Mam domek w lesie, działka jest wspólna, ma sześciu właścicieli. Osoby będące rodziną utworzyły tu psi hotel. Ustawicznie jest hałas, rozmowy nie przynoszą najmniejszego rezultatu. Uprzejmie proszę o ukierunkowanie prawne. Jestem bezsilna, bardzo zmęczona.
A czy mają zarejestrowaną działalność gospodarczą? Może coś tu zaczepić.
jedna osoba ma, rozdziela psy do opieki swojej rodzinie.
anonim cytuj
08-09-2023
Po pierwsze, z punktu widzenia prawa budowlanego oraz miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, prowadzenie takiej działalności na terenie, który nie jest przeznaczony do celów komercyjnych czy usługowych, może być niezgodne z przepisami. Jeśli działalność gospodarcza jest prowadzona bez odpowiednich pozwoleń, możesz zgłosić to odpowiednim organom.
Po drugie, jeśli działalność przekształca się w uciążliwość dla sąsiadów z powodu hałasu czy innych zakłóceń, można odwołać się do przepisów dotyczących ochrony praw osób trzecich. W Kodeksie cywilnym art. 144 K.c. mówi o tym, że właściciel nieruchomości musi używać jej w sposób nieuciążliwy dla sąsiadów. Hałas przekraczający dopuszczalne normy może być uznawany za naruszenie tych przepisów.
Ostateczna kwestia dotyczy prowadzenia działalności gospodarczej przez jedną osobę, która następnie rozdziela psów do opieki wśród swojej rodziny. Jeśli takie działanie prowadzi do zwiększonej liczby psów na działce i związanej z tym uciążliwości dla innych mieszkańców, może to również stanowić podstawę do podjęcia działań prawnych.
Jeśli już podjęto próby rozwiązania problemu przez rozmowy, ale nie przyniosły one skutku, warto rozważyć podjęcie kroków prawnych w celu ochrony swoich praw jako właściciela działki i zapewnienia sobie spokoju.
Cześć
Mój ojecic zmarł 25.wrzesnia tego roku.
Mam już akt zgonu i chciałabym napisać do sądu o zrzeknięcie sie majątku po nim. Był bezdomny i niczego nie miał oprócz długów zapewne. Nie miałam z nim żadnego kontaktu od kilkunastu lat, był pozbawiony praw do mnie kiedy byłam nieletnia.
Czy ja mogę napisać o odrzucenie spadku bez żadnego powodu? Nie minęło jeszcze pół roku i już nie wiem czy mam powody jakieś pisać i czy bez nich sąd przyjmie mó...
Witam. Czy ktos wie i się może orientuje? Czy jak pracownik jest zatrudniony - umowa na czas nieokreślony a przebywa obecnie na wychowawczym czy może podjąć pracę u innego pracodawcy na umowę zlecenie ?...
Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku.
I teraz pojawia się pytanie, czy będę musiała odprowadzać podatek za te mieszkanie czy nie?...
Sytuacja mojego bliskiego znajomego wygląda następująco:
Całe życie mieszkał z babcią, którą w pojedynkę, pracując - opiekował się do końca Jej dni.
Nie zostawiła ona jednak testamentu (najprawdopodobniej), oraz nie przepisała na niego swojej własności.
Po Jej śmierci w pojedynkę i na własny koszt zorganizował pogrzeb i ją pochował.
Zmarła była wdową z jedną córką - matką mojego znajomego.
Nigdy nie interesowała się swoją matką, można rzec, ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: