zobowiązania bankowe

Witam
Chciałbym spytać o sprawy i prawo bankowe
Mianowicie, czy ktoś z państwa wie jak to wygląda? Kolega leży w szpital w śpiączce, wiem że ma kredyty NIEUBEZPIECZONE w bankach i nie zapłaci tych rat bo wiadomo jest w śpiączce nie wiadomo na jak długo może miesiąc może rok? Co z tymi zobowiązaniami? Należy zawiadomić o sytuacji bank? Mają prawo wstrzymać raty czy kredyt? Jakie prawa koledze w tej sytuacji przysługują? A jak wygląda sytuacja gdyby te kredyty były ubezpieczone?
anonim cytuj
25-09-2020
Znając numer konta, raty może opłacać każdy, niezaleznie czy to rodzina, czy też nie. Bank raczej nie zawiesi rat, na to bym nie liczyła. Natomiast członkowie rodziny, po przedstawieniu dokumentów, mogą wnioskować o restrukturyzację kredytu, czyli tymczasowe zmniejszenie rat. Jest to długotrwała procedura. Co do ubezpieczenia to jest temat rzeka. Kwestia tego czy jego stan nie jest związany z chorobą, na którą kredytobiorca był chory w momencie przystępowania do kredytu. Albo czy jego choroba nie jest wynikiem na przykład spożywania alkoholu, narkotyków. Niektóre banki ubezpieczają kredyt na przykład na 2 lata, a nie na cały okres kredytowania. OWU umów kredytowych są bardzo szczegółowe, mamy tam nawet określone kiedy najwcześniej po zawarciu umowy kredytobiorca może popełnić samobójstwo. Wszystko zależy w jakim banku kolega ma kredyty. Informacje, które tu zawarłam opieram na swoim doświadczeniu zawodowym z 3 banków, nie wiem czy w każdym jest identycznie

anonim cytuj
25-09-2020
Ubezpieczenie kredytu to jedynie jego dodatkowy koszt, nic więcej, o.w.u sa tak skonstruowane by nie wypłacić grosza lub jakieś drobne kwoty. Bank nie będzie rozmawiał z rodziną, bez ubezwłasnowolnienia osoby w śpiączce z uwagi m.in. na tajemnicę bankową. Najgłupszą rzeczą jaką można zrobić to płacić za niego, bez ustalenia stanu spraw, że tak to ogólnie ujmę. Może okazać się, że będzie potrzeba sięgnąć po upadłość konsumencką jak nie ma majątku lub dokonać jego wyprzedaży gdy jest. Z pewnością koszty leczenia i rehabilitacji będą znaczne, a sa to wydatki ważniejsze niż spłata kredytów.

anonim cytuj
25-09-2020

Sugerowane Tematy

Dwie pracę na umowe zlecenie / zajęcie komornicze
Pytanie orientacyjne. Dwie prace każda na umowę zlecenie. Jedna płatne do ręki druga na konto. Co jeśli komornik zajmie konto. Jeśli te umowy to jedyne źródło utrzymania jak to będzie liczone? Jest miesiąc, że chce pracuje np. 20 dni, a miesiąc, że 15 dni - ja ustalam sama ile chce pracować. Jak to będzie brane pod uwagę przy zajęciu komorniczym? Dodam, że mam stawkę godzinową(w jednej pracy 15zl/h, druga 13zl/h). Co jeśli komornik zajmie wynagro...
Podniesienie ceny w stosunku do tego co było ustalone za wykonanie usługi
Słyszałem, że wykonawca usługi może w jakimś stopniu podnieść jej cenę w stosunku do ego co było ustalone, ale że tu są jakieś maksymalne limity. Ktoś mi powie ile wynosi ten limit?...
Kilka pytań odnosnie spadku
Mam kilka pytań odnośnie spadku. Mój mąż ma dużo długów, w tym alimentacyjny. Jest osobą nieodpowiedzialną finansowo, ciągle robi kolejne długi (porada o zmianie męża albo "widziały galy co braly" jest zbędna, człowiek czasem nie wie w co się pakuje...). Nie wiem jak planuje płacić w przyszłości alimenty swojej eks, ale mogę zgadywać, że będzie to rosło, bo raz płaci jej a raz mówi, że nie ma pieniędzy i płaci tylko trochę. Mieszkamy...
Rozdzielność majątkowa.
Mam pytanie o rozdzielność majątkową. Razem z mężem mamy wspólnotę majątkową, ale przeżywamy obecnie kryzys i nie wiem co będzie dalej. Chciałabym się zorientować jak to wygląda od strony prawnej jeśli jednak byśmy zostali razem ale mąż chciałby rozdzielności majątkowej. Czy może mnie do tego zmusić? Między nami jest bardzo duża różnica zarobków. On 45 tys. Miesięcznie a ja 4500 netto. Kupiliśmy w tamtym roku dom. Teraz chciałby mnie pozbawić do ...

Wyszukiwarka