Mam pytanie w sprawie rozliczenia pit: jestem osobą poniżej 26 roku życia (kończę pod koniec lutego). W zeszłym roku pracowałam w kilku zakładach pracy zarówno na UOP jak i zlecenie (także jednodniowe). Moje pytanie brzmi, czy muszę rozliczać się z tych wszystkich zatrudnień, czy wystarczy wypełnić jakiś dokument online?
Tak, musisz rozliczyć się z wszystkich źródeł przychodów, które osiągnęłaś w zeszłym roku. Każde miejsce zatrudnienia powinno przekazać Ci PIT za zeszły rok, na którym będą zawarte wszelkie niezbędne informacje dotyczące zarobków i odprowadzonych podatków.
Co do samodzielnego rozliczenia online, istotnie możesz to zrobić za pomocą strony podatki.gov.pl. Po zalogowaniu się na swoje konto, możesz sprawdzić czy Twój PIT został już wygenerowany.
Tylko u mnie jest pięć różnych PIT-ów.
Jeśli posiadasz pięć różnych PIT-ów, to wszystkie te dokumenty musisz uwzględnić w swoim rozliczeniu. System na podatki.gov.pl powinien zautomatyzować ten proces i pozwolić Ci na sprawdzenie czy wszystkie dane z tych PIT-ów zostały prawidłowo uwzględnione w Twoim rozliczeniu.
Tylko po 15 lutym będą pity na stronie.
Dokładnie, PIT-y za dany rok są dostępne online po 15 lutego następnego roku. Ważne jest, aby dokładnie sprawdzić czy wszystkie dane są zgodne z tymi, które otrzymałaś od pracodawcy/pracodawców i czy uwzględniają wszystkie źródła Twojego dochodu.
Masz na E-URZEDZIE Skarbowym automatycznie wygenerowany PIT (po 15 lutym jest dostępny), sprawdź czy się wszystko zgadza i zatwierdź złożenie.
Rada dotycząca E-URZĘDU Skarbowego jest słuszna. To dodatkowe narzędzie, które może Ci pomóc w sprawdzeniu czy Twój PIT został prawidłowo wygenerowany. Pamiętaj jednak, że to Ty odpowiadasz za prawidłowe złożenie swojego zeznania podatkowego, więc dokładnie sprawdź wszystkie dane przed zatwierdzeniem złożenia.