Najniższa krajowa 2024 r.

Czy pracodawca łamie prawo płacąc pracownikom 20zł/h netto? Czytając w Internecie znalazłam informacje, że obecnie to 21,70 netto. Ciężko mi w to uwierzyć, bo kary finansowe są bardzo wysokie za takie występki.
anonim cytuj
01-02-2024
To zależy czy jest na emeryturze/rencie czy jako pierwsza umowa.

anonim cytuj
01-02-2024
No to przy umowie zlecenia jest to za mało. A przy umowie o pracę to zależy i bez znajomości szczegółów nie da się jednoznacznie powiedzieć.

anonim cytuj
01-02-2024
A obowiązkowe bezpłatne nadgodziny są jakoś regulowane na UZ, jeżeli stawka godzinowa jest powyżej minimalnej, ale jeśli uwzględnić nadgodziny, to już różnie bywa?

anonim cytuj
01-02-2024
Przy UZ nie ma prawa być mowy nadgodzinach.

anonim cytuj
01-02-2024
Wygląda to tak, że na umowie zlecenie jest napisane 20zl/h netto. Na umowie o pracę jest napisana najniższa stawka krajowa brutto + wewnętrzny system premiowy. W praktyce wygląda to tak, że płacą podstawy 20 netto plus za wypracowane "punkty" płacą odpowiednio 22, 24, 26 h/netto.

anonim cytuj
01-02-2024

Sugerowane Tematy

Budowa balkonu.
Witam. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej że nie....
Zameldowanie a opłata za gospodarowanie odpadami.
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie opłaty za wywóz śmieci. Czy jeżeli osoba jest zameldowana, ale nie mieszka, wyjechała do innego miasta - ja nie wiem czy ona tam opłaca wywóz śmieci. Czy ja mogę u siebie ją wykreślić z opłat ? (Mieszkanie w spółdzielni mieszkaniowej)....
Pracodawca spóźnia się z wynagrodzeniem. Co zrobić
Witam. Mój pracodawca od kwietnia tego roku zaczął spóźniać się z wypłacaniem wynagrodzenia. Termin wypłaty w umowie o pracę wyznaczony jest na 10 dzień miesiąca, a wynagrodzenie na koncie pojawia się dzień, dwa lub trzy dni po tym terminie. Dzisiaj mamy 10 dzień miesiąca, wynagrodzenie znowu na konto nie wpłynęło, czyli będzie najszybciej w poniedziałek. Pracodawca zarzeka się, że przelewy robi w terminie. I teraz pytanie, jak go skutecznie &q...
Czy rodzina ma prawo nie udostępnić mi mieszkania?
Niestety życie nie potoczyło mi się jakbym chciała i jestem zmuszona wrócić do mieszkania w którym mieszka moja rodzina. Jestem tam zameldowana lecz nie zamieszkuję już bardzo długo, (mieszkanie miasta). Czy rodzina ma prawo nie udostępnić mi mieszkania?...

Wyszukiwarka