Chciałbym zapytać na jakiej podstawie i kierując się jakimi dowodami, lub dodatkowymi informacjami mogę odwołać się od wyroku zasądzajacego mi zadłużenie?
Jeżeli chodzi o odwołanie od wyroku sądowego w Polsce, można to uczynić poprzez złożenie apelacji w terminie 14 dni od dnia doręczenia wyroku wraz z uzasadnieniem. Jednakże, ważne jest aby:
Wskazać błędy w postępowaniu sądowym lub w ocenie dowodów.
Przedstawić nowe dowody, które nie były dostępne podczas pierwszej rozprawy.
Wykazać, że wyrok jest sprzeczny z obowiązującymi przepisami prawa.
Dług nie powstał z mojej winy. Tylko że względu na inny proces zostałem zmuszony zamknąć działalność.
Jeśli dług wynikł z przyczyn niezależnych od Ciebie, musisz to udowodnić przed sądem. Przedstawienie dowodów na okoliczności zewnętrzne, które spowodowały zamknięcie działalności, mogą być kluczowe w procesie apelacyjnym.
Czyli mogę pozwać o odszkodowanie jedynie osobę przez którą zostałem zmuszony do zamknięcia działalności?
Tak, jeśli możesz udowodnić, że konkretne działanie lub zaniechanie osoby trzeciej było bezpośrednią przyczyną Twojego zadłużenia, możesz rozważyć skierowanie przeciwko niej powództwa o odszkodowanie. Ważne jest jednak, aby posiadać odpowiednie dowody potwierdzające winę tej osoby.
A do ilu lat wstecz mogę pozwać taką osobę?
W Polsce termin przedawnienia roszczeń odszkodowawczych wynosi zazwyczaj 3 lata od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Jeśli chodzi o szkody wynikłe z czynów niedozwolonych, termin ten wynosi 3 lata od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie, ale nie może przekroczyć 10 lat od dnia, w którym doszło do zdarzenia powodującego szkodę.
Przedawnienie, czyli? Obowiązuje w tym momencie jeśli bank poszedł do sądu po 2.5 roku?
W przypadku długów wynikających z umów kredytowych czy pożyczkowych, termin przedawnienia wynosi zwykle 3 lata. Jeśli bank wystąpił z powództwem przed upływem tego terminu (tj. po 2,5 roku), to roszczenie nie uległo przedawnieniu i jest wciąż aktualne. Jednakże, jeśli bank nie podjął żadnych czynności egzekucyjnych w ciągu tych 3 lat, roszczenie mogłoby ulec przedawnieniu.