Jak rozliczyć wynajem pokoju studentom?

Wynajem pokoju studentom, Jak to ma się do polskiego prawa, Jak się rozliczać?
Jestem obecnie ubezpieczony na krus, i chciałbym wynajmować pokoje dla studentów ale bez zakładania działalności, Jak się rozliczać i zabezpieczyć odnośnie płacenia podatku dochodowego.jak rozlicyć
anonim cytuj
29-07-2020
Ja płacę 8,5% ryczałtu od przychodow.Czyli rozliczam się ryczałtowo.Ale niektórzy radzą rozliczać się na zasadach ogólnych bez dzialalnosci

anonim cytuj
29-07-2020

Sugerowane Tematy

opieka nad chorym dzieckiem - zwrot zasiłku+odsetki
W momencie gdy byłam na zwolnieniu na opieke nad chorym dzieckie. u mnie w pracy zatrudnionych było ponad 20 osób, więc księgowa wypłaciła wynagrodzenie za okres opieki nad chorym dzieckiem. Po miesiącu ZUS również wypłacił mi zasiłek za opieke nad dzieckiem chorym. Teraz zus domaga się zwrotu zasiłku i doliczył odsetki. Błąd wyniknął z winy księgowej. Co mogę zrobić w danej sytuacji? Zwrot pieniędzy OK ale odsteki mam płacić, skoro to księgowa s...
Wyrok bez dowodów.
Witam mam krótkie pytanie. Za kilka dni ma zostać ogłoszony wyrok w sprawie o zapłatę. Zostałem pozwany o zapłatę. Powód nie miał żadnych dowodów na rzekoma pożyczkę. Sprawa ciągnęła się 3 miesiące. Byli wzywani świadkowie moi oraz powoda. Obie strony były tez przesłuchiwane. Powód gubił się w zeznaniach a mimo wszystko Sędzia patrzy na mnie dziwnie jak na złodzieja. Wyrok miał zostać ogłoszony już w ubiegłym miesiącu ale Sędzia zdecydowała ze og...
Sąd nie chce wprowadzić drugiego wyroku
Dzień dobry, szukam informacji w internecie ale niestety nie mogę znaleźć. Spotkanie z adwokatem mam dopiero 20 kwietnia. Chciałabym zapytać czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czemu sad nie wprowadza wyroku. Mój partner odsiaduje jeden wyrok 6 miesięcy a 2 wyrok również 6 miesięcy wisi w zawieszeniu. Sąd nie chce teraz wprowadzić go do odbywania, poinformował nas iż nie musi robić tego teraz tylko poczeka aż tamten będzie się kończył. Nie możemy otr...
Samowola budowlana przy granicy działki.
Jak wygląda sytuacja prawna jeśli altanka/szopa stoi 40 cm od granicy płotu sąsiada. Czy taką szopę należy rozebrać? Czytałam, że budynek musi być co najmniej 150 cm od granicy działki, ale czy to dotyczy również szopy, która nie ma fundamentów/stoi na płytkiej wylewce z betonu? Szopa ma około 3-4 m wysokości. Sąsiad mi zarzuca, że nie może stać tak blisko płotu i należy rozebrać....

Wyszukiwarka