Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje?

Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje? Dotychczasowy pracodawca twierdzi, że 3 miesiące, a ten u którego chce się zatrudnić twierdzi że miesiąc.
Od maja 2007 r. do końca 2009 r. byłam zatrudniona w firmie w ramach umowy o pracę. W między czasie w styczniu 2009 r. firma przekształciła się w spółkę z.o.o . Potem świadczyłam usługi w ramach działalności gospodarczej. Od maja 2021 r. ponownie zostałam zatrudniona w ramach umowy o pracę. W tym miesiącu chce dać wypowiedzenie. I wg opinii mojego obecnego pracodawcy jest to 3 miesiąc, a tam gdzie idę twierdzą że miesiąc. O ile przyjmą mnie nawet jak porzucę pracę to ja nie chce palić za sobą mostów i rozstać się w cywilizowany sposób. Porozumienie stron nie wchodzi w rachubę, za duży deficyt pracowniczy.
anonim cytuj
14-01-2024
Myślę że w umowie powinnaś mieć zapisane jaki okres wypowiedzenia Cię obowiązuje.

anonim cytuj
14-01-2024
Jest załącznik z okresami wypowiedzenia, jest to dla mnie jasne. Sprzeczne zdania dotyczą czasu pracy. Jedni twierdzą, że lata wsteczne się nie liczą ,bo firma się przekształcała w spółkę i jest to wg nich inny pracodawca ,a inni twierdzą, że przekształcenie nie ma nic wspólnego. Sama uważam, że mam 3 miesiące, ale tam gdzie chce iść twierdzą, że robią mnie w ciula.

anonim cytuj
14-01-2024
" Sąd Najwyższy wielokrotnie zajmował się tym, jak rozumieć stwierdzenie "okres zatrudnienia u danego pracodawcy". W wyroku z 28 marca 2002 r. (sygn. akt I PKN 81/01) stwierdził, że jest to: "(...) zatrudnienie na podstawie jednej umowy o pracę na czas nieokreślony, która jest rozwiązywana za wypowiedzeniem lub nieprzerwane (ciągłe) zatrudnienie u tego samego (danego) pracodawcy na podstawie kilku stosunków pracy (...)". Stanowisko to jednak zostało zweryfikowane późniejszą uchwałą 7 sędziów z 15 stycznia 2003 r. (sygn. akt III PZP 20/02, OSNP 2004/1/4), w której Sąd Najwyższy stwierdził, że: "(...) Przy ustalaniu okresu wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony (art. 36 § 1 K.p.) uwzględnia się wszystkie okresy zatrudnienia u tego samego (danego) pracodawcy (...)". Cytowane orzeczenia dotyczą umów na czas nieokreślony, co wynika stąd, iż w okresie ich wydania przepis art. 36 § 1 K.p. odnosił się jedynie do tego rodzaju stosunków pracy. Od 22 lutego 2016 r. do normy tej dodano umowy na czas określony, a tym samym od tego dnia okresy wypowiedzenia dla obydwu rodzajów umów są jednakowe, dlatego wcześniejsze orzecznictwo można przyjąć również do tych umów"

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Zainteresowanie ze strony urzędu skarbowego
Witam, czy jeśli ktoś wpłaci mi na konto 60 tys zł za dany przedmiot, to czy urząd skarbowy bądź inna instytucja będą pytać co to za pieniądze, za co?...
Mieszkanie na kredyt.
Witam, kupiłam mieszkanie w kredycie, właściciel mieszkania oburzony czemu tak długo trwa uruchomienie kredytu, do końca października ma mieć pieniądze na koncie od banku ale on stwierdził że jak do jutra nie będzie kasy to on wyjeżdża na 3 tygodnie I klucze I mieszkanie zda za 3 tygodniu. Umowa notarialna również jest do końca października ze do tego czasu musi zdać mieszkanie. Co mogę zrobić w tej sytuacji jeżeli on naprawdę wyjdzie ?...
Co grozi za nie opłacenie podatku od zakupu auta?
Dzień dobry. W sierpniu zakupiłam auto. Niedawno dowiedziałam się o podatku. W umowie jest zawarty punkt dotyczący urzędu skarbowego i podatku, ale jest on przekreślony. Sprzedający zapewnił, że mam się nie martwić podatkami, wtedy nie wiedziałam o co mu chodzi. Nie mam jednak takiego potwierdzenia na piśmie. Sprzedający to osoba prywatna. Czy jest jakiś sposób żeby dowiedzieć się czy sprzedający zapłacił podatek? Czy grozi mi jakaśc kara finanso...
Zrzeknięcie się nieswojego mieszkania.
Witam, zacznę od tego, że mieszkałem ( nie będąc tam nigdy zameldowany) z niepełnosprawnym ojcem, ponieważ się nim opiekowałem. Ojciec zmarł, ja zrzekłem się spadku a teraz dostaje telefony z gminy żeby się zrzec mieszkania po ojcu ( nie przebywam w tym mieszkaniu i zaznaczę jeszcze raz że nigdy nie byłem tam zameldowany). Gmina mówi, że dług mi rośnie. Jakim sposobem? Czy to legalne ze strony gminy? Mieszkanie było socjalne i nie było własnością...

Wyszukiwarka