Przysposobienie dziecka.

Cześć. Mam do Was pytanie.
Mój mąż stara się o przysposobienie mojej córki (moja córka ma w akcie urodzenia "ojciec nieznany"). Złożyliśmy do sądu odpowiednie pismo o przysposobienie (pełne), była już pierwsza sprawa , na której sąd odroczył sprawę i zgłosił wszystko do ośrodka adopcyjnego gdzie mój mąż , ja i moja córka będziemy wzywani po kolei, a następnie ta pani, która zajmuje się naszą sprawą ma przyjechać na wywiad środowiskowy do naszego domu. Był już u nas kurator w celu wywiadu.
Czy ktoś kiedyś miał taką sytuację? Powiem szczerze, że z tego co czytałam w Google to takie przysposobienie córki żony jest całkiem łatwe, że obywa się właśnie bez ośrodka adopcyjnego.
anonim cytuj
26-10-2023
Niestety coraz częściej zdarzają się sytuację, że rodzice adopcyjni rozwiązują po jakimś czasie przysposobienie dziecka i domniemam, że stąd takie procedury rygorystyczne. Proszę się nie dziwić, najbardziej później cierpią dzieci. Ostrożności nigdy za wiele. Choć pewnie i to nie uchroni adoptowanych dzieci w 100 %.

anonim cytuj
26-10-2023
Mój mąż chce przysposobić moją córkę w sposób pełny nierozwiązany , więc chce jej po prostu dać ojca, którego nigdy nie miała, poza tym moje dziecko zwraca się od ponad 6 lat do niego "tato" i to było mówione w sądzie. A teraz , tak naprawdę nasz los leży w rękach psychologa, który tak naprawdę zawsze będzie mieć swoje zdanie na nasz temat , która wysunie z rozwiązanych (głupich) testów. Dla mnie to nie jest normalne..

anonim cytuj
26-10-2023
Mój mąż stara się o przysposobienie mojej córki (moja córka ma w akcie urodzenia "ojciec nieznany").

Zgodnie z polskim prawem, jeśli w akcie urodzenia dziecka figuruje "ojciec nieznany", przysposobienie przez męża biologicznej matki jest możliwe i nie wymaga zgody biologicznego ojca.

W przypadku przysposobienia pełnego, stosunek przysposobionego do rodziny biologicznej ulega przerwaniu (z wyjątkiem stosunku do matki, jeśli dotyczy to przysposobienia przez jej męża), zgodnie z art. 117 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Wywiad środowiskowy i zaangażowanie ośrodka adopcyjnego to standardowe elementy procedury przysposobienia. Są one konieczne, by weryfikować warunki, w jakich dziecko będzie wychowywane oraz by ocenić zdolności przysposabiających do opieki nad przysposabianym.

Mój mąż chce przysposobić moją córkę w sposób pełny nierozwiązany , więc chce jej po prostu dać ojca, którego nigdy nie miała, poza tym moje dziecko zwraca się od ponad 6 lat do niego "tato" i to było mówione w sądzie.

Stosunek dziecka do przysposabiającego, zwłaszcza w kontekście długotrwałego związku emocjonalnego, jest ważnym argumentem, który sąd będzie miał na uwadze podczas podejmowania decyzji.

Co do kwestii psychologa, to jego rola jest istotna w procesie przysposobienia. Ocena psychologiczna jest niezbędna do pełnej analizy zdolności przysposabiających do opieki nad dzieckiem. Jednak warto pamiętać, że decyzję w tej sprawie podejmuje sąd, a opinia psychologa to jeden z wielu aspektów branych pod uwagę.

Mam nadzieję, że powyższe informacje przyniosą pewność co do postępowania w sprawie przysposobienia.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Notarialna umowa darowizny.
Witam, ojciec chce mi darować dom, który jest wart powiedzmy milion, ale u notariusza żeby mniej zapłacić chce powiedzieć ze dom jest wart 500 000 żeby zapłacić mniej notariuszowi, bo podobno notariusz nalicza swoja opłatę od wartości domu. Czy to prawda ? I czy wiążą się z tym jakieś konsekwencje?...
Brak ściągalności zabezpieczenia alimentów
Dzień dobry. Mam pytanie w związku z brakiem ściągalności zabezpieczenia alimentów. Zabezpieczenie ściąga komornik z ojca dziecka. W tym miesiącu do matki dziecka nie wpłynęły te pieniądze. Jest 5 po terminie wyznaczonym przez sąd. Komornik nie odpowiada na maile i telefony. Co można zrobić?...
Kto dziedziczy po zmarłej żonie?
Witam moje pytanie brzmi tak, Narzeczona ma syna z poprzedniego związku, który mieszka z ojcem, my mamy dziecko razem i planujemy ślub i kredyt - zakup domu, moje pytanie brzmi, gdy ja wraz z moją partnerką potem już żoną weźmiemy kredyt i kupimy dom dla siebie, to co w przypadku gdy ona np. umrze? Będę miał z własnym dzieckiem na głowie jej byłego męża i syna, bo mu się pół domu po matce należy? Jak rozwiązać tą sytuację? W tym momencie każdy ...
Alimenty na rodzica.
Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marc...

Wyszukiwarka