Wynajem pokoju studentom, Jak to ma się do polskiego prawa, Jak się rozliczać?
Jestem obecnie ubezpieczony na krus, i chciałbym wynajmować pokoje dla studentów ale bez zakładania działalności, Jak się rozliczać i zabezpieczyć odnośnie płacenia podatku dochodowego.jak rozlicyć
anonim cytuj
29-07-2020
Ja płacę 8,5% ryczałtu od przychodow.Czyli rozliczam się ryczałtowo.Ale niektórzy radzą rozliczać się na zasadach ogólnych bez dzialalnosci
Przed laty dziadek nieformalnie kupił działkę od sąsiada. Transakcja odbyła się bez udziału notariusza. Nabyłem spadek po ojcu, w którego skład weszła wspomniana nieruchomość. Okazało się, że własności działki ojciec nie nabył i dopiero ja na skutek zasiedzenia uzyskałem wspomniany tytuł prawny.
Od rozprawy o zasiedzenie minęło 2 lata, a o spadek 14 lat.
Czy zapłacę podatek po sprzedaży całości działki?...
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą zatrudniając kilka osób.
Byłem podwykonawcą spółki z o.o. która to nie zapłaciła mi ok. 100 tys. zł.
Doszły koszty prawnika i opłata sądowa, ale sprawę wygrałem.
Wyrok jest prawomocny z klauzulą wykonalności, ale dłużnik nie płaci.
Dłużnik zgłosił upadłość zmienił KRS i ma się świetnie wygrywając kolejne przetargi.
Wierzycieli jest długa u syndyka kolejka: ZUSy, leasingi, i oszukane firmy.
Mój p...
Pan wjechał w mój samochód. Wina tego mężczyzny. Ubezpieczyciel wyliczył szkodę na 600 zł, zaproponował 1 000 zł
Byłam w 3 warsztatach i każdy "startuje" z naprawą od 2 500 tyś.
Niby szkoda mała bo 3 elementy porysowane, ale jak tłumaczą każdy trzeba zdjąć, zrobić, założyć. Takie koszta i już.
Zgodzę się na zaproponowaną kwotę przez ubezpieczyciela to nie starczy mi na zrobienia szkody. Jak do tego podejść? Co zrobić?...
Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd?
Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. J...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: