Jak zakończyć działalność nierejestrowaną?

Jak zakończyć działalność nierejestrowaną? Kiedyś zakładałam taką działalność aby próbować swoich sił w jednej branży, niestety nie wyszło. Zapomniałam o tym, że taka działalność była. Ostatnie wpływy były może jakoś 2 lata temu albo i więcej. Co mogę zrobić aby zakończyć? Czy z tego tytułu że nie było żadnych wpływów a wcześniej nie zakończyłam coś mi grozi?
anonim cytuj
19-02-2024
Nie zakłada się działalności nierejestrowanej, to jest jej cecha. Zatem nie można jej zamknąć, bo nie podlega żadnemu zgłoszeniu.

anonim cytuj
19-02-2024
Mam nadany NIP, kasę fiskalną. Jak wchodzę na e urząd to wyskakuje informacje że mam działalność nierejestrowaną.
Zanim post został zatwierdzony dostałam informację od US, że wystarczy napisać pismo z prośbą o zamknięcie takiej działalności.

anonim cytuj
19-02-2024
Pani pytanie było nieprecyzyjne, ponieważ nie było w nim informacji o prowadzeniu kasy fiskalnej, co łączy się z obowiązkiem posiadania NIP i rejestracji kasy. I to kasę fiskalną musi Pani wyrejestrować. Gdyby nie prowadziła Pani kasy i prowadziłaby Pani działalność nierejestrowaną, nie trzeba byłoby robić nic, poza rozliczeniem podatku dochodowego za ostatni rok takiej działalności.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Zadatek w usługach kosmetycznych.
Po raz pierwszy mam wpłacić zadatek pani kosmetyczce z salonu paznokci przed pierwszą moja wizytą. Jak to wygląda ze strony prawa? Co powinnam otrzymać PRZED lub PO wpłacie - by nie zostać oszukana? Zaznaczę, że nigdy u tej pani nie byłam a kontakt dostałam od innej jej klientki przez Internet. Sprawdziłam, że Pani na pewno posiada salon kosmetyczny....
Jaki zapisek w umówię, aby mieć gwarancje że cena wynajmu nie wzrośnie?
Hej, jaki zapisek dodać w umówię, aby mieć gwarancje że cena wynajmu nie wzrośnie? Sprawa wygląda tak, ze wynajmujący może nam dać gwarancje ceny wynajmu 1700zł przez pół roku. Cena może wzrosnąć po tym czasie (stwierdzili, że zależy to od raty kredytu) telefonicznie powiedziałam, ze nie chce aby doszło to do 2000zl. Właścicielka powiedziała ze to uważa że jeśli miałoby wzrosnąć to nieznacznie, ale chce siw zabezpieczyć. Powiedziałam ze dodam t...
pozew rozwodowy
Został złożony pozew rozwodowy bez orzekaniu o winie. Pozwanego nie było w domu gdy kopia pozwu została do niego wysłana i nie odpowiedział na awizo. Czy będzie to miało wpływ na dalszy przebieg rozwodu?...
Podział zadłużonego mieszkania.
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak mam postąpić w sprawie mieszkania po mamie. Jest nas czworo. Brat od zawsze tam mieszka, reszta się wyprowadziła i założyła własne rodziny. Przed śmiercią mamy, zapłaciłem wszystkie długi(czynsz, wodę itp.) i wykupiliśmy mieszkanie na własność na mamę. Brat nadal mieszka i nie płaci czynszu. Sam wpłacam po trochu żeby komornik nie zabrał tego mieszkana. Jak najlepiej unormować prawnie tą sytuację. Czy mam iść ...

Wyszukiwarka