Współwłasność.

Jesteśmy para jednopłciową, partnerka odziedziczyła działkę, na której chcemy razem budować dom. Chcemy żeby zarówno działka i przyszły dom były wspólne na wzór małżeńskiej wspólnoty majątkowej. Jak do tego podejść, żeby było najkorzystniej? Darowizna połowy? Współwłasność? Założenie spółki (wiem, że to może brzmieć śmiesznie ale rozpatrujemy różne opcje)?
anonim cytuj
08-09-2023
W grę wchodzi sprzedaż lub darowizna. Jeśli Panią stać może Pani kupić połowę ziemi od partnerki. Jeśli zaś Pani nie stać to wówczas tylko i wyłącznie darowizna. Następnie możecie budować dom. Co do zasady będzie on wspólny. Natomiast warto pamiętać, żeby dokumentować swoje nakłady imiennymi fakturami.

anonim cytuj
08-09-2023
Chcąc, by zarówno działka, jak i przyszły dom były wspólne, możecie rozważyć następujące opcje:

Po pierwsze, darowizna - Twoja partnerka może przekazać Ci w drodze darowizny połowę praw do działki. Należy jednak pamiętać o potencjalnych konsekwencjach podatkowych takiego działania. W Polsce, w przypadku darowizny pomiędzy osobami, które nie są ze sobą spokrewnione, obowiązują pewne opłaty podatkowe zgodnie z art. 4a Ustawy o podatku od spadków i darowizn.

Po drugie, współwłasność - W momencie zakupu nieruchomości lub zawarcia umowy darowizny, można zawrzeć zapis w księdze wieczystej, zgodnie z którym oboje jesteście współwłaścicielami nieruchomości w równych udziałach.

Założenie spółki może wydawać się bardziej skomplikowane i może pociągać za sobą dodatkowe koszty oraz odpowiedzialności prawne. Chyba że macie dodatkowe powody do jej założenia, zazwyczaj nie jest to rozwiązanie wybierane przez osoby pragnące współwłasności nieruchomości.

anonim cytuj
09-09-2023
W grę wchodzi sprzedaż lub darowizna. Jeśli Panią stać może Pani kupić połowę ziemi od partnerki. Jeśli zaś Pani nie stać to wówczas tylko i wyłącznie darowizna. Następnie możecie budować dom. Co do zasady będzie on wspólny. Natomiast warto pamiętać, żeby dokumentować swoje nakłady imiennymi fakturami.

Zgadza się, jednym z rozwiązań może być zakup połowy działki od partnerki lub darowizna połowy działki. Jeśli jednak zdecydujecie się na budowę domu na współwłasnej działce, wszelkie nakłady finansowe związane z budową domu powinny być odpowiednio udokumentowane.

Co do faktur imiennych - zgadza się, warto dokumentować nakłady, zwłaszcza jeśli obie strony wniosą różne kwoty do inwestycji. Zapewni to jasność w przypadku ewentualnych rozbieżności w przyszłości.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić z dłużnikiem - alimenciarzem?
Witam, Co zrobić z dłużnikiem - alimenciarzem, który nie płaci regularnie i ma już dług około 34 tys.? Wiem, że posiada na siebie jedynie auto i nic więcej. Jest zgłoszony u komornika, ale komornik powiedział że ma związane ręce, bo można liczyć jedynie na to aż dłużnik sam będzie wpłacał. Konta dwa zajęte,na których nic się nie pojawia. Wiem, że ma już żonę i nowe dziecko,ale to chyba nie ważne. Czy jeżeli on nie płaci mogę pozwać jego matkę o ...
Wycinka drzewa i kontrola po terminie.
Witam, 2 października złożyłem zawiadomienie do gminy (wraz z załącznikami), że zamierzam wyciąć drzewa. Buduję sie i geolog na piśmie stwierdził konieczność stabilizacji gruntu co oznacza wycięcie kilkunastu drzew sadzonych jeszcze przez mojego dziadka. W zeszłym tygodniu, 25 października, wobec braku jakiejkolwiek reakcji gminy wyciąłem drzewa. A dzisiaj, to jest 30 października przyjechała pani z urzędu na kontrolę. Nie wyrobili się wcześniej,...
Czy dług uległ przedawnieniu?
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...
Wspólny dom wybudowany na działce narzeczonej.
Witam, budujemy wraz z narzeczoną dom na jej działce. Działkę kupiła ona, ale do budowy domu również się dokładam. Co w razie jej śmierci, jeśli nie mamy sformalizowanego związku i żadnego testamentu? Czy wszystko przechodzi na jej rodziców/brata? Ja w tym wypadku nie mam żadnych praw?...

Wyszukiwarka