Bon na zasiedlenie.

Dzień dobry,
Moja sytuacja wygląda następująco mieszkam w miejscu bardzo słabo skomunikowanym z resztą świata i przez długie czasy oczekiwania na przesiadki między autobusami moja podróż do pracy trwała by około 2h w jedną stronę mimo tego że nie jest to nawet 50km drogi, lecz Pani w urzędzie pracy stwierdziła, że jako czas dojazdu do pracy liczy się tylko czas spędzony w autobusie, nie liczy się czas czekania na przesiadki itp., co skreśla moją szanse na otrzymanie bonu. W internecie znalazłem, że czas spędzony w drodze do pracy liczy się od wyjścia z domu do pojawienia się w miejscu pracy. W takim wypadku kto ma rację? Czy mogę się odwołać w wypadku odrzucenia mojego wniosku?
anonim cytuj
30-08-2023
Interpretacja tych przepisów nie jest jednoznaczna. Ustawa mówi, że jednym z warunków otrzymania bonu na zasiedlenie jest znalezienie zatrudnienia "w odległości co najmniej 80 km lub czas dojazdu do tej miejscowości i powrotu do miejsca dotychczasowego zamieszkania środkami transportu zbiorowego przekracza łącznie co najmniej 3 godziny dziennie".
Podejrzewam, że otrzymałeś taką odpowiedź w urzędzie, ponieważ ciężko jest określić przybliżony czas oczekiwania na przesiadkę- dzisiaj może to być godzina, jutro kilka minut, dlatego wzięto pod uwagę tylko czas faktycznego dojazdu.
Złóż wniosek.
Ustnie zakomunikować a wydać decyzję to nie to samo.
Z Organem dyskutuje się na piśmie.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana danych osobowych.
Witam, narzeczona po urodzeniu została zostawiona przez biologiczną mamę, bo zabrali jej prawa. Po 2 tygodniach została wzięta do rodziny zastępczej gdzie zmieniono jej imię i nazwisko, w późniejszym terminie została zaadoptowana przez te same osoby co ją wzięły pod rodzinę zastępczą. Czy w tym momencie, gdy narzeczona ma już 22 lata będzie mogła powrócić do starego imienia i nazwiska, czy będzie z tym problem?...
Zniesienie współwłasności.
Dzień dobry. Mam partnera, z którym nie mamy ślubu. Wybudowaliśmy dom wyceniony przez bank na 1mln 200 tys. Działkę, na której stoi dom i kredyt mamy wspólny. Chcemy się rozstać, ale ja chce sprzedać dom i podzielić się pieniędzmi a partner wyklucza sprzedaż. Moje pytanie brzmi jak wygląda spłata drugiej osoby w takim przypadku, kiedy jedna osoba zostaje w tym domu? Od czego zacząć? Od przepisania działki i kredytu na partnera z pisemną gwarancją...
Czy mogę przejść na urlop wychowawczy w pierwszym miesiącu pracy.
byłam na umowie na czas nieokreślony. rozwiązałam ją za porozumieniem stron. miałam podpisać umowę w nowej pracy więc nie wzięłam wychowawczego, jednak ta nowa praca pozostawia wiele do życzenia. mam ciągłość w umowach, czy mogę teraz przejść na wychowawczy w pierwszym miesiącu nowej pracy? (umowa na dwa lata w tej drugiej pracy) czy będzie to gdzieś wyżej (zus, mops, nie wiem) traktowane jako "wyłudzenie" (nie przekraczam dochodów w...
Scalanie gruntów.
Syn zakupił na licytacji dwie działki o pow.8 arów i 4 ary. Po między nimi znajduje się działka 4 ary należąca do innej osoby. Chciał tę działkę kupić ale właścicielka powiedziała że będzie scalanie więc w zamian dostanie w innym miejscu a tę scalą z tymi dwoma działkami. Na pierwszym okazaniu propozycji scaleniowych dokonano podziału tej działki na połowę i przyłączono do działki sąsiada. Na pytanie o logikę takiego podziału usłyszał odpowiedz ż...

Wyszukiwarka