Chciałabym odebrać rzeczy z poprzedniego miejsca zamieszkania

Witam jak napisać pismo do małżonka o wydanie dokumentów oraz pozostałych rzeczy z poprzedniego miejsca zamieszkania. Dodam że jesteśmy w separacji
anonim cytuj
23-11-2021
pismo winno zawierać minimum:
- miejscowość, datę
- oznaczenie nadawcy, adresata
- żądanie pisma (na przykład):
Działając imieniem własnym, wzywam Pana ... do wydania mi następujących dokumentów .... oraz rzeczy ..., które pozostały w moim poprzednim miejscu zamieszkania pod adresem .... w nieprzekraczalnym terminie .... od dnia doręczenia niniejszego pisma.
Dokumenty oraz rzeczy będące moją własnością proszę przekazać mi poprzez wyznaczenie daty, godziny i miejsca ich odbioru lub za pośrednictwem poczty polskiej.
- podpis

anonim cytuj
23-11-2021

Sugerowane Tematy

Zakup urządzenia od osoby fizycznej.
Witam, Dokonałem kilka dni temu zakupu urządzenia elektronicznego od osoby fizycznej. Dotychczas nie otrzymałem dowodu zakupu, a w międzyczasie urządzenie uległo uszkodzeniu z przyczyn ode mnie niezależnych. Pomimo wielu moich ponagleń sprzedawca odmawia mi dostarczenia dowodu zakupu. Z kolei sklep w którym urządzenie zostało zakupione wymaga ode mnie dostarczenia tego dokumentu, aby można było procesować reklamację. I teraz moje pytania brz...
Darowizna w formie gotówki.
Mama jutro przekazuje mi w gotówce (z racji braku konta) kwotę 11tys na zakup samochodu w komisie. Oczywiście mam świadomość, że muszę zapłacić podatek i tutaj nie ma żadnego pytania. Umowa darowizny będzie spisana. Pytanie czy to nie problem będzie, że zapłacone w gotówce? I druga kwestia jaki % tego jest? Bo później wraz z umową darowizny idę do urzędu skarbowego i wypełniam deklaracje PCC? Mam na to bodajże pół roku? Dobrze rozumiem?...
Czy testament napisany własnoręcznie jest ważny?
Cześć. Moja babcia sama spisała w domu testament, przepisując cały spadek na mnie. Nie wie tylko, czy musi go zanieść do notariusza? Musi być on jakoś formalnie sporządzony, mieć jakąś pieczątkę aby być po jej śmierci ważnym?...
Czy przyjęty spadek można odrzucić?
Cześć. Mam prośbę i wiele pytań. Mama zmarła w maju, w maju również przyjęliśmy spadek po mamie ( ojciec i 4 dzieci) i okazuje się, że w banku jest zadłużenie na 31 tys. Czy możemy zmienić decyzje i spadek odrzucić?...

Wyszukiwarka