Jak wygląda sprawa zmiany nazwiska dziecka?

Dziecko lat 15. Nie chce nosić nazwiska ojca, którego na oczy widziała raz.
Ojciec nie interesuje się, nie mieszka w Polsce.
Czy łatwo zmienić nazwisko w takiej sytuacji?
anonim cytuj
30-01-2023
Do urzędu stanu cywilnego można podejść podpytać.

anonim cytuj
30-01-2023
Jeśli ojciec ma odebraną władzę rodzicielską i ma Pani ten wyrok Sądu, to wystarczy iść z tym wyrokiem do Urzędu Stanu Cywilnego, złożyć wniosek i to wszystko. Jeśli ojciec ma władzę rodzicielską, to musi wyrazić zgodę. Inna droga, to wniosek do Sądu Rodzinnego o zgodę na zmianę nazwiska.

anonim cytuj
30-01-2023
Jeśli będzie sprawa a on się nie wstawi, to pierwsza sprawa zostaje odroczona na drugiej sprawie przesłuchują Ciebie i dziecko, po sprawie dziecko ma 15 lat więc jego zdanie będzie brane pod uwagę.

anonim cytuj
30-01-2023
Przeczytałam teraz, jak dziecko ma ukończone 16 lat to samo może złożyć wniosek o zmianę nazwiska, a przed 16 urodzinami musi to zrobić opiekun prawny.

anonim cytuj
30-01-2023
Dziękuje.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Zakończenie alimentacji.
Uprawniony do płacenia alimentów tata ma 22letnią córkę, która zakończyła edukację 3 lata temu, pracowała przez kolejne 2 lata, po czym urodziła dziecko i jest na urlopie macierzyńskim. Nie jest w związku małżeńskim. Żyje z partnerem. Czy tata ma szansę w sądzie na zakończenie alimentacji na córkę? Czy jednak może się okazać, że córka nie jest w stanie samodzielnie utrzymać siebie i teraz swojego dziecka i dlatego potrzebne są jej alimenty od tat...
Pożyczka dla kolegi.
Kolega ma nam do oddania pieniądze kwota 13 tys. cały czas czekamy aż będzie oddawał ale wymiguje się tym że nie ma i moje pytanie jest takie czy można nagrywać naszą rozmowę gdzie rozmawiamy o tym i postraszyć go np. sądem bo nie mam pojęcia jak to zrobić i czy mogę coś działać....
Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej
Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej ale wiem, że można ją założyć - po prostu przez lata nie chciało mi się złożyć wniosku o wpis. Czy notariusz jest osoba, która wyjaśni mi wszystkie dostępne opcje? Np. czy złożyć najpierw wniosek o wpis a potem wystawić mieszkanie, czy sprzedawać bez i jak udowodnić kupującemu, że księga jest możliwa do założenia lub inne o których nie wiem? ...
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...

Wyszukiwarka