Dowody do sprawy rozwodowej.

Czy w sądzie na sprawie rozwodowej można wykorzystać nagrania z dyktafonu i kamerki? Nagrania były zrobione bez wiedzy drugiej osoby. Czy sędzia weźmie pod uwagę te dowody?
anonim cytuj
31-01-2023
Czy sędzia weźmie pod uwagę to będzie zależało od tego, czy dowód dopuści. A czy dowód dopuści będzie zależało od tego, czy będzie miał jakikolwiek związek ze sprawą i czy będzie wiarygodny. Nie ma przepisów, które by zabraniały przeprowadzania dowodu z takich nagrań.

anonim cytuj
31-01-2023
Jeśli jedyną linią obrony drugiej strony będzie to, że nagrania wykonano z ukrycia, to będzie to słaba obrona i niekoniecznie skuteczna. Ważne będzie więc wykazanie do tego, że nagranie po kryjomu ma wpływ na jego wiarygodność, np nagranie zostało zmanipulowane.

anonim cytuj
31-01-2023
Możesz nagrywać każda rozmowę której jesteś uczestnikiem,
nie można jedynie ich udostępniać poza policja sądem i prokuratura.
Pozostała część to decyzja Sądu.
Jeśli nie byłeś uczestnikiem rozmowy a Ty nagrywałeś, jest to przestępstwo.

anonim cytuj
31-01-2023
A jeśli wspomniałem wspólnikowi że nagrywam wszystkie rozmowy, (mam na to nagranie) to mogę wykorzystać? Pozdrawiam serdecznie.

anonim cytuj
31-01-2023
Czy w sądzie na sprawie rozwodowej można wykorzystać nagrania z dyktafonu i kamerki? Nagrania były zrobione bez wiedzy drugiej osoby. Czy sędzia weźmie pod uwagę te dowody?

Zgodnie z art. 233 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, sąd sam ocenia, które dowody są konieczne do rozstrzygnięcia sprawy. Oznacza to, że sąd może dopuścić różnego rodzaju dowody, w tym nagrania audio i wideo. Jednak nie każde nagranie zostanie automatycznie dopuszczone.

W świetle prawa polskiego nagrywanie rozmów, w których samemu uczestniczymy, jest legalne (tzw. tajemnica korespondencji nie obejmuje sytuacji, gdy jedna ze stron rozmowy dokonuje nagrania). Problem pojawia się, gdy nagranie zostanie wykonane bez wiedzy i zgody drugiej strony oraz kiedy zostanie wykorzystane publicznie. Jednak w kontekście postępowania sądowego, takie nagranie może być dopuszczone, jeśli sędzia uzna je za istotne i nie wprowadzające w błąd.

A jeśli wspomniałem wspólnikowi że nagrywam wszystkie rozmowy, (mam na to nagranie) to mogę wykorzystać? Pozdrawiam serdecznie.

Jeśli jedna ze stron została poinformowana o fakcie nagrywania i nie sprzeciwiła się temu, nagranie takie w większym stopniu ma szansę na zostanie uznane za dowód dopuszczalny w postępowaniu sądowym. Informowanie o nagrywaniu rozmowy może wpłynąć na jej wiarygodność i wartość dowodową.

Podsumowując, dopuszczalność nagrań jako dowodów w postępowaniu rozwodowym zależy od oceny sądu. Ważne jest, aby pamiętać o tym, że każda sprawa jest inna i ostateczna decyzja będzie zawsze indywidualna.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

wypadek w pracy a odszkodowanie z dodatkowego ubezpieczenia PZU
Witam proszę o poradę. Mąż w pracy złamał palca w prawej ręce obecnie jest na chorobowym do 15.10. 2021 jednak wizytę u ortopedy ma dopiero 30.12.2021. Prosze o odpowiedź czy nie będzie problemów z uzyskaniem odszkodowania z dodatkowego ubezpieczenia PZU. Czy lepiej udać się szybciej do ortopedy prywatnie? Dziękuję...
Współwłaściciel auta.
Jestem współwłaścicielem auta razem z tatą, tata zmarł w czerwcu. Czy mogę przekazać darowizną swoją część mamie? Tak by za jakiś czas mogła sprzedać auto bez konieczności robienia sprawy spadkowej ?...
Nieodrobienie prac społecznych a zamiana kary na areszt.
Potrzebuje porady dostałam pismo o posiedzenie zarządzenia kary pozbawienia wolności z prac społecznych tylko problem jest taki że ja ciągle odrabiam te godziny. Jak byłam chora mam zaświadczenie lekarskie które wysyłałam kuratorce i nie rozumiem dlaczego chcą mi zamienić to na karę pozbawienia wolności....
Rozwód i podział majątku.
Chcę się poradzić jak wygląda rozwód, gdy jestem współwłaścicielka mieszkania, ale jest ono jeszcze nie spłacone. Mąż wziął na nie kredyt gotówkowy i w większości go spłacał. Czy mam do niego jakieś prawa? W dodatku ze wspólnego konta wypłacił większość pieniędzy. Część udało mi się przelać, a on teraz straszy mnie policją. Czy może to robić?...

Wyszukiwarka