Dożywocie

Witam. Dostałem w darowiznie od rodziców działkę na której dożywotnią służebność ma Ciocia. Rodzice ta działkę kupili i osoba sprzedającą ma się opiekować Ciocia. Jednak zdrowie Cioci podupadło i nie ma komu się nią zaopiekować. Na kogo spada opieka ?
anonim cytuj
28-12-2024
Jeżeli w umowie sprzedaży działki zawartej przez poprzedniego właściciela z rodzicami ustanowiono służebność osobistą mieszkania na rzecz cioci (art. 296 i 301 Kodeksu cywilnego), to nie wynika z niej obowiązek sprawowania opieki osobistej przez właściciela nieruchomości.

Jeśli natomiast w umowie zawarto elementy umowy dożywocia (art. 908 i nast. k.c.), w której w zamian za przeniesienie własności nieruchomości zobowiązano się do zapewnienia zbywcy (lub innej osobie, tu: cioci) utrzymania, wówczas obowiązki te przechodzą na każdego kolejnego właściciela nieruchomości – czyli obecnie na Ciebie.

Zgodnie z art. 910 § 2 k.c., nabywca nieruchomości obciążonej dożywociem jest zobowiązany do świadczeń na rzecz dożywotnika, jeżeli wiedział o umowie dożywocia. Oznacza to, że jeśli rodzice kupili nieruchomość z ustanowionym dożywociem, to obowiązek opieki przeszedł na nich, a następnie na Ciebie, o ile również wiedziałeś o istnieniu takiej umowy.

Jeśli natomiast dożywocie nie zostało ustanowione, a jedynie służebność osobista mieszkania, to ciocia ma jedynie prawo do korzystania z nieruchomości, ale nikt nie jest zobowiązany do jej utrzymywania czy opieki.

Obowiązek opieki może wówczas wynikać wyłącznie z przepisów ustawy o pomocy społecznej (np. wobec gminy) lub z przepisów o obowiązku alimentacyjnym (art. 128 i nast. k.r.o.) – o ile ciocia znajduje się w niedostatku i ma krewnych zobowiązanych do alimentacji.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Opłata za pobyt w szpitalu.
Kto będzie płacił za pobyt osoby w szpitalu jeśli ta osoba jest nieubezpieczona, jest w śpiączce na intensywnej terapii bez rokowań, po rozwodzie z jej winy (o rozwód wniósł mąż z powodu długotrwałego alkoholizmu i nękania psychicznego rodziny) ale zanim zachorowała wniosła o apelację co do rozwodu, dzieci dorosłe nie pracują ze względów zdrowotnych, od około dwóch lat mieszkała z konkubentem na czarno bez zameldowania (podobno tylko ten konkuben...
Wierzycielka nie chce zdjąć ze mnie komornika.
Witam mam taki problem. Płacę alimenty na swoich dość wysokie ale ich matka pobiera je przez komornika. Nigdy nie spóźniłem się z wpłata. Komornik wiadomo zabiera sobie jeszcze 15% od kwoty alimentów. Czy jest możliwość żeby zdjęcie komornika odbyło się jakoś bez zgody wierzycielki? Z wiadomych powodów on tego nie zrobi. Dodam że nie mam żadnych zaległości względem komornika ani jej. Czy tylko ona może zdjąć tego komornika czy jest jakaś inna dro...
Rozmieniarka na myjni automatycznej po wrzuceniu banknotu 100 zł nie rozmieniła ani złotówki, co zrobić??
Rozmieniarka na myjni automatycznej po wrzuceniu banknotu 100zl nie rozmienila ani złotówki, ale pochłonęła bezpowrotnie banknot. Infolinia milczy, co zrobić aby odzyskać 100zl?...
Sprzedaż odzieży używanej
Mam takie pytanie, Niedawno urodziłam dziecko, a jak wiadomo, noworodki szybko wyrastają ze swoich ubranek. Kupuję tylko markowe ubranka wysokiej jakości. Zrobiłam sety po 5-6 ubranek i sprzedawałam na olx po 200zl i nie bo tylko (sprzedawałam też zabawki itp.) Dzisiaj podliczyłam, że od początku roku sprzedałam około 45 takich setów co daje łączna wartość około 9000zl. Czy urząd skarbowy może się przyczepić do czegoś takiego, a jeżeli tak to ...

Wyszukiwarka