Współwłasność.

Jesteśmy para jednopłciową, partnerka odziedziczyła działkę, na której chcemy razem budować dom. Chcemy żeby zarówno działka i przyszły dom były wspólne na wzór małżeńskiej wspólnoty majątkowej. Jak do tego podejść, żeby było najkorzystniej? Darowizna połowy? Współwłasność? Założenie spółki (wiem, że to może brzmieć śmiesznie ale rozpatrujemy różne opcje)?
anonim cytuj
08-09-2023
W grę wchodzi sprzedaż lub darowizna. Jeśli Panią stać może Pani kupić połowę ziemi od partnerki. Jeśli zaś Pani nie stać to wówczas tylko i wyłącznie darowizna. Następnie możecie budować dom. Co do zasady będzie on wspólny. Natomiast warto pamiętać, żeby dokumentować swoje nakłady imiennymi fakturami.

anonim cytuj
08-09-2023
Chcąc, by zarówno działka, jak i przyszły dom były wspólne, możecie rozważyć następujące opcje:

Po pierwsze, darowizna - Twoja partnerka może przekazać Ci w drodze darowizny połowę praw do działki. Należy jednak pamiętać o potencjalnych konsekwencjach podatkowych takiego działania. W Polsce, w przypadku darowizny pomiędzy osobami, które nie są ze sobą spokrewnione, obowiązują pewne opłaty podatkowe zgodnie z art. 4a Ustawy o podatku od spadków i darowizn.

Po drugie, współwłasność - W momencie zakupu nieruchomości lub zawarcia umowy darowizny, można zawrzeć zapis w księdze wieczystej, zgodnie z którym oboje jesteście współwłaścicielami nieruchomości w równych udziałach.

Założenie spółki może wydawać się bardziej skomplikowane i może pociągać za sobą dodatkowe koszty oraz odpowiedzialności prawne. Chyba że macie dodatkowe powody do jej założenia, zazwyczaj nie jest to rozwiązanie wybierane przez osoby pragnące współwłasności nieruchomości.

anonim cytuj
09-09-2023
W grę wchodzi sprzedaż lub darowizna. Jeśli Panią stać może Pani kupić połowę ziemi od partnerki. Jeśli zaś Pani nie stać to wówczas tylko i wyłącznie darowizna. Następnie możecie budować dom. Co do zasady będzie on wspólny. Natomiast warto pamiętać, żeby dokumentować swoje nakłady imiennymi fakturami.

Zgadza się, jednym z rozwiązań może być zakup połowy działki od partnerki lub darowizna połowy działki. Jeśli jednak zdecydujecie się na budowę domu na współwłasnej działce, wszelkie nakłady finansowe związane z budową domu powinny być odpowiednio udokumentowane.

Co do faktur imiennych - zgadza się, warto dokumentować nakłady, zwłaszcza jeśli obie strony wniosą różne kwoty do inwestycji. Zapewni to jasność w przypadku ewentualnych rozbieżności w przyszłości.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

ojciec dziecka ma niebieską kartę
Witam mam pytanie jak wyjadę z dzieckiem do mamy maz ma niebieska kartę złożyłam o powierzenie praw do dziecka. Jak przyjedzie z policją owo mam obowiązek dać mu dziecko? Jeszcze toczy się sprawa w Rybniku o znęcanie się psychiczne i fizyczne....
Przysposobienie dziecka.
Cześć. Mam do Was pytanie. Mój mąż stara się o przysposobienie mojej córki (moja córka ma w akcie urodzenia "ojciec nieznany"). Złożyliśmy do sądu odpowiednie pismo o przysposobienie (pełne), była już pierwsza sprawa , na której sąd odroczył sprawę i zgłosił wszystko do ośrodka adopcyjnego gdzie mój mąż , ja i moja córka będziemy wzywani po kolei, a następnie ta pani, która zajmuje się naszą sprawą ma przyjechać na wywiad środowiskowy...
Działka ROD.
Witam, Jak wygląda dziedziczenie w przypadku działki ROD. Właścicielami byli moi rodzice . Tata zmarł w (2015) i głównym właścicielem automatycznie stała się moją mamą. Mama chciałaby mi przepisać działkę . Proszę o informację czy muszę spłacać rodzeństwo ? Spadek po tacie każdy z nas przyjął....
Czy coś grozi firmie jeśli nie wykona polecenia komornika?
W firmie pracuje pan x . Firma dostała pismo od komornika że ma płacić nie panu x a komornikowi , długi za alimenty. Czy coś grozi firmie jeśli nie wykona polecenia komornika?...

Wyszukiwarka