Jestem w 13 tygodniu ciąży. Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy. Co zrobić w tej sytuacji?

Hej
Jestem w ciąży w 13 tygodniu ciąży ...
Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy i podpisałam wypowiedzenie..
Nie wiem co robić w tej sytuacji? Jak wygląda to prawnie?
anonim cytuj
12-08-2022
Należy z zaświadczeniem o ciąży od lekarza udać się do pracodawcy. Pracodawca powinien uznać wypowiedzenia za nieważne i przywrócić do pracy. Jeżeli pracodawca nie cofnie wypowiedzenia należy złożyć pozew do sądu pracy.

anonim cytuj
14-08-2022
Jako zaświadczenie o ciąży może służyć też karta ciąży, tzn jej ksero

anonim cytuj
15-08-2022
Tak, ale lepiej mieć zaświadczenie, które ciężej podważyć.

anonim cytuj
17-08-2022
Jestem w ciąży w 13 tygodniu ciąży ...

Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy i podpisałam wypowiedzenie..

Zgodnie z art. 177 § 1 Kodeksu Pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę pracownicy w czasie jej ciąży, chyba że zachodzą przyczyny dopuszczające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownicy lub pracodawca upadł lub zostaje ogłoszona upadłość lub likwidacja pracodawcy. Oznacza to, że jeśli wypowiedzenie zostało złożone w trakcie ciąży i nie zachodzą powyższe wyjątki, jest ono nieważne.

Należy z zaświadczeniem o ciąży od lekarza udać się do pracodawcy. Pracodawca powinien uznać wypowiedzenia za nieważne i przywrócić do pracy. Jeżeli pracodawca nie cofnie wypowiedzenia należy złożyć pozew do sądu pracy.

To prawidłowa droga postępowania. W pierwszej kolejności powinnaś dostarczyć pracodawcy dokument potwierdzający ciążę. Jeśli pracodawca nie cofnie wypowiedzenia, wówczas możesz podjąć kroki prawne w celu ochrony swoich praw.

Jako zaświadczenie o ciąży może służyć też karta ciąży, tzn jej ksero

Tak, karta ciąży może służyć jako dokument potwierdzający ciążę. Jednak warto posiadać również dodatkowe zaświadczenie od lekarza, które jednoznacznie potwierdzi stan ciąży i jej trwanie w chwili, gdy wypowiedzenie zostało złożone.

Podsumowując, jeśli wypowiedzenie zostało Ci wręczone podczas ciąży i nie zachodzą wyjątkowe okoliczności przewidziane w Kodeksie Pracy, jest ono nieważne. Kluczowe jest dostarczenie pracodawcy dokumentacji medycznej potwierdzającej ciążę. W przypadku braku reakcji pracodawcy, możesz podjąć kroki prawne w celu ochrony swoich praw.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić, gdy komornik nie chce się porozumieć?
Jest dług, który "prowadzi komornik" kwota około 6k. Dłużnik chce się porozumieć na raty, a komornik uparcie i bezczelnie idzie w zaparte, że chce zająć auto, które służy osobie zadłużonej jako przedmiot do pracy. Bez auta nie dojedzie do miejsca pracy... Fakt mógłby pociągiem, bo komunikacja miejska działa dobrze, ale co z narzędziami, które zajmują w bagażu około 1m³? Co zrobić w danej sytuacji?...
Czy można wytoczyć powództwo przeciwko wierzycielowi za straty związane z kosztami postępowania komorniczego?
Czy można wytoczyć powództwo przeciwko wierzycielowi za straty związane z kosztami postępowania komorniczego, jeśli wierzyciel telefonicznie i mailowo prosił dłużnika o czas do namysłu ws. przygotowanej przez dłużnika i wstępnie uzgodnionej ustnie ugody dot. spłaty zadłużenia, byli w kontakcie a równocześnie za plecami dłużnika, uzyskał zaocznie tytuł egzekucyjny i ściągnął dług komornikiem?...
Emerytura po byłym mężu.
Jestem w drugim małżeństwie. Z mężem mamy rozdzielność majątkową. Wiem, że w tej sytuacji, jeśli mąż pierwszy zejdzie z tego świata, nie mogę ubiegać się o jego emeryturę (bo pewnie będzie wyższa od mojej), ze względu na wspomnianą rozdzielność. Czy natomiast pierwsza żona mojego męża ma jakąkolwiek możliwość ubiegać się o jego emeryturę? Co prawda nie jest już jego żoną, co pewnie w zasadzie zamyka temat ale nie mieli rozdzielności (a my mamy), ...
Odwołanie od decyzji ZUS
Witam. Mam problem z odwolaniem od decyzji zus. Wniosek o rentę częsciowo odrzucony przez ZUS. Zus stwierdza częściową niezdolność do pracy, a nie calkowita niezdolnosc. Po odwolaniu ponownie odrzucono calkowita niezdolnosc. Wniosek do sadu, ktory powolal biegłego ortopede. Ten przychylil sie do wniosku, ze renta jest niezbedna z tytułu całkowitej niezdolności. I tutaj zaskoczenie, sad nie roztrzyga, tylko powoluje lekarza medycyny pracy. L...

Wyszukiwarka