Jak wygląda sprawa zmiany nazwiska dziecka?

Dziecko lat 15. Nie chce nosić nazwiska ojca, którego na oczy widziała raz.
Ojciec nie interesuje się, nie mieszka w Polsce.
Czy łatwo zmienić nazwisko w takiej sytuacji?
anonim cytuj
30-01-2023
Do urzędu stanu cywilnego można podejść podpytać.

anonim cytuj
30-01-2023
Jeśli ojciec ma odebraną władzę rodzicielską i ma Pani ten wyrok Sądu, to wystarczy iść z tym wyrokiem do Urzędu Stanu Cywilnego, złożyć wniosek i to wszystko. Jeśli ojciec ma władzę rodzicielską, to musi wyrazić zgodę. Inna droga, to wniosek do Sądu Rodzinnego o zgodę na zmianę nazwiska.

anonim cytuj
30-01-2023
Jeśli będzie sprawa a on się nie wstawi, to pierwsza sprawa zostaje odroczona na drugiej sprawie przesłuchują Ciebie i dziecko, po sprawie dziecko ma 15 lat więc jego zdanie będzie brane pod uwagę.

anonim cytuj
30-01-2023
Przeczytałam teraz, jak dziecko ma ukończone 16 lat to samo może złożyć wniosek o zmianę nazwiska, a przed 16 urodzinami musi to zrobić opiekun prawny.

anonim cytuj
30-01-2023
Dziękuje.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Koszty egzekucyjne ponosi dłużnik czy wierzyciel?
Czy po złożeniu wniosku do komornika o umorzenie dłużnikowi zaległych alimentów na dziecko, koszty egzekucyjne ponosi dłużnik czy wierzyciel?...
(Zniszczenie mienia) Uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Gdzie mam się kierować w związku z ugodą lub ew. naprawienie szkody?
Witam. Jakiś miesiąc temu, uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Niestety los chciał, że zostałem przyłapany przez policję. Sprawy potoczyły się dość szybko i zostałem oskarżony o zniszczenie mienia. Sprawa toczyć się będzie na wniosek MPK, które wyceniło szkodę na 2000zł. Z uwagi na to, że nie byłem karany, chciałbym podpisać z nimi jakąś ugodę i zobowiązać się do naprawienia szkody, co by było dla mnie mniej dolegliwe fina...
Umowa najmu okazjonalnego.
Czy w jakiś sposób umowa najmu okazjonalnego może być niekorzystna na najemcy? Chodzi o samą formę umowy. Osoby zainteresowane wynajmem nie chcą podpisać umowy najmu okazjonalnego, tłumacząc się komplikacjami prywatnymi, których nie chcą mówić. Czy ta umowa w jakiś sposób różni się od umowy na czas określony dla najemcy? Czy np. po zakończeniu umowy na czas określony trzeba znaleźć lokal zastępczy w sytuacji kiedy najemca nie chce się wyprowadz...
Osoba, której wynajmowałem moje mieszkanie została aresztowana. Bardzo proszę o informację co w tej sytuacji mogę zrobić?
Witam, Osoba, której wynajmowałem moje mieszkanie została aresztowana. Nie mam z tą osobą kontaktu. Wiem tylko tyle, że "szybko nie wyjdzie". W mieszkaniu zostały wszystkie prywatne rzeczy tej osoby. Bardzo proszę o informację co w tej sytuacji mogę zrobić? Niestety nie posiadam żadnego adresu np. rodziny, pod który mógłby wysłać rzeczy wynajmującego....

Wyszukiwarka