Sprzedaż mieszkania z najemcą w trakcie umowy najmu.

Mam pytanie związane z wynajmem mieszkania. Wraz z partnerem wynajmujemy mieszkanie od prawie roku, umowa (najmu okazjonalnego) zawarta w marcu 2023, nie ma sprecyzowanego czasu najmu, płatność jest co miesiąc. W środę (24.01) dostaliśmy informację od właściciela, że planuje sprzedać mieszkanie i na następny dzień będzie ktoś zrobić wycenę. Byliśmy uspokajani, że to tylko wycena i nic nie jest postanowione, natomiast po wizycie agenta mieszkanie od razu zostało wystawione na sprzedaż. W ogłoszeniu nie ma nic o tym, że tam dalej mieszkamy, nie dostaliśmy żadnego okresu wypowiedzenia i nie mamy pojęcia co robić. Sytuacja jest bardzo niepewna, nie wiemy, czy musimy się wyprowadzać. Pytanie brzmi, jak to wygląda w przypadku zmiany właściciela? Czy wtedy nasza dotychczasowa umowa nadal obowiązuje? Czy nowy właściciel może nas wyrzucić z dnia na dzień? Jeśli chcemy się wyprowadzić w takiej sytuacji, to czy obowiązuje nas 3 miesięczny okres wypowiedzenia? Nie wiem nawet jakie dodatkowe pytania zadać, więc będę wdzięczna za wszelkie rady.
anonim cytuj
26-01-2024
Najem okazjonalny zawsze ma jakąś datę końcową, jest to umowa na czas określony. Sprawdź do kiedy wasza obowiązuje. Zwykle takie umowy podpisuje się na rok.

anonim cytuj
26-01-2024
Nie ma podanej żadnej daty zakończenia umowy, nie jest o tym w ogóle wspomniane.

anonim cytuj
26-01-2024
No to wynajmujący ma pecha, bo to co podpisał to nie jest najem okazjonalny. Szkoda wydanej kasy na notariusza. A wy macie umowę najmu na czas nieokreślony.

anonim cytuj
26-01-2024
Nie mieliśmy notariusza, podpisywaliśmy umowę prywatnie. Napisałam jedynie nazwę umowy, która widnieje na górze strony. Dziękuję za sprecyzowanie.

anonim cytuj
26-01-2024
Zmienia się właściciel. Wasza umowa trwa nadal.

anonim cytuj
26-01-2024
Czyli obowiązuje wtedy umowa najmu z osobą, która nie jest już właścicielem mieszkania? Czy wtedy spisuje się jakiś aneks, czy ktoś może po prostu stwierdzić, że nie chce lokatorów i mamy się wyprowadzić?

anonim cytuj
26-01-2024
Art. 678. [Zbycie rzeczy najętej]
§ 1.
W razie zbycia rzeczy najętej w czasie trwania najmu nabywca wstępuje w stosunek najmu na miejsce zbywcy; może jednak wypowiedzieć najem z zachowaniem ustawowych terminów wypowiedzenia.
§ 2.
Powyższe uprawnienie do wypowiedzenia najmu nie przysługuje nabywcy, jeżeli umowa najmu była zawarta na czas oznaczony z zachowaniem formy pisemnej i z datą pewną, a rzecz została najemcy wydana. nie trzeba wiec nowej umowy najmu czy podpisywania aneksu do dotychczasowej umowy. Nadal obowiązuje dotychczasowa umowa najmu, zawarta z poprzednim właścicielem, i jej warunki, w tym wysokość czynszu.

anonim cytuj
26-01-2024
A co jeśli nowy właściciel sam będzie chciał się wprowadzić? Moim zdaniem powinniście się dogadać z właścicielem co i jak.

anonim cytuj
26-01-2024
Próbowaliśmy, właścicielka nie wie nic i nic nie powiedziała. Chcemy znać wszystkie możliwe ewentualności i przygotować się na różne scenariusze, wydaje mi się, że zaczęcie od grupy specjalizującej się w tej wiedzy jest dobrym początkiem edukacji w tej sytuacji.

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Czas trwania delegacji
Dzień Dobry, Czy jest przepis regulujący czas trwania delegacji? Czy pracodawca może ogłosić, że pracownicy wyjeżdżają na delegację i nie podać terminu zakończenia delegacji? Czy czas trwania delegacji nie powinien być ustalony z pracownikiem? Lub też zapisany w umowie? Pracownik został zabrany na delegacje bez podania czasu jej trwania i przebywa teraz poza miejscem zamieszkania od 5 miesięcy. Wraca do domu w piątek wieczorem i jest zabierany ...
wniosek o naniesienie korekty
Dobry wieczór, W listopadzie 2019 otrzymaliśmy postanowienie sądu, które dotyczy podziału spadku na 10 spadkobierców. W marcu 2020 jedna ze spadkobierczyń, zorientowała się że jej część jest źle policzona- wkradł się błąd matematyczny. Został złożony wniosek o naniesienie korekty. Zaczęła się pandemia i lockdown, wiec tą sprawą nikt się nie zajął. We wrześniu skontaktowaliśmy się z sądem i okazało się, że nadal nikt nie zainteresował się tym wn...
Podwyżka na fundusz remontowy.
Chciałbym się dowiedzieć czy zarząd wspólnoty może podnieść stawkę na fundusz remontowy o ponad 100% kwoty liczone od metra kw. mieszkania. Chodzi o to że na zebraniu najbliższym chcą przedstawić taka uchwałę, ponieważ pieniądze chcą przeznaczyć na utwardzenie i nową nawierzchnie drogi. Nie udał się zarządowi pomysł aby każdy z mieszkańców. Dobrowolnie wpłacił około 1500 zł tytułem wpłaty na remont drogi, więc chcą wymusić w funduszu remontowym...
Przerejestrowanie auta bez umowy.
W skrócie - kupiłem auto, spisałem umowę, dostałem dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, ale auto nie było przerejestrowane na ówczesnego właściciela. Powiedział mi, że poprzednią umowę przyśle bo musi poszukać, a że to gruz i mi się nie spieszyło, zgodziłem się, strzelając sobie w kolano. Po kilku miesiącach gruz mi nie potrzebny i chcę sprzedać, a sprzedać nie mogę bo do przerejestrowania potrzebne są poprzednie umowy aż do właściciela w dowodz...

Wyszukiwarka