Dodatek mieszkaniowy a darowizna.

Pod koniec lipca moja mama zakupiła mieszkanie i przekazała mi je jako darowiznę. Staram się teraz o dodatek mieszkaniowy do czynszu. Pani z mopsu powiedziała mi, że go nie dostanę, bo wlicza się to w mój dochód. Dopiero jak minie 3 miesiące, to mogę się o to starać. Z tego co przeczytałam - art. 8 ust. 4 u.p.s , nabycie mieszkania w drodze darowizny nie jest dochodem. Jaka jest prawda?
anonim cytuj
25-09-2023
Może, wystarczy złożyć wniosek i poczekać na decyzję, która wskaże podstawę odmowy. Zmiana sytuacji majątkowej nie jest zawsze tożsama ze zmianą sytuacji dochodowej.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów.
Witam serdecznie, chciałam się zapytać jak wygląda sytuacja gdy pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów? Miał ktoś taką sytuację? Będzie ponownie do niego zawiadomienie wysyłane, sprawa się odbędzie czy może być zaocznie?...
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Wynajem mieszkania od mamy.
Wynajmuję od 2 lat mieszkanie, które należy do mojej matki. Nie ma żadnej umowy najmu, nie mogę się jej doprosić. Miała początkowo być, ale matka ciągle zwlekała, ponieważ nie chce odprowadzać podatku do skarbówki. Tak na prawdę nie mam pojęcia ile czasu w tym mieszkaniu mogę mieszkać, czy muszę ponosić wszystkie koszty bierzących napraw itp. Oczywiście co miesiąc kasuje ode mnie czynsz + media. Oczywiście gotówką bo przecież „skarbówka się dowie...
Co może firma windykacyjna?
Dzień dobry, mam parę pytań: 1. Czy firma windykacyjna może powiększać sumę zadłużenia o koszty prowadzonych czynności windykacyjnych? 2. Czy wysyłając wezwanie do zapłaty firma windykacyjna musi wskazać jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał? 3. Jeżeli w wezwaniu (dot. pkt. 2) nie wskaże jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał można od niej tego zażądać? 4. Czy dłużnik po odebraniu wezwania do zapłaty może zażąd...

Wyszukiwarka