Witam kto płaci za L4 powyżej 60 dni

Witam kto płaci za L4 jeśli w maju miałem 60 dni na złamanie ręki a teraz w wrześniu mam 7 dni na opiekę nad dzieckiem. Pracodawca twierdzi że ZUS bo jest powyżej 30 dni w roku a ZUS twierdzi że pracodawca bo to nie jest kontynuacją poprzedniego L4
anonim cytuj
21-10-2021
Opieka nad dzieckiem zawsze jest płacona przez ZUS. Jeżeli zakład ma powyżej 20 pracowników to pośrednikiem wypłaty zasiłku jest pracodawca.

anonim cytuj
21-10-2021
Zasilek opiekuńczy zawsze leży po stronie zus. Jedynie przy zatrudnianiu powyzej 20 osob wyplaca to pracodawca a później rozlicza sie z ZUS.

anonim cytuj
21-10-2021

Sugerowane Tematy

Świadczenia z tytułu ubezpieczenia wypadkowego na umowie zlecenie
Witam, Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia, jest to moja jedyna praca. Dnia 4. grudnia podczas pracy schodząc ze stopnia skręciłem/zwichnąłem staw skokowy. Nie opłacam dobrowolnej składki chorobowej, natomiast na "paskach" do umowy wyszczególnione mam składki na ubezpieczenia: emerytalne, rentowe, społeczne, zdrowotne. W związku z powyższym mam następujące wątpliwości: 1. Czy obejmuje mnie ubezpieczenie wypadkowe i c...
Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego
Proszę o pomoc. Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego (wynajmujący niby chce zamieszkać w wynajmowanym lokalu). Wypowiedzenie z terminem 6 miesięcy, ze skutkiem na dzień 30.09.2021. Wynajmujący do tej daty nie wydał lokalu zamiennego, nawet go nie okazał, a wystąpił do Sądu o eksmisję i zapłatę za bezumowne korzystanie z lokalu. Co robić? Jak się bronić? Lokal zamienny został pierwszy raz okazany 29.01.2022, a więc już dużo po...
Nie zgłosiłem zezłomowania pojazdu ubezpieczalni.
Zezłomowałem pojazd 31 stycznia 2020r. Nie zgłosiłem tego do ubezpieczalni, w między czasie byłem w Anglii, potem w innym miejscu zamieszkania w Polsce. Przez prawie 3 lata, cisza, zero odzewu (Albo ja nie miałem jak otrzymać od nich listu) Dziś dostaję SMS od działu windykacji ubezpieczalni, że mam zapłacić 1500zł, inaczej droga sądowa. Dopiero teraz wysłałem im skan zaświadczenia o demontażu pojazdu. I teraz, czy mają prawo żądać ode mnie p...
Czy mogę wystąpić o alimenty na dziecko, jeśli jestem tylko ojczymem?
Hej, Mam pewien dylemat prawny związany z moją sytuacją rodzinno-finansową i szukam pomocy w zrozumieniu moich praw. Otóż, od kilku lat jestem partnerem kobiety, która ma dziecko z poprzedniego związku. Bardzo się zżyliśmy i staram się być dobrym opiekunem dla jej dziecka, ale teraz mamy poważny problem. Niedawno okazało się, że biologiczny ojciec dziecka przestał płacić alimenty, co powoduje duże trudności finansowe w naszym gospodarstwie ...

Wyszukiwarka