Dożywocie

Witam. Dostałem w darowiznie od rodziców działkę na której dożywotnią służebność ma Ciocia. Rodzice ta działkę kupili i osoba sprzedającą ma się opiekować Ciocia. Jednak zdrowie Cioci podupadło i nie ma komu się nią zaopiekować. Na kogo spada opieka ?
anonim cytuj
28-12-2024
Jeżeli w umowie sprzedaży działki zawartej przez poprzedniego właściciela z rodzicami ustanowiono służebność osobistą mieszkania na rzecz cioci (art. 296 i 301 Kodeksu cywilnego), to nie wynika z niej obowiązek sprawowania opieki osobistej przez właściciela nieruchomości.

Jeśli natomiast w umowie zawarto elementy umowy dożywocia (art. 908 i nast. k.c.), w której w zamian za przeniesienie własności nieruchomości zobowiązano się do zapewnienia zbywcy (lub innej osobie, tu: cioci) utrzymania, wówczas obowiązki te przechodzą na każdego kolejnego właściciela nieruchomości – czyli obecnie na Ciebie.

Zgodnie z art. 910 § 2 k.c., nabywca nieruchomości obciążonej dożywociem jest zobowiązany do świadczeń na rzecz dożywotnika, jeżeli wiedział o umowie dożywocia. Oznacza to, że jeśli rodzice kupili nieruchomość z ustanowionym dożywociem, to obowiązek opieki przeszedł na nich, a następnie na Ciebie, o ile również wiedziałeś o istnieniu takiej umowy.

Jeśli natomiast dożywocie nie zostało ustanowione, a jedynie służebność osobista mieszkania, to ciocia ma jedynie prawo do korzystania z nieruchomości, ale nikt nie jest zobowiązany do jej utrzymywania czy opieki.

Obowiązek opieki może wówczas wynikać wyłącznie z przepisów ustawy o pomocy społecznej (np. wobec gminy) lub z przepisów o obowiązku alimentacyjnym (art. 128 i nast. k.r.o.) – o ile ciocia znajduje się w niedostatku i ma krewnych zobowiązanych do alimentacji.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Zmiana nazwiska dziecku.
Córka 10lat , podczas rozmowy przez kamerkę oznajmiła mi że za rok mama z nowym partnerem będzie brać ślub, powiedziałem że to super, na co córka że nie bo mama mi będzie chciała zmienić nazwisko a tego nie chce ... Nie mam ograniczonych praw Place alimenty. Czy jeśli się nie zgodzę to będzie i tak mogła je zmienić?...
Umowa darowizny samochodu.
Ojciec chce przekazać mi samochód poprzez spisanie ze mną umowy darowizny. Obecnie samochód jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela. Zostało zgłoszone jedynie kupno oraz opłacone OC. Czy nie będę miał problemu z rejestracją tego auta? Czy po spisaniu takiej umowy będę miał możliwość rejestracji tego auta na współwłasność z dziadkiem? Nie mogę zarejestrować go na współwłasność z ojcem przez "napiętą sytuację"....
Jak najkorzystniej przepisać prawo własności do mieszkania?
Dzień dobry, w 2012 roku moja ciocia (rodzona siostra mojego taty) zakupiła mi mieszkanie, w którym obecnie mieszkam już z moją żoną, na zasadzie umowy najmu. Chcielibyśmy w końcu to uregulować prawnie, to znaczy żeby te mieszkanie było już na mnie, tylko jak najmniejszym kosztem. Rodzą się pytania ? - czy najlepszym rozwiązaniem na zniwelowanie kosztów (zwolnienie z podatków, taksy, etc) jest umowa darowizny tego mieszkania na mojego tate, g...
Jakie prawa i obowiązki ma opiekun osoby ubezwłasnowolnionej?
Witam siostra jest opiekunem całkowicie ubezwłasnowolnionego brata ,moje pytanie czy może zabronić mi wejść na jego posesje i domu żeby zobaczyć jak się czuje i czy wszystko w porządku u niego bo jak ona twierdzi że nie mam prawa bo to jest wszystko jej bo ona dostała od sądu zezwolenie na zarządzanie jego majątkiem. Co w takiej sytuacji mogę zrobić....

Wyszukiwarka