Dożywocie

Witam. Dostałem w darowiznie od rodziców działkę na której dożywotnią służebność ma Ciocia. Rodzice ta działkę kupili i osoba sprzedającą ma się opiekować Ciocia. Jednak zdrowie Cioci podupadło i nie ma komu się nią zaopiekować. Na kogo spada opieka ?
anonim cytuj
28-12-2024
Jeżeli w umowie sprzedaży działki zawartej przez poprzedniego właściciela z rodzicami ustanowiono służebność osobistą mieszkania na rzecz cioci (art. 296 i 301 Kodeksu cywilnego), to nie wynika z niej obowiązek sprawowania opieki osobistej przez właściciela nieruchomości.

Jeśli natomiast w umowie zawarto elementy umowy dożywocia (art. 908 i nast. k.c.), w której w zamian za przeniesienie własności nieruchomości zobowiązano się do zapewnienia zbywcy (lub innej osobie, tu: cioci) utrzymania, wówczas obowiązki te przechodzą na każdego kolejnego właściciela nieruchomości – czyli obecnie na Ciebie.

Zgodnie z art. 910 § 2 k.c., nabywca nieruchomości obciążonej dożywociem jest zobowiązany do świadczeń na rzecz dożywotnika, jeżeli wiedział o umowie dożywocia. Oznacza to, że jeśli rodzice kupili nieruchomość z ustanowionym dożywociem, to obowiązek opieki przeszedł na nich, a następnie na Ciebie, o ile również wiedziałeś o istnieniu takiej umowy.

Jeśli natomiast dożywocie nie zostało ustanowione, a jedynie służebność osobista mieszkania, to ciocia ma jedynie prawo do korzystania z nieruchomości, ale nikt nie jest zobowiązany do jej utrzymywania czy opieki.

Obowiązek opieki może wówczas wynikać wyłącznie z przepisów ustawy o pomocy społecznej (np. wobec gminy) lub z przepisów o obowiązku alimentacyjnym (art. 128 i nast. k.r.o.) – o ile ciocia znajduje się w niedostatku i ma krewnych zobowiązanych do alimentacji.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

kurnik graniczący z moją działką
Mieszkam na wsi. Sąsiedzi, którzy nigdy nie mieli zwierząt hodowlanych nagle postawili kurnik tuż przy płocie graniczących z moją działką. Na działce mieści się dom, który w odległości ponad 4 metrów od tego płotu ma schody i drzwi wejściowe oraz okna. Mimo pozamykanych okien śmierdzi w całym domu (nie wspominając już o odcinku który trzeba przejść aby do niego wejść, a to jest nie do wytrzymania). Roi się od robactwa, muchy "gnojówy" t...
Podatek od sprzedaży nieruchomości.
2 lata temu dostałem od ojca w darowiźnie działkę 80a. Znalazłem teraz kupca i mam szanse sprzedać ja za 600tys. 1.Czy ominął bym płacenie podatku od wzbogacenia jeżeli za te 600 tysięcy "kupiłbym" od ojca kolejna działkę? 2. Jeżeli nie od ojca to od np. teścia? 3. Jakiś inny pomysł żeby nie oddawać dla państwa pieniędzy za darmo?...
Kupuje dom z zameldowanymi tam osobami, czy można je wymeldować? czy to jest problem przy zakupie domu?
Witam, Stoję przed decyzją zakupu nieruchomości. Dotychczas dom był zamieszkany przez ojca właściciela, ale zameldowanie posiada również jego (ojca) była partnerka i jej dzieci. Osoby te mieszkają aktualnie pod innym adresem, jednak odmawiają zgody na wymeldowanie. Według aktu notarialnego oraz księgi wieczystej jedynym właścicielem jest syn pana, który tam mieszkał. Właściciel podjął próbę wymeldowania administracyjnego, które zakończyło się ni...
Eksmisja lokatorów
Moja babcia przed laty udostępniała mieszkanie naszej dalszej rodzinie za pomocą ustnej umowy użyczenia. Złożyła już im wypowiedzenie umowy użyczenia na piśmie za potwierdzeniem odbioru i czas wyprowadzki już się skończył, a oni nie zamierzają się stamtąd wyprowadzić. Babcia właśnie będzie składać pozew o eksmisję i chce im naliczać czynsz za bezumowne zamieszkiwanie lokalu. Wiemy jednak, że taka sprawa może ciągnąć się latami... Czy mógłby ktoś...

Wyszukiwarka