Wynajem pokoju studentom, Jak to ma się do polskiego prawa, Jak się rozliczać?
Jestem obecnie ubezpieczony na krus, i chciałbym wynajmować pokoje dla studentów ale bez zakładania działalności, Jak się rozliczać i zabezpieczyć odnośnie płacenia podatku dochodowego.jak rozlicyć
anonim cytuj
29-07-2020
Ja płacę 8,5% ryczałtu od przychodow.Czyli rozliczam się ryczałtowo.Ale niektórzy radzą rozliczać się na zasadach ogólnych bez dzialalnosci
Witam serdecznie, proszę o poradę co zrobić? Wynajmuje mieszkanie na umowę słowna, co miesiąc wysyłam koleżance rozliczenia pradu gazu, przelew wykonuje tytułem wpłata, jednak co miesiąc wysyłamy sobie rozliczenia, place również raz w roku ubezpieczenie mieszkania, również tytułem wpłata po otrzymaniu zdjecia rachunku polisy tak koleżanka sobie zażyczyła, gdyż oficjalnie nie chciała wynająć mieszkania, płace tylko opłaty czynszowe mediowe bez ods...
Firma wzieła w leasing samochód dla jednego ze swoich pracowników. Podpisali miedzy sobą umowę wynajmu z pozniejszym wykupem, w której dany pracownik zobowiązany jest do wszelkich opłat, przeglądów itd. Po jakimś czasie, przed końcem leasingu firma się rozpada, co dzieje się z tym leasingiem? Czy umowa podpisana z pracownikiem nadal obowiązuje? Czy jest jakaś możliwość przepisania go na tego pracownika? Jak to wygląda ze strony prawnej?...
Wraz z chłopakiem dokonaliśmy kradzieży w sklepie… wiem to głupie pierwszy raz wpadliśmy na tak głupi pomysł, nigdy nie byliśmy karani. Sprawa wygląda tak że na monitoringu widać jak chodzimy po sklepie pakujemy różne rzeczy wspólnie do koszyka i pod koniec chłopak chowa jedna rzecz pod koszulkę, ja nigdy nic nie ukradłam i wtedy teoretycznie też nic ze sklepu nie wyniosłam nic nie płacąc, policja twierdzi ze stawia mi takie same zarzuty jak chło...
Pytanie.
Czy można wytoczyć sprawę kancelarii adwokackiej za niedopatrzenia i błędy proceduralne?
Sprawa trwa 5 lat i myślę ze niepotrzebnie długo... Abstrahując od obecnej sytuacji w moim przekonaniu powinna być zakończona duzo wcześniej. Proszę o kontakt tylko specjalistów. Innym serdecznie dziękuję...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: