zobowiązania bankowe

Witam
Chciałbym spytać o sprawy i prawo bankowe
Mianowicie, czy ktoś z państwa wie jak to wygląda? Kolega leży w szpital w śpiączce, wiem że ma kredyty NIEUBEZPIECZONE w bankach i nie zapłaci tych rat bo wiadomo jest w śpiączce nie wiadomo na jak długo może miesiąc może rok? Co z tymi zobowiązaniami? Należy zawiadomić o sytuacji bank? Mają prawo wstrzymać raty czy kredyt? Jakie prawa koledze w tej sytuacji przysługują? A jak wygląda sytuacja gdyby te kredyty były ubezpieczone?
anonim cytuj
25-09-2020
Znając numer konta, raty może opłacać każdy, niezaleznie czy to rodzina, czy też nie. Bank raczej nie zawiesi rat, na to bym nie liczyła. Natomiast członkowie rodziny, po przedstawieniu dokumentów, mogą wnioskować o restrukturyzację kredytu, czyli tymczasowe zmniejszenie rat. Jest to długotrwała procedura. Co do ubezpieczenia to jest temat rzeka. Kwestia tego czy jego stan nie jest związany z chorobą, na którą kredytobiorca był chory w momencie przystępowania do kredytu. Albo czy jego choroba nie jest wynikiem na przykład spożywania alkoholu, narkotyków. Niektóre banki ubezpieczają kredyt na przykład na 2 lata, a nie na cały okres kredytowania. OWU umów kredytowych są bardzo szczegółowe, mamy tam nawet określone kiedy najwcześniej po zawarciu umowy kredytobiorca może popełnić samobójstwo. Wszystko zależy w jakim banku kolega ma kredyty. Informacje, które tu zawarłam opieram na swoim doświadczeniu zawodowym z 3 banków, nie wiem czy w każdym jest identycznie

anonim cytuj
25-09-2020
Ubezpieczenie kredytu to jedynie jego dodatkowy koszt, nic więcej, o.w.u sa tak skonstruowane by nie wypłacić grosza lub jakieś drobne kwoty. Bank nie będzie rozmawiał z rodziną, bez ubezwłasnowolnienia osoby w śpiączce z uwagi m.in. na tajemnicę bankową. Najgłupszą rzeczą jaką można zrobić to płacić za niego, bez ustalenia stanu spraw, że tak to ogólnie ujmę. Może okazać się, że będzie potrzeba sięgnąć po upadłość konsumencką jak nie ma majątku lub dokonać jego wyprzedaży gdy jest. Z pewnością koszty leczenia i rehabilitacji będą znaczne, a sa to wydatki ważniejsze niż spłata kredytów.

anonim cytuj
25-09-2020

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania, kto opłaca czynsz ?
Mam pytanie odnośnie wynajmu mieszkania. Jak to jest z odprowadzaniem czynszu do spółdzielni? Teraz odprowadzam go ja (wynajmujący) bo tak zostaliśmy poinformowani w agencji mieszkaniowej. Przeglądam ogłoszenia i w większości jest opłata za wynajem plus czynsz do spółdzielni. Place ryczałt ( z całej kwoty, nawet z tej odprowadzanej do spółdzielni) szczerze mówiąc po wszystkich tych opłatach nie zostaje jakaś super kwota. Teraz w trakcie trwan...
Pomówienia ze strony byłego partnera
Art. 212kk, mój ex partner w kolejnym piśmie do sądu pomawia mnie o zaburzenia psychiczne jako sposób na kontratak, wcześniej pomawiał o przemoc wobec dzieci (bicie i głodzenie) przez co miałam nadzór kuratora, sprawozdania wszystkie na moją korzyść, ani szkoła która widziała odwrotne działania z mojej strony ani przedszkole i kuratorka nie dopatrzyli się niczego złego, biegli również wykluczyli przemoc z mojej strony. Jednak występując do sądu z...
Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony
Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony . W treści jest że umowa zawarta od ...do ..czyli wszystko jasne . Jednak dalej jest punkt ,że; 1) Najemcy przysługuje prawo wypowiedzenia umowy z zachowaniem .....okresu wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego . 2)Wynajmujący może wypowiedzieć umowę zgodnie z art 11 ustawy o ochronie praw lokatorów. Moje pytanie - 1) czy mimo ,że zawieramy umowę na np...
Ile pracodawca płaci za zwolnienie lekarskie?
Po okresie próbnym podpisałem umowę o pracę na rok. Niestety los chciał że wylądowałem na chorobowym i teraz pracodawca nie chce zapłacić chorobowego, bo jak twierdzi to już ZUS musi zapłacić, a z tego co wyczytałem w Internecie za pierwsze 30 dni płaci pracodawca. Jak to wygląda naprawdę?...

Wyszukiwarka