Przysposobienie dziecka.

Cześć. Mam do Was pytanie.
Mój mąż stara się o przysposobienie mojej córki (moja córka ma w akcie urodzenia "ojciec nieznany"). Złożyliśmy do sądu odpowiednie pismo o przysposobienie (pełne), była już pierwsza sprawa , na której sąd odroczył sprawę i zgłosił wszystko do ośrodka adopcyjnego gdzie mój mąż , ja i moja córka będziemy wzywani po kolei, a następnie ta pani, która zajmuje się naszą sprawą ma przyjechać na wywiad środowiskowy do naszego domu. Był już u nas kurator w celu wywiadu.
Czy ktoś kiedyś miał taką sytuację? Powiem szczerze, że z tego co czytałam w Google to takie przysposobienie córki żony jest całkiem łatwe, że obywa się właśnie bez ośrodka adopcyjnego.
anonim cytuj
26-10-2023
Niestety coraz częściej zdarzają się sytuację, że rodzice adopcyjni rozwiązują po jakimś czasie przysposobienie dziecka i domniemam, że stąd takie procedury rygorystyczne. Proszę się nie dziwić, najbardziej później cierpią dzieci. Ostrożności nigdy za wiele. Choć pewnie i to nie uchroni adoptowanych dzieci w 100 %.

anonim cytuj
26-10-2023
Mój mąż chce przysposobić moją córkę w sposób pełny nierozwiązany , więc chce jej po prostu dać ojca, którego nigdy nie miała, poza tym moje dziecko zwraca się od ponad 6 lat do niego "tato" i to było mówione w sądzie. A teraz , tak naprawdę nasz los leży w rękach psychologa, który tak naprawdę zawsze będzie mieć swoje zdanie na nasz temat , która wysunie z rozwiązanych (głupich) testów. Dla mnie to nie jest normalne..

anonim cytuj
26-10-2023
Mój mąż stara się o przysposobienie mojej córki (moja córka ma w akcie urodzenia "ojciec nieznany").

Zgodnie z polskim prawem, jeśli w akcie urodzenia dziecka figuruje "ojciec nieznany", przysposobienie przez męża biologicznej matki jest możliwe i nie wymaga zgody biologicznego ojca.

W przypadku przysposobienia pełnego, stosunek przysposobionego do rodziny biologicznej ulega przerwaniu (z wyjątkiem stosunku do matki, jeśli dotyczy to przysposobienia przez jej męża), zgodnie z art. 117 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Wywiad środowiskowy i zaangażowanie ośrodka adopcyjnego to standardowe elementy procedury przysposobienia. Są one konieczne, by weryfikować warunki, w jakich dziecko będzie wychowywane oraz by ocenić zdolności przysposabiających do opieki nad przysposabianym.

Mój mąż chce przysposobić moją córkę w sposób pełny nierozwiązany , więc chce jej po prostu dać ojca, którego nigdy nie miała, poza tym moje dziecko zwraca się od ponad 6 lat do niego "tato" i to było mówione w sądzie.

Stosunek dziecka do przysposabiającego, zwłaszcza w kontekście długotrwałego związku emocjonalnego, jest ważnym argumentem, który sąd będzie miał na uwadze podczas podejmowania decyzji.

Co do kwestii psychologa, to jego rola jest istotna w procesie przysposobienia. Ocena psychologiczna jest niezbędna do pełnej analizy zdolności przysposabiających do opieki nad dzieckiem. Jednak warto pamiętać, że decyzję w tej sprawie podejmuje sąd, a opinia psychologa to jeden z wielu aspektów branych pod uwagę.

Mam nadzieję, że powyższe informacje przyniosą pewność co do postępowania w sprawie przysposobienia.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Mogę zostać wyrzucona przez rodzeństwo dziadka?
Czy po śmierci dziadka, który jest właścicielem mieszkania mogę zostać wyrzucona przez rodzeństwo dziadka które mieszka na końcu polski? Jestem zameldowana....
Jak odebrać rzeczy od współmałżonka?
Witam, mąż ma niebieska kartę. Obecnie zakręca mi wode, wyłącza prac, zamyka pomieszczenia. Mieszkanie jest jego, mieszkamy z dziećmi. Nie łoży na ich utrzymanie. Chce przywłaszczyć sobie moje rzeczy, pozamykał je na klucz. Co mogę zrobić, żeby odebrać swoje rzeczy i móc się wyprowadzić? Co zrobić jak mi zamyka drzwi do pokojów? W policji ma znajoma, która mu przekazuje wszystko....
Czy mogę odzyskac niespłacone opłaty za wynajem mieszkania?
Proszę o pomoc. Kilka lat temu wynajmowałam mieszkanie, a najemca nie zapłacił mi na koniec opłat związanych z ywynajmem. Oddałam sprawę do sądu i mam prawomocny wyrok. Kilka razy komornikowi udało się uzyskać pewne kwoty. Jednakże ostatnio nie otrzymałam nic ponieważ dłużnik podobno ma umowa o pracę, gdzie widnieje najniższa krajowa i podobno nie otrzymuje żadnych dodatków ani premii. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc....
Agresywny i uciążliwy sąsiad.
Co można zrobić z chorym psychicznie (schizofrenia paranoidalna) on jest naszym sąsiadem, wszystko trwa już kilkanaście lat, są różne epizody był nawet zamknięty na 1 rok i 8 miesięcy w zakładzie psychiatrycznym został zwolniony bo siostra go wzięła na swoją odpowiedzialność ale po kilku latach sama zrezygnowała bo miała dość. On od kilku lat terroryzuje całą kamienice ,wychodzi ubliża nam wszystkim ,ostatnio już zaczyna brać w ręce różne rzeczy ...

Wyszukiwarka