Sprzedaż mieszkania z najemcą w trakcie umowy najmu.

Mam pytanie związane z wynajmem mieszkania. Wraz z partnerem wynajmujemy mieszkanie od prawie roku, umowa (najmu okazjonalnego) zawarta w marcu 2023, nie ma sprecyzowanego czasu najmu, płatność jest co miesiąc. W środę (24.01) dostaliśmy informację od właściciela, że planuje sprzedać mieszkanie i na następny dzień będzie ktoś zrobić wycenę. Byliśmy uspokajani, że to tylko wycena i nic nie jest postanowione, natomiast po wizycie agenta mieszkanie od razu zostało wystawione na sprzedaż. W ogłoszeniu nie ma nic o tym, że tam dalej mieszkamy, nie dostaliśmy żadnego okresu wypowiedzenia i nie mamy pojęcia co robić. Sytuacja jest bardzo niepewna, nie wiemy, czy musimy się wyprowadzać. Pytanie brzmi, jak to wygląda w przypadku zmiany właściciela? Czy wtedy nasza dotychczasowa umowa nadal obowiązuje? Czy nowy właściciel może nas wyrzucić z dnia na dzień? Jeśli chcemy się wyprowadzić w takiej sytuacji, to czy obowiązuje nas 3 miesięczny okres wypowiedzenia? Nie wiem nawet jakie dodatkowe pytania zadać, więc będę wdzięczna za wszelkie rady.
anonim cytuj
26-01-2024
Najem okazjonalny zawsze ma jakąś datę końcową, jest to umowa na czas określony. Sprawdź do kiedy wasza obowiązuje. Zwykle takie umowy podpisuje się na rok.

anonim cytuj
26-01-2024
Nie ma podanej żadnej daty zakończenia umowy, nie jest o tym w ogóle wspomniane.

anonim cytuj
26-01-2024
No to wynajmujący ma pecha, bo to co podpisał to nie jest najem okazjonalny. Szkoda wydanej kasy na notariusza. A wy macie umowę najmu na czas nieokreślony.

anonim cytuj
26-01-2024
Nie mieliśmy notariusza, podpisywaliśmy umowę prywatnie. Napisałam jedynie nazwę umowy, która widnieje na górze strony. Dziękuję za sprecyzowanie.

anonim cytuj
26-01-2024
Zmienia się właściciel. Wasza umowa trwa nadal.

anonim cytuj
26-01-2024
Czyli obowiązuje wtedy umowa najmu z osobą, która nie jest już właścicielem mieszkania? Czy wtedy spisuje się jakiś aneks, czy ktoś może po prostu stwierdzić, że nie chce lokatorów i mamy się wyprowadzić?

anonim cytuj
26-01-2024
Art. 678. [Zbycie rzeczy najętej]
§ 1.
W razie zbycia rzeczy najętej w czasie trwania najmu nabywca wstępuje w stosunek najmu na miejsce zbywcy; może jednak wypowiedzieć najem z zachowaniem ustawowych terminów wypowiedzenia.
§ 2.
Powyższe uprawnienie do wypowiedzenia najmu nie przysługuje nabywcy, jeżeli umowa najmu była zawarta na czas oznaczony z zachowaniem formy pisemnej i z datą pewną, a rzecz została najemcy wydana. nie trzeba wiec nowej umowy najmu czy podpisywania aneksu do dotychczasowej umowy. Nadal obowiązuje dotychczasowa umowa najmu, zawarta z poprzednim właścicielem, i jej warunki, w tym wysokość czynszu.

anonim cytuj
26-01-2024
A co jeśli nowy właściciel sam będzie chciał się wprowadzić? Moim zdaniem powinniście się dogadać z właścicielem co i jak.

anonim cytuj
26-01-2024
Próbowaliśmy, właścicielka nie wie nic i nic nie powiedziała. Chcemy znać wszystkie możliwe ewentualności i przygotować się na różne scenariusze, wydaje mi się, że zaczęcie od grupy specjalizującej się w tej wiedzy jest dobrym początkiem edukacji w tej sytuacji.

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy drogą mailową.
Moja sytuacja wygląda następująco. Dostałem wczoraj ofertę pracy. Pracuje zdalnie w Łodzi mój obecny pracodawca ma siedzibę w Warszawie. Potrzebuję złożyć wypowiedzenie do końca tego miesiąca ale ze względów zdrowotnych nie będę mógł się pojawić w Warszawie. Czy wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony w formie maila i załączonego do niego pliku pdf bez podpisu elektronicznego będzie skuteczne?...
Odrzucony urlop na żądanie po całym dniu
Witam. W piątek o godzinie 6 zgłosiłam urlop na żądanie (do pracy miałam na 12) w aplikacji pracowniczej. Chwilę po godzinie 12 kierowniczka na czacie pracowniczym poinformowała resztę pracowników, że taki urlop wzięłam. Już popijając fakt, że nie był to normalny sposób, tylko z pretensjami. Około godziny 20 na czacie napisała znów kierowniczka, że to w jaki sposób zgłosiłam urlop nie był sposobem poinformowania i dała mi nieobecność nieusprawied...
Sprzedaż domu po rozwodzie.
Dzień dobry. Po rozwodzie mamy z byłą żoną dom do sprzedania - podział majątku. Sąd wysłał rzeczoznawcę sądowego który wycenił naszą nieruchomość na 575tyś złotych . Przez biuro nieruchomości chcieliśmy sprzedać dom za 590tyś zł. Umowę z biurem nieruchomości podpisaliśmy z byłą żoną na sprzedaż domu za w/w kwotę . Problem się zaczął jak przez biuro nieruchomości znależliśmy klientkę na zakup domu . Kiedy żona ( która obecnie mieszka w tym do...
Były mąż w zemście za założenie niebieskiej karty i zawiadomienie o groźbach karalnych złożył na mnie zawiadomienie do prokuratury o nadużywanie alkoholu.
Dobry wieczór, Były mąż w zemście za założenie niebieskiej karty i zawiadomienie o groźbach karalnych złożył na mnie zawiadomienie do prokuratury o nadużywanie alkoholu..(bezpodstawnie) proszę o informacje jak to teraz będzie wyglądało,bo sytuacja jest dla mnie absurdalna i nie wiem co robić...

Wyszukiwarka