Jak wygląda sprawa zmiany nazwiska dziecka?

Dziecko lat 15. Nie chce nosić nazwiska ojca, którego na oczy widziała raz.
Ojciec nie interesuje się, nie mieszka w Polsce.
Czy łatwo zmienić nazwisko w takiej sytuacji?
anonim cytuj
30-01-2023
Do urzędu stanu cywilnego można podejść podpytać.

anonim cytuj
30-01-2023
Jeśli ojciec ma odebraną władzę rodzicielską i ma Pani ten wyrok Sądu, to wystarczy iść z tym wyrokiem do Urzędu Stanu Cywilnego, złożyć wniosek i to wszystko. Jeśli ojciec ma władzę rodzicielską, to musi wyrazić zgodę. Inna droga, to wniosek do Sądu Rodzinnego o zgodę na zmianę nazwiska.

anonim cytuj
30-01-2023
Jeśli będzie sprawa a on się nie wstawi, to pierwsza sprawa zostaje odroczona na drugiej sprawie przesłuchują Ciebie i dziecko, po sprawie dziecko ma 15 lat więc jego zdanie będzie brane pod uwagę.

anonim cytuj
30-01-2023
Przeczytałam teraz, jak dziecko ma ukończone 16 lat to samo może złożyć wniosek o zmianę nazwiska, a przed 16 urodzinami musi to zrobić opiekun prawny.

anonim cytuj
30-01-2023
Dziękuje.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie mieszkania, a nowe małżeństwo seniora.
Witam, Moi dziadkowie będąc w małżeństwie posiadają mieszkanie. Babcia zmarła parę lat temu i przed śmiercią testamentem spisała mieszkanie na moją mamę i ciocię. Na testamencie jest również podpisany dziadek. Dziadkowi załatwiliśmy opiekunkę, która jak się okazało namawia dziadka na małżeństwo, do czego sama się przyznała. Dziadek ma blisko 90 lat i jest nie do końca poczytalny - nie zdaje sobie sprawy z wielu rzeczy i konsekwencji, zapomina i...
Kara za niezawiadomienie policji o przestępstwie.
Ponad 3 msce temu u mnie w domu na imprezie jeden z gości pod wpływem alkoholu zabrał moje auto pokryjomu przejechał dosyć spory kawałek i się nim rozbił. Pojechałem ze znajomymi go wyratować czyli zamówiliśmy lawetę i nie zgłaszaliśmy tego na policje. Spisałem z nim umowę że w ciągu 3mscy ma mi spłacić samochód. Niedługo po tym wydarzeniu on i tak poszedł siedzieć tyle tylko że za alimenty. I tak 3msce minęły w ciągu których miałem być spłacony ...
Umowa najmu czy użyczenia.
Dzień dobry. W związku z rejestracją działalności gospodarczej potrzebuje tytułu prawnego do nieruchomości, w której będzie wykonywana działalność. Od kilku lat mieszkam z chłopakiem. Dwa lata temu kupowaliśmy mieszkanie, ale wszystko jest na niego. Jak w najłatwiejszy sposób bez ponoszenia kosztów uzyskać tytuł prawny do nieruchomości? W przypadku podpisania umowy najmu nawet na jakąś małą kwotę, to i tak on będzie musiał rozliczać podatek, a wi...
Na jakie konto alimenty po 18 roku życia?
Alimenty zasądzone 15 lat temu na konto ex. Czy jeśli dziecko osiągnęło pełnoletność i studiuje zaocznie to alimenty mogę wpłacać już na konto dziecka? Czy muszę to zmieniać przez sąd?...

Wyszukiwarka