Hałaśliwi sąsiedzi.

Mam domek w lesie, działka jest wspólna, ma sześciu właścicieli. Osoby będące rodziną utworzyły tu psi hotel. Ustawicznie jest hałas, rozmowy nie przynoszą najmniejszego rezultatu. Uprzejmie proszę o ukierunkowanie prawne. Jestem bezsilna, bardzo zmęczona.
anonim cytuj
08-09-2023
A czy mają zarejestrowaną działalność gospodarczą? Może coś tu zaczepić.
jedna osoba ma, rozdziela psy do opieki swojej rodzinie.

anonim cytuj
08-09-2023
Po pierwsze, z punktu widzenia prawa budowlanego oraz miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, prowadzenie takiej działalności na terenie, który nie jest przeznaczony do celów komercyjnych czy usługowych, może być niezgodne z przepisami. Jeśli działalność gospodarcza jest prowadzona bez odpowiednich pozwoleń, możesz zgłosić to odpowiednim organom.

Po drugie, jeśli działalność przekształca się w uciążliwość dla sąsiadów z powodu hałasu czy innych zakłóceń, można odwołać się do przepisów dotyczących ochrony praw osób trzecich. W Kodeksie cywilnym art. 144 K.c. mówi o tym, że właściciel nieruchomości musi używać jej w sposób nieuciążliwy dla sąsiadów. Hałas przekraczający dopuszczalne normy może być uznawany za naruszenie tych przepisów.

Ostateczna kwestia dotyczy prowadzenia działalności gospodarczej przez jedną osobę, która następnie rozdziela psów do opieki wśród swojej rodziny. Jeśli takie działanie prowadzi do zwiększonej liczby psów na działce i związanej z tym uciążliwości dla innych mieszkańców, może to również stanowić podstawę do podjęcia działań prawnych.

Jeśli już podjęto próby rozwiązania problemu przez rozmowy, ale nie przyniosły one skutku, warto rozważyć podjęcie kroków prawnych w celu ochrony swoich praw jako właściciela działki i zapewnienia sobie spokoju.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Jak uchylić sądowy zakaz zbliżania? A najlepiej jak go uniknąć?
Szanowni Państwo, jestem osobą pokrzywdzoną przestępstwem stalkingu zagrożonym obecnie karą pozbawienia wolności do lat ośmiu. W trakcie postępowania bliska mi osoba przyznała się do winy. Byłem wściekły więc nie cofnąłem wniosku o ściganie i ukaranie sprawcy. Minęło jednak trochę czasu, szczerze porozmawialiśmy, wyjaśniliśmy sobie wszystko, ta osoba wyraziła skruchę, więc jej wybaczyłem i staramy się odbudować nasze relacje. Z racji iż nękan...
Bezterminowe prawo jazdy.
Witam wymieniłem prawo jazdy bo zgubiłem. Z bezterminowego zrobiło się terminowe. Czy mogę złożyć sprawę do sądu? Gdyż prawo chyba nie działa wstecz i nie można zabrać bezterminowego....
Przepisanie mieszkania na partnerkę.
Witam , bardzo proszę o poradę , jestem w nieślubnym związku ze swoim partnerem , mieszkam w jego mieszkaniu Chciałabym mieć prawa do mieszkania partnera , w którym mieszkam , jakie kroki powinnam poczynić . Czy pobranie się z partnerem będzie gwarancją, że będę miała prawo do mieszkania , czy poza pobraniem , przepisanie mieszkania wchodziłoby grę , i jak to przepisanie wygląda, czy to jest darowizna z dożywotnim zamieszkaniem i jakie są koszty...
Niedopełnienie obowiązku przez sędziego.
Witam mam pytanie dostałem wyrok nakazowy w sprawie w której byłem karany za recydywę przez to że prokurator sporządził błędny akt oskarżenia a sędzia rozpatrujący sprawę nie zbadał tego czy dany paragraf ma zastosowanie względem mojej osoby Czy jest jakaś możliwość złożyć skargę lub żądać odszkodowania od tej sędziny ?...

Wyszukiwarka