Jestem w 13 tygodniu ciąży. Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy. Co zrobić w tej sytuacji?

Hej
Jestem w ciąży w 13 tygodniu ciąży ...
Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy i podpisałam wypowiedzenie..
Nie wiem co robić w tej sytuacji? Jak wygląda to prawnie?
anonim cytuj
12-08-2022
Należy z zaświadczeniem o ciąży od lekarza udać się do pracodawcy. Pracodawca powinien uznać wypowiedzenia za nieważne i przywrócić do pracy. Jeżeli pracodawca nie cofnie wypowiedzenia należy złożyć pozew do sądu pracy.

anonim cytuj
14-08-2022
Jako zaświadczenie o ciąży może służyć też karta ciąży, tzn jej ksero

anonim cytuj
15-08-2022
Tak, ale lepiej mieć zaświadczenie, które ciężej podważyć.

anonim cytuj
17-08-2022
Jestem w ciąży w 13 tygodniu ciąży ...

Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy i podpisałam wypowiedzenie..

Zgodnie z art. 177 § 1 Kodeksu Pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę pracownicy w czasie jej ciąży, chyba że zachodzą przyczyny dopuszczające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownicy lub pracodawca upadł lub zostaje ogłoszona upadłość lub likwidacja pracodawcy. Oznacza to, że jeśli wypowiedzenie zostało złożone w trakcie ciąży i nie zachodzą powyższe wyjątki, jest ono nieważne.

Należy z zaświadczeniem o ciąży od lekarza udać się do pracodawcy. Pracodawca powinien uznać wypowiedzenia za nieważne i przywrócić do pracy. Jeżeli pracodawca nie cofnie wypowiedzenia należy złożyć pozew do sądu pracy.

To prawidłowa droga postępowania. W pierwszej kolejności powinnaś dostarczyć pracodawcy dokument potwierdzający ciążę. Jeśli pracodawca nie cofnie wypowiedzenia, wówczas możesz podjąć kroki prawne w celu ochrony swoich praw.

Jako zaświadczenie o ciąży może służyć też karta ciąży, tzn jej ksero

Tak, karta ciąży może służyć jako dokument potwierdzający ciążę. Jednak warto posiadać również dodatkowe zaświadczenie od lekarza, które jednoznacznie potwierdzi stan ciąży i jej trwanie w chwili, gdy wypowiedzenie zostało złożone.

Podsumowując, jeśli wypowiedzenie zostało Ci wręczone podczas ciąży i nie zachodzą wyjątkowe okoliczności przewidziane w Kodeksie Pracy, jest ono nieważne. Kluczowe jest dostarczenie pracodawcy dokumentacji medycznej potwierdzającej ciążę. W przypadku braku reakcji pracodawcy, możesz podjąć kroki prawne w celu ochrony swoich praw.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zaległe alimenty.
Mój obecny partner ma syna w akcie urodzenia wpisane jest tylko jego imię. Dziecko ma nazwisko matki. Partner od dwóch miesięcy płaci dobrowolnie 500zł plus robi zakupy dla małego jak go zabiera kupuje ubranka itp. sprawa w sądzie w toku. Matka dziecka robi problemy żąda od ojca dziecka zaległych alimentów których nie ma zasądzonych. Co w takiej sytuacji robić?...
Nieruchomość bez prawa własności.
Znajomi mieszkają w nieruchomości której nie są właścicielami (nieruchomość po dziadkach ), a ta nieruchomość nie posiada księgi wieczystej opłacają tylko od parunastu lat podatek od tej nieruchomości. Co należało by zrobić po kolei aby nieruchomość stała się ich własnością ? Ile by to trwało oraz na jakie koszta muszą być przygotowani ?...
Kto może brać udział w przesłuchaniu podejrzanego?
Jestem osobą leczącą się na zaburzenia lękowo- depresyjne. Dostałem wezwanie na Policję w charakterze podejrzanego. Moje pytanie: czy w trakcie przesłuchania może mi towarzyszyć żona, chodzi o to żeby była w pomieszczeniu i jej obecność wspierała mnie emocjonalnie. Jak to załatwić formalnie ?...
Uporczywe nękanie ze strony brata.
Od roku jestem w konflikcie z bratem. Mieszkamy na jednej posesji jednak każdy w swoim odrębnym domu, współwłasność ułamkowa. Brat ciągle uprzykrza mi życie, czepia się o wszystko nawet, że mój pies za głośno szczeka na kuriera. W święta wparował z awanturą, że moje dorosłe już dzieci biorą narkotyki, są ćpunami i że w moim domu jest patologia. Synowie oczywiście nie biorą żadnych narkotyków, pracują, są odpowiedzialnymi ludźmi. Brat przyniósł na...

Wyszukiwarka