Rozliczenie PIT-u zmarłego

Mój tata zmarł 2 lipca 2022 r
Do lipca pobierał emeryturę. Jak wygląda fakt rozliczenia PIT-u. Tzn. od stycznia 2022 do czerwca 2022.
Czy prawnie to już niemożliwe? Bardzo proszę o retoryczną poradę.
Chodzi o rozliczenie z emerytury, jak co roku robił sam tata. Czy jak człowiek umiera, to co państwo pobrało na podatek, to przepada?
anonim cytuj
04-03-2023
Osoba zmarła nie rozlicza się z podatku ponieważ nie ma takiej możliwość. Nie oznacza to, że ewentualne nadpłaty lub niedopłaty znikają. Powinni to rozliczyć spadkobiercy. W przypadku PIT naczelnik US informuje spadkobierców o wysokości przychodu i pobranych zaliczek, a także tego czy jest nadpłata czy niedopłata. Po tym jest 30 dni na dostarczenie dokumentów o prawach do ewentualnych ulg. Jak to się dostarczy to US wydaje decyzję o wysokości niedopłaty lub nadpłaty. To jak to podzielić między spadkobierców nie jest już w kompetencji US i ogarniane jest z całym podziałem spadku.

anonim cytuj
04-03-2023
Po śmierci podatnika, w przypadku, gdy podatnik zmarł w trakcie roku podatkowego, zobowiązanie do rozliczenia podatku zostaje przekazane na spadkobierców.

W przypadku, gdy zmarły otrzymywał emeryturę, Urząd Skarbowy przesłał będzie do spadkobierców informację o uzyskanym przez niego przychodzie w formie PIT-8C, która jest już wypełniona przez ZUS lub inne instytucje wypłacające świadczenia.

Spadkobiercy muszą dokonać rozliczenia podatkowego za okres od 1 stycznia do dnia zgonu zmarłego. Mogą to zrobić osobiście lub zlecić to zadanie doradcy podatkowemu. W przypadku, gdy zmarły nie miał obowiązku składania zeznań podatkowych, spadkobiercy mają obowiązek złożenia deklaracji skarbowej PIT-36 lub PIT-37 w terminie do końca kwietnia roku następnego po roku, w którym zmarł podatnik.

Jeśli w wyniku rozliczenia podatku za okres od stycznia do czerwca zmarłego podatnika wyniknie nadpłata podatku, spadkobiercy będą mogli ubiegać się o zwrot nadpłaconego podatku. W przypadku, gdy rozliczenie podatku za okres od stycznia do czerwca zmarłego podatnika wykaże należność podatkową, spadkobiercy będą zobowiązani do jej uregulowania.

Podsumowując, państwo nie pobrało na podatek środków przysługujących zmarłemu podatnikowi w miesiącu jego zgonu. Natomiast spadkobiercy zobowiązani są do rozliczenia podatku za okres od 1 stycznia do dnia zgonu zmarłego podatnika oraz do ewentualnego uregulowania zobowiązań podatkowych.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Co powinno się zawrzeć w wypowiedzeniu umowy zlecenie?
Umowa zlecenie na czas nieokreślony bez okresu wypowiedzenia. W jaki sposób rozwiązać taką umowę żeby pracodawca nie mógł się ubiegać o ewentualne odszkodowanie za wypowiedzenie umowy? Co powinno się zawrzeć w wypowiedzeniu?...
Uchylenie alimentów
Dzień dobry. Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z...
Wynajem mieszkania
Hej! Chcemy z chłopakiem wynająć mieszkanie. Znaleźliśmy ogłoszenie, które nam bardzo odpowiada jej chodzi o metraż, warunki i lokalizację. W ogłoszeniu jest informacja, że nie płacimy stawki co miesiąc, a jednorazowo opłatę 10 000 zł na okres 6 miesięcy (ze wszystkim), potem możliwe przedłużenie umowy ( te 6 miesięcy nam odpowiada, bo akurat tyle tam będziemy).Czy spotkaliście się kiedyś z taką ofertą? Jak się zabezpieczyć, by właściciel nie wzi...
rozwiązanie umowy przedstępnej
Witam. Wynajęłam mieszkanie niepełnoletniego syna do dnia 30.09.2021 r. za zgodą Sądu. Syn w mojej obecności ( ja umowę pisałam, jeśli to ważne) podpisał przedwstępną umowę najmu od dnia1.10.2021 r do dnia 31.07.2022r, umowa najmu miała być podpisana 6.10.2021 r. - wtedy syna będzie pełnoletni. Dzisiaj powiedział lokatorom, że mają 3 dni na wyprowadzkę. Jakie konsekwencje mogą go czekać? Co lokatorzy mają/ mogą zrobić z nie dotrzymaniem umowy? ...

Wyszukiwarka