Jak wygląda sprawa zmiany nazwiska dziecka?

Dziecko lat 15. Nie chce nosić nazwiska ojca, którego na oczy widziała raz.
Ojciec nie interesuje się, nie mieszka w Polsce.
Czy łatwo zmienić nazwisko w takiej sytuacji?
anonim cytuj
30-01-2023
Do urzędu stanu cywilnego można podejść podpytać.

anonim cytuj
30-01-2023
Jeśli ojciec ma odebraną władzę rodzicielską i ma Pani ten wyrok Sądu, to wystarczy iść z tym wyrokiem do Urzędu Stanu Cywilnego, złożyć wniosek i to wszystko. Jeśli ojciec ma władzę rodzicielską, to musi wyrazić zgodę. Inna droga, to wniosek do Sądu Rodzinnego o zgodę na zmianę nazwiska.

anonim cytuj
30-01-2023
Jeśli będzie sprawa a on się nie wstawi, to pierwsza sprawa zostaje odroczona na drugiej sprawie przesłuchują Ciebie i dziecko, po sprawie dziecko ma 15 lat więc jego zdanie będzie brane pod uwagę.

anonim cytuj
30-01-2023
Przeczytałam teraz, jak dziecko ma ukończone 16 lat to samo może złożyć wniosek o zmianę nazwiska, a przed 16 urodzinami musi to zrobić opiekun prawny.

anonim cytuj
30-01-2023
Dziękuje.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Poświadczenie dziedziczenia
Witam. W styczniu zmarła moja babcia. Został dziadek, który ma Alzheimera. Nie jest ubezwłasnowolniony. Mieszka sam opiekujemy się nim razem z wujkiem (synem dziadków) na zmiane. Jako ze mój tata zmarł w 2018 roku jestem spadkobierczynią po babci razem z wujkiem i dziadkiem. Od dłuższego czasu próbuje z wujkiem umówić się do notariusza na poświadczenie dziedziczenia. Babcia zostawiła gotówkę na wspólnym koncie z dziadkiem. Ja już wszy...
Pismo od komornika.
Co zrobić w sytuacji, gdzie dostałem pismo od komornika o wszczęciu postępowania, ale za Chiny ludowe nie wiem o co chodzi, jest jeszcze w sprawie druga osoba, o tym samym nazwisku, dzwoniliśmy do osoby która złożyła jakieś wnioski znaleźliśmy ją w Internecie, ale ona nic o mnie nie wie, tylko o innej osobie o tym samym imieniu i nazwisku. To nie moje długi, a jest podane moje imię nazwisko oraz adres, gdzie składać skargę? Chcą ode mnie wyłudzić...
Wykupienie części domu bez wiedzy współwłaścicieli
Witam mam pytanie i proszę o pomoc... Mam 1/2 i 3/4 domu zapisana i wszystko prawnie uregulowane ale drugą część domu czyli 1/4 maja dzieci zmarłego właściciela no i niestety moi wspólni właściciele postanowili dom sprzedać mimo mojej chęci wykupu ale niestety wykluczyli mnie i czy jest szansa zmuszenia ich prawnie do takiego postępowania , czy jest szansa wykupić drugą niecałą polowe domu bez zgody właścicieli a właściwie współwłaścicieli...
Przymusowe leczenie.
Cześć! Mam w domu alkoholika - ojca. Przez alkohol już stracił prawo jazdy oraz pracę (aktualnie znalazł nową). Pije od zawsze odkąd pamiętam, raz mniej raz więcej. Był na odwyku dwa miesiące ale nic to nie dało. Większość majątku jest zdobyta przez mamę i ona nie chce mu oddać połowy bo mu się nie należy więc męczy się z tym człowiekiem pod jednym dachem. Jednak psychicznie się to bardzo odbija na rodzinie. Czy można go gdzieś zgłosić? Jakie...

Wyszukiwarka