Przysposobienie dziecka.

Cześć. Mam do Was pytanie.
Mój mąż stara się o przysposobienie mojej córki (moja córka ma w akcie urodzenia "ojciec nieznany"). Złożyliśmy do sądu odpowiednie pismo o przysposobienie (pełne), była już pierwsza sprawa , na której sąd odroczył sprawę i zgłosił wszystko do ośrodka adopcyjnego gdzie mój mąż , ja i moja córka będziemy wzywani po kolei, a następnie ta pani, która zajmuje się naszą sprawą ma przyjechać na wywiad środowiskowy do naszego domu. Był już u nas kurator w celu wywiadu.
Czy ktoś kiedyś miał taką sytuację? Powiem szczerze, że z tego co czytałam w Google to takie przysposobienie córki żony jest całkiem łatwe, że obywa się właśnie bez ośrodka adopcyjnego.
anonim cytuj
26-10-2023
Niestety coraz częściej zdarzają się sytuację, że rodzice adopcyjni rozwiązują po jakimś czasie przysposobienie dziecka i domniemam, że stąd takie procedury rygorystyczne. Proszę się nie dziwić, najbardziej później cierpią dzieci. Ostrożności nigdy za wiele. Choć pewnie i to nie uchroni adoptowanych dzieci w 100 %.

anonim cytuj
26-10-2023
Mój mąż chce przysposobić moją córkę w sposób pełny nierozwiązany , więc chce jej po prostu dać ojca, którego nigdy nie miała, poza tym moje dziecko zwraca się od ponad 6 lat do niego "tato" i to było mówione w sądzie. A teraz , tak naprawdę nasz los leży w rękach psychologa, który tak naprawdę zawsze będzie mieć swoje zdanie na nasz temat , która wysunie z rozwiązanych (głupich) testów. Dla mnie to nie jest normalne..

anonim cytuj
26-10-2023
Mój mąż stara się o przysposobienie mojej córki (moja córka ma w akcie urodzenia "ojciec nieznany").

Zgodnie z polskim prawem, jeśli w akcie urodzenia dziecka figuruje "ojciec nieznany", przysposobienie przez męża biologicznej matki jest możliwe i nie wymaga zgody biologicznego ojca.

W przypadku przysposobienia pełnego, stosunek przysposobionego do rodziny biologicznej ulega przerwaniu (z wyjątkiem stosunku do matki, jeśli dotyczy to przysposobienia przez jej męża), zgodnie z art. 117 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Wywiad środowiskowy i zaangażowanie ośrodka adopcyjnego to standardowe elementy procedury przysposobienia. Są one konieczne, by weryfikować warunki, w jakich dziecko będzie wychowywane oraz by ocenić zdolności przysposabiających do opieki nad przysposabianym.

Mój mąż chce przysposobić moją córkę w sposób pełny nierozwiązany , więc chce jej po prostu dać ojca, którego nigdy nie miała, poza tym moje dziecko zwraca się od ponad 6 lat do niego "tato" i to było mówione w sądzie.

Stosunek dziecka do przysposabiającego, zwłaszcza w kontekście długotrwałego związku emocjonalnego, jest ważnym argumentem, który sąd będzie miał na uwadze podczas podejmowania decyzji.

Co do kwestii psychologa, to jego rola jest istotna w procesie przysposobienia. Ocena psychologiczna jest niezbędna do pełnej analizy zdolności przysposabiających do opieki nad dzieckiem. Jednak warto pamiętać, że decyzję w tej sprawie podejmuje sąd, a opinia psychologa to jeden z wielu aspektów branych pod uwagę.

Mam nadzieję, że powyższe informacje przyniosą pewność co do postępowania w sprawie przysposobienia.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy muszę odsyłać komplet dokumentów do poprzedniego właściciela pojazdu?
Niedawno nabyłem pojazd od osoby zajmującej się zawodowo sprzedażą aut. Po podpisaniu umowy prosił mnie żebym odesłał mu umowę, którą podpisał on z poprzednim właścicielem (z zakrytą ceną), która była mi potrzebna do rejestracji oraz karteczkę z polisą OC. Polisa ważna jeszcze przez kilka miesięcy. Jaki może być haczyk i dlaczego z perspektywy sprzedawcy warto odzyskać te dokumenty?...
Jak odzyskać prawo jazdy wcześniej ?
Po dziwnej sytuacji z policją mimo że nie kierowałem autem w momencie zatrzymania, zatrzymano mi prawo jazdy. Zabrano na badania krwi, z których wyszło, że w krwi w miałem środki odurzające podobno do alkoholu. Posiadam adwokata z Urzędu, który na rozprawie wniósł wniosek o powołanie biegłego toksykologa, który najprawdopodobniej przechyliłby sprawę na moją korzyść. Wniosek został odrzucony z ja prawo jazdy zostało mi zatrzymane na jeszcze kilka...
Uzasadnienie wyroku.
Witam dziś minęło 14 dni od momentu złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku. Do dnia dzisiejszego nie mam uzasadnienia. Co dalej Drodzy Państwo ?...
Ile czasu ma córka na odrzucenie spadku po wujku
Witam. Mój mąż odrzucił długi po swoim bracie. To w takim razie ile ma czasu nasza córka czy 6 miesiąc od momentu kiedy mąż odrzucił długi po bracie?? Dodam brat męża zmarł w maju tego roku a mąż się odpisał w październiku....

Wyszukiwarka