Prawo Cywilne 04-04-2024 6 odpowiedzi

Zadatek w usługach kosmetycznych.

Pytanie użytkownika
Po raz pierwszy mam wpłacić zadatek pani kosmetyczce z salonu paznokci przed pierwszą moja wizytą.
Jak to wygląda ze strony prawa? Co powinnam otrzymać PRZED lub PO wpłacie - by nie zostać oszukana?
Zaznaczę, że nigdy u tej pani nie byłam a kontakt dostałam od innej jej klientki przez Internet. Sprawdziłam, że Pani na pewno posiada salon kosmetyczny.
W skrócie

Jeśli robisz zadatek przelewem opisz w tytule koniecznie, że to zadatek, za co i jaki termin. Potwierdzenie przelewu już jest potwierdzeniem samo w sobie.

• Ale one nie są konieczne, choć dla ciebie mogą być przydatne, więc warto o nie dopytać.
  • Zbierz umowę, wiadomości, potwierdzenia płatności i krótko opisz swoje żądanie na piśmie.
6 odpowiedzi
Odpowiedź
04-04-2024
I prawidłowo, trzeba szanować swój czas i pieniądze. Niema czego się bać, chyba że nie zamierzasz pójść.
Odpowiedź
04-04-2024
Mi nie chodzi o tłumaczenie po co nam wpłacić zadatek! Doskonale to wiem. Moje pytanie jak ja mogę siebie zabezpieczyć, bo ostatnio zostałabym oszukana chcąc wynająć mieszkanie. Także proszę czytać ze zrozumieniem.
Odpowiedź
04-04-2024
Skoro zadatek to i umowa. Jeśli sprzedawca usługi jej nie wykona to oddaje 2x zadatku. Oto zabezpieczenie.
Odpowiedź
04-04-2024
Powinnaś dostać pisemne potwierdzenie o przyjęciu zadatku, w kwocie za to i za to, na jaki termin wizyta.
W przypadku profesjonalnego salonu będzie zawierało tez więcej informacji, typu czy możesz odstąpić wizytę komuś, gdyby Tobie nie pasowało, czy liczone jest spóźnienie , czy w ogóle możesz odwołać wizytę bez utraty zadatku (np. z określonym wyprzedzeniem o przenosząc ją na inny termin).
Pamiętaj, że zadatek jest dla Ciebie bezzwrotny z zasady, jeśli nie przychodzisz, lub odwołujesz wizytę w zamówionym terminie (chyba ze salon określi to inaczej w tym piśmie). Natomiast gdy to salon nie wykona w danym terminie usługi, zwrot przysługuje w wysokości dwukrotnego zadatku.
Odpowiedź
04-04-2024
A czy to potwierdzenie o przyjęciu zadatku ta Pani może mi wysłać na pocztę mailową, czy trzeba odebrać osobiście?
Odpowiedź
04-04-2024
Jeśli robisz zadatek przelewem opisz w tytule koniecznie, że to zadatek, za co i jaki termin. Potwierdzenie przelewu już jest potwierdzeniem samo w sobie. Podstawowe zasady pozostają (brak zwrotu lub zwrot 2x), a ewentualne dodatkowe informacje opisujące to co poprzednio opisałam mogą być mailem. Ale one nie są konieczne, choć dla ciebie mogą być przydatne, więc warto o nie dopytać.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo cywilne 04-05-2025
Umowa najmu okazjonalnego.

Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. ...

54 odpowiedzi 04-05-2025
Prawo cywilne dzisiaj
Ojciec dziecka nie płaci alimentów.

Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. ...

34 odpowiedzi 01-07-2026
Prawo cywilne 16-04-2023
Poręczenie pożyczki w banku.

Co mam zrobić w sytuacji gdy poręczyłam pożyczkę byłemu, której nie chce spłacać a na mnie ciąży dług, nie spisałam z nim żadnego ...

29 odpowiedzi 16-04-2023