Firma windykacyjna z Warszawy, do której oddano sprawę ściągnięcia długu z mojej firmy kontaktowała się z moją żoną (smsy) ws. wysokości tego długu i jego ściągania, mimo że żona nie jest członkiem firmy ani jej dane nie były podane mojemu Pożyczkodawcy tudzież Windykatorowi. Nie mam zielonego pojęcia, skąd Windykator pozyskał nr telefonu mojej żony.
Działania windykatora mogą stanowić naruszenie dóbr osobistych Twojej żony na mocy art. 23 Kodeksu cywilnego (kc). Naruszenie dóbr osobistych, w tym życia prywatnego, może dać podstawę do żądania zaprzestania naruszenia, naprawienia wyrządzonej szkody, publicznego przeproszenia czy też zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę (art. 24 § 1 kc).
Jeśli firma windykacyjna uzyskała dane osobowe Twojej żony nielegalnie, może to być sprzeczne z przepisami o ochronie danych osobowych, w tym z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. RODO). Naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych może skutkować odpowiedzialnością administracyjną i finansową dla podmiotu naruszającego.
Jeśli chodzi o tajemnicę bankową, jej naruszenie regulowane jest przez art. 104 ust. 1 Ustawy o bankowości, który stanowi, że pracownicy banku oraz inne osoby mające dostęp do tajemnicy bankowej są obowiązane nieujawniać informacji objętych tajemnicą bankową. Jeśli windykator uzyskał informacje w sposób naruszający tajemnicę bankową, może to stanowić podstawę do dochodzenia roszczeń.
Ostateczne stanowisko w tej sprawie może zależeć od konkretnych okoliczności i dowodów dostępnych w danej sprawie.