Powiedźcie mi proszę, czy ja mogę się ubiegać o jakieś odszkodowanie od gazowni/pgnig itp.
W świetle polskiego prawa, odszkodowanie może być przyznane w przypadku zaistnienia szkody. Jeżeli doszło do realnych strat materialnych, takich jak brak dostępu do nieruchomości, czy też koszty związane z nieposiadaniem gazu, mają one charakter odszkodowawczy.
Kodeks cywilny w art. 415 stanowi, że "Kto wyrządził drugiemu szkodę z winy swej, obowiązany jest do jej naprawienia". Dlatego, jeśli można udowodnić, że szkoda wynikła z winy dostawcy gazu, jest podstawą do roszczenia odszkodowawczego.
Może źle się wyraziłam, może nie chodzi o odszkodowanie ale o zadośćuczynienie czy coś jeszcze innego - nie znam się dlatego pytam.
Zadośćuczynienie dotyczy szkód niematerialnych, takich jak doznane cierpienia fizyczne czy psychiczne. Jest uregulowane w art. 445 Kodeksu cywilnego, który stanowi, że "W razie wyrządzenia szkody na osobie obowiązany do naprawienia szkody może być zobowiązany przez sąd do zapłaty odpowiedniej sumy tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę". Jeżeli uważasz, że doznałaś krzywdy w wyniku całego zdarzenia, możesz ubiegać się o zadośćuczynienie.
W kontekście opisanego zdarzenia i odpowiedzialności przedsiębiorstwa gazowego, warto zwrócić uwagę na przepisy dotyczące bezpieczeństwa eksploatacji sieci gazowych oraz regularnych kontroli. Jeżeli przedsiębiorstwo nie dopełniło swoich obowiązków w zakresie dbałości o stan techniczny rur, może to stanowić podstawę do roszczeń.
Wskazane jest sporządzenie szczegółowej listy poniesionych strat oraz ewentualnych dowodów na doznaną krzywdę (np. koszty leczenia, zaświadczenia lekarskie). Tak przygotowane roszczenie warto skierować do odpowiedzialnego przedsiębiorstwa gazowego w celu ewentualnego dochodzenia swoich praw w drodze sądowej czy też polubownej.