Jak wygląda sprawa zmiany nazwiska dziecka?

Dziecko lat 15. Nie chce nosić nazwiska ojca, którego na oczy widziała raz.
Ojciec nie interesuje się, nie mieszka w Polsce.
Czy łatwo zmienić nazwisko w takiej sytuacji?
anonim cytuj
30-01-2023
Do urzędu stanu cywilnego można podejść podpytać.

anonim cytuj
30-01-2023
Jeśli ojciec ma odebraną władzę rodzicielską i ma Pani ten wyrok Sądu, to wystarczy iść z tym wyrokiem do Urzędu Stanu Cywilnego, złożyć wniosek i to wszystko. Jeśli ojciec ma władzę rodzicielską, to musi wyrazić zgodę. Inna droga, to wniosek do Sądu Rodzinnego o zgodę na zmianę nazwiska.

anonim cytuj
30-01-2023
Jeśli będzie sprawa a on się nie wstawi, to pierwsza sprawa zostaje odroczona na drugiej sprawie przesłuchują Ciebie i dziecko, po sprawie dziecko ma 15 lat więc jego zdanie będzie brane pod uwagę.

anonim cytuj
30-01-2023
Przeczytałam teraz, jak dziecko ma ukończone 16 lat to samo może złożyć wniosek o zmianę nazwiska, a przed 16 urodzinami musi to zrobić opiekun prawny.

anonim cytuj
30-01-2023
Dziękuje.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana miejsca odprowadzania dziecka
Witam, mój problem polega na tym iz w piątki o godzinie 20.30 muszę odprowadzać syna do ojca,czyli jego miejsca zamieszkania. Lecz co drugi tydzień ojciec dziecka pracuje do 22:00 i zawsze odbierali go dziadkowie. Niestety ex robi pod górkę,i mówi że dziadki już nie będą go odbierać i że to ja muszę go do nich odprowadzić bo tak wymaga prawo. Ale jeśli sądownie mamy ustalone że w miejsce zamieszkania dziecka to czy muszę pod inny adres? Dodam że ...
spłata zobowiązań u komornika
Witam mam pytanie w stczniu dostalem wezwanie przed sadowe o splate zadluzenia w lutym musialem wyjechac do pracy do niemiec by spłacić dlugi ale niestety do mojej firmy komornik wyslal pismo ze zabiera mi przychody w wysokosci 50% dodatkowo zostawil na koncie tylko kwote wolną w wysokosci 1950 zl chcialem spłacac zadłużenie ale teraz bende musial zrezygnowac z pracy bo nawet nie wystarczy mi na oplate zakwaterowania i przewozu do pracy z tego co...
jak odzysak pieniadze za brak mebli w zakupionym domu?
Kupuję dom, sprzedający w rozmowie z pośrednikiem zapewniają, że większość mebli zostanie, gdyż oni ze względu na wiek chcą kupić mieszkanie do 50 m2 i siłą rzeczy z 220 tam nie przeniosą. Dodatkowo podpisaliśmy umowę na 10 tys zł na meble kuchenne i agd. Poszłam im na rękę dając 2,5 miesiąca na wyprowadzkę, to jeszcze wykręcili grzejnik z garażu. Zostawili jedynie starą, odklejającą się zabudowę kuchni, zardzewiałą pralkę bosch i zestaw mebli z ...
List intencyjny.
Mam pytanko, jeżeli podpiszę list intencyjny, w którym zadeklaruję się, że za jakiś czas zacznę pracę w danej firmie, a tego nie uczynię ponieważ np. dostałem lepszą ofertę z innej firmy to ponoszę jakieś konsekwencję?...

Wyszukiwarka