Dożywocie

Witam. Dostałem w darowiznie od rodziców działkę na której dożywotnią służebność ma Ciocia. Rodzice ta działkę kupili i osoba sprzedającą ma się opiekować Ciocia. Jednak zdrowie Cioci podupadło i nie ma komu się nią zaopiekować. Na kogo spada opieka ?
anonim cytuj
28-12-2024
Jeżeli w umowie sprzedaży działki zawartej przez poprzedniego właściciela z rodzicami ustanowiono służebność osobistą mieszkania na rzecz cioci (art. 296 i 301 Kodeksu cywilnego), to nie wynika z niej obowiązek sprawowania opieki osobistej przez właściciela nieruchomości.

Jeśli natomiast w umowie zawarto elementy umowy dożywocia (art. 908 i nast. k.c.), w której w zamian za przeniesienie własności nieruchomości zobowiązano się do zapewnienia zbywcy (lub innej osobie, tu: cioci) utrzymania, wówczas obowiązki te przechodzą na każdego kolejnego właściciela nieruchomości – czyli obecnie na Ciebie.

Zgodnie z art. 910 § 2 k.c., nabywca nieruchomości obciążonej dożywociem jest zobowiązany do świadczeń na rzecz dożywotnika, jeżeli wiedział o umowie dożywocia. Oznacza to, że jeśli rodzice kupili nieruchomość z ustanowionym dożywociem, to obowiązek opieki przeszedł na nich, a następnie na Ciebie, o ile również wiedziałeś o istnieniu takiej umowy.

Jeśli natomiast dożywocie nie zostało ustanowione, a jedynie służebność osobista mieszkania, to ciocia ma jedynie prawo do korzystania z nieruchomości, ale nikt nie jest zobowiązany do jej utrzymywania czy opieki.

Obowiązek opieki może wówczas wynikać wyłącznie z przepisów ustawy o pomocy społecznej (np. wobec gminy) lub z przepisów o obowiązku alimentacyjnym (art. 128 i nast. k.r.o.) – o ile ciocia znajduje się w niedostatku i ma krewnych zobowiązanych do alimentacji.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? (nasze zaległe alimenty)
Witam czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? Dokładnie chodzi o nasze zaległe alimenty, sprzed kilku lat plus odsetki. Ojciec wysłał jej całość do podzielenia na pół w tytule jest sygnatura sprawy i oznaczenie że to alimenty dla nas. Wychodzi na to że siostra musi mi wysłać prawie 30 tys. Czy może to zrobić po prostu na moje konto? Tak żebym ja nie musiała odprowadzać podatku. W tytule oczywiście na...
Adoptowaliśmy dwa psy ze schroniska, umowa adopcyjna na narzeczonego. Jakie kroki mogę podjąć żeby psy zostały ze mną?
Dzień dobry! Otóż 2 lata temu adoptowaliśmy dwa psy ze schroniska. Umowa adopcyjna została spisana na narzeczonego. W związku z zakończeniem związku partner wyprowadza się ze wspólnego mieszkania, w którym mieszkaliśmy od początku razem, bierze psy ze sobą. Jakie kroki mogę podjąć żeby psy zostały ze mną lub inne, przychylne dla mnie rozwiązanie tej sprawy? Dziękuję....
Zakończenie umowy najmu mieszkania.
Skończyła mi się umowa o wynajem mieszkania i właściciel dal mi 2 tygodnie na opuszczanie lokalu bez możliwość podpisania dalszej umowy. Mam 2 małych dzieci. Czy może mnie wyrzucić prawnie z mieszkania jeśli opłacam na bieżąco wszystkie opłaty. Mimo tego że obowiązuje okres ochronny do marca??...
Urząd nie zgadza się na zmianę mojego imienia.
Witam państwa, piszę tutaj w bardzo ważnej dla mnie sprawie mianowicie od bardzo wielu lat zastanawiam się nad zmianą swojego imienia, którego szczerze nienawidzę byłam w swoim urzędzie stanu cywilnego gdzie kierownik powiedział mi że nie mam o czym marzyć ponieważ imię nie jest ani ośmieszające ani nie widzi innego powodu żeby taki wniosek został pozytywnie rozpatrzony. Nie ukrywam że jestem szczerze załamana już dwa razy próbowałam rozmawiać z ...

Wyszukiwarka