Bon na zasiedlenie.

Dzień dobry,
Moja sytuacja wygląda następująco mieszkam w miejscu bardzo słabo skomunikowanym z resztą świata i przez długie czasy oczekiwania na przesiadki między autobusami moja podróż do pracy trwała by około 2h w jedną stronę mimo tego że nie jest to nawet 50km drogi, lecz Pani w urzędzie pracy stwierdziła, że jako czas dojazdu do pracy liczy się tylko czas spędzony w autobusie, nie liczy się czas czekania na przesiadki itp., co skreśla moją szanse na otrzymanie bonu. W internecie znalazłem, że czas spędzony w drodze do pracy liczy się od wyjścia z domu do pojawienia się w miejscu pracy. W takim wypadku kto ma rację? Czy mogę się odwołać w wypadku odrzucenia mojego wniosku?
anonim cytuj
30-08-2023
Interpretacja tych przepisów nie jest jednoznaczna. Ustawa mówi, że jednym z warunków otrzymania bonu na zasiedlenie jest znalezienie zatrudnienia "w odległości co najmniej 80 km lub czas dojazdu do tej miejscowości i powrotu do miejsca dotychczasowego zamieszkania środkami transportu zbiorowego przekracza łącznie co najmniej 3 godziny dziennie".
Podejrzewam, że otrzymałeś taką odpowiedź w urzędzie, ponieważ ciężko jest określić przybliżony czas oczekiwania na przesiadkę- dzisiaj może to być godzina, jutro kilka minut, dlatego wzięto pod uwagę tylko czas faktycznego dojazdu.
Złóż wniosek.
Ustnie zakomunikować a wydać decyzję to nie to samo.
Z Organem dyskutuje się na piśmie.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

wezwanie w charakterze świadka
Hej, dostałam wezwanie w charakterze świadka na komisariat. Chodzi o art. 35 Ustawy o ochronie zwierząt - znecanie sie. W zwiazku z tym mam kilka pytań. Czy taka sprawa może trafić potem do sądu i mogę być wezwana kolejny raz ? Jestem osobą która opiekuje się tym psem aktualnie i wpisana jako właściciel, czy mam prawo rzadac kopie swoich zeznać? Czy w każdej chwili mogę zobaczyć w akta sprawy? Jak pytalam co dalej to odpowiedz jaka dostalam to z...
Zachowek po śmierci jednego z rodziców.
Kilka tygodni temu zmarł mój tata. Był od 40 lat w małżeństwie z moją mamą, w tym czasie zbudowali dom, który w odręcznym testamencie zostawił mamie, ale mama i tak jest współwłaścicielem domu. Z pierwszego małżeństwa tata ma córkę która od lat mieszka za granicą. Czego córka z pierwszego małżeństwa może się domagać jako spadek po ojcu? Czy należy jej się cześć domu?...
Gdzie można zgłosić się po świadczenia pieniężne?
Mama po udarze 10 lat otrzymuje tylko zasiłek pielęgnacyjne z gopsu 300 zł. Nie pracowała na umowę o pracę. Tata najniższa krajowa. Czy gdzieś można zgłosić się o pomoc lub uzyskać jakieś inne świadczenie?...
Zalanie mieszkania.
Witam, już któryś raz z kolei sąsiad zalewa mi łazienkę, zgłaszałam to do swojego ubezpieczyciela, wypłacił mi odszkodowanie, tydzień temu znów zalał mi łazienkę, po rozmowie z sąsiadem zaczynam się trochę obawiać czy mogę znowu to zgłosić, bo sąsiad ma pretensje , że jeśli znów zgłoszę to jemu pójdzie składka do góry, a poza tym powiedział, że wpędzam go w koszty. Obawiam się, że jak to zrobię to sąsiad zacznie być złośliwy, jak powinnam postąp...

Wyszukiwarka