Jestem właścicielem mieszkania, które jest objęte spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu.
Nie jesteś właścicielem. Posiadasz jedynie ograniczone prawo rzeczowe do tego lokalu. Właścicielem jest nadal spółdzielnia.
Ostatnio dowiedziałem się, że warto założyć numer KW (księgę wieczystą) dla mojego mieszkania, aby zabezpieczyć swoje prawa własnościowe.
Założenie KW nic nie da. Stan prawny lokalu nie zmieni się. Nawet jak założysz KW, to ujawnione zostanie w niej własnościowe prawo do lokalu spółdzielczego, bez udziału w gruncie na którym stoi budynek.
Aby to zmienić powinieneś złożyć w spółdzielni wniosek o przekształcenie ograniczonego prawa w prawo odrębnej własności. Aby do tego doszło musi być uregulowany stan prawny gruntu na którym stoi budowla. Wszystkiego dowiesz się w spółdzielni. Jak będzie to możliwe to składasz wniosek i czekasz. Wszystko załatwia spółdzielnia wraz z notariuszem. Do 6 miesięcy od dnia złożenia wniosku powinno dojść do przekształcenia. Płacisz jedynie opłaty notarialne i za założenie KW dla lokalu. Nic więcej cię nie interesuje. U notariusza dostaniesz akt notarialny a z sądu wieczystoksięgowego zawiadomienie o założeniu KW dla lokalu. Z chwilą podpisania aktu u notariusza stajesz się właścicielem lokalu wraz z ułamkiem gruntu na którym stoi.