Bon na zasiedlenie.

Dzień dobry,
Moja sytuacja wygląda następująco mieszkam w miejscu bardzo słabo skomunikowanym z resztą świata i przez długie czasy oczekiwania na przesiadki między autobusami moja podróż do pracy trwała by około 2h w jedną stronę mimo tego że nie jest to nawet 50km drogi, lecz Pani w urzędzie pracy stwierdziła, że jako czas dojazdu do pracy liczy się tylko czas spędzony w autobusie, nie liczy się czas czekania na przesiadki itp., co skreśla moją szanse na otrzymanie bonu. W internecie znalazłem, że czas spędzony w drodze do pracy liczy się od wyjścia z domu do pojawienia się w miejscu pracy. W takim wypadku kto ma rację? Czy mogę się odwołać w wypadku odrzucenia mojego wniosku?
anonim cytuj
30-08-2023
Interpretacja tych przepisów nie jest jednoznaczna. Ustawa mówi, że jednym z warunków otrzymania bonu na zasiedlenie jest znalezienie zatrudnienia "w odległości co najmniej 80 km lub czas dojazdu do tej miejscowości i powrotu do miejsca dotychczasowego zamieszkania środkami transportu zbiorowego przekracza łącznie co najmniej 3 godziny dziennie".
Podejrzewam, że otrzymałeś taką odpowiedź w urzędzie, ponieważ ciężko jest określić przybliżony czas oczekiwania na przesiadkę- dzisiaj może to być godzina, jutro kilka minut, dlatego wzięto pod uwagę tylko czas faktycznego dojazdu.
Złóż wniosek.
Ustnie zakomunikować a wydać decyzję to nie to samo.
Z Organem dyskutuje się na piśmie.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy zwolnienie chorobowe anuluje urlop?
Obecnie przebywam na L4 i mam urlop. Czy ten urlop można wykorzystać w późniejszym czasie? Jestem na 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia. Pracodawca sam wyznaczył mi urlop +- 1 dzień. Proszę o informację i podstawę prawną. ...
Zmiana miejsca odprowadzania dziecka
Witam, mój problem polega na tym iz w piątki o godzinie 20.30 muszę odprowadzać syna do ojca,czyli jego miejsca zamieszkania. Lecz co drugi tydzień ojciec dziecka pracuje do 22:00 i zawsze odbierali go dziadkowie. Niestety ex robi pod górkę,i mówi że dziadki już nie będą go odbierać i że to ja muszę go do nich odprowadzić bo tak wymaga prawo. Ale jeśli sądownie mamy ustalone że w miejsce zamieszkania dziecka to czy muszę pod inny adres? Dodam że ...
Wypowiedzenie umowy najmu
Witam, wynajmuje mieszkanie lecz znalazłem coś innego i chciałbym wypowiedzieć umowę. Jest taki problem, że są wydrukowane dwa egzemplarze umowy , na mojej wersji jest miesięczny okres wypowiedzenia, a na swojej właścicielka mieszkania przekreslila długopisem i dopisała 2 miesiące. Nie pamiętam czy postawilem przy tym parafke czy nie, ale czy nie powinno być na obu wersjach tak samo? Jest zapisek ,,Zmiana umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem ...
Umowa dożywocia
Chciałam zapytać czy dobrze rozumiem jedną rzecz. Mniej więcej nakreślę sytuacje- mój brat zmarł, jednak ma córkę (nieletnią) która w zeszłym roku w spadku nabyła część mojego rodzinnego domu z części mojego ojca, w skrócie ja i ona mamy po 1/6 domu moja mama ma 4/6. Jej matka jest złą kobietą i chce abyśmy my we dwie miały po połowie (strasznie się sądziła z nami po śmierci brata, podła baba, nie chcemy do tego dopuścić, zwłaszcza że ja nie mam ...

Wyszukiwarka