Wynajem pokoju studentom, Jak to ma się do polskiego prawa, Jak się rozliczać?
Jestem obecnie ubezpieczony na krus, i chciałbym wynajmować pokoje dla studentów ale bez zakładania działalności, Jak się rozliczać i zabezpieczyć odnośnie płacenia podatku dochodowego.jak rozlicyć
anonim cytuj
29-07-2020
Ja płacę 8,5% ryczałtu od przychodow.Czyli rozliczam się ryczałtowo.Ale niektórzy radzą rozliczać się na zasadach ogólnych bez dzialalnosci
Witam, właśnie się dowiedziałam o długu za umowę z cyfra plus z 2009 roku. Dostałam teraz cała korespondencje z tych wszystkich lat (mieszkam za granica) listy od cyfry, później od komornika sądowego w 2018 z pieczątka. Ostatni list jest od host finance z czerwca tego roku. Czy jest jakaś szansa na przedawnienie?...
Pracodawca wydłuża tydzień pracy z 5 do 6 dni.
pracownicy mają w umowach klauzulę:
"informacja o obowiązującej dobowej i tygodniowej normie czasu pracy: przeciętnie 8 godzin na dobę, w przeciętnie 5-ciodniowym tygodniu roboczym i przeciętnie 40 godzin tygodniowo"
Za przepracowane soboty docelowo nie będzie można odbierać dnia wolnego,
czy w tych wszystkich "przeciętnie" tkwi jakiś haczyk, czy pracodawca wprost zmienia waru...
W czerwcu zeszłego roku urodziłam pierwsze dziecko (umowa o pracę skończyła się w dniu porodu, zasiłek macierzyński wypłacał ZUS).
Jestem obecnie w drugiej ciąży, zatrudnienie od 1 sierpnia umowa o pracę na czas nieokreślony. Mam problemy zdrowotne, nie wiem ile będę w stanie pracować - czy zasiłek macierzyński który był wypłacany przez ZUS będzie się wliczał do podstawy obliczenia ewentualnego zasiłku chorobowego? I idąc dalej do podstawy oblic...
Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny. Zrobiły to za moimi placami w 2019 r Ja dowiedziałam się o tym po upływie roku gdzie nie można było cofnąć darowizny. Wcześniej od 2013 r był testament odnośnie mieszkania na moją córkę i siostrę. Testament został cofniety w 2019 r jak tylko siostra została obdarowana. W 2021 siostra spisała oświadczenie w 2 egzemplarzach dla mnie i dla niej, na którym Ja te...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: