Wynajem pokoju studentom, Jak to ma się do polskiego prawa, Jak się rozliczać?
Jestem obecnie ubezpieczony na krus, i chciałbym wynajmować pokoje dla studentów ale bez zakładania działalności, Jak się rozliczać i zabezpieczyć odnośnie płacenia podatku dochodowego.jak rozlicyć
anonim cytuj
29-07-2020
Ja płacę 8,5% ryczałtu od przychodow.Czyli rozliczam się ryczałtowo.Ale niektórzy radzą rozliczać się na zasadach ogólnych bez dzialalnosci
Witam, bardzo proszę o poradę. Jestem z moim mężem od 18 lat, ale małżeństwem jesteśmy od 4 lat. Nim wzięliśmy ślub, mąż znalazł firmę która miała na sprzedaż różnego rodzaju działki budowlane w różnych częściach Polski. Zdecydował się i płaci miesięcznie raty i mieliśmy plan aby się tam wybudować. Rok później wzięliśmy ślub. Nie mamy żadnej intercyzy. Niestety drogi nasze się rozeszły i nie ma możliwości abyśmy wrócili do siebie i czekamy na s...
Płace alimenty od wielu lat, wysokość była ustalona jak dziecko było niepełnoletnie, nie mam zadłużenia.
Teraz jest już duże, chyba zaczęło drugie studia, niebawem kończy 25 lat.
Gdy skończyło 18 lat to chciałem płacić bezpośrednio na konto.
Nie zgodziło się, chciało żeby płacić mamie, wielokrotnie chciałem jej płacić jednak zawsze odmawiało. Wszystko było ustalane na słowo.
Nie wiem czy mama przekazuje pieniądze.
Od jakiegoś czasu zerwało z...
Otrzymałem postanowienie o ustawowym nabyciu spadku po rodzicach 1/3 udziału na mój wniosek. Brak testamentu. Niestety nie jestem w stanie porozumieć się z pozostałymi spadkobiercami.(rodzeństwo) Jakie powinny być dalsze kroki zachowek i wezwanie do zapłaty oraz zawarcia ugody czy dział spadku żeby sąd ustalił i podzielił spadek? Która z opcji jest prawidłowa i powinna być szybsza do zrobienia?...
Dnia 17 września opuściłam wynajmowany pokój. Napisałam do pani reprezentującej, że się wyprowadzam i że klucze zostawiam u współlokatorki gdyby chciała odebrać je wcześniej niż w kolejnym tygodniu, kiedy dopiero byłabym w mieście. Nie dostałam żadnej informacji. Dopiero od koleżanki dowiedziałam się, że klucze zostały odebrane. Napisałam więc SMS czy wszystko w porządku i czy je wzięła, lecz dalej żadnej informacji. W końcu wczoraj zadzwoniłam d...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: