Mam 2 samochody na siebie niestety kupione po ślubie teraz czekam na sprawę rozwodową.
Majątek nabyty przez małżonków w trakcie trwania małżeństwa jest majątkiem wspólnym o ile małżonkowie nie postanowili inaczej w umowie małżeńskiej. W związku z tym oba samochody są majątkiem wspólnym i należą do obu małżonków. [Kodeks rodzinny i opiekuńczy, art. 31]
W DR jest stary właściciel ja jestem na umowie kupna sprzedaży i na ubezpieczeniu on nie widnieje w żadnym dokumencie.
Jeśli jesteś jedyną osobą wpisaną na umowie kupna-sprzedaży, to jest to dowód, że jesteś właścicielem pojazdu, niezależnie od tego, kto widnieje w dowodzie rejestracyjnym. [Kodeks cywilny, art. 140 i nast.]
Jeśli przekroczyłaś 30 dni od zakupu pojazdu i nie dokonałaś jego przerejestrowania, możesz zostać ukarana zgodnie z przepisami Prawa o ruchu drogowym. [Prawo o ruchu drogowym, art. 61 ust. 2]
W przypadku przywłaszczenia lub zaboru mienia przez twojego męża, masz prawo zwrócić się o interwencję do odpowiednich organów ścigania. [Kodeks karny, art. 284]
Jeśli samochód miał być zajęty przez komornika, ważne jest ustalenie, na czyją korzyść miała nastąpić egzekucja. Jeżeli był to dług poprzedniego właściciela, komornik mógł zająć samochód. W innym przypadku, jeśli egzekucja dotyczyła twojego męża, komornik nie mógł zająć pojazdu będącego twoją własnością na podstawie umowy kupna-sprzedaży.
Sam ostatnio mi powiedział ze odda mi auto i sobie je sprzedam teraz raptem on mi auta nie odda. Dodam ze jego część za auto miała iść na pokrycie zaległości pieniędzy na dzieci na które od 4 miesięcy nie płaci.
Jeżeli mąż nie wywiązuje się z zobowiązań alimentacyjnych, możesz podjąć kroki prawne w celu egzekucji należnych środków na rzecz dzieci. Jeśli twoj mąż zobowiązał się do przekazania ci samochodu, warto sporządzić pisemne porozumienie w tej sprawie.
W przypadku dalszych niejasności związanych z waszym majątkiem wspólnym i roszczeniami, może być konieczne przeprowadzenie postępowania sądowego w celu podziału majątku. [Kodeks rodzinny i opiekuńczy, art. 43]