Jak rozliczyć wynajem pokoju studentom?

Wynajem pokoju studentom, Jak to ma się do polskiego prawa, Jak się rozliczać?
Jestem obecnie ubezpieczony na krus, i chciałbym wynajmować pokoje dla studentów ale bez zakładania działalności, Jak się rozliczać i zabezpieczyć odnośnie płacenia podatku dochodowego.jak rozlicyć
anonim cytuj
29-07-2020
Ja płacę 8,5% ryczałtu od przychodow.Czyli rozliczam się ryczałtowo.Ale niektórzy radzą rozliczać się na zasadach ogólnych bez dzialalnosci

anonim cytuj
29-07-2020

Sugerowane Tematy

Wynagrodzenie 2024
Witam. Jestem zatrudniony na umowę o pracę. Pracodawcą na styczeń ustanowił stawkę godzinową w kwocie 19.41. Stawka ta będzie ruchoma w zależności od godzin pracy w danym miesiącu. Czyli kwota netto z umowy o pracę wynosi 3261zl ta kwota jest dzielona na godziny w danym miesiącu. Dodam że pracuje w systemie zmianowym. Zmiana liczy 6 godzin. Średnio w miesiącu mam ok 32 zmian. W sobotę oty i niedzielę również pracuje z czego za niedzielę jest do...
Czy w przypadku śmierci ojca dziedziczy tylko jego żona, czy dzieci również
Dzień dobry.Mam pytanie- czy w przypadku śmierci ojca dziedziczy tylko jego żona, czy dzieci również ( jest nas 5). Czy sąd bierze dzieci pod uwagę przy podziale majątku, czy to kwestia dogadania się miedzy nami? Z matką nie mamy najlepszych relacji.Ojciec nie zostawił testamentu ...
Przelew od rodzica 30k
Witam, Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok te...
Podatek dochodowy ze sprzedaży nieruchomości
Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?...

Wyszukiwarka