Jestem w 13 tygodniu ciąży. Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy. Co zrobić w tej sytuacji?

Hej
Jestem w ciąży w 13 tygodniu ciąży ...
Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy i podpisałam wypowiedzenie..
Nie wiem co robić w tej sytuacji? Jak wygląda to prawnie?
anonim cytuj
12-08-2022
Należy z zaświadczeniem o ciąży od lekarza udać się do pracodawcy. Pracodawca powinien uznać wypowiedzenia za nieważne i przywrócić do pracy. Jeżeli pracodawca nie cofnie wypowiedzenia należy złożyć pozew do sądu pracy.

anonim cytuj
14-08-2022
Jako zaświadczenie o ciąży może służyć też karta ciąży, tzn jej ksero

anonim cytuj
15-08-2022
Tak, ale lepiej mieć zaświadczenie, które ciężej podważyć.

anonim cytuj
17-08-2022
Jestem w ciąży w 13 tygodniu ciąży ...

Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy i podpisałam wypowiedzenie..

Zgodnie z art. 177 § 1 Kodeksu Pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę pracownicy w czasie jej ciąży, chyba że zachodzą przyczyny dopuszczające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownicy lub pracodawca upadł lub zostaje ogłoszona upadłość lub likwidacja pracodawcy. Oznacza to, że jeśli wypowiedzenie zostało złożone w trakcie ciąży i nie zachodzą powyższe wyjątki, jest ono nieważne.

Należy z zaświadczeniem o ciąży od lekarza udać się do pracodawcy. Pracodawca powinien uznać wypowiedzenia za nieważne i przywrócić do pracy. Jeżeli pracodawca nie cofnie wypowiedzenia należy złożyć pozew do sądu pracy.

To prawidłowa droga postępowania. W pierwszej kolejności powinnaś dostarczyć pracodawcy dokument potwierdzający ciążę. Jeśli pracodawca nie cofnie wypowiedzenia, wówczas możesz podjąć kroki prawne w celu ochrony swoich praw.

Jako zaświadczenie o ciąży może służyć też karta ciąży, tzn jej ksero

Tak, karta ciąży może służyć jako dokument potwierdzający ciążę. Jednak warto posiadać również dodatkowe zaświadczenie od lekarza, które jednoznacznie potwierdzi stan ciąży i jej trwanie w chwili, gdy wypowiedzenie zostało złożone.

Podsumowując, jeśli wypowiedzenie zostało Ci wręczone podczas ciąży i nie zachodzą wyjątkowe okoliczności przewidziane w Kodeksie Pracy, jest ono nieważne. Kluczowe jest dostarczenie pracodawcy dokumentacji medycznej potwierdzającej ciążę. W przypadku braku reakcji pracodawcy, możesz podjąć kroki prawne w celu ochrony swoich praw.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wysokość kwoty wolnej od zajęcia komorniczego w roku 2023.
Jaka jest kwota wolna od zajęcia komorniczego w 2023r.?...
Chcę odejść od partnerki z którą mam dwójkę dzieci, lecz ona robi problemy
Witam. Mam z partnerką dwoje dzieci ( 11 i 7 lat ) mieszkamy u mnie w domu na kredyt ( nieruchomośc i kredyt na mnie ) ja place wszystkie rachunki i opłaty lecz musze skończyć ten związek. Żadne zdrady normalnie chce ale się nie da. Dzieciaki chodza do szkoły blisko domu wiec mogę się wyprowadzić dla ich dobra . Lecz nawet tu jest problem od mojej partnerki . Ma mieszkanie które wynajmuje po drugiej stronie miasta wiec powiedziałem by mi go dala...
Gdzie udzielą mi informacji na temat sprawy spadkowej.
W 2020 roku umiera moja babcia (mama taty), która mieszkała razem ze mną i mamą. W 2021 roku mama zostaje wezwana na świadka w sprawie ustalenia spadku po babci z zapytaniem, czy babcia zostawiła po sobie jakiś testament. Potem zostaje wezwana drugi raz, już na ogłoszenie, gdzie zostaje poinformowana, że mój tata (syn babci) ma w ciągu 1,5 roku spłacić mnie i mojego brata (podobno rozchodzi się o równowartość jednej z działek rolnych). To są sł...
Zbieg egzekucji komorniczej
Witam. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu mojej sprawy egzekucji komorniczej. Nastąpił zbieg egzekucji komorniczej 3 komorników. W aplikacji banku widnieją 3 blokady na kwotę 600,2700 i 5000 zł. Komornik za sprawę karna 5k wystosował pismo do pracodawcy o zajęcie wynagrodzenia(cały etat),kwota wolna od zajęcia wynosiła ok.2600 i taką kwotę otrzymałem od pracodawcy,kwota 900 została przekazana komornikowi. W międzyczasie doszły 2 kolejne blokady na 600 ...

Wyszukiwarka