Rozliczenie PIT-u zmarłego

Mój tata zmarł 2 lipca 2022 r
Do lipca pobierał emeryturę. Jak wygląda fakt rozliczenia PIT-u. Tzn. od stycznia 2022 do czerwca 2022.
Czy prawnie to już niemożliwe? Bardzo proszę o retoryczną poradę.
Chodzi o rozliczenie z emerytury, jak co roku robił sam tata. Czy jak człowiek umiera, to co państwo pobrało na podatek, to przepada?
anonim cytuj
04-03-2023
Osoba zmarła nie rozlicza się z podatku ponieważ nie ma takiej możliwość. Nie oznacza to, że ewentualne nadpłaty lub niedopłaty znikają. Powinni to rozliczyć spadkobiercy. W przypadku PIT naczelnik US informuje spadkobierców o wysokości przychodu i pobranych zaliczek, a także tego czy jest nadpłata czy niedopłata. Po tym jest 30 dni na dostarczenie dokumentów o prawach do ewentualnych ulg. Jak to się dostarczy to US wydaje decyzję o wysokości niedopłaty lub nadpłaty. To jak to podzielić między spadkobierców nie jest już w kompetencji US i ogarniane jest z całym podziałem spadku.

anonim cytuj
04-03-2023
Po śmierci podatnika, w przypadku, gdy podatnik zmarł w trakcie roku podatkowego, zobowiązanie do rozliczenia podatku zostaje przekazane na spadkobierców.

W przypadku, gdy zmarły otrzymywał emeryturę, Urząd Skarbowy przesłał będzie do spadkobierców informację o uzyskanym przez niego przychodzie w formie PIT-8C, która jest już wypełniona przez ZUS lub inne instytucje wypłacające świadczenia.

Spadkobiercy muszą dokonać rozliczenia podatkowego za okres od 1 stycznia do dnia zgonu zmarłego. Mogą to zrobić osobiście lub zlecić to zadanie doradcy podatkowemu. W przypadku, gdy zmarły nie miał obowiązku składania zeznań podatkowych, spadkobiercy mają obowiązek złożenia deklaracji skarbowej PIT-36 lub PIT-37 w terminie do końca kwietnia roku następnego po roku, w którym zmarł podatnik.

Jeśli w wyniku rozliczenia podatku za okres od stycznia do czerwca zmarłego podatnika wyniknie nadpłata podatku, spadkobiercy będą mogli ubiegać się o zwrot nadpłaconego podatku. W przypadku, gdy rozliczenie podatku za okres od stycznia do czerwca zmarłego podatnika wykaże należność podatkową, spadkobiercy będą zobowiązani do jej uregulowania.

Podsumowując, państwo nie pobrało na podatek środków przysługujących zmarłemu podatnikowi w miesiącu jego zgonu. Natomiast spadkobiercy zobowiązani są do rozliczenia podatku za okres od 1 stycznia do dnia zgonu zmarłego podatnika oraz do ewentualnego uregulowania zobowiązań podatkowych.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Czynsz od współlokatorów na moje konto.
Wynajmuje wraz z dziewczyną oraz znajomym mieszkanie. Najemca chce otrzymywać pełną kwotę ustaloną w umowie, zamiast trzech przelewów. Wspólnie ustaliliśmy, że ja będę wykonywał przelew za mieszkanie najemcy, a moi współlokatorzy będą przelewać swoją część mnie. Jak to wygląda w kwestii US, przelewy, które trafiają do mnie potraktują jako darowiznę? Jak najlepiej rozwiązać sytuację, przelewania należnej części przez każde z nas?...
zasiłek macierzyński
Żona urodziła 22 lipca córkę - 3 sierpnia pracodawca otrzymał wszystkie dokumenty wraz z wnioskiem o urlop macierzyński. Przez 2 miesiące żona nie otrzymała żadnych świadczeń, zaś w dniu dzisiejszym pracodawca poinformował ją, iż wysłał wszystko do ZUS 9 września (?). Moje pytanie brzmi, czy ZUS zapłaci należne świadczenie od 22 lipca, czy jednak pracodawca nie dopilnował terminu? Jest jakiś przepis, regulujący te terminy: pracownik -> pracoda...
Co może firma windykacyjna?
Dzień dobry, mam parę pytań: 1. Czy firma windykacyjna może powiększać sumę zadłużenia o koszty prowadzonych czynności windykacyjnych? 2. Czy wysyłając wezwanie do zapłaty firma windykacyjna musi wskazać jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał? 3. Jeżeli w wezwaniu (dot. pkt. 2) nie wskaże jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał można od niej tego zażądać? 4. Czy dłużnik po odebraniu wezwania do zapłaty może zażąd...
Skazany nie uiścił zapłaty zadośćuczynienia
Powiedzcie Mi jak to jest. Był proces karny o pobicie. Agresor został skazany na zawiasy i zadośćuczynienie. Jednak oczywiscie tego nie zapłacił. Więc wystąpiłam o klauzulę wykonalności na wyrok i poszłam do komornika. Jednak komornik po roku wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, gdyż jak twierdzi nie ma z czego ściągnąć. Sąd przysłał pismo z zapytaniem czy skazany uiścił zapłatę. Odpisałam, że nie i zw komornik umorzyl postępowanie. Co d...

Wyszukiwarka