Sprzedaż mieszkania z najemcą w trakcie umowy najmu.
Mam pytanie związane z wynajmem mieszkania. Wraz z partnerem wynajmujemy mieszkanie od prawie roku, umowa (najmu okazjonalnego) zawarta w marcu 2023, nie ma sprecyzowanego czasu najmu, płatność jest co miesiąc. W środę (24.01) dostaliśmy informację od właściciela, że planuje sprzedać mieszkanie i na następny dzień będzie ktoś zrobić wycenę. Byliśmy uspokajani, że to tylko wycena i nic nie jest postanowione, natomiast po wizycie agenta mieszkanie od razu zostało wystawione na sprzedaż. W ogłoszeniu nie ma nic o tym, że tam dalej mieszkamy, nie dostaliśmy żadnego okresu wypowiedzenia i nie mamy pojęcia co robić. Sytuacja jest bardzo niepewna, nie wiemy, czy musimy się wyprowadzać. Pytanie brzmi, jak to wygląda w przypadku zmiany właściciela? Czy wtedy nasza dotychczasowa umowa nadal obowiązuje? Czy nowy właściciel może nas wyrzucić z dnia na dzień? Jeśli chcemy się wyprowadzić w takiej sytuacji, to czy obowiązuje nas 3 miesięczny okres wypowiedzenia? Nie wiem nawet jakie dodatkowe pytania zadać, więc będę wdzięczna za wszelkie rady.
Najem okazjonalny zawsze ma jakąś datę końcową, jest to umowa na czas określony. Sprawdź do kiedy wasza obowiązuje. Zwykle takie umowy podpisuje się na rok.
anonim cytuj
26-01-2024
Nie ma podanej żadnej daty zakończenia umowy, nie jest o tym w ogóle wspomniane.
anonim cytuj
26-01-2024
No to wynajmujący ma pecha, bo to co podpisał to nie jest najem okazjonalny. Szkoda wydanej kasy na notariusza. A wy macie umowę najmu na czas nieokreślony.
anonim cytuj
26-01-2024
Nie mieliśmy notariusza, podpisywaliśmy umowę prywatnie. Napisałam jedynie nazwę umowy, która widnieje na górze strony. Dziękuję za sprecyzowanie.
anonim cytuj
26-01-2024
Zmienia się właściciel. Wasza umowa trwa nadal.
anonim cytuj
26-01-2024
Czyli obowiązuje wtedy umowa najmu z osobą, która nie jest już właścicielem mieszkania? Czy wtedy spisuje się jakiś aneks, czy ktoś może po prostu stwierdzić, że nie chce lokatorów i mamy się wyprowadzić?
anonim cytuj
26-01-2024
Art. 678. [Zbycie rzeczy najętej]
§ 1.
W razie zbycia rzeczy najętej w czasie trwania najmu nabywca wstępuje w stosunek najmu na miejsce zbywcy; może jednak wypowiedzieć najem z zachowaniem ustawowych terminów wypowiedzenia.
§ 2.
Powyższe uprawnienie do wypowiedzenia najmu nie przysługuje nabywcy, jeżeli umowa najmu była zawarta na czas oznaczony z zachowaniem formy pisemnej i z datą pewną, a rzecz została najemcy wydana. nie trzeba wiec nowej umowy najmu czy podpisywania aneksu do dotychczasowej umowy. Nadal obowiązuje dotychczasowa umowa najmu, zawarta z poprzednim właścicielem, i jej warunki, w tym wysokość czynszu.
anonim cytuj
26-01-2024
A co jeśli nowy właściciel sam będzie chciał się wprowadzić? Moim zdaniem powinniście się dogadać z właścicielem co i jak.
anonim cytuj
26-01-2024
Próbowaliśmy, właścicielka nie wie nic i nic nie powiedziała. Chcemy znać wszystkie możliwe ewentualności i przygotować się na różne scenariusze, wydaje mi się, że zaczęcie od grupy specjalizującej się w tej wiedzy jest dobrym początkiem edukacji w tej sytuacji.
Moja sytuacja wygląda następująco. Dostałem wczoraj ofertę pracy. Pracuje zdalnie w Łodzi mój obecny pracodawca ma siedzibę w Warszawie. Potrzebuję złożyć wypowiedzenie do końca tego miesiąca ale ze względów zdrowotnych nie będę mógł się pojawić w Warszawie. Czy wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony w formie maila i załączonego do niego pliku pdf bez podpisu elektronicznego będzie skuteczne?...
Witam. W piątek o godzinie 6 zgłosiłam urlop na żądanie (do pracy miałam na 12) w aplikacji pracowniczej. Chwilę po godzinie 12 kierowniczka na czacie pracowniczym poinformowała resztę pracowników, że taki urlop wzięłam. Już popijając fakt, że nie był to normalny sposób, tylko z pretensjami. Około godziny 20 na czacie napisała znów kierowniczka, że to w jaki sposób zgłosiłam urlop nie był sposobem poinformowania i dała mi nieobecność nieusprawied...
Dzień dobry.
Po rozwodzie mamy z byłą żoną dom do sprzedania - podział majątku.
Sąd wysłał rzeczoznawcę sądowego który wycenił naszą nieruchomość na 575tyś złotych . Przez biuro nieruchomości chcieliśmy sprzedać dom za 590tyś zł.
Umowę z biurem nieruchomości podpisaliśmy z byłą żoną na sprzedaż domu za w/w kwotę .
Problem się zaczął jak przez biuro nieruchomości znależliśmy klientkę na zakup domu .
Kiedy żona ( która obecnie mieszka w tym do...
Dobry wieczór,
Były mąż w zemście za założenie niebieskiej karty i zawiadomienie o groźbach karalnych złożył na mnie zawiadomienie do prokuratury o nadużywanie alkoholu..(bezpodstawnie) proszę o informacje jak to teraz będzie wyglądało,bo sytuacja jest dla mnie absurdalna i nie wiem co robić...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: