Współwłasność.

Jesteśmy para jednopłciową, partnerka odziedziczyła działkę, na której chcemy razem budować dom. Chcemy żeby zarówno działka i przyszły dom były wspólne na wzór małżeńskiej wspólnoty majątkowej. Jak do tego podejść, żeby było najkorzystniej? Darowizna połowy? Współwłasność? Założenie spółki (wiem, że to może brzmieć śmiesznie ale rozpatrujemy różne opcje)?
anonim cytuj
08-09-2023
W grę wchodzi sprzedaż lub darowizna. Jeśli Panią stać może Pani kupić połowę ziemi od partnerki. Jeśli zaś Pani nie stać to wówczas tylko i wyłącznie darowizna. Następnie możecie budować dom. Co do zasady będzie on wspólny. Natomiast warto pamiętać, żeby dokumentować swoje nakłady imiennymi fakturami.

anonim cytuj
08-09-2023
Chcąc, by zarówno działka, jak i przyszły dom były wspólne, możecie rozważyć następujące opcje:

Po pierwsze, darowizna - Twoja partnerka może przekazać Ci w drodze darowizny połowę praw do działki. Należy jednak pamiętać o potencjalnych konsekwencjach podatkowych takiego działania. W Polsce, w przypadku darowizny pomiędzy osobami, które nie są ze sobą spokrewnione, obowiązują pewne opłaty podatkowe zgodnie z art. 4a Ustawy o podatku od spadków i darowizn.

Po drugie, współwłasność - W momencie zakupu nieruchomości lub zawarcia umowy darowizny, można zawrzeć zapis w księdze wieczystej, zgodnie z którym oboje jesteście współwłaścicielami nieruchomości w równych udziałach.

Założenie spółki może wydawać się bardziej skomplikowane i może pociągać za sobą dodatkowe koszty oraz odpowiedzialności prawne. Chyba że macie dodatkowe powody do jej założenia, zazwyczaj nie jest to rozwiązanie wybierane przez osoby pragnące współwłasności nieruchomości.

anonim cytuj
09-09-2023
W grę wchodzi sprzedaż lub darowizna. Jeśli Panią stać może Pani kupić połowę ziemi od partnerki. Jeśli zaś Pani nie stać to wówczas tylko i wyłącznie darowizna. Następnie możecie budować dom. Co do zasady będzie on wspólny. Natomiast warto pamiętać, żeby dokumentować swoje nakłady imiennymi fakturami.

Zgadza się, jednym z rozwiązań może być zakup połowy działki od partnerki lub darowizna połowy działki. Jeśli jednak zdecydujecie się na budowę domu na współwłasnej działce, wszelkie nakłady finansowe związane z budową domu powinny być odpowiednio udokumentowane.

Co do faktur imiennych - zgadza się, warto dokumentować nakłady, zwłaszcza jeśli obie strony wniosą różne kwoty do inwestycji. Zapewni to jasność w przypadku ewentualnych rozbieżności w przyszłości.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?...
Współwłasność konta po zmarłym dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie?
Witam. Mam taką sprawę. Zmarł mój dziadek, który uczynił mnie współwłaścicielem swojego konta ponad 8 lat temu. Żyje 2 bezpośrednich spadkobierców po dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie? Zaznaczam, że wpływów z mojej strony na konto nie było. Chce zamknąć konto i podzielić pieniądze. Czy jakaś część tych pieniędzy należy się mnie czy tylko dwóm spadkobiercom, którzy nie są w żaden sposób upoważnieni do konta? Z góry dzięku...
Przedłużenie umowy w ciąży
Podjęłam zatrudnienie, w nowym miejscu nie wiedząc, że jestem w ciąży (wcześniej pracowałam u innego pracodawcy, ciągłość pracy jest zachowana). W nowej pracy mam 6-miesięczny okres próbny. Aktualnie jestem w 3 miesiącu ciąży. Przed podpisaniem umowy wstępnie ustaliłam z nowym pracodawcą, że po 3-4 miesiącach pracy podejmiemy temat dalszej współpracy. Czy muszę informować pracodawcę o ciąży podczas tej rozmowy? Czy mogę to „przemilczeć” i prosić ...
Podatek od sprzedaży samochodu.
Dzień dobry. Chciałbym sprzedać samochód 3 miesiące po jego zakupie. Cena na umowie wynosi 20 tys. zł, natomiast podatek PCC-3 zapłaciłem od kwoty 28 tys. zł. Jeżeli sprzedam samochód za 30 tys. zł to podatek 12% muszę zapłacić od kwoty, która jest na umowie czy od 28 tys. zł?...

Wyszukiwarka