Jak rozliczyć wynajem pokoju studentom?

Wynajem pokoju studentom, Jak to ma się do polskiego prawa, Jak się rozliczać?
Jestem obecnie ubezpieczony na krus, i chciałbym wynajmować pokoje dla studentów ale bez zakładania działalności, Jak się rozliczać i zabezpieczyć odnośnie płacenia podatku dochodowego.jak rozlicyć
anonim cytuj
29-07-2020
Ja płacę 8,5% ryczałtu od przychodow.Czyli rozliczam się ryczałtowo.Ale niektórzy radzą rozliczać się na zasadach ogólnych bez dzialalnosci

anonim cytuj
29-07-2020

Sugerowane Tematy

Umowa dożywocia.
Hej, Dostałem od wujka propozycję przepisania na mnie mieszkania w formie umowy dożywocia. Wujek chciałby chyba jakąś kwotę i mieszkać tam do śmierci, a potem ja bym to przejął. Tak to zrozumiałem. Wujek ma 88 lat. Ale ma też syna. Nie wiem do końca jak są sformułowane te umowy dożywocia, nie mam doświadczenia w tego typu sprawach. Ogólnie wujek ma kiepski kontakt z synem, dlatego chce przepisać to mieszkanie na mnie. Pytanie, co w takiej umowi...
Prace społeczne.
Witam. Co grozi osobie, która ma zasądzone prace społeczne, ale nie wykona pełnych godzin? Mam tu na myśli przypadek, gdzie dwa miesiące prace były odrobione po 25/h (taki wyrok), ale w trzecim będzie to już 10,15 albo tylko 20h. Czy w takim przypadku już można siedzieć na walizkach i czekać na eskortę do więzienia? Czytałem, że nawet najbardziej uzasadnione tłumaczenie takiego stanu rzeczy kończy się na zamianie z ograniczenia w pozbawienie woln...
Gdzie ubiegać sie o zasiłek dla inwalidy?
Sytuacja następująca: wujek 1grupa inwalidzka, niezdolny do samodzielnej egzystencji. Jest na emeryturze. Ciocia, która się nim opiekuje również ma emeryturę. Nigdy nie prosiła o pomoc, zawsze dawali sobie jakoś radę, ale wszystko coraz droższe i chciałabym im jakoś pomóc. Czy i gdzie ciocia może ubiegać się o jakiś zasiłek na wujka? Proszę o rady....
Czy właściciel może podnieść mi czynsz za wynajem mieszkania z dnia na dzień?
Witam, czy właściciel może podnieść mi czynsz za wynajem mieszkania z dnia na dzień i tylko dlatego że jest nowy rok? Czy nowy czynsz może wejść w życie dopiero za 3 miesiące?...

Wyszukiwarka