L4

Dzień dobry
Przebywam na l4 od 28.08 do 12.09 . Dnia 9.09 ustal stosunek pracy . Od 13.09 będę kontynuować l4 u innego lekarza i tym razem miesięczne . Czy nalezy mi sie zasilek z zusu ?
Pozdrawiam
anonim cytuj
09-09-2023
Jeżeli był(a) Pan/Pani zatrudniony/a na umowę o pracę i miał(a) Pan/Pani wymagany staż ubezpieczeniowy (minimum 6 miesięcy ubezpieczenia w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed pierwszym dniem niezdolności do pracy), to przysługuje Panu/Pani prawo do zasiłku chorobowego z ZUS.

Zasiłek chorobowy wynosi 80% podstawy wymiaru zasiłku, jeżeli niezdolność do pracy jest spowodowana chorobą lub wypadkiem na drodze do lub z pracy. W innych przypadkach wynosi 70%.

Istotne jest, aby pamiętać o przedstawieniu pracodawcy oryginału zwolnienia lekarskiego (L4) w ciągu 7 dni od dnia jego wydania. W przeciwnym wypadku pracodawca ma prawo odmówić wypłaty zasiłku za okres opóźnienia.

Jeżeli rozwiązanie stosunku pracy miało miejsce w trakcie trwania zwolnienia lekarskiego, zasiłek chorobowy będzie przysługiwał do końca trwania tego zwolnienia.

W przypadku kontynuowania L4 u innego lekarza, ważne jest, aby nowe zwolnienie lekarskie nawiązywało do poprzedniego, tak aby nie było przerwy w okresie niezdolności do pracy.

Przebywam na l4 od 28.08 do 12.09 . Dnia 9.09 ustal stosunek pracy . Od 13.09 będę kontynuować l4 u innego lekarza i tym razem miesięczne . Czy nalezy mi sie zasilek z zusu ?

Tak, jeśli spełni Pan/Pani powyższe warunki, to przysługuje Panu/Pani zasiłek z ZUS.

anonim cytuj
10-09-2023
Dziękuję za odpowiedź. Teraz pytanie . U tego pracodawcy przepracowałam miesiąc i poszłam na l4 przyczym ustał stosunek pracy z dniem 9.09 (dałam wypowiedzenie) Wcześniej pracowałam w innej firmie -9lat i od 2.05 do 31.07 przebywałam na l4 -z powodu depresji (zaznaczając że byłam na wypowoedzeniu 3 miesięcznym i byłam przez ten okres na l4) I teraz pytanie jak będę kontynuować depresję u nowego pracodawcy to czy mogę otrzymać zasilek z Zusu . Wspomnę że pracuje ponad 10 lat gdzie byłam objęta ubezpieczeniem.

anonim cytuj
10-09-2023
I teraz pytanie jak będę kontynuować depresję u nowego pracodawcy to czy mogę otrzymać zasilek z Zusu.

Owszem, ma Pani prawo do zasiłku chorobowego z ZUS, jeżeli:

Była Pani ubezpieczona przez co najmniej 6 miesięcy w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed pierwszym dniem niezdolności do pracy. Jak Pani wspomniała, przepracowała Pani ponad 10 lat, będąc objętą ubezpieczeniem, więc ten warunek jest spełniony.

Zasiłek chorobowy wynosi 80% podstawy wymiaru zasiłku, jeżeli niezdolność do pracy jest spowodowana chorobą lub wypadkiem na drodze do lub z pracy. W innych przypadkach wynosi 70%. W Pani przypadku, jeśli niezdolność do pracy była spowodowana depresją, otrzyma Pani 70% podstawy wymiaru zasiłku.

Istotne jest, aby przedłożyć pracodawcy oryginał zwolnienia lekarskiego w ciągu 7 dni od dnia jego wydania. W przeciwnym razie pracodawca ma prawo odmówić wypłaty zasiłku za okres opóźnienia.

Jeżeli Pani rozwiązanie stosunku pracy miało miejsce w trakcie trwania zwolnienia lekarskiego, zasiłek chorobowy będzie przysługiwał do końca trwania tego zwolnienia.

W przypadku kontynuowania L4 u innego lekarza, ważne jest, aby nowe zwolnienie lekarskie nawiązywało do poprzedniego, tak aby nie było przerwy w okresie niezdolności do pracy.

W świetle powyższych informacji, jeśli spełni Pani wymienione warunki, przysługuje Pani zasiłek z ZUS.

anonim cytuj
12-09-2023

Sugerowane Tematy

Opieka nie biologicznego ojs
Witam, syn jest w szpitalu i opiekuje się nim mój mąż który nie jest jego biologicznym ojcem. Lekarka twierdzi, że nie ma prawa tam być, ponieważ w razie czego nie może wyrazić zgody na operacje. Czy mogę go jakoś upoważnić? Inni lekarze i ordynator nie mają z tym problemu......
Wyrównanie nagrody jubileuszowej.
Sprawa wygląda następująco: Pod konie stycznia 2022, byłem uprawniony do nagrody jubileuszowej. Jubileuszówkę otrzymałem. W kwietniu była podwyżka uposażeń z wyrównaniem od stycznia. Z tego co już się dowiedziałem powinienem dostać wyrównanie nagrody jubileuszowej w związku z podwyżką (chyba że się mylę). Do chwili obecnej wyrównania nie dostałem. osoba odpowiedzialna za te sprawy zwodzi mnie już ponad 1,5 roku stwierdzeniem "zrobi się"...
Eksmisja z domu.
Witam, zostałam wyrzucona wraz z 3-miesięcznym dzieckiem z domu, gdzie mam meldunek. Partner kopnął mnie i uderzył jak miałam dziecko na rękach. Jestem aktualnie w innym mieście u rodziców. Co powinnam teraz zrobić?...
Zarejestrowanie auta.
Mój ojciec w 2020 roku zarejestrował na mnie samochód. On to zrobił, ja niczego nie podpisywałam. Przez krótki okres użytkowałam ten samochód. Teraz dostałam pismo o zajęciu rachunku na 8k. Jest to kara za niespełnienie obowiązku ubezpieczeniowego owego samochodu. Samochód został przez mojego tatę sprzedany w 2020/21. Co teraz robić? Ojciec ma umowę kupna sprzedaż, ale jeżeli odwołam się to tak jakby przyznam się, że to ja podpisałam dokumenty, a...

Wyszukiwarka