Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje?

Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje? Dotychczasowy pracodawca twierdzi, że 3 miesiące, a ten u którego chce się zatrudnić twierdzi że miesiąc.
Od maja 2007 r. do końca 2009 r. byłam zatrudniona w firmie w ramach umowy o pracę. W między czasie w styczniu 2009 r. firma przekształciła się w spółkę z.o.o . Potem świadczyłam usługi w ramach działalności gospodarczej. Od maja 2021 r. ponownie zostałam zatrudniona w ramach umowy o pracę. W tym miesiącu chce dać wypowiedzenie. I wg opinii mojego obecnego pracodawcy jest to 3 miesiąc, a tam gdzie idę twierdzą że miesiąc. O ile przyjmą mnie nawet jak porzucę pracę to ja nie chce palić za sobą mostów i rozstać się w cywilizowany sposób. Porozumienie stron nie wchodzi w rachubę, za duży deficyt pracowniczy.
anonim cytuj
14-01-2024
Myślę że w umowie powinnaś mieć zapisane jaki okres wypowiedzenia Cię obowiązuje.

anonim cytuj
14-01-2024
Jest załącznik z okresami wypowiedzenia, jest to dla mnie jasne. Sprzeczne zdania dotyczą czasu pracy. Jedni twierdzą, że lata wsteczne się nie liczą ,bo firma się przekształcała w spółkę i jest to wg nich inny pracodawca ,a inni twierdzą, że przekształcenie nie ma nic wspólnego. Sama uważam, że mam 3 miesiące, ale tam gdzie chce iść twierdzą, że robią mnie w ciula.

anonim cytuj
14-01-2024
" Sąd Najwyższy wielokrotnie zajmował się tym, jak rozumieć stwierdzenie "okres zatrudnienia u danego pracodawcy". W wyroku z 28 marca 2002 r. (sygn. akt I PKN 81/01) stwierdził, że jest to: "(...) zatrudnienie na podstawie jednej umowy o pracę na czas nieokreślony, która jest rozwiązywana za wypowiedzeniem lub nieprzerwane (ciągłe) zatrudnienie u tego samego (danego) pracodawcy na podstawie kilku stosunków pracy (...)". Stanowisko to jednak zostało zweryfikowane późniejszą uchwałą 7 sędziów z 15 stycznia 2003 r. (sygn. akt III PZP 20/02, OSNP 2004/1/4), w której Sąd Najwyższy stwierdził, że: "(...) Przy ustalaniu okresu wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony (art. 36 § 1 K.p.) uwzględnia się wszystkie okresy zatrudnienia u tego samego (danego) pracodawcy (...)". Cytowane orzeczenia dotyczą umów na czas nieokreślony, co wynika stąd, iż w okresie ich wydania przepis art. 36 § 1 K.p. odnosił się jedynie do tego rodzaju stosunków pracy. Od 22 lutego 2016 r. do normy tej dodano umowy na czas określony, a tym samym od tego dnia okresy wypowiedzenia dla obydwu rodzajów umów są jednakowe, dlatego wcześniejsze orzecznictwo można przyjąć również do tych umów"

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Umowa zlecenie.
Umowa zlecenie zawarta w lipcu do końca września 2024 ? Nie widzę żadnego zapisu o braku możliwości zerwania umowy . Zleceniodawca straszy ze nie mogę się zwolnić przed końcem umowy bo będą kary pieniężne. Czy nie można zerwać umowy przed czasem ? Nie podlega ta umowa ubezpieczeniu zdrowotnemu stąd kolejne pytanie czy l4 usprawiedliwia w takim wypadku od nieobecności w pracy ?...
Umowa o dochodzenie roszczeń
Umowa o dochodzenie roszczeń - czy podpisując taką umowę z kancelarią prawną do ustalonego procentu od kwoty zasądzonej przez sąd należnego kancelarii czy ZAWSZE doliczany jest podatek VAT? To kancelarię zgodnie z przepisami on obowiązuje, a niejako jest on przerzucony na osobę, która podpisała takową umowę. Czy taka praktyka jest nagminnie stosowana? Jak chronić się przed nią po podpisaniu takiej umowy? Czy jest jeszcze jakaś możliwość wybrnięci...
Brak wypłaty od 2 miesięcy.
Witam. Pracowałem jako kierowca ciężarówki, mój pracodawca wpadł w problemy finansowe, z tego co mówi to urząd skarbowy zablokował mu konto firmowe. Pracodawca ogłosił nam że będzie ogłaszać upadłość, ale nie chciał nas zwolnić ze swojej winy tylko przymusił pracowników do rozwiązania umowy za porozumieniem stron (każdy chciał iść gdzie indziej do pracy żeby zarabiać, niż być fikcyjne zatrudnionym w firmie która nie wypłaci wynagrodzenia) W chw...
Dziedziczenie mieszkania po zmarłej mamie i ojczymie
Zmarła mama i ojczym po których zostało mieszkanie. Ojczym nie miał dzieci ani rodzeństwa tylko dalekie kuzynostwo.Jak to wygląda z dziedziczeniem mieszkania? Dodam że kuzynostwo nie utrzymywało wogole żadnego kontaktu z ojczymem i nie wiem nawet czy żyją a jeśli tak to gdzie mieszkają....

Wyszukiwarka