się, jak to zrobić bezpiecznie dla siebie. Oni chcą podpisać umowę przedwstępną u notariusza. Co powinno się w niej znaleźć? Zależy mi na w miarę szybkiej sprzedaży...
Kara łączna.
Czy w sytuacji zbiegu różnych kar tzn. warunkowego i bezwzględnego oraz ograniczenia wolności sąd orzeka karę mieszaną czy może połączyć karę ograniczenia i zamienić ja na bezwzględne pozbawienie wolności?...
Czy można prosić dzielnicowego żeby był podczas zabierania swoich rzeczy z domu?
Witam. 1.czy można prosić dzielnicowego żeby był podczas zabierania swoich rzeczy z domu? (18 -latka wyrzucona z domu boi się sama odebrać swoje rzeczy ) Uczy się została bez grosza i dachu.(18 lat skończyła w czerwcu) Czy może starać się o alimenty co ma zrobić od czego zacząć?...

Wyszukiwarka