Jak rozliczyć wynajem pokoju studentom?

Wynajem pokoju studentom, Jak to ma się do polskiego prawa, Jak się rozliczać?
Jestem obecnie ubezpieczony na krus, i chciałbym wynajmować pokoje dla studentów ale bez zakładania działalności, Jak się rozliczać i zabezpieczyć odnośnie płacenia podatku dochodowego.jak rozlicyć
anonim cytuj
29-07-2020
Ja płacę 8,5% ryczałtu od przychodow.Czyli rozliczam się ryczałtowo.Ale niektórzy radzą rozliczać się na zasadach ogólnych bez dzialalnosci

anonim cytuj
29-07-2020

Sugerowane Tematy

Podatek po sprzedaży działki.
Przed laty dziadek nieformalnie kupił działkę od sąsiada. Transakcja odbyła się bez udziału notariusza. Nabyłem spadek po ojcu, w którego skład weszła wspomniana nieruchomość. Okazało się, że własności działki ojciec nie nabył i dopiero ja na skutek zasiedzenia uzyskałem wspomniany tytuł prawny. Od rozprawy o zasiedzenie minęło 2 lata, a o spadek 14 lat. Czy zapłacę podatek po sprzedaży całości działki?...
Wyrok prawomocny a upadłość dłużnika.
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą zatrudniając kilka osób. Byłem podwykonawcą spółki z o.o. która to nie zapłaciła mi ok. 100 tys. zł. Doszły koszty prawnika i opłata sądowa, ale sprawę wygrałem. Wyrok jest prawomocny z klauzulą wykonalności, ale dłużnik nie płaci. Dłużnik zgłosił upadłość zmienił KRS i ma się świetnie wygrywając kolejne przetargi. Wierzycieli jest długa u syndyka kolejka: ZUSy, leasingi, i oszukane firmy. Mój p...
Co zrobić gdy wycena szkody jest za niska?
Pan wjechał w mój samochód. Wina tego mężczyzny. Ubezpieczyciel wyliczył szkodę na 600 zł, zaproponował 1 000 zł Byłam w 3 warsztatach i każdy "startuje" z naprawą od 2 500 tyś. Niby szkoda mała bo 3 elementy porysowane, ale jak tłumaczą każdy trzeba zdjąć, zrobić, założyć. Takie koszta i już. Zgodzę się na zaproponowaną kwotę przez ubezpieczyciela to nie starczy mi na zrobienia szkody. Jak do tego podejść? Co zrobić?...
Pobicie brak ubezpieczenia.
Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd? Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. J...

Wyszukiwarka