dług alimentacyjny

Witam! Mam 23 lata, nie uczę się, pracuje w sklepie spożywczym, gdzie nie zarabiam zbyt wiele. Mój ojciec dalej płaci na mnie alimenty, ponieważ ma dług alimentacyjny który wynosi ponad 100 tyś zł. Alimenty zaczął płacić późno, miał chyba około 8/9 lat, a powinien od mojego urodzenia, a do tego nie zawsze regularnie. Ma zasądzone płacić 250 zł miesięcznie. Ale skoro mam 23 lata a do tego się nie uczę, to ma prawo przestać na mnie płacić mimo że alimenty nie są spłacone do końca? Nigdy nie widziałam go na żywo i on mnie również. Jakiś czas temu znalazł mnie na Facebooku i chciał się dogadać. Najpierw napisał że może nam płacić alimenty nornalnie, bez komornika co wyniosłoby tylko o jakieś 50 zł więcej. Później napisał że zapłaci jednorazowo 10 tyś zł jeśli zrezygnujemy całkowicie z alimentów, a dzisiaj zadał mi pytanie czy jeszcze się uczę, bo potrzebne jest mu to do sądu. Nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć. Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź oraz radę.
anonim cytuj
07-09-2020
Prawdopodobnie ojciec chce wnieść do sądu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego dlatego prosił o informację dotyczącą szkoły. Ale ważnym jest czy jesteś w stanie samodzielnie się utrzymać i czy dokładasz wszelkich starań w tym kierunku, a nie to czy się uczysz ( art 133 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego)

anonim cytuj
07-09-2020
Dodam jeszcze, że ojciec może wynosić o uchylenie alimentów argumentując, że jest to dla niego nadmierny uszczerbek finansowy ale jeśli masz wiadomość, że chciał spłacić jednorazowo 10k to powinno podważyć takie stwierdzenie. Bo skoro ma jednorazowo 10 tys to i te grosze go do ruiny nie doprowadzą

anonim cytuj
07-09-2020

Sugerowane Tematy

Wezwanie na Komendę Policji w charakterze świadka.
Witam, Dostałam dzisiaj pocztą wezwanie na Komendę Policji wezwanie w charakterze świadka w sprawie z art.286 kk. Nic więc nie jest napisane. Czy przed stawieniem się na komendzie mogę się dowiedzieć jakoś więcej szczegółów? Czy mogę poprosić o "przesłuchanie" przez telefon (mam małe dziecko)? Z góry dziękuję za pomoc....
Wypowiedzenie umowy najmu z miesięcznym wyprzedzeniem.
W umowie najmu mieszkania jest zapis o wypowiedzeniu najmu z miesięcznym wyprzedzeniem. Właściciel się połapał że nie znalazł naiwnych jeleni na darmowe pieniążki co miesiąc i takie wypowiedzenie dostarczył. Termin tego wypowiedzenia wypada niefortunnie parę dni przed wypłata uniemożliwiając wyprowadzkę w tym terminie, w domu mieszka dziecko. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?...
Słup energetyczny na działce.
Zakupiłem nieruchomość w 2016 roku od dewelopera, na którym stał słup energetyczny. Chce teraz zrobić z tym porządek. Co mogę zrobić? Z tego słupa rozchodzi się prąd linka napowietrzna do sąsiadów w najbliższej okolicy. ...
Wyrok bez dowodów.
Witam mam krótkie pytanie. Za kilka dni ma zostać ogłoszony wyrok w sprawie o zapłatę. Zostałem pozwany o zapłatę. Powód nie miał żadnych dowodów na rzekoma pożyczkę. Sprawa ciągnęła się 3 miesiące. Byli wzywani świadkowie moi oraz powoda. Obie strony były tez przesłuchiwane. Powód gubił się w zeznaniach a mimo wszystko Sędzia patrzy na mnie dziwnie jak na złodzieja. Wyrok miał zostać ogłoszony już w ubiegłym miesiącu ale Sędzia zdecydowała ze og...

Wyszukiwarka