zobowiązania bankowe

Witam
Chciałbym spytać o sprawy i prawo bankowe
Mianowicie, czy ktoś z państwa wie jak to wygląda? Kolega leży w szpital w śpiączce, wiem że ma kredyty NIEUBEZPIECZONE w bankach i nie zapłaci tych rat bo wiadomo jest w śpiączce nie wiadomo na jak długo może miesiąc może rok? Co z tymi zobowiązaniami? Należy zawiadomić o sytuacji bank? Mają prawo wstrzymać raty czy kredyt? Jakie prawa koledze w tej sytuacji przysługują? A jak wygląda sytuacja gdyby te kredyty były ubezpieczone?
anonim cytuj
25-09-2020
Znając numer konta, raty może opłacać każdy, niezaleznie czy to rodzina, czy też nie. Bank raczej nie zawiesi rat, na to bym nie liczyła. Natomiast członkowie rodziny, po przedstawieniu dokumentów, mogą wnioskować o restrukturyzację kredytu, czyli tymczasowe zmniejszenie rat. Jest to długotrwała procedura. Co do ubezpieczenia to jest temat rzeka. Kwestia tego czy jego stan nie jest związany z chorobą, na którą kredytobiorca był chory w momencie przystępowania do kredytu. Albo czy jego choroba nie jest wynikiem na przykład spożywania alkoholu, narkotyków. Niektóre banki ubezpieczają kredyt na przykład na 2 lata, a nie na cały okres kredytowania. OWU umów kredytowych są bardzo szczegółowe, mamy tam nawet określone kiedy najwcześniej po zawarciu umowy kredytobiorca może popełnić samobójstwo. Wszystko zależy w jakim banku kolega ma kredyty. Informacje, które tu zawarłam opieram na swoim doświadczeniu zawodowym z 3 banków, nie wiem czy w każdym jest identycznie

anonim cytuj
25-09-2020
Ubezpieczenie kredytu to jedynie jego dodatkowy koszt, nic więcej, o.w.u sa tak skonstruowane by nie wypłacić grosza lub jakieś drobne kwoty. Bank nie będzie rozmawiał z rodziną, bez ubezwłasnowolnienia osoby w śpiączce z uwagi m.in. na tajemnicę bankową. Najgłupszą rzeczą jaką można zrobić to płacić za niego, bez ustalenia stanu spraw, że tak to ogólnie ujmę. Może okazać się, że będzie potrzeba sięgnąć po upadłość konsumencką jak nie ma majątku lub dokonać jego wyprzedaży gdy jest. Z pewnością koszty leczenia i rehabilitacji będą znaczne, a sa to wydatki ważniejsze niż spłata kredytów.

anonim cytuj
25-09-2020

Sugerowane Tematy

Ojciec zabrał dzieci i grozi ze ich nie odda matce
Witam. Co mogę zrobić jeżeli mam z byłym partnerem dwójkę dzieci (nie ma ani pozbawionych ani ograniczonych praw) były partner wyszedł z zakładu karnego nie dawno umówiłam się z nim że dzieci będą mogły być z nim przez 5 dni z racji takiej że starszy syn chodzi do zerówki i w niedziele ma mi ich odwieźć a teraz straszy mnie że dzieci w niedziele nie zobaczę i że dzieci więcej nie zobaczę bo zostają z nim. Jak mogę zabrać od niego dzieci w niedz...
Reklamacja produktu.
Witam, 24.08.2023 - kupiłem nowy akumulator do kampera 30.09.2023 - oddałem go do sklepu na gwarancji, bo się rozładowywał bardzo szybko. Pracownik sklepu powiedział, że musi on go wysłać do producenta i zazwyczaj trwa to tydzień (tutaj wykonałem kilka telefonów prosząc o informacje i pracownik mówił zawsze, że producent tak długo zwleka) 11.10.2023 - pracownik sklepu napisał SMSa, że nagle potrzebuje zdjęcie karty gwarancyjnej i paragonu. W ...
Wymiana pionów wodno-kanalizacyjnych w bloku.
Witam , jak wygląda według prawa wymiana pionów wodno-kanalizacyjnych w bloku? Łazienka była remontowana jakiś czas temu rury są zabudowane, pozostawiony dostęp do liczników. Administracja twierdzi że wszystko musimy zrobić na własny koszt czyli rozebrać zabudowę a potem ją naprawić. Czy naprawdę tak jest, jeśli nie to jak z nimi rozmawiać na co się powołać?...
Podatek od nieruchomości
Witam, odziedziczyłam po zmarłym bracie mieszkanie, sprawa spadkowa była w zeszłym roku w marcu, nie zgłosiłam do urzędu gminy zmiany właściciela ( głupota i całkowite zaćmienie umysłu) i cały czas opłacałam podatek na brata. Nie ma żadnych zaległości. Byłam już w urzędzie dostałam druki IN-1 i IN-3 do wypełnienia, nic nie załatwiłam bo pani która się tym zajmuje jest na zwolnieniu lekarskim i chyba nikt jej nie zastępuje. Nie bardzo wiem jak z...

Wyszukiwarka