Bon na zasiedlenie.

Dzień dobry,
Moja sytuacja wygląda następująco mieszkam w miejscu bardzo słabo skomunikowanym z resztą świata i przez długie czasy oczekiwania na przesiadki między autobusami moja podróż do pracy trwała by około 2h w jedną stronę mimo tego że nie jest to nawet 50km drogi, lecz Pani w urzędzie pracy stwierdziła, że jako czas dojazdu do pracy liczy się tylko czas spędzony w autobusie, nie liczy się czas czekania na przesiadki itp., co skreśla moją szanse na otrzymanie bonu. W internecie znalazłem, że czas spędzony w drodze do pracy liczy się od wyjścia z domu do pojawienia się w miejscu pracy. W takim wypadku kto ma rację? Czy mogę się odwołać w wypadku odrzucenia mojego wniosku?
anonim cytuj
30-08-2023
Interpretacja tych przepisów nie jest jednoznaczna. Ustawa mówi, że jednym z warunków otrzymania bonu na zasiedlenie jest znalezienie zatrudnienia "w odległości co najmniej 80 km lub czas dojazdu do tej miejscowości i powrotu do miejsca dotychczasowego zamieszkania środkami transportu zbiorowego przekracza łącznie co najmniej 3 godziny dziennie".
Podejrzewam, że otrzymałeś taką odpowiedź w urzędzie, ponieważ ciężko jest określić przybliżony czas oczekiwania na przesiadkę- dzisiaj może to być godzina, jutro kilka minut, dlatego wzięto pod uwagę tylko czas faktycznego dojazdu.
Złóż wniosek.
Ustnie zakomunikować a wydać decyzję to nie to samo.
Z Organem dyskutuje się na piśmie.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy starsze niepełnoletnie rodzeństwo może odebrać młodsze z przedszkola?
Problem może banalny ale nie wiem jak mogę go prawnie załatwić. Dziecko 5 latek chodzi do publicznego przedszkola ja z racji wykonywania swojej pracy (godziny pracy 6-18) nie jestem w stanie odebrać go o 16 z przedszkola i wysłałam 15 letnią córkę. Pani dyrektor(osoba stanowcza i bez chęci współpracy z rodzicami ) uświadomiła mnie ze jest to osoba nieletnia i nie może wydać jej malucha. Nawet nie mogę napisać oświadczenia ze na moją odpowiedzial...
Oszczędności osobiste a majątek wspolny
Przed zawarciem związku małżeńskiego zarowno ja jak i zina mieliśmy swoje oszczędności które stanowiły nasz majątek osobisty. W trakcie związku środki te przelaliśmy na nasze wspólne konto. Część środków wykorzystaliśmy ma wspólne potrzeby, a to co zostało rozdysponowaliśmy na różne rachunki oszczędnościowe, lokaty, obligacje. Czy w tym momencie stanowią one już majątek wspolny, czy przy ewentualnym rozwodzie i podziale majątku można traktować je...
Po Decyzji o zmianie imienia
Witam, posiadałem dwa imiona używałem tego drugiego i złożyłem wniosek do urzędu stanu cywilnego o zmianę na te drugie imię jako jedyne i otrzymałem już decyzję o zmianie imienia w profilu zaufanym zaktualizowały mi się dane i mam tylko drugie imię byłem także wyrobić sobie nowy dowód osobisty i co powinienem jeszcze zaaktualizować i ile mam na to czasu? Czy powinienem prawo jazdy? nabycie samochodu? ubezpieczenie OC samochodu? czy jakieś dane zm...
Policjany naruszył moją prywatnosć.
Zostałam dziś zatrzymana przez policję do rutynowej kontroli. Nie miałam zapiętych pasów(posiadam ważne zaświadczenie lekarskie o przeciwwskazaniu). Pokazałam zaświadczenie, policjant oświadczył mi że ciąża nie jest przeciwwskazaniem. Odpowiedziałam (zgodnie z prawdą) że nie jestem w ciąży a zaświadczenie jest wydane z innego powodu. Zaczął się dopytywać z jakiego. Więc powiedziałam że mam stomię. Na co pan policjant kazał mi pokazać brzuch żebym...

Wyszukiwarka