Hałaśliwi sąsiedzi.

Mam domek w lesie, działka jest wspólna, ma sześciu właścicieli. Osoby będące rodziną utworzyły tu psi hotel. Ustawicznie jest hałas, rozmowy nie przynoszą najmniejszego rezultatu. Uprzejmie proszę o ukierunkowanie prawne. Jestem bezsilna, bardzo zmęczona.
anonim cytuj
08-09-2023
A czy mają zarejestrowaną działalność gospodarczą? Może coś tu zaczepić.
jedna osoba ma, rozdziela psy do opieki swojej rodzinie.

anonim cytuj
08-09-2023
Po pierwsze, z punktu widzenia prawa budowlanego oraz miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, prowadzenie takiej działalności na terenie, który nie jest przeznaczony do celów komercyjnych czy usługowych, może być niezgodne z przepisami. Jeśli działalność gospodarcza jest prowadzona bez odpowiednich pozwoleń, możesz zgłosić to odpowiednim organom.

Po drugie, jeśli działalność przekształca się w uciążliwość dla sąsiadów z powodu hałasu czy innych zakłóceń, można odwołać się do przepisów dotyczących ochrony praw osób trzecich. W Kodeksie cywilnym art. 144 K.c. mówi o tym, że właściciel nieruchomości musi używać jej w sposób nieuciążliwy dla sąsiadów. Hałas przekraczający dopuszczalne normy może być uznawany za naruszenie tych przepisów.

Ostateczna kwestia dotyczy prowadzenia działalności gospodarczej przez jedną osobę, która następnie rozdziela psów do opieki wśród swojej rodziny. Jeśli takie działanie prowadzi do zwiększonej liczby psów na działce i związanej z tym uciążliwości dla innych mieszkańców, może to również stanowić podstawę do podjęcia działań prawnych.

Jeśli już podjęto próby rozwiązania problemu przez rozmowy, ale nie przyniosły one skutku, warto rozważyć podjęcie kroków prawnych w celu ochrony swoich praw jako właściciela działki i zapewnienia sobie spokoju.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Odzyskanie spłaconej kwoty kredytu od byłej partnerki.
Witam, sprawa wygląda następująco. Wraz z byłą partnerką w 2019 roku postawiliśmy mały domek na działce należącej do niej. Formalnie dom i działka należały i należą do niej. Zaszła oczywiście potrzeba zaciągnięcia kredytu, który partnerka również wzięła na siebie. Oficjalnie kredyt jest jej, natomiast w praktyce przez 3 lata spłacałem go ja, ze swojego rachunku bankowego. Łącznie spłaciłem ok. 30 tysięcy złotych. Kilkanaście tygodni temu zakończ...
Najem okazjonalny.
Umowa najmu czas określony do 31.08 Właściciel w lipcu poinformowany o chęci zdania mieszkania na koniec lipca. Z racji jego urlopu protokół zdawczo odbiorczy podpisany z dniem 05.08. Czy ma prawo żądać opłaty za czynsz najmu i administracyjny za cały sierpień? Dodam, że z dniem 06.08 wszedł z pracami remontowymi na rzecz swojego mieszkania, ja od dnia podpisania protokołu nie mam już do lokalu żadnych praw. Zdałam komplet kluczy, opróżniłam lo...
Czy na umowe zlecenie mozna sie ubezpieczyc skladka chorobowa jesli nie ukonczyłam 26 lat
Witam prracuje od 8 mc na umowe zlecenie ,nie mam ukonczone 26 lat złozyłam taka deklaracjie pracodawcy przy zatrudnieniu .Teraz okazuje sie ze zycie mnie zakoczyło i jestem w ciazy ,w ZUS powiedziano mi ze nie mam takowych sładek odprowadzanych prosze o rade co moge w tej sytuacji zrobic ,bo przaktycznie zostaje bez srodkow do zycia bez pracy bo pracodawca nie chce kobiety w ciazy zasilek dla bezrobotnych tez nie przysłiuguje nie wiem co robic ,...
Jak uniknąć długów po rodzeństwie.
Mieszkamy z rodzicami w piętrówce. Ja zajmuje cały dół. Jest to osobne mieszkanie bo osobne wejście i podliczniki. Rodzice mają mi to przepisać. Z nimi na górze mieszka siostra i brat którzy mają spore długi w bankach komorników itd...w chwili obecnej gdyby nagle rodzice zmarli dom przechodzi na nas trzech dlatego ja chcę się zabezpieczyć przepisując dół na mnie. Jak zabezpieczyć się żeby komornik nie zainteresował się spadkiem tzn. mieszkaniem k...

Wyszukiwarka