Co grozi za nie poinformowanie pracodawcy o ciąży?

Jestem w dosyć trudnej sytuacji, aktualnie poszukuje pracy, jednocześnie dowiedziałam się ze jestem w ciąży. Potrzebuje pracy, aktywności zawodowej, zdaje sobie sprawę z tego ze jestem zdolna do pracy i nie chce się bawić z zatrudnienie dla zwolnienia lekarskiego tylko normalnie pracować. Czy wobec tego mogę normalnie podjąć zatrudnienie na jakakolwiek umowę? Zdaje sobie sprawę ze jeśli podczas rozmowy rekrutacyjnej powiem o ciąży to tej pracy nie otrzymam - zatem kiedy najlepiej powiedzieć o tym fakcie pracodawcy? Gdybym została aktualnie zatrudniona byłoby to już podczas ciąży, wiec czy gdybym normalnie pracowała do czasu porodu, groziłyby mi jakieś konsekwencje ze podjęłam zatrudnienie?
anonim cytuj
02-02-2023
Temat dosyć ciężki, bo pracownicy w ciąży przysługują szczególne warunki zatrudnienia, a nie każdy pracodawca jest w stanie je zapewnić, więc musiałby Cię odsunąć od pracy z zagwarantowaniem 100% wynagrodzenia, co w zasadzie powoduje, że spalasz sobie most na dzień dobry. Kolejna kwestia jest taka, że aby umowa o pracę mogła zostać przedłużona do dnia porodu muszą zostać spełnione szczególne warunki. Kolejna rzecz jest taka, że jeśli jednak ciąża nie będzie przebiegała prawidłowo i lekarz zarządzi zwolnienie lekarskie, a pojawi się ono stosunkowo szybko to zwyczajnie ZUS może je podważyć i zmusić pracodawcę do anulowania umowy, a co za tym idzie tracisz prawo do zasiłku macierzyńskiego. Sprawa mocno delikatna, a jest też za mało informacji tutaj, które pozwolą na zaproponowanie Ci jakiegokolwiek rozsądnego rozwiązania w tej kwestii.

anonim cytuj
02-02-2023
Jak najbardziej rozumiem. Do tej pory pracowałam biurowo i takiej pracy szukam, na dziś lekarz twierdzi że z ciąża nie ma żadnych problemów, wszystko przebiega prawidłowo - oczywiście nigdy nie wiadomo co będzie jutro ale staram się być dobrej myśli i dbać o siebie aby normalnie funkcjonować. Nie wiem tez do końca o co pytać i co dodać żeby jak najlepiej zrozumieć sytuacje.

anonim cytuj
02-02-2023
1. Nie masz obowiązku informowania o ciąży.
2. Nie ma zakazu zatrudnienia kobiet w ciąży( No ale np podjęcie pracy w handlu gdzie wiesz o ciąży, a nie możesz dźwigać[przepisy] to może podpadać.
3. Przed podjęciem pracy musisz zrobić badania medycy pracy, zatem jeśli lekarz zapyta będziesz musiała powiedzieć o ciąży i on zdecyduje czy dostaniesz zdolność na stanowisko.
4. Faktem jest, że krótki okres zatrudnienia i szybkie zwolnienie/macierzyński jest sprawdzany przez ZUS i możesz mieć wszczęte postępowanie nt podlegania pod ubezpieczenia.- jeśli Ci umowę podważą to ani chorobowego ani macierzyńskiego.
5. Przy umowie zlecenie nie masz żadnej ochrony, mogą Cię zwolnić z dnia na dzień. No i trzeba odprowadzać dobrowolną składkę na ub.chorobowe.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Koniec okresu próbnego a powrót na zasiłek dla bezrobotnych.
Witam, Od lutego byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy. Miałem prawo do zasiłku przez 12 miesięcy. W maju podjąłem zatrudnienie (sam znalazłem pracę). Dostałem umowę na okres próbny 3 miesiące. Z racji tego otrzymuje dodatek aktywizacyjny. Moja umowa wygasa wraz końcem lipca. Moje pytanie brzmi: Czy w przypadku nie otrzymania kolejnej umowy będę mógł wrócić na zasiłek ? Teoretycznie przez podjęciem zatrudnienia mogłem pobierać zasiłek do lutego...
Zajęcie rachunku bankowego przez komornika.
Brat z żoną mają wspólne konto na które wpływa wypłata tylko jego i żona wypłaca tyle ile chce i tylko ona robi na tym koncie operacje. Brat mieszkał w gospodarstwie domowym tylko 1 tydzień w miesiącu. Brat miał zasądzone alimenty na 3 córki. Teraz jak brat wyprowadził się definitywnie z domu żona podała go do komornika że od roku nie płaci jej alimentów i została założona blokada na jego nowe konto przez komornika. Komornik twierdzi że blokady z...
Działania terenowe komornika.
Zastanawia mnie kwestia egzekucji komorniczej z wejściem do lokalu w którym nie mieszka dłużnik. Dlaczego? Kiedyś dostałem na swój adres list z firmy windykacyjnej adresowany do właściciela mieszkania sprzed 20 lat. Mieszkanie jest moją własnością od ponad 5 lat kalendarzowych (bliżej 10 ) Urodziło się jednak w mej głowie pytanie: a co gdyby komornik przyszedł do mojego mieszkania w którym kiedyś zamieszkiwał dłużnik, otworzył by pod moją nie...
List polecony z sądu
Mam taki problem. Osoba w wieku 93 lat i mająca problemy z poruszaniem czekała na list z Sądu. Pech chciał, że listonosz przyszedł, gdy byla przez krótka chwilę sama i kiedy udało jej się dojść do drzwi domofon przestał dzwonić. Na poczcie usłyszeliśmy, ze opcja dostarczenie powtórne na życzenie za opłatą działa tylko w przypadku zwykłych poleconych. Czy można cos zrobić, żeby pismo z sadu po powrocie do niego nie błąkało się gdzieś w nieskonczon...

Wyszukiwarka