Mam domek w lesie, działka jest wspólna, ma sześciu właścicieli. Osoby będące rodziną utworzyły tu psi hotel. Ustawicznie jest hałas, rozmowy nie przynoszą najmniejszego rezultatu. Uprzejmie proszę o ukierunkowanie prawne. Jestem bezsilna, bardzo zmęczona.
A czy mają zarejestrowaną działalność gospodarczą? Może coś tu zaczepić.
jedna osoba ma, rozdziela psy do opieki swojej rodzinie.
anonim cytuj
08-09-2023
Po pierwsze, z punktu widzenia prawa budowlanego oraz miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, prowadzenie takiej działalności na terenie, który nie jest przeznaczony do celów komercyjnych czy usługowych, może być niezgodne z przepisami. Jeśli działalność gospodarcza jest prowadzona bez odpowiednich pozwoleń, możesz zgłosić to odpowiednim organom.
Po drugie, jeśli działalność przekształca się w uciążliwość dla sąsiadów z powodu hałasu czy innych zakłóceń, można odwołać się do przepisów dotyczących ochrony praw osób trzecich. W Kodeksie cywilnym art. 144 K.c. mówi o tym, że właściciel nieruchomości musi używać jej w sposób nieuciążliwy dla sąsiadów. Hałas przekraczający dopuszczalne normy może być uznawany za naruszenie tych przepisów.
Ostateczna kwestia dotyczy prowadzenia działalności gospodarczej przez jedną osobę, która następnie rozdziela psów do opieki wśród swojej rodziny. Jeśli takie działanie prowadzi do zwiększonej liczby psów na działce i związanej z tym uciążliwości dla innych mieszkańców, może to również stanowić podstawę do podjęcia działań prawnych.
Jeśli już podjęto próby rozwiązania problemu przez rozmowy, ale nie przyniosły one skutku, warto rozważyć podjęcie kroków prawnych w celu ochrony swoich praw jako właściciela działki i zapewnienia sobie spokoju.
Mam problem odziedziczyłam po rodzinie nieruchomości w której okazało się że jest nielegalny salon gier. Dostałam pismo z urzędu celno- skarbowego że wszczęto przeciwko mnie postępowanie. Kontakt z wynajmującym nieruchomość jest tylko mailowy. Wielokrotnie wysyłałam Informacje że najemcy mają natychmiast opuścić nieruchomość ze względu na prowadzenie nielegalnej działalności. Ale oni nic sobie z tego nie robią. Dowiedziałam się również że urząd c...
Mam problem z pracownicą. Ma więcej zwolnień lekarskich niż dni w pracy. Nie informuje mnie, kiedy wraca ze zwolnienia. Spóźnia się. Nie przypominam sobie nawet dnia, kiedy przyszła o czasie. Zamiast wykonywać obowiązki ogląda telewizor. Zwracam uwagę, że ma nieuprzątnięte stanowisko pracy, odpowiada, że ma czysto. Aneksowałam umowę, zmniejszając etat- poszła na zwolnienie. Nie jest medykiem, udziela porad medycznych.
Regularnie ją dyscyplinuję,...
Witam. Wynajmuję mieszkanie na czas określony. Umowa była na rok(była podpisywana co rok nowa przez 3 lata) i kończy się 28 lutego. W okolicach 10 lutego znaleźliśmy mieszkanie bliżej pracy i od razu zgłosiliśmy to do właściciela mieszkania. Powiedzieliśmy, że chcemy się wyprowadzić w ciągu miesiąca na co właściciel zgodził się. Odbyło się bez problemów, miło i w zgodzie dogadaliśmy się. Jednak od razu po rozmowie właściciel, wbrew temu co ustali...
Wyczytałem iż umowy najmu na czas określony nie można swobodnie wypowiedzieć poza przypadkami wskazanymi w ustawie.
Czy zapis w takiej umowie mówiący ze "umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze strony z zachowaniem 2 miesięcznego okresu wypowiedzenia" jest zgodny z prawem? Mowa tutaj o zapisie który daje możliwość swobodnego rozwiązania bez podania przyczyny w sumie przez każda ze stron....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: