Dowody do sprawy rozwodowej.

Czy w sądzie na sprawie rozwodowej można wykorzystać nagrania z dyktafonu i kamerki? Nagrania były zrobione bez wiedzy drugiej osoby. Czy sędzia weźmie pod uwagę te dowody?
anonim cytuj
31-01-2023
Czy sędzia weźmie pod uwagę to będzie zależało od tego, czy dowód dopuści. A czy dowód dopuści będzie zależało od tego, czy będzie miał jakikolwiek związek ze sprawą i czy będzie wiarygodny. Nie ma przepisów, które by zabraniały przeprowadzania dowodu z takich nagrań.

anonim cytuj
31-01-2023
Jeśli jedyną linią obrony drugiej strony będzie to, że nagrania wykonano z ukrycia, to będzie to słaba obrona i niekoniecznie skuteczna. Ważne będzie więc wykazanie do tego, że nagranie po kryjomu ma wpływ na jego wiarygodność, np nagranie zostało zmanipulowane.

anonim cytuj
31-01-2023
Możesz nagrywać każda rozmowę której jesteś uczestnikiem,
nie można jedynie ich udostępniać poza policja sądem i prokuratura.
Pozostała część to decyzja Sądu.
Jeśli nie byłeś uczestnikiem rozmowy a Ty nagrywałeś, jest to przestępstwo.

anonim cytuj
31-01-2023
A jeśli wspomniałem wspólnikowi że nagrywam wszystkie rozmowy, (mam na to nagranie) to mogę wykorzystać? Pozdrawiam serdecznie.

anonim cytuj
31-01-2023
Czy w sądzie na sprawie rozwodowej można wykorzystać nagrania z dyktafonu i kamerki? Nagrania były zrobione bez wiedzy drugiej osoby. Czy sędzia weźmie pod uwagę te dowody?

Zgodnie z art. 233 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, sąd sam ocenia, które dowody są konieczne do rozstrzygnięcia sprawy. Oznacza to, że sąd może dopuścić różnego rodzaju dowody, w tym nagrania audio i wideo. Jednak nie każde nagranie zostanie automatycznie dopuszczone.

W świetle prawa polskiego nagrywanie rozmów, w których samemu uczestniczymy, jest legalne (tzw. tajemnica korespondencji nie obejmuje sytuacji, gdy jedna ze stron rozmowy dokonuje nagrania). Problem pojawia się, gdy nagranie zostanie wykonane bez wiedzy i zgody drugiej strony oraz kiedy zostanie wykorzystane publicznie. Jednak w kontekście postępowania sądowego, takie nagranie może być dopuszczone, jeśli sędzia uzna je za istotne i nie wprowadzające w błąd.

A jeśli wspomniałem wspólnikowi że nagrywam wszystkie rozmowy, (mam na to nagranie) to mogę wykorzystać? Pozdrawiam serdecznie.

Jeśli jedna ze stron została poinformowana o fakcie nagrywania i nie sprzeciwiła się temu, nagranie takie w większym stopniu ma szansę na zostanie uznane za dowód dopuszczalny w postępowaniu sądowym. Informowanie o nagrywaniu rozmowy może wpłynąć na jej wiarygodność i wartość dowodową.

Podsumowując, dopuszczalność nagrań jako dowodów w postępowaniu rozwodowym zależy od oceny sądu. Ważne jest, aby pamiętać o tym, że każda sprawa jest inna i ostateczna decyzja będzie zawsze indywidualna.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa dożywocia
Chciałam zapytać czy dobrze rozumiem jedną rzecz. Mniej więcej nakreślę sytuacje- mój brat zmarł, jednak ma córkę (nieletnią) która w zeszłym roku w spadku nabyła część mojego rodzinnego domu z części mojego ojca, w skrócie ja i ona mamy po 1/6 domu moja mama ma 4/6. Jej matka jest złą kobietą i chce abyśmy my we dwie miały po połowie (strasznie się sądziła z nami po śmierci brata, podła baba, nie chcemy do tego dopuścić, zwłaszcza że ja nie mam ...
Czy można zgłosić żonę do ubezpieczenia zdrowotnego?
Czy mąż mając swoją działalność i firmę może mnie u siebie ubezpieczyć gdybym zeszła w ciążę a nie miała żadnej umowy o pracę i ogólnie ubezpieczenia?...
Wypowiedzenie najmu mieszkania komunalnego.
Żona wyprowadza się do kochanka i zrywa umowę najmu mieszkania komunalnego. Głównym najemca mieszkania z którego zrezygnowała zostaje jej mąż. W owym mieszkaniu zostały meble i sprzęty łazienkowe i kuchenne których nie zabrała przez wypowiedzeniem umowy. Przedmioty te były kupione z pieniędzy które żona miała po sprzedaży mieszkania otrzymanego w spadku. Teraz po wypowiedzeniu umowy żona oskarża męża o kradzież i żąda zwrotu owych rzeczy oraz ...
Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów?
Witam. Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów biorąc pod uwagę sobie,że kilka lat wstecz wysyłał trochę więcej niż powinien np na święta, urodziny dziecka, komunia itp. Czy może nie informując matki nie płacić przez okres już 9 miesięcy. ...

Wyszukiwarka