[quote]Jestem w ciąży w 13 tygodniu ciąży ...

Dziś Mój szef zwolnił mnie z pracy i podpisałam wypowiedzenie..[/quote]

Zgodnie z art. 177 § 1 Kodeksu Pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę pracownicy w czasie jej ciąży, chyba że zachodzą przyczyny dopuszczające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownicy lub pracodawca upadł lub zostaje ogłoszona upadłość lub likwidacja pracodawcy. Oznacza to, że jeśli wypowiedzenie zostało złożone w trakcie ciąży i nie zachodzą powyższe wyjątki, jest ono nieważne.

[quote]Należy z zaświadczeniem o ciąży od lekarza udać się do pracodawcy. Pracodawca powinien uznać wypowiedzenia za nieważne i przywrócić do pracy. Jeżeli pracodawca nie cofnie wypowiedzenia należy złożyć pozew do sądu pracy.[/quote]

To prawidłowa droga postępowania. W pierwszej kolejności powinnaś dostarczyć pracodawcy dokument potwierdzający ciążę. Jeśli pracodawca nie cofnie wypowiedzenia, wówczas możesz podjąć kroki prawne w celu ochrony swoich praw.

[quote]Jako zaświadczenie o ciąży może służyć też karta ciąży, tzn jej ksero[/quote]

Tak, karta ciąży może służyć jako dokument potwierdzający ciążę. Jednak warto posiadać również dodatkowe zaświadczenie od lekarza, które jednoznacznie potwierdzi stan ciąży i jej trwanie w chwili, gdy wypowiedzenie zostało złożone.

Podsumowując, jeśli wypowiedzenie zostało Ci wręczone podczas ciąży i nie zachodzą wyjątkowe okoliczności przewidziane w Kodeksie Pracy, jest ono nieważne. Kluczowe jest dostarczenie pracodawcy dokumentacji medycznej potwierdzającej ciążę. W przypadku braku reakcji pracodawcy, możesz podjąć kroki prawne w celu ochrony swoich praw.

Potwiedź że nie jesteś botem