Rozliczenie PIT-u zmarłego

Mój tata zmarł 2 lipca 2022 r
Do lipca pobierał emeryturę. Jak wygląda fakt rozliczenia PIT-u. Tzn. od stycznia 2022 do czerwca 2022.
Czy prawnie to już niemożliwe? Bardzo proszę o retoryczną poradę.
Chodzi o rozliczenie z emerytury, jak co roku robił sam tata. Czy jak człowiek umiera, to co państwo pobrało na podatek, to przepada?
anonim cytuj
04-03-2023
Osoba zmarła nie rozlicza się z podatku ponieważ nie ma takiej możliwość. Nie oznacza to, że ewentualne nadpłaty lub niedopłaty znikają. Powinni to rozliczyć spadkobiercy. W przypadku PIT naczelnik US informuje spadkobierców o wysokości przychodu i pobranych zaliczek, a także tego czy jest nadpłata czy niedopłata. Po tym jest 30 dni na dostarczenie dokumentów o prawach do ewentualnych ulg. Jak to się dostarczy to US wydaje decyzję o wysokości niedopłaty lub nadpłaty. To jak to podzielić między spadkobierców nie jest już w kompetencji US i ogarniane jest z całym podziałem spadku.

anonim cytuj
04-03-2023
Po śmierci podatnika, w przypadku, gdy podatnik zmarł w trakcie roku podatkowego, zobowiązanie do rozliczenia podatku zostaje przekazane na spadkobierców.

W przypadku, gdy zmarły otrzymywał emeryturę, Urząd Skarbowy przesłał będzie do spadkobierców informację o uzyskanym przez niego przychodzie w formie PIT-8C, która jest już wypełniona przez ZUS lub inne instytucje wypłacające świadczenia.

Spadkobiercy muszą dokonać rozliczenia podatkowego za okres od 1 stycznia do dnia zgonu zmarłego. Mogą to zrobić osobiście lub zlecić to zadanie doradcy podatkowemu. W przypadku, gdy zmarły nie miał obowiązku składania zeznań podatkowych, spadkobiercy mają obowiązek złożenia deklaracji skarbowej PIT-36 lub PIT-37 w terminie do końca kwietnia roku następnego po roku, w którym zmarł podatnik.

Jeśli w wyniku rozliczenia podatku za okres od stycznia do czerwca zmarłego podatnika wyniknie nadpłata podatku, spadkobiercy będą mogli ubiegać się o zwrot nadpłaconego podatku. W przypadku, gdy rozliczenie podatku za okres od stycznia do czerwca zmarłego podatnika wykaże należność podatkową, spadkobiercy będą zobowiązani do jej uregulowania.

Podsumowując, państwo nie pobrało na podatek środków przysługujących zmarłemu podatnikowi w miesiącu jego zgonu. Natomiast spadkobiercy zobowiązani są do rozliczenia podatku za okres od 1 stycznia do dnia zgonu zmarłego podatnika oraz do ewentualnego uregulowania zobowiązań podatkowych.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Spłata OC po zmarłej osobie.
Witam wszystkich. Znalazłem dzisiaj w skrzynce pocztowej pismo z firmy windykacyjnej w sprawie spłaty długu wynikającego z nieopłacenia składki OC przez mojego dziadka który zmarł w 2014 roku. Przez wiele lat nie było żadnego kontaktu w tej sprawie, sprawdziłem więc sobie skrzynkę mailową i ostatni kontakt miał miejsce 5 lat temu w 2017 roku, sprawa stanęła wtedy na tym iż przesłałem akt zgonu dziadka i więcej żadnego kontaktu w tej sprawie nie b...
Odpowiedzialność pracownika za szkodę.
Dzień dobry, proszę o poradę, w jaki sposób rozwiązać sytuację . Firma posiada samochody służbowe jednak zdarzyło się tak, że osoba zajmująca się polisami przeoczyła termin na wznowienie OC, w związku z czym UFG nałożył na firmę wysoką karę w kwocie 10800 zł Firma chce przerzucić ten koszt na pracownika. Czy w ogóle ma do tego prawo? Pracownik zatrudniony jest na umowę o pracę na czas nieokreślony, relacje z pracodawcą w porządku. W umowie ni...
Bon na zasiedlenie.
Dzień dobry, Moja sytuacja wygląda następująco mieszkam w miejscu bardzo słabo skomunikowanym z resztą świata i przez długie czasy oczekiwania na przesiadki między autobusami moja podróż do pracy trwała by około 2h w jedną stronę mimo tego że nie jest to nawet 50km drogi, lecz Pani w urzędzie pracy stwierdziła, że jako czas dojazdu do pracy liczy się tylko czas spędzony w autobusie, nie liczy się czas czekania na przesiadki itp., co skreśla moją...
Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje?
Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje? Dotychczasowy pracodawca twierdzi, że 3 miesiące, a ten u którego chce się zatrudnić twierdzi że miesiąc. Od maja 2007 r. do końca 2009 r. byłam zatrudniona w firmie w ramach umowy o pracę. W między czasie w styczniu 2009 r. firma przekształciła się w spółkę z.o.o . Potem świadczyłam usługi w ramach działalności gospodarczej. Od maja 2021 r. ponownie zostałam zatrudniona w ramach umowy o pracę. W tym...

Wyszukiwarka