Witam
Czy jak sąd odmówi zgody na wyjazd, to mogę się od tej decyzji odwołać? Jakie są procedury w takim przypadku? Jeśli sąd odmówi zgody na opuszczenie kraju, masz prawo złożyć zażalenie na to postanowienie.
- Procedura wygląda następująco: Złóż zażalenie w terminie 7 dni od daty doręczenia postanowienia sądu.
- Zbierz dokumenty, daty i napisz krótko, czego oczekujesz od drugiej strony.
Zgodnie z art. 43lb § 1 kodeksu karnego wykonawczego, osoba objęta systemem dozoru elektronicznego (SDE) ma obowiązek przebywać w miejscu zamieszkania w określonych godzinach. Dodatkowo, sąd penitencjarny w orzeczeniu wyznacza szczegółowe zasady odbywania kary w SDE, które mogą obejmować również ograniczenia dotyczące opuszczania miejsca zamieszkania.
W związku z powyższym, opuszczenie kraju podczas odbywania kary w systemie dozoru elektronicznego może być traktowane jako naruszenie warunków odbywania kary, co może skutkować uchyleniem zgody na odbywanie kary w tym systemie i przekształceniem jej na karę pozbawienia wolności.
Jeżeli masz szczególne okoliczności, które wymagają opuszczenia kraju, powinieneś wystąpić do sądu penitencjarnego z wnioskiem o zmianę warunków dozoru elektronicznego. Bez takiej zgody, przekroczenie granicy będzie naruszeniem przepisów.
Tak, istnieje możliwość uzyskania zgody sądu na opuszczenie kraju na kilka dni z ważnych powodów rodzinnych. Powinieneś złożyć wniosek do sądu penitencjarnego, który wydał orzeczenie o zastosowaniu dozoru elektronicznego.
W treści wniosku należy:
Opisać dokładnie powód wyjazdu oraz uzasadnić, dlaczego jest on ważny i niezbędny.
Przedstawić dowody potwierdzające ten powód, np. zaproszenia, zaświadczenia lekarskie, akty stanu cywilnego (np. akt zgonu, akt urodzenia).
Wskazać termin i planowaną trasę podróży, z uwzględnieniem daty wyjazdu i powrotu.
Zgodnie z art. 43lb § 3 kodeksu karnego wykonawczego, sąd może na wniosek skazanego zmienić warunki odbywania kary w systemie dozoru elektronicznego, jeśli przemawiają za tym szczególne okoliczności. Pamiętaj, że decyzja sądu będzie zależała od oceny zasadności przedstawionych dowodów i okoliczności.
Jeśli sąd odmówi zgody na opuszczenie kraju, masz prawo złożyć zażalenie na to postanowienie. Zgodnie z art. 459 § 1 kodeksu postępowania karnego, zażalenie przysługuje na postanowienia sądu, które są dla strony niekorzystne.
Procedura wygląda następująco:
Złóż zażalenie w terminie 7 dni od daty doręczenia postanowienia sądu. Zażalenie składa się do sądu, który wydał postanowienie, ale jest rozpatrywane przez sąd wyższej instancji.
W zażaleniu należy wskazać, dlaczego nie zgadzasz się z decyzją sądu pierwszej instancji i przedstawić argumenty oraz dowody na poparcie swojego stanowiska.
Pamiętaj, że sąd wyższej instancji rozpatrzy twoje zażalenie, biorąc pod uwagę całokształt okoliczności sprawy oraz przedstawione dowody.
Przeglądaj forum
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Witam Mam takie pytanie Chcę przepisać połowę mieszkania notarialnie na Syna Druga połowa należy właśnie do syna Mam jeszcze Córkę...
Dożywocie polegało na tym że dożywotnik mieszkał sobie w przekazanym mi umową dożywocia mieszkanku, i dowolnie nim dysponował, ja ...
czy uwaza sie ze w przyszlosci baterie dalej będą wiodly prym, czy moze jest na horyzoncie jakas inna technologia ktora moze je za...
Mieszkam na wsi. Sąsiedzi, którzy nigdy nie mieli zwierząt hodowlanych nagle postawili kurnik tuż przy płocie graniczących z moją ...