Wynajem pokoju studentom, Jak to ma się do polskiego prawa, Jak się rozliczać?
Jestem obecnie ubezpieczony na krus, i chciałbym wynajmować pokoje dla studentów ale bez zakładania działalności, Jak się rozliczać i zabezpieczyć odnośnie płacenia podatku dochodowego.jak rozlicyć
anonim cytuj
29-07-2020
Ja płacę 8,5% ryczałtu od przychodow.Czyli rozliczam się ryczałtowo.Ale niektórzy radzą rozliczać się na zasadach ogólnych bez dzialalnosci
Witam serdecznie.
Mam pytanie odnośnie reklamacji towaru. W dniu 04.01 wysłałam zgodnie z formularzem reklamacyjnym uszkodzony produkt. Został dostarczony do magazynu pośrednika sprzedaży OleOle 05.01 (zgodnie z internetowym potwierdzeniem dostarczenia) natomiast maila, że sprzęt został przyjęty do weryfikacji dostałam 12.01. Jednocześnie OleOle przekazało informacje, że ze względu na covid rozpatrzenie reklamacji może trwać dłużej.
Moje pyt...
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...
W sprawie o zapłatę przeciwko spółce z o.o. sąd zawiesił mi postępowanie, bo wykreślono jedynego członka zarządu pozwanej spółki. W sumie bym się nie przejął, no bo można powołać kuratora itp. Ale sprawdziłem wniosek o wykreślenie, który złożyła ta spółka do KRS i dopatrzyłem się, że powołano nowego członka zarządu, którego nie ujęto we wniosku o wpis do rejestru przedsiębiorców. Czyli formalnie spółka ma zarząd, ale nie został on ujawniony w KRS...
Posiadam mieszkanie zakupione na kredyt przed ślubem. Obecnie jestem w związku małżeńskim bez rozdzielności małżeńskiej/intercyzy. Prowadzę działalność gospodarczą, z zarobionych pieniędzy "sam" spłacam raty tego kredytu. Nabyty w ten sposób majątek staje się wspólny. Mamy pytanie, czy istnieje sposób, aby na wypadek rozwodu, wykluczyć spłatę tego mieszkania ze wspólnoty majątkowej?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: