Rozliczenie PIT-u zmarłego

Mój tata zmarł 2 lipca 2022 r
Do lipca pobierał emeryturę. Jak wygląda fakt rozliczenia PIT-u. Tzn. od stycznia 2022 do czerwca 2022.
Czy prawnie to już niemożliwe? Bardzo proszę o retoryczną poradę.
Chodzi o rozliczenie z emerytury, jak co roku robił sam tata. Czy jak człowiek umiera, to co państwo pobrało na podatek, to przepada?
anonim cytuj
04-03-2023
Osoba zmarła nie rozlicza się z podatku ponieważ nie ma takiej możliwość. Nie oznacza to, że ewentualne nadpłaty lub niedopłaty znikają. Powinni to rozliczyć spadkobiercy. W przypadku PIT naczelnik US informuje spadkobierców o wysokości przychodu i pobranych zaliczek, a także tego czy jest nadpłata czy niedopłata. Po tym jest 30 dni na dostarczenie dokumentów o prawach do ewentualnych ulg. Jak to się dostarczy to US wydaje decyzję o wysokości niedopłaty lub nadpłaty. To jak to podzielić między spadkobierców nie jest już w kompetencji US i ogarniane jest z całym podziałem spadku.

anonim cytuj
04-03-2023
Po śmierci podatnika, w przypadku, gdy podatnik zmarł w trakcie roku podatkowego, zobowiązanie do rozliczenia podatku zostaje przekazane na spadkobierców.

W przypadku, gdy zmarły otrzymywał emeryturę, Urząd Skarbowy przesłał będzie do spadkobierców informację o uzyskanym przez niego przychodzie w formie PIT-8C, która jest już wypełniona przez ZUS lub inne instytucje wypłacające świadczenia.

Spadkobiercy muszą dokonać rozliczenia podatkowego za okres od 1 stycznia do dnia zgonu zmarłego. Mogą to zrobić osobiście lub zlecić to zadanie doradcy podatkowemu. W przypadku, gdy zmarły nie miał obowiązku składania zeznań podatkowych, spadkobiercy mają obowiązek złożenia deklaracji skarbowej PIT-36 lub PIT-37 w terminie do końca kwietnia roku następnego po roku, w którym zmarł podatnik.

Jeśli w wyniku rozliczenia podatku za okres od stycznia do czerwca zmarłego podatnika wyniknie nadpłata podatku, spadkobiercy będą mogli ubiegać się o zwrot nadpłaconego podatku. W przypadku, gdy rozliczenie podatku za okres od stycznia do czerwca zmarłego podatnika wykaże należność podatkową, spadkobiercy będą zobowiązani do jej uregulowania.

Podsumowując, państwo nie pobrało na podatek środków przysługujących zmarłemu podatnikowi w miesiącu jego zgonu. Natomiast spadkobiercy zobowiązani są do rozliczenia podatku za okres od 1 stycznia do dnia zgonu zmarłego podatnika oraz do ewentualnego uregulowania zobowiązań podatkowych.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Pracujemy razem z partnerem w dużej sieci marketów spożywczych. Czy pracodawca może odmówić nam wzięcia urlopu w tym samym czasie?
Pracujemy razem z partnerem w jednym dziale (3 osoby na stanowisko) w dużej sieci marketów spożywczych. Czy pracodawca może odmówić nam wzięcia urlopu w tym samym czasie? Czy jest jakaś podstawa prawna, którą mogę przedstawić kierownikowi? Zatrudniając nas wiedzieli że jesteśmy parą. Jak to obejść abyśmy mogli wybrać się razem na urlop?...
Firma dostaje mandat 2000 zł. czy mogę tym mandatem obciążyć pracownika??
Mam pytanie mam firmę i wykonuję pracę dla innej firmy w której jest zawarta umowa że jeżeli któryś z moich pracowników zostanie przyłapany pod wpływem alkoholu to firma dostaje mandat w wysokości 2000 czy tym mandatem w takiej kwocie mogę obciążyć pracownika i jak taki mandat powinien wyglądać?...
Szkody podczas montażu fotowoltaiki.
Mam problem z firmą, która montowała u mnie instalację fotowoltaiczną. Na początek dodam, że umowę podpisaliśmy z firmą A, która zleciła montaż instalacji firmie B i o tej firmie będę pisać. Panowie podczas montażu tejże instalacji, wywiercili w dachu sporo dziur ( szukali krokwi grubym wiertłem zamiast cienkim, według umowy gwarantowali profesjonalny sprzęt ), dziurawiąc również membranę. Wykonaliśmy test szczelności i niestety ale woda ciekła t...
Wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry. W bardzo dużym skrócie wyjaśnię z czym mam problem. Rozwiązałem umowę o pracę na czas nieokreślony w trybie art. 55§ 11 KP 14.08.2023. Dostałem pozew o zapłatę odszkodowania za okres wypowiedzenia 61.1 Kp . Chcę napisać odpowiedź na pozew, moim zdaniem istnieją okoliczności, które mogłyby mnie trochę usprawiedliwić gdybym się na nie powołał... 1/ informowałem pracodawcę, w grudniu 22" i maju br, o tym, że leczę Fobie społeczn...

Wyszukiwarka