Dożywocie

Witam. Dostałem w darowiznie od rodziców działkę na której dożywotnią służebność ma Ciocia. Rodzice ta działkę kupili i osoba sprzedającą ma się opiekować Ciocia. Jednak zdrowie Cioci podupadło i nie ma komu się nią zaopiekować. Na kogo spada opieka ?
anonim cytuj
28-12-2024
Jeżeli w umowie sprzedaży działki zawartej przez poprzedniego właściciela z rodzicami ustanowiono służebność osobistą mieszkania na rzecz cioci (art. 296 i 301 Kodeksu cywilnego), to nie wynika z niej obowiązek sprawowania opieki osobistej przez właściciela nieruchomości.

Jeśli natomiast w umowie zawarto elementy umowy dożywocia (art. 908 i nast. k.c.), w której w zamian za przeniesienie własności nieruchomości zobowiązano się do zapewnienia zbywcy (lub innej osobie, tu: cioci) utrzymania, wówczas obowiązki te przechodzą na każdego kolejnego właściciela nieruchomości – czyli obecnie na Ciebie.

Zgodnie z art. 910 § 2 k.c., nabywca nieruchomości obciążonej dożywociem jest zobowiązany do świadczeń na rzecz dożywotnika, jeżeli wiedział o umowie dożywocia. Oznacza to, że jeśli rodzice kupili nieruchomość z ustanowionym dożywociem, to obowiązek opieki przeszedł na nich, a następnie na Ciebie, o ile również wiedziałeś o istnieniu takiej umowy.

Jeśli natomiast dożywocie nie zostało ustanowione, a jedynie służebność osobista mieszkania, to ciocia ma jedynie prawo do korzystania z nieruchomości, ale nikt nie jest zobowiązany do jej utrzymywania czy opieki.

Obowiązek opieki może wówczas wynikać wyłącznie z przepisów ustawy o pomocy społecznej (np. wobec gminy) lub z przepisów o obowiązku alimentacyjnym (art. 128 i nast. k.r.o.) – o ile ciocia znajduje się w niedostatku i ma krewnych zobowiązanych do alimentacji.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Pozwolenie na broń.
Witam, czytałem ostatnio o możliwościach uzyskania pozwolenia na posiadanie broni. W jednym z punktów widnieje: dla pozwolenia na broń do celów ochrony osobistej, osób i mienia: - stałe, realne i ponadprzeciętne zagrożenia życia, zdrowia lub mienia; Rozumiem, że trzeba tutaj przedstawić dokument potwierdzający realne zagrożenie np. groźby....
Zasiłek macierzyński z dwóch stosunków pracy.
Jestem nauczycielem i mam umowy o pracę w dwóch szkołach państwowych. Jedna jest na czas nieokreślony, a druga do 31.08. Od 2 stycznia jestem na L4 z racji ciąży. Termin porodu na 13.08. W tej co mi umowa wygasa (na czas określony) kazali składać wniosek o macierzyński z rodzicielskim. Jak to jest- czy tylko mi wypłacą do zakończenia umowy, czy potem dalej odeślą do ZUS i będzie zasiłek? Bo w drugiej pracy oczywiście normalnie urlop macierzyński...
Ojciec nie chce płacić alimentów na niepełnosprawne dziecko.
Ojciec nie chce płacić alimentów na dziecko (niepełnosprawne) bo twierdzi że przecież mam 500+, świadczenia, zasiłki i pieniądze na subkoncie w fundacji na leczenie dziecka. Twierdzi ze mam lepsze dochody niż on i wręcz to ja powinnam mu dokładać pieniądze. Zaznaczę ze do zbiórki na leczenie się nie przyczynił twierdząc ze nie potrafi udostępnić postu. Czy ojciec dziecka ma prawo nie płacić alimentów jeżeli w rzeczywistości ja dostaje większe pi...
Spóźnienie do pracy nie z mojej winy czy mogę ponieść za to jakieś konsekwencje w pracy
Czy jak się spóźnie do pracy z racji awarii na kolei no tak z pół godziny czy godzinę to może to mieć konsekwencje..?!!?!?? Pracodawca może powiedzieć, że jego nie obchodzi jak ja dojeżdżam czy autem, pociągiem czy taxi ale mam być.?? ...

Wyszukiwarka