Najniższa krajowa 2024 r.

Czy pracodawca łamie prawo płacąc pracownikom 20zł/h netto? Czytając w Internecie znalazłam informacje, że obecnie to 21,70 netto. Ciężko mi w to uwierzyć, bo kary finansowe są bardzo wysokie za takie występki.
anonim cytuj
01-02-2024
To zależy czy jest na emeryturze/rencie czy jako pierwsza umowa.

anonim cytuj
01-02-2024
No to przy umowie zlecenia jest to za mało. A przy umowie o pracę to zależy i bez znajomości szczegółów nie da się jednoznacznie powiedzieć.

anonim cytuj
01-02-2024
A obowiązkowe bezpłatne nadgodziny są jakoś regulowane na UZ, jeżeli stawka godzinowa jest powyżej minimalnej, ale jeśli uwzględnić nadgodziny, to już różnie bywa?

anonim cytuj
01-02-2024
Przy UZ nie ma prawa być mowy nadgodzinach.

anonim cytuj
01-02-2024
Wygląda to tak, że na umowie zlecenie jest napisane 20zl/h netto. Na umowie o pracę jest napisana najniższa stawka krajowa brutto + wewnętrzny system premiowy. W praktyce wygląda to tak, że płacą podstawy 20 netto plus za wypracowane "punkty" płacą odpowiednio 22, 24, 26 h/netto.

anonim cytuj
01-02-2024

Sugerowane Tematy

Majątek osobisty czy wspólny?
Przed ślubem byłem jedynym właścicielem mojego konta, na którym gromadziłem oszczędności. Miesiąc po ślubie wraz z żoną założyliśmy wspólne konto, natomiast Rok po ślubie dokonałem przelewu w kwocie 50tys z mojego konta na konto wspólne. Czy te 50tys stanowi majątek wspólny czy mój osobisty?...
Wniosek o uchylenie alimentów.
Proszę o poradę: jestem po rozwodzie, komornik ściąga od ex alimenty na konto syna. Syn skończył 26 lat i nie chce już pobierać alimentów, ponieważ podjął pracę i nie chce mieć kłopotów. Jak to rozwiązać? Nie mamy kontaktu z ex....
odmowa reklamacji (zakup przez internet)
Witam, Kupiłem przedmiot na allegro, w trakcie normalnego użytkowania zepsuł się przycisk (prawdopodobnie tandetnie wykonany egzemplarz), sprzedawca odmawia reklamacji argumentując "nieprawidłowym użytkowaniem". Jakie są w tej sytuacji możliwości zwrotu pieniędzy / reklamacji?...
Poinformowałam pracodawcę że podjęłam leczenie. Czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji?
Dzień dobry, drugi tydzień przebywam na oddziale dziennym w klinice psychiatrycznej. Poinformowałam pracodawcę o tym zanim podjęłam leczenie. W takiej sytuacji psychiatra wystawia zwolnienie wsteczne Po dwóch tygodniach uczęszczania na terapie. Moje pytanie brzmi czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji na mój temat i mojego zwolnienia? Nie informowałam jej o moim leczeniu bezpośrednio. Powiedziałam tylko dyrekcji i ko...

Wyszukiwarka