Najniższa krajowa 2024 r.

Czy pracodawca łamie prawo płacąc pracownikom 20zł/h netto? Czytając w Internecie znalazłam informacje, że obecnie to 21,70 netto. Ciężko mi w to uwierzyć, bo kary finansowe są bardzo wysokie za takie występki.
anonim cytuj
01-02-2024
To zależy czy jest na emeryturze/rencie czy jako pierwsza umowa.

anonim cytuj
01-02-2024
No to przy umowie zlecenia jest to za mało. A przy umowie o pracę to zależy i bez znajomości szczegółów nie da się jednoznacznie powiedzieć.

anonim cytuj
01-02-2024
A obowiązkowe bezpłatne nadgodziny są jakoś regulowane na UZ, jeżeli stawka godzinowa jest powyżej minimalnej, ale jeśli uwzględnić nadgodziny, to już różnie bywa?

anonim cytuj
01-02-2024
Przy UZ nie ma prawa być mowy nadgodzinach.

anonim cytuj
01-02-2024
Wygląda to tak, że na umowie zlecenie jest napisane 20zl/h netto. Na umowie o pracę jest napisana najniższa stawka krajowa brutto + wewnętrzny system premiowy. W praktyce wygląda to tak, że płacą podstawy 20 netto plus za wypracowane "punkty" płacą odpowiednio 22, 24, 26 h/netto.

anonim cytuj
01-02-2024

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku po terminie
Witam. Został przeze mnie przekroczony 6-miesięczny termin na odrzucenie spadku. W 2022 roku spadek po osobie, o której istnieniu w rodzinie nie mieliśmy pojęcia, odrzucił mój dziadek, następnie mama. Wiedziałam, że w następnej kolejności będę ja. Dziadek dostał wezwanie na rozprawę, na której odrzucił spadek (nie składał wcześniej wniosku o odebranie oświadczenia o odrzuceniu). Moja mama przekazała mi informację po swojej rozprawie, że teraz...
Eksmisja niezameldowanego lokatora.
Chciałam zapytać jaka jest procedura eksmisji niezameldowanej lokatorki w mieszkaniu komunalnym? Mój kuzyn jest najemcą mieszkania a wraz z nim wprowadziła się jego "koleżanka" jednak w żaden sposób prośba nie można jej zmusić do opuszczenia mieszkania. Sprawą może zając się policja?...
Sprzedaż nieruchomości.
Witam. Jestem współwłaścicielem działki o powierzchni 22 arów. Mój udział to 6/8. Pozostała część należy do moich sióstr. Chciałbym z tej działki 22 arów wytyczyć działkę 12 arów i ją sprzedać. Czy mogę to zrobić bez zgody moich sióstr?...
Brak ciągłości umów przy zakupie auta.
Mam takie luźne pytanie, jakie przepisy wymagają, żeby przy rejestracji auta mieć ciągłość umów, jeżeli ostatni właściciel nie jest wpisany w dowód? Przecież w WK powinna być informacja, kto był dotychczasowym właścicielem, bo jest obowiązek zgłoszenia. Dodatkowo sprzedawca oświadcza, że jest właścicielem sprzedawanego pojazdu i że pojazd jest wolny od wad prawnych....

Wyszukiwarka