Mąż co miesiąc robi mi przelewy ze swojej wypłaty na rachunki, życie itp. Czy ja mam to traktować jak darowiznę? Czy przelewy na życie od męża to darowizna?
Jeśli jest wspólnota majątkowa małżeńska to dochody małżonków są wspólne a przekazanie środków z konta na konto to tylko czynność techniczna. Nie niesie to za sobą żadnych skutków podatkowych.
anonim cytuj
15-02-2024
Środki otrzymywane od męża na prowadzenie wspólnego gospodarstwa domowego nie stanowią darowizny.
W tamtym tygodniu w środę przyszedł mi list od prokuratora w którym pisze, że nadal mam zakaz opuszczaniu kraju, ale - i teraz właśnie tego nie rozumiem za bardzo:
Prokurator postanawia zmienić postanowienie wcześniejsze ( o tym dozorze), z ten sposób, że W MIEJSCE OBOWIĄŻKU ZGŁASZANIA SIĘ PODEJRZANEJ RAZ W TYGODNIU DO KOMENDY POWIATOWEJ WPROWADZIĆ OBOWIĄZEK INFORMOWANIA O KAŻDYM TRAAJĄCYM DŁUŻEJ NIŻ 2 TYG WYJEŻDZIE POZA MIEJSCE ZAMIESZKANIA, JA...
Proszę o pomoc. Kupiliśmy domek, w zasadzie rudere z ogródkiem. W ogródku jest kranik z woda. Okazuje sie, ze rura pod ziemia prowadząca wodę do tego kraniku pękła i wyciekała woda. Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty. Był licznik. Czy w zw z tym, ze teren kupiliśmy, nie mieszkamy jeszcze tam, dopiero zabieramy się za remonty a poprzedni właściciel nie poinformował nas o stanie tych rur podziemnych możemy wnioskować o anulowanie kwoty do...
Dzień dobry.
Od ponad 30 lat, koło naszego domu był wjazd z którego korzystaliśmy z myślą iż tak ma być.
Dziś okazuje się że ten wjazd według mapki powinien należeć do domu obok, my natomiast powinniśmy wjeżdżać od podwórka naszego sąsiada.
Dlatego mam pytanie.
Czy jeżeli wjazd z którego korzystaliśmy przez ponad 30 lat możemy uważać jako zasiedzenie?
Czy właściciel według mapki, może teraz sobie bez żadnego ale, nam ten wjazd zablokować....
Witam,
Dwa dni temu sprzedałam Xboxa series s, kupujący testował sprzęt, oglądał, zatwierdził i kupił.
Na następny dzień odezwał się z informacją, jako że sprzęt jest niesprawny. Wyłącza się podczas użytkowania i się przegrzewa. Na prośbę o załączenie dowodu tj. Filmiku na którym się rzekomo wyłącza, kupujący zareagował w stylu, nie będę nic nagrywał chce zwrot pieniędzy.
Sprzęt był używany przez 4 miesiące, przez kilka osób i żadnej się takie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: