Po raz pierwszy mam wpłacić zadatek pani kosmetyczce z salonu paznokci przed pierwszą moja wizytą.
Jak to wygląda ze strony prawa? Co powinnam otrzymać PRZED lub PO wpłacie - by nie zostać oszukana?
Zaznaczę, że nigdy u tej pani nie byłam a kontakt dostałam od innej jej klientki przez Internet. Sprawdziłam, że Pani na pewno posiada salon kosmetyczny.
I prawidłowo, trzeba szanować swój czas i pieniądze. Niema czego się bać, chyba że nie zamierzasz pójść.
anonim cytuj
04-04-2024
Mi nie chodzi o tłumaczenie po co nam wpłacić zadatek! Doskonale to wiem. Moje pytanie jak ja mogę siebie zabezpieczyć, bo ostatnio zostałabym oszukana chcąc wynająć mieszkanie. Także proszę czytać ze zrozumieniem.
anonim cytuj
04-04-2024
Skoro zadatek to i umowa. Jeśli sprzedawca usługi jej nie wykona to oddaje 2x zadatku. Oto zabezpieczenie.
anonim cytuj
04-04-2024
Powinnaś dostać pisemne potwierdzenie o przyjęciu zadatku, w kwocie za to i za to, na jaki termin wizyta.
W przypadku profesjonalnego salonu będzie zawierało tez więcej informacji, typu czy możesz odstąpić wizytę komuś, gdyby Tobie nie pasowało, czy liczone jest spóźnienie , czy w ogóle możesz odwołać wizytę bez utraty zadatku (np. z określonym wyprzedzeniem o przenosząc ją na inny termin).
Pamiętaj, że zadatek jest dla Ciebie bezzwrotny z zasady, jeśli nie przychodzisz, lub odwołujesz wizytę w zamówionym terminie (chyba ze salon określi to inaczej w tym piśmie). Natomiast gdy to salon nie wykona w danym terminie usługi, zwrot przysługuje w wysokości dwukrotnego zadatku.
anonim cytuj
04-04-2024
A czy to potwierdzenie o przyjęciu zadatku ta Pani może mi wysłać na pocztę mailową, czy trzeba odebrać osobiście?
anonim cytuj
04-04-2024
Jeśli robisz zadatek przelewem opisz w tytule koniecznie, że to zadatek, za co i jaki termin. Potwierdzenie przelewu już jest potwierdzeniem samo w sobie. Podstawowe zasady pozostają (brak zwrotu lub zwrot 2x), a ewentualne dodatkowe informacje opisujące to co poprzednio opisałam mogą być mailem. Ale one nie są konieczne, choć dla ciebie mogą być przydatne, więc warto o nie dopytać.
Mąż przepisał na syna 4 lata temu mieszkanie w darowiźnie na syna z poprzedniego małżeństwa (2020 r.) W 2022 r. wzięliśmy ślub nic o tym przepisaniu nie wiedziałam, aż przypadkiem odnalazłam dokument. Syn przestał się ojcem interesować poblokował telefon, wszystkie kontakty zerwał i mąż jest teraz w kropce, pytanie brzmi czy można to cofnąć? Wspólnych dzieci nie mamy.....
Otóż byłam do ubiegłej soboty w szczęśliwym 13 letnim małżeństwie z którego mamy 2 dzieci (4 i 10 lat). Mąż pod koniec sierpnia poszedł na szkolenie miesięczne do wojska . Po powrocie widziałam że coś jest nie tak i zgadzało się. Stwierdził że poznał tam kobietę w której się zakochał. W ciągu tygodnia kazałam mu się wyprowadzić z domu a on nagle stwierdził że przestał mnie kochać. Chciałam dogadać się z nim w kwestiach finansowych , do 10 oboj...
Witam, jak to jest w Polskim prawie, czy pracownik musi wziąć 14dni urlopu ciągiem?
Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe? Np., że między świętami a sylwestrem muszę wziąć wolne?
Czy muszę wykorzystać cały swój urlop w danym roku? Tak, aby dni zaległe nie przeszły na następny? Według mojego pracodawcy muszę.
Oraz jak to wygląda z urlopem w sytuacji zmiany pracy? Kończąc pracę w jednej firmie muszę wykorzystać cały pozostały mi urlop(...
Witam. Jeśli rozliczam się z Urzędem Skarbowym z Pit-11 to czy Komornik może zabrać cała kwotę rozliczenia czy jak to wygląda? Czy ma takie prawo? Nie znam się zbytnio na tym więc stąd to pytanie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: