Zwrot kosztów wysyłki.

Sprzedałem osobie prywatnej odkurzacz.
Działał podobno kilka dni.
Kupujący chce zwrotu pieniędzy.
ok, nie neguje tego.
kupujący opłacił przy zakupie koszta sprzętu + wysyłka.
natomiast ja zapłaciłem z własnej kieszeni za kuriera który ten zwrot miał odebrał od klienta.
Kupujący zapłacił za wysyłkę 18 zł a ja za odbiór od niego 22 zł.
Czy mogę odliczyć koszt wysyłki od kwoty zwrotu do kupującego ?
Ja oraz kupujący jesteśmy osobami prywatnymi.
anonim cytuj
17-09-2023
Czy mogę odliczyć koszt wysyłki od kwoty zwrotu do kupującego ?
Nie. Koszty reklamacji pokrywa sprzedający. Mogłeś co najwyżej zwrócić kwotę najtańszej przesyłki zwrotnej, jaką można było odkurzacz przesłać do Ciebie, ale skoro sam opłaciłeś przesyłkę zwrotną to trudno.

Czyli mam zwrócić pełną kwotę kupującemu ?

anonim cytuj
17-09-2023
czyli mam zwrócić pełną kwotę kupującemu ?

Koszt zakupu i wysyłki, jakie poniósł kupujący. Jeśli Ty płaciłeś za przesyłkę zwrotną to nie musisz mu tego "oddawać".
wyczytałem że to dobra wola sprzedawcy w przypadku sprzedaży osoba fizyczna - osoba fizyczna

Źle zatem wyczytałeś. Polecam lekturę forum oraz kodeksu cywilnego od art. 556 (i szczególnie 566) kc.
Owszem , mowa tu o rękojmi ale w liście jaki otrzymałem było że to reklamacja z odstąpieniem od umowy i powołanie się na przepisy zakupu konsumenckiego.

anonim cytuj
17-09-2023
Zatem podał złą podstawę prawną, ale nadal miał prawo żądać odstąpienia od umowy z powodu wady. Ty mogłeś co najwyżej odrzucić reklamację w całości albo zmienić jego żądanie na wymianę albo naprawę. W przypadku uznania reklamacji, ale zmiany sposobu jej rozpatrzenia i tak musiałbyś pokryć koszty wysyłek - do Ciebie i zwrotnej oraz wymiany bądź naprawy.
rozumiem więc zwrot całej kwoty kupującemu. Dziwi mnie to, ze nie mogę nic zrobić z tym że z własnej kieszeni opłaciłem odbiór sprzętu przez kuriera od kupującego.

Możesz mu nie oddać za przesyłkę do Ciebie skoro Ty za nią płaciłeś. Nic więcej nie możesz "zaoszczędzić".

anonim cytuj
17-09-2023
W przypadku transakcji między osobami prywatnymi nie ma takich samych wymogów, jak w przypadku sprzedaży od przedsiębiorcy do konsumenta.

Jeżeli doszło do odstąpienia od umowy w oparciu o przepisy zakupu konsumenckiego, to taka podstawa jest błędna, ponieważ te przepisy nie mają zastosowania w relacji osoba fizyczna (niebędąca przedsiębiorcą) - osoba fizyczna. W takim przypadku mamy do czynienia z rękojmią, o której mowa w art. 556 Kodeksu cywilnego.

Jeśli sprzedający uzna reklamację, to faktycznie pokrywa koszty związane z wymianą lub naprawą. Koszty przesyłki zwrotnej, jeżeli sam je opłacił, nie musi zwracać kupującemu.

W związku z tym:

Jeśli uznałeś wadę i zgodziłeś się na zwrot pieniędzy, musisz zwrócić kupującemu kwotę za zakupiony towar oraz koszty wysyłki, jakie ponósł przy zakupie.
Nie musisz zwracać kwoty za przesyłkę zwrotną, którą opłaciłeś z własnej kieszeni.
Ważne jest, aby w przyszłości dokładnie określać warunki transakcji i ewentualnego zwrotu, aby uniknąć nieporozumień.

anonim cytuj
20-09-2023

Sugerowane Tematy

Płatne L4 przy umowie zlecenie.
Czy przysługuje płatne l4 przy umowie zlecenie?...
Mój syn przypadkowo uszkodził komuś telefon. Czy aby napewno to moja wina?
Witam chciałbym zasięgnąć porady prawnej jak mam zachować się w danej sytuacji. Otóż sprawa wygląda następująco. Byliśmy na imprezie jako goście i mój syn chcąc przejść do nas rodziców przeszedł pod tacka od krzesełka do karmienia i niechcący podnosząc głowę uderzył w ta tackę i zrzucił telefon innego gościa, który stał na tej tacce, ponieważ córka tego gościa oglądała bajki. Okazało się że jest rysa na wyświetlaczu. Gość wyskoczył na imprezie d...
Nadpalenie mojego pojazdu.
Mam dość nietypowy problem. Moje auto zostało opalone od strony kierowcy przez auto które jak na razie wiem zostało podpalone, tak twierdzi biegły sądowy. Uszkodzonych są 3 pojazdy. Środkowy który został podpalony. Mój po prawej do niego opalony, "kogoś" po lewej także został opalony. Środkowy oraz ten po lewej stoją już jakiś czas, nie ruszane wyglądały na opuszczone. Obawiam się że środkowy nie ma obowiązkowego OC ..... Problem ma...
Limit zadłużenia a pożyczka.
Witam, Dzisiaj uruchomiłem limit zadłużenia w moim banku na kwotę 50000zł. Szybko okazało się, iż mój znajomy chętnie przeleje mi tę kwotę na pół roku, po czym mam mu przelać pieniążki spowrotem. Dla mnie to na rękę, gdyż przez ten czas spłacę większą część zadłużenia oraz ominę w ten sposób naliczane odsetki. Czy takie działania są zgodne z prawem i czy powinienem o czymś wiedzieć?...

Wyszukiwarka