Witam bardzo serdecznie mam pewien problem ponieważ kupiłem kurs u pewnej pani w szkole jazdy na kategorię C plus E po czym ta pani rozwiązała firmę i nie oddała mi kasy mało tego nie dostałem paragonu ani żadnego kwitka więc odsyła mnie cały czas właściwie odsyłała pisałem maile cały czas byłem zbywany któregoś dnia Nie wytrzymałem i jakiś miałem zły dzień i napisałem jej że wiem gdzie mieszka wiem gdzie do jakiej szkoły chodzę mniej dzieci i że przyjadę i zrobię jej wstydu przed sąsiadami mało tego jeszcze dodałem że jak tak mnie będzie zbywać z tymi pieniędzmi to przyjadą ziomki z rudy śląskiej i zrobią porządek natomiast nie wspomniałem o żadnej przemocy czy na tej podstawie można założyć mi sprawę w sądzie bo dostałem ostatnio list od komendy muszę się stawić i wyjaśnić tą sprawę mam nadzieję że nic z tym nie będzie ponieważ nigdy nie byłem karany jestem osobą spokojną mam rodzinę normalną pracę proszę o pomoc w czwartek mam wizytę na komendzie jak to będzie wyglądać jak się to skończy i właściwie co mi grozi ?
Sądzisz, że ktoś ma to rozumieć, że przyjadą na kawę porozmawiać o spłacie? Po prostu idź się wytłumaczyć, a kobietę pisemnie powiadom o odstąpieniu od umowy oraz wezwij do zwrotu ceny za kurs np. w terminie 3 dni od dostarczenia pisma (493 kc), a następnie pozwij o zapłatę. Nic więcej (legalnie) nie wskórasz w kwestii odzyskania pieniędzy.
anonim cytuj
08-09-2023
Nie ma dowodów, że było to oszustwo. Może zawiadomić, ale moim zdaniem umorzą.
anonim cytuj
08-09-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu karnego groźba bezpośrednia skierowana wobec osoby lub jej bliskich, nawet jeśli nie dotyczyła ona bezpośredniej przemocy, może być traktowana jako przestępstwo z art. 190 § 1 kk, który mówi o zagrożeniu karą pozbawienia wolności do lat 2 za groźbę bezpośrednią skierowaną wobec drugiej osoby lub jej bliskiego.
Rada co do odzyskania należności jest słuszna. Jeśli nie posiadasz potwierdzenia dokonanej płatności, warto jest zastosować się do rady i wystosować pisemne wezwanie do zwrotu opłaty za kurs, powołując się na art. 493 Kodeksu cywilnego dotyczący wezwania dłużnika do spełnienia świadczenia. Jeśli to nie przyniesie skutku, kolejnym krokiem może być skierowanie sprawy do sądu.
Mam pytanie czy za nie placenie alimentow przez 6 lat moze isc do wiezienia ??? Maz kolezanki 6 lat juz jej nie placi czy moze byc mozliwosc ze go zamkna...
Przed powzięciem decyzji o przejściu na emeryturę udałam się do oddziału ZUS-u w celu uzyskania niezbędnych informacji. Po uzyskaniu takowych złożyłam wypowiedzenie z pracy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. W międzyczasie skończyłam 60 lat, po czym doszło do mojego zwolnienia się z pracy z tytułu wypowiedzenia (28 listopada). Wiem, że należy mi się odprawa od pracodawcy - Jak stanowi art. 92(1) § 1 Kodeksu pracy, jednak do dnia dzisiejszego nie...
Witam wszystkich. W 2013 roku dostałam ogromny rachunek za telefon (Internet). Kilkukrotnie złożona reklamacja, bo telefon nie posiadał tej opcji. W międzyczasie telefon wyłączono. Wszystko uregulowałam i podpisałam ugodę powindykacyjną. Kilkanaście wizyt w salonie w celu włączenia - bez skutku. Po kilku latach jakaś firma żąda zapłaty rachunków (mam potwierdzenia). Sąd internetowy też odrzucił ich roszczenia. Wczoraj dostałam list od kolejnej wi...
W zakładzie pracy funkcjonuje elektroniczny system rejestracji czasu pracy, który jak mniemam pozwala na dokonywanie różnego rodzaju zestawień.
Pracownicy często kończą pracę z przekroczeniem regulaminowego czasu. W ciągu dnia są to minuty - od kilku do nawet kilkudziesięciu, jednak w skali miesiąca (okres rozliczeniowy), po podsumowaniu, byłyby to już godziny. Pracodawca nie wypłaca rekompensaty z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych ani nie ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: