Wynajem pokoju studentom, Jak to ma się do polskiego prawa, Jak się rozliczać?
Jestem obecnie ubezpieczony na krus, i chciałbym wynajmować pokoje dla studentów ale bez zakładania działalności, Jak się rozliczać i zabezpieczyć odnośnie płacenia podatku dochodowego.jak rozlicyć
anonim cytuj
29-07-2020
Ja płacę 8,5% ryczałtu od przychodow.Czyli rozliczam się ryczałtowo.Ale niektórzy radzą rozliczać się na zasadach ogólnych bez dzialalnosci
Z końcem kwietnia kończy mi się UOP na czas określony. Nie będę przedłużał umowy i tu moje pytanie: czy pracodawca ma obowiązek udzielenia mi zaległego urlopu?...
Mieszkanie przepisane w darowiźnie ze służebnością na jednego z braci. Rodzice żyją, drugi brat żyje. Co w sytuacji gdy umiera ta osoba, na którą jest przepisane mieszkanie? Jest to osoba, która ma żonę i dziecko.
Czy w takiej sytuacji można wnioskować o zachowek od żony tego brata? Bo rozumiem, że to ona dziedziczy mieszkanie po nim?...
Dzień dobry. Moje pytanie dotyczy rozwiązania umowy o dzieło. Jest to umowa z przekazaniem praw autorskich. Produkt miał być przeznaczony do produkcji seryjnej.
Umowa zawierała wykonanie pewnej ilości prototypów i wdrożenie produkcji. Prototypy wykonałem. W momencie kiedy zlecający był zadowolony z wyniku, otrzymał wyprodukowany przeze mnie gotowy prototyp wraz z dokumentacją. Zlecający udał się do firmy, która miała zająć się produkcją. Otrzy...