Przysposobienie dziecka.

Cześć. Mam do Was pytanie.
Mój mąż stara się o przysposobienie mojej córki (moja córka ma w akcie urodzenia "ojciec nieznany"). Złożyliśmy do sądu odpowiednie pismo o przysposobienie (pełne), była już pierwsza sprawa , na której sąd odroczył sprawę i zgłosił wszystko do ośrodka adopcyjnego gdzie mój mąż , ja i moja córka będziemy wzywani po kolei, a następnie ta pani, która zajmuje się naszą sprawą ma przyjechać na wywiad środowiskowy do naszego domu. Był już u nas kurator w celu wywiadu.
Czy ktoś kiedyś miał taką sytuację? Powiem szczerze, że z tego co czytałam w Google to takie przysposobienie córki żony jest całkiem łatwe, że obywa się właśnie bez ośrodka adopcyjnego.
anonim cytuj
26-10-2023
Niestety coraz częściej zdarzają się sytuację, że rodzice adopcyjni rozwiązują po jakimś czasie przysposobienie dziecka i domniemam, że stąd takie procedury rygorystyczne. Proszę się nie dziwić, najbardziej później cierpią dzieci. Ostrożności nigdy za wiele. Choć pewnie i to nie uchroni adoptowanych dzieci w 100 %.

anonim cytuj
26-10-2023
Mój mąż chce przysposobić moją córkę w sposób pełny nierozwiązany , więc chce jej po prostu dać ojca, którego nigdy nie miała, poza tym moje dziecko zwraca się od ponad 6 lat do niego "tato" i to było mówione w sądzie. A teraz , tak naprawdę nasz los leży w rękach psychologa, który tak naprawdę zawsze będzie mieć swoje zdanie na nasz temat , która wysunie z rozwiązanych (głupich) testów. Dla mnie to nie jest normalne..

anonim cytuj
26-10-2023
Mój mąż stara się o przysposobienie mojej córki (moja córka ma w akcie urodzenia "ojciec nieznany").

Zgodnie z polskim prawem, jeśli w akcie urodzenia dziecka figuruje "ojciec nieznany", przysposobienie przez męża biologicznej matki jest możliwe i nie wymaga zgody biologicznego ojca.

W przypadku przysposobienia pełnego, stosunek przysposobionego do rodziny biologicznej ulega przerwaniu (z wyjątkiem stosunku do matki, jeśli dotyczy to przysposobienia przez jej męża), zgodnie z art. 117 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Wywiad środowiskowy i zaangażowanie ośrodka adopcyjnego to standardowe elementy procedury przysposobienia. Są one konieczne, by weryfikować warunki, w jakich dziecko będzie wychowywane oraz by ocenić zdolności przysposabiających do opieki nad przysposabianym.

Mój mąż chce przysposobić moją córkę w sposób pełny nierozwiązany , więc chce jej po prostu dać ojca, którego nigdy nie miała, poza tym moje dziecko zwraca się od ponad 6 lat do niego "tato" i to było mówione w sądzie.

Stosunek dziecka do przysposabiającego, zwłaszcza w kontekście długotrwałego związku emocjonalnego, jest ważnym argumentem, który sąd będzie miał na uwadze podczas podejmowania decyzji.

Co do kwestii psychologa, to jego rola jest istotna w procesie przysposobienia. Ocena psychologiczna jest niezbędna do pełnej analizy zdolności przysposabiających do opieki nad dzieckiem. Jednak warto pamiętać, że decyzję w tej sprawie podejmuje sąd, a opinia psychologa to jeden z wielu aspektów branych pod uwagę.

Mam nadzieję, że powyższe informacje przyniosą pewność co do postępowania w sprawie przysposobienia.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

zawieszona działalność gospodarcza - czy mogę pozwać
Witam serdecznie. Mam pytanie czy mogę pozwać przedsiębiorcę w Sądzie Rejonowym w Wydziale Gospodarczym, który zawiesił działalność gospodarczą ? W bazie CEIDG jest informacja, że status indywidualnej działalności gospodarczej jest wykreślony. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym orzeczeniu zakazu prowadzenia działalności gospodar...
Czy jest szansa zniesienia służebności?
Dzień dobry. Chciałabym sprzedać mój dom. W dokumentach mam wpisaną służebność dla cioci. Ciocia przebywa w zakładzie opieki stałej (nie ma z nią kontaktu: ma 95 lat). Czy jest szansa zniesienia służebność? Jak to zrobić?...
Praca na urlopie wychowawczym.
Dzień dobry. Mam takie pytanie czy można sobie dorobić przebywając na urlopie wychowawczym bez żadnego prawa do jakichkolwiek środków finansowych?...
Jak uzyskać zwrot kosztów?
Cześć, Skazany został zobowiązany przez sąd do zwrotu mi, czyli pokrzywdzonemu, kosztów pełnomocnika. Wyrok jest prawomocny. Jak dochodzić zwrotu takich kosztów? Czy mam samemu wystosować wezwanie do zapłaty?...

Wyszukiwarka