zobowiązania bankowe

Witam
Chciałbym spytać o sprawy i prawo bankowe
Mianowicie, czy ktoś z państwa wie jak to wygląda? Kolega leży w szpital w śpiączce, wiem że ma kredyty NIEUBEZPIECZONE w bankach i nie zapłaci tych rat bo wiadomo jest w śpiączce nie wiadomo na jak długo może miesiąc może rok? Co z tymi zobowiązaniami? Należy zawiadomić o sytuacji bank? Mają prawo wstrzymać raty czy kredyt? Jakie prawa koledze w tej sytuacji przysługują? A jak wygląda sytuacja gdyby te kredyty były ubezpieczone?
anonim cytuj
25-09-2020
Znając numer konta, raty może opłacać każdy, niezaleznie czy to rodzina, czy też nie. Bank raczej nie zawiesi rat, na to bym nie liczyła. Natomiast członkowie rodziny, po przedstawieniu dokumentów, mogą wnioskować o restrukturyzację kredytu, czyli tymczasowe zmniejszenie rat. Jest to długotrwała procedura. Co do ubezpieczenia to jest temat rzeka. Kwestia tego czy jego stan nie jest związany z chorobą, na którą kredytobiorca był chory w momencie przystępowania do kredytu. Albo czy jego choroba nie jest wynikiem na przykład spożywania alkoholu, narkotyków. Niektóre banki ubezpieczają kredyt na przykład na 2 lata, a nie na cały okres kredytowania. OWU umów kredytowych są bardzo szczegółowe, mamy tam nawet określone kiedy najwcześniej po zawarciu umowy kredytobiorca może popełnić samobójstwo. Wszystko zależy w jakim banku kolega ma kredyty. Informacje, które tu zawarłam opieram na swoim doświadczeniu zawodowym z 3 banków, nie wiem czy w każdym jest identycznie

anonim cytuj
25-09-2020
Ubezpieczenie kredytu to jedynie jego dodatkowy koszt, nic więcej, o.w.u sa tak skonstruowane by nie wypłacić grosza lub jakieś drobne kwoty. Bank nie będzie rozmawiał z rodziną, bez ubezwłasnowolnienia osoby w śpiączce z uwagi m.in. na tajemnicę bankową. Najgłupszą rzeczą jaką można zrobić to płacić za niego, bez ustalenia stanu spraw, że tak to ogólnie ujmę. Może okazać się, że będzie potrzeba sięgnąć po upadłość konsumencką jak nie ma majątku lub dokonać jego wyprzedaży gdy jest. Z pewnością koszty leczenia i rehabilitacji będą znaczne, a sa to wydatki ważniejsze niż spłata kredytów.

anonim cytuj
25-09-2020

Sugerowane Tematy

kredyty byłego męża
Witm Moj byly maz ma kilka tys. kredytow ktore zaciagal bez mojej wiedzy na swoja osobe ale w dokumentach widnieje moj adres poniewaz byl u mnie zameldowany. Kredyty splaca poki co z przerwami od 2013 r. Rozwod byl w 2014. Przez te lata nawet kiedy nie placil nie dostalam zadnego ponaglenia, nie wiedzialam ze ma takie dlugi. Teraz dowiedzialam sie ze planuje wyjechac na daleki zachod, skad pochodzi. Od lat ma problem z alkoholem i obawia...
Wypowiedzenie umowy o pracę.
Złożyłem kilka dni temu wypowiedzenie umowy o pracę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Właściciel w dniu dzisiejszym kazał się spakować, oddać sprzęt i opuścić firmę. Nie dostałem żadnego dokumentu do podpisania ani informacji czy mam iść na urlop który mi pozostał itd. Co mam zrobić żeby było dobrze? Nie chce dostać dyscyplinarki bo np. na drugi dzień nie stawiłem się z pracy. Czy mogę się domagać jakiegoś papieru do podpisania żeby się zabe...
Gdzie ubiegać sie o zasiłek dla inwalidy?
Sytuacja następująca: wujek 1grupa inwalidzka, niezdolny do samodzielnej egzystencji. Jest na emeryturze. Ciocia, która się nim opiekuje również ma emeryturę. Nigdy nie prosiła o pomoc, zawsze dawali sobie jakoś radę, ale wszystko coraz droższe i chciałabym im jakoś pomóc. Czy i gdzie ciocia może ubiegać się o jakiś zasiłek na wujka? Proszę o rady....
L4 na umowie zlecenie.
Witam, poinformowałam pracodawcę o tym, że potrzebuje dwa tygodnie wolnego z powodów zdrowotnych - nie mam umowy zlecenie ani innej umowy od 1.07.2023, pomimo rozmów umowy jak nie było tak dalej nie ma. Pracodawca chciałby ode mnie L4. Stąd moje pytanie czy potrzbne jest to zwolnienie lekarskie czy nie trzeba nic takiego robić. Jak to wyglada ze strony prawnej. Proszę o poradę....

Wyszukiwarka