Wynajem pokoju studentom, Jak to ma się do polskiego prawa, Jak się rozliczać?
Jestem obecnie ubezpieczony na krus, i chciałbym wynajmować pokoje dla studentów ale bez zakładania działalności, Jak się rozliczać i zabezpieczyć odnośnie płacenia podatku dochodowego.jak rozlicyć
anonim cytuj
29-07-2020
Ja płacę 8,5% ryczałtu od przychodow.Czyli rozliczam się ryczałtowo.Ale niektórzy radzą rozliczać się na zasadach ogólnych bez dzialalnosci
Żona ma problem z pracodawcą. Do 30.11.23 przebywa na urlopie wypoczynkowym bezpośrednio po macierzyńskim.
Dzisiaj chciała złożyć wniosek o urlop wychowawczy 1.12.23-31.12.23.
Pracodawca nie zapoznał się z wnioskiem, powiedział że go ani nie przyjmie ani tym bardziej nie podpisze żeby miała w razie w kopię że dostarczono. Kazał się kontaktować z księgowym. Księgowy nie odbiera telefonu. Kto jest uprawniony do odbioru takich dokumentów i przede ...
Dzień dobry. Piszę do państwa być może z błahostką ale potrzebuję pomocy i porady .Otóż ,miesiąc temu w sklepie obuwniczym zakupiłam obuwie damskie w kwocie 400 zł .Po 3 tygodniach użytkowania buty zaczęły się rozklejać ( w obu butach odchodzą podeszwy ) .Pojechałam dziś z reklamacją do sklepu ,w którym zostały zakupione .Poprosiłam o zaznaczenie przez sprzedawcę w formularzu ,iż wolała bym zwrot gotówki , ponieważ obawiam się ,że cała seria jest...
Aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim po wygaśnięciu stosunku pracy. W dniu dzisiejszym tj. 30.01 podpisałam przedwstępną umowę z pracodawcą o rozpoczęciu nowej pracy od 16.02. a badania lekarskie powinnam zrobić 14.02.
Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę wykonać tę badania? Jak to się ma do złożenia wniosku o wypłatę wynagrodzenia chorobowego z ZUS...
Dzień dobry,
Podczas lockdownu nasz sklep został zamknięty i przebywaliśmy wtedy w domu oprócz kilku dni, w których przyjechaliśmy przyjąć dostawę. W dniu wczorajszym pracodawca oznajmił nam, że mamy wszystkie nasze dni urlopowe wpisać właśnie w ten okres kiedy byliśmy zamknięci (czyli wstecz). Wszyscy w pracy nie wyraziliśmy na to zgody, chcemy ten urlop faktycznie wykorzystać w przyszłości. Dzisiaj zadzwonił do mnie regionalny z informacją, że...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: