Podstawa prawna do złożenia reklamacji w banku-utrata pieniędzy.

W dniu wczorajszym zostałam oszukana na olx. Wystawiłam ogłoszenie na OLX w sprawie sprzedaży. Odezwała się do mnie kobieta na whatsappie, że jest chętna na zakup i załatwi kuriera. Kazała mi wejść w link, który wyglądał jak strona inpostu, wybrałam swój bank i poproszono mnie o imię, nazwisko, hasło. Pani powiedziała, że przelew powinien dojść wieczorem. Po jakiejś godzinie ponownie do mnie napisała, że transakcja się nie powiodła i ponownie kazała mi wejść w ten link. Po kilku minutach chciałam sprawdzić coś na koncie z banku przez aplikacje. Zostałam wylogowana, na stronę banku nie mogłam się zalogować. Od razu zadzwoniłam do banku w celu zablokowania konta. Dostałam wtedy informacje, że ktoś wyciągał pieniądze z dwóch bankomatów. Sprawa zgłoszona na policję. W banku kazano mi napisać reklamację podając podstawy prawne. Problem w tym, że ja nie znam prawa. Nie chcę sobie bardziej zaszkodzić, utrata znacznej kwoty pieniędzy jest dla mnie i tak wielką traumą. Pisanie "mądry Polak po szkodzie" też nic nie zmieni, a czasu nie cofnie. Bardzo proszę o pomoc w napisaniu reklamacji.
anonim cytuj
31-08-2023
Bank reklamację i tak odrzuci. Podałaś komuś login i hasło do banku, złamałaś zasady bezpieczeństwa. W imię czego bank ma za to odpowiadać? Bank się wypnie, jedyna szansa przez rzecznika finansowego ale gwarancji sukcesu nie ma. A na OLX jak wół ostrzeżenia.
Nie podałam świadomie loginu i hasła, wszystko wyglądało bardzo realnie. Nie jestem handlarą z olx, pierwszy raz wystawiłam na sprzedaż, co w obecnej sytuacji nie ma znaczenia. Zgadzam się, z tym że popełniłam błąd, ale nieświadomie i prosiłam tylko o jakąś podstawę prawną jaką mogę wpisać w reklamacji. Może znajdzie się tu jakaś dobra dusza, która podpowie co zrobić, na co się powołać. Na pewno nie ja pierwsza i nie ostatnia oszukana i myślę, że innym szukającym w postach informacji na temat reklamacji w banku, wasza odpowiedź się przyda

Tyle się wszędzie pisze o oszustach na whatsupie... Jak można być tak naiwnym i nie wiedzieć że daje się komuś dostęp do swojego konta.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Komornik zabrał wynagrodzenie narzeczonej.
Witam, jak w tytule. Piszę do Was w sprawie zajęcia komorniczego pieniędzy mojej narzeczonej. 02.11.2023 wpłynęło moje wynagrodzenie, które nie przekraczało progu minimalnej krajowej. Stety albo niestety jak dla nas na ten sam dzień wpłynęło na moje konto wynagrodzenie mojej narzeczonej. W tym momencie automatycznie zablokowali nam 2200 zł. Po rozmowie z komornikiem ten zadeklarował się, że odblokuje konto i rozłoży mi na raty tylko muszę napisać...
odzyskanie wynagrodzenia
Pracownik jest zatrudniony od marca tego roku w Spolce Z o.o . Na prośbę pracodawcy wynagrodzenie na umówie wpisano w kwocie 5200 brutto . Faktycznie (potwierdzone przelewami ) miesięczne wynagrodzenie to ponad 6 000 netto. W zeszłym miesiącu pracownik otrzymał przelew około 3500 (netto z kwoty na umówie) W tym miesiącu nie otrzymał wynagrodzenia . Tydzień temu poczta przyszło wypowiedzenie ze ze względu na Covid spółka utraciła płynność finans...
Wspólność majątkowa małżeńska.
Z żoną mamy małżeńską wspólność majątkową. Planujemy kupić mieszkanie z 3 źródeł finansowania: 1. wspólne oszczędności 2. mój wkład otrzymany od rodziców w drodze darowizny 3. kredyt. Czy mój wkład do zakupu mieszkania będzie traktowany jako darowizna na rzecz żony i podlega zgłoszeniu do US? Czy w razie rozwodu mam szansę otrzymać swój wkład który dostałem w darowiźnie? W przyszłości otrzymam kolejną darowiznę pieniężną od rodziców - czy n...
Długi spadkowe.
Witam, potrzebuje porady mój wujek zmarł rok teraz dowiedziałem się ze przed śmiercią nabrał pożyczki i teraz długi przechodzą na jego dzieci i rodzeństwo. Moja mama była jego siostrą lecz nie żyje już 30lat i owe długi przechodzą na nas czyli jej dzieci podobno wystarczy się zrzec i tyle ale czy to wystarczy żebym ja i moje dzieci nie miały długów po nim?...

Wyszukiwarka