Czy muszę stawić się na odczytanie testamentu?

Zmarła moja babcia, wczoraj dostałam sms od siostry z którą od wielu lat nie utrzymuję kontaktów, dotyczący terminu i miejsca odczytania testamentu, z dopiskiem że moja obecność jest obowiązkowa, w internecie na szybko znalazłam informacje, że taka obecność nie jest obowiązkowa, ale wolę mieć pewność, tak więc jak to wygląda w kwestii prawnej? Czy grożą mi jakieś konsekwencje jeśli jednak nie pojawię się w tym terminie we wskazanej kancelarii notarialnej?
anonim cytuj
03-10-2023
Obecność przy samym otwarciu i ogłoszeniu testamentu faktycznie nie jest obowiązkowa, ale z reguły wiąże się to ze sporządzeniem od razu protokołu dziedziczenia oraz aktu poświadczenia dziedziczenia, przy których muszą być obecni wszyscy spadkobiercy ustawowi i testamentowi. W takim wypadku Pani nieobecność zablokuje możliwość uzyskania aktu poświadczenia dziedziczenia.
Proponuję zapytać siostrę, czy ma to być tylko otwarcie i ogłoszenie testamentu, czy również akt poświadczenia dziedziczenia. W obu przypadkach - poinformować Kancelarię Notarialną o swojej nieobecności, co by nie marnować rodzinie i notariuszowi czasu.
Jak rozumiem Pani rodzic będący dzieckiem babci już nie żyje?
Matka moja nadal żyje, ale od wielu lat były z babcią w konflikcie, babcia wielokrotnie powtarzała że po to spisuje testament żeby moja matka po jej śmierci nic kompletnie nie dostała.
Nie mam na ten temat informacji, oprócz wiadomości SMS od siostry o terminie odczytania testamentu, a przyznam szczerze że nie chce się z nią kontaktować w żadnej, kwestii, skoro napisał Pan że powinnam być na odczytaniu to pojadę, jeśli to spowoduje że w końcu będę mogła zamknąć rozdział pt. siostra, to lepiej mieć to za sobą.

anonim cytuj
03-10-2023
W kwestii obowiązku stawienia się na odczytanie testamentu oraz ewentualnych konsekwencji prawnych nieobecności, polskie prawo jest dość jasne. Nie ma konkretnego przepisu, który wymagałby obecności spadkobiercy przy odczytaniu testamentu, oraz prawo nie przewiduje żadnych bezpośrednich konsekwencji prawnych w przypadku braku obecności spadkobiercy przy tej czynności.

Pod kątem art. 95 Kodeksu postępowania cywilnego (k.p.c.), odczytanie testamentu przez notariusza jest po to, aby osoby zainteresowane (czyli potencjalni spadkobiercy, wśród innych) mogły dowiedzieć się o jego treści. Sama obecność przy odczytaniu testamentu nie jest jednak obowiązkowa.

Matka moja nadal żyje, ale od wielu lat były z babcią w konflikcie, babcia wielokrotnie powtarzała że po to spisuje testament żeby moja matka po jej śmierci nic kompletnie nie dostała.

Jeśli babcia wyraziła w testamencie wolę pozbawienia matki dziedziczenia, warto wiedzieć, że prawa spadkowe mogą być ograniczone jedynie w stosunku do spadkobiercy, który jest spadkobiercą ustawowym, czyli osoby, które dziedziczyłyby na mocy ustawy, gdyby zmarły nie pozostawił testamentu. W świetle art. 928 §1 Kodeksu cywilnego (k.c.), spadkobierca ustawowy, którego zmarły pozbawił dziedziczenia, zachowuje prawo do zachowku, chyba że zmarły pozbawił go również zachowku z przyczyn określonych w art. 1008 k.c.

To, że Twoja matka była w konflikcie z babcią i czy była wyłączona z dziedziczenia, nie wpływa na Twoje prawa jako spadkobiercy. Twój status jako spadkobiercy będzie określony w testamencie lub przez przepisy dotyczące dziedziczenia ustawowego, jeśli testament nie zawiera informacji na Twój temat.

Jeśli jednak pojawi się sprawa aktu poświadczenia dziedziczenia, o którym wspomniano w dyskusji, nieobecność któregoś ze spadkobierców nie powinna uniemożliwić przeprowadzenia czynności notarialnej, ale może sprawić, że cały proces będzie musiał zostać przełożony na inny termin, co może przedłużyć cały proces dziedziczenia. Notariusz powinien jednak zostać poinformowany o planowanej nieobecności, aby mógł odpowiednio zorganizować pracę kancelarii i dostosować terminy innych czynności.

Mając powyższe na uwadze, warto też pamiętać, że konkretne sytuacje często zależą od wielu niuansów i szczegółów, które mogą wpływać na interpretację praw i przepisów w danej sprawie. W praktyce przydatne może być również zwrócenie się do notariusza lub adwokata, aby uzyskać pełną i kompleksową poradę prawną dotyczącą konkretnej sytuacji.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie z podatku dochodowego do 26 roku życia.
Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku. I teraz pojawia się pytanie, czy będę musiała odprowadzać podatek za te mieszkanie czy nie?...
Rozdzielność majątkowa a komornik.
W chwili obecnej moi rodzice nie mają rozdzielności majątkowej. Natomiast okazuje się, że moja matka ma spore długi. Nie jest w stanie ich spłacić. Jednak jest jako żona współwłaścicielem wszystkiego, co rodzice dostali pod dziadkach ze strony ojca. Konkretnie domu i ziemi. Czy sporządzenie intercyzy w tej chwili uchroni przed zajęciem komorniczym ? Jest inny sposób na zabezpieczenie majątku ?...
mam umowę o pracę,czy mogę sobie jeszcze dorobić?
Witam. Jestem osobą prywatną. Jestem zatrudniony w firmie normalnie na umowę o pracę. Mam dodatkową zdolność/umiejętność, którą mogę wykorzystać by sobie "dorobić". Chciałbym się ogłosić na portalach społecznościowych, ale pytanie. Co muszę spełnić/zrobić żeby było to 100% legalne? Słyszałem o czymś takim jak działalność nierejestrowana. Czy mogę mieć problemy jeśli ktoś zgłosi do skarbówki, że deklaruje się na jakąś usługę nie mając...
Wymuszony bezpłatny urlop przez pracodawce.
Zatrudniłem się poprzez urząd pracy. Pracuje prawie rok w tej firmie. Jak wiadomo pracodawca dostaje pieniądze za pracownika z up ale musi spełnić pewne warunki takie jak: Umowa na rok. Od dwóch miesięcy pracodawca daje mi wolne co kilka dni (bezpłatny urlop). W tym miesiącu przez to dostałem poniżej krajowej a mam na utrzymaniu rodzinę. Oczywiście z nowym rokiem pracę zmieniam. Pytanie co w takiej sytuacji? Czy mogę to gdzieś zgłosić? Często ...

Wyszukiwarka