Dowody do sprawy rozwodowej.

Czy w sądzie na sprawie rozwodowej można wykorzystać nagrania z dyktafonu i kamerki? Nagrania były zrobione bez wiedzy drugiej osoby. Czy sędzia weźmie pod uwagę te dowody?
anonim cytuj
31-01-2023
Czy sędzia weźmie pod uwagę to będzie zależało od tego, czy dowód dopuści. A czy dowód dopuści będzie zależało od tego, czy będzie miał jakikolwiek związek ze sprawą i czy będzie wiarygodny. Nie ma przepisów, które by zabraniały przeprowadzania dowodu z takich nagrań.

anonim cytuj
31-01-2023
Jeśli jedyną linią obrony drugiej strony będzie to, że nagrania wykonano z ukrycia, to będzie to słaba obrona i niekoniecznie skuteczna. Ważne będzie więc wykazanie do tego, że nagranie po kryjomu ma wpływ na jego wiarygodność, np nagranie zostało zmanipulowane.

anonim cytuj
31-01-2023
Możesz nagrywać każda rozmowę której jesteś uczestnikiem,
nie można jedynie ich udostępniać poza policja sądem i prokuratura.
Pozostała część to decyzja Sądu.
Jeśli nie byłeś uczestnikiem rozmowy a Ty nagrywałeś, jest to przestępstwo.

anonim cytuj
31-01-2023
A jeśli wspomniałem wspólnikowi że nagrywam wszystkie rozmowy, (mam na to nagranie) to mogę wykorzystać? Pozdrawiam serdecznie.

anonim cytuj
31-01-2023
Czy w sądzie na sprawie rozwodowej można wykorzystać nagrania z dyktafonu i kamerki? Nagrania były zrobione bez wiedzy drugiej osoby. Czy sędzia weźmie pod uwagę te dowody?

Zgodnie z art. 233 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, sąd sam ocenia, które dowody są konieczne do rozstrzygnięcia sprawy. Oznacza to, że sąd może dopuścić różnego rodzaju dowody, w tym nagrania audio i wideo. Jednak nie każde nagranie zostanie automatycznie dopuszczone.

W świetle prawa polskiego nagrywanie rozmów, w których samemu uczestniczymy, jest legalne (tzw. tajemnica korespondencji nie obejmuje sytuacji, gdy jedna ze stron rozmowy dokonuje nagrania). Problem pojawia się, gdy nagranie zostanie wykonane bez wiedzy i zgody drugiej strony oraz kiedy zostanie wykorzystane publicznie. Jednak w kontekście postępowania sądowego, takie nagranie może być dopuszczone, jeśli sędzia uzna je za istotne i nie wprowadzające w błąd.

A jeśli wspomniałem wspólnikowi że nagrywam wszystkie rozmowy, (mam na to nagranie) to mogę wykorzystać? Pozdrawiam serdecznie.

Jeśli jedna ze stron została poinformowana o fakcie nagrywania i nie sprzeciwiła się temu, nagranie takie w większym stopniu ma szansę na zostanie uznane za dowód dopuszczalny w postępowaniu sądowym. Informowanie o nagrywaniu rozmowy może wpłynąć na jej wiarygodność i wartość dowodową.

Podsumowując, dopuszczalność nagrań jako dowodów w postępowaniu rozwodowym zależy od oceny sądu. Ważne jest, aby pamiętać o tym, że każda sprawa jest inna i ostateczna decyzja będzie zawsze indywidualna.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

pieniądze na życie
Szukam ratunku. Od 9lat po ślubie dziecko mamy 1 w wieku 4lat leczone onkologicznie. Maz pijący alkoholik z orzeczeniem na piśmie od biegłego psychiatry i psychologa. Pracuje na tzw. "czarno" zarabia, ale nie daje nam na życie, nie płacić na dziekco nie dokłada się do rachunków do raty kredytu za dom,samej na prawdę jest mi ciężko utrzymac dom rachunki i leczenie dziecka. Jak mogę zmusić męża do dokladania się do budżetu i płacenia na d...
Sprawa spadkowa
Witam serdecznie mam pytanie założono sprawę spadkową już rok temu. Czy ktoś wie ile można czekać? Wiem ze jest pandemia ale czy jest na taka sprawę jakieś termin ze 2 lata czy 3? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam...
Odwołanie od reklamacji.
Witam, mam takie pytanie a zarazem prośbę o pomoc. Jakiś czas temu, około tygodnia temu w sklepie odzieżowym oddałem do reklamacji spodnie, w dniu dzisiejszym otrzymałem sms "Zapraszamy po odbiór reklamacji" skontaktowałem się telefonicznie ze sklepem otrzymałem informację, że reklamacja nie została uwzględniona z powodu rzekomego "mechanicznego uszkodzenia" i teraz moje pytanie jako, że sklep znajduje się odległości około 40...
Samotna matka.
Witam od 9 lat jestem pracująca samotna matka. Chciałabym się rozliczyć z podatku jako matka samotna ale w Urzędzie Skarbowym Pani mówi że skoro ojciec dziecka nie ma ograniczonej władzy rodzicielskiej i jeśli zabiera dziecko raz na jakiś czas na kilka godzin to oznacza że bierze czynny udział w wychowaniu i nie jestem jako samotna matka....

Wyszukiwarka