Najniższa krajowa 2024 r.

Czy pracodawca łamie prawo płacąc pracownikom 20zł/h netto? Czytając w Internecie znalazłam informacje, że obecnie to 21,70 netto. Ciężko mi w to uwierzyć, bo kary finansowe są bardzo wysokie za takie występki.
anonim cytuj
01-02-2024
To zależy czy jest na emeryturze/rencie czy jako pierwsza umowa.

anonim cytuj
01-02-2024
No to przy umowie zlecenia jest to za mało. A przy umowie o pracę to zależy i bez znajomości szczegółów nie da się jednoznacznie powiedzieć.

anonim cytuj
01-02-2024
A obowiązkowe bezpłatne nadgodziny są jakoś regulowane na UZ, jeżeli stawka godzinowa jest powyżej minimalnej, ale jeśli uwzględnić nadgodziny, to już różnie bywa?

anonim cytuj
01-02-2024
Przy UZ nie ma prawa być mowy nadgodzinach.

anonim cytuj
01-02-2024
Wygląda to tak, że na umowie zlecenie jest napisane 20zl/h netto. Na umowie o pracę jest napisana najniższa stawka krajowa brutto + wewnętrzny system premiowy. W praktyce wygląda to tak, że płacą podstawy 20 netto plus za wypracowane "punkty" płacą odpowiednio 22, 24, 26 h/netto.

anonim cytuj
01-02-2024

Sugerowane Tematy

Tłumaczenie pełnomocnictwa notarialnego w celu sprzedaży nieruchomości
Witam wszystkich, czy pełnomocnictwo notarialne w celu sprzedaży nieruchomości opatrzone klauzulą apostille musi być drugi raz tłumaczone za pomocą tłumacza przysięgłego, jeżeli zostało sporządzone w 2 językach przez notariusza w Niemczech (Niemiecki i Polski) ?...
wypowiedzenie umowy o prace bez okresu wypowiedzenia.
Czy człowiek, który chce złożyć wypowiedzenie umowy o pracy bez okresu wypowiedzenia, po dłuższym L4, musi robić badania w medycynie pracy? ...
Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym.
Dzień dobry.Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym. Mąż ma problem gdyż jego stryj ( brat jego taty) zmarł na początku września. Był pod opieką gosp i to oni zajęli się pochówkiem. Nie miał już nikogo był kawalerem ,bez dzieci, a jedyną najbliższą rodziną był mój mąż,i jego dwaj bracia. Stryj zmarł w innej miejscowości niż mieszkał. W USC powiedzieli że nie wydadzą owego odpisu bo nie są w linii prostej....
Wypowiedzenie umowy najmu.
Witam ,chciałbym zapytać się o wypowiedzenie umowy przez najemcę tzn. mnie . Wprowadziłem się do tego mieszkania 4 lata temu ,umowa była podpisana na okres roku z miesięcznym wypowiedzeniem i po roku automatycznie przeszła na czas nieokreślony z miesiąca na miesiąc . Chciałbym teraz się wyprowadzić z mieszkania ze względu głownie na wynajmującego i jego zachowanie ,czynsz płace co miesiąc ,czasami płaciłem go z góry na dwa miesiące bo miałem nadw...

Wyszukiwarka