Podstawa prawna do złożenia reklamacji w banku-utrata pieniędzy.

W dniu wczorajszym zostałam oszukana na olx. Wystawiłam ogłoszenie na OLX w sprawie sprzedaży. Odezwała się do mnie kobieta na whatsappie, że jest chętna na zakup i załatwi kuriera. Kazała mi wejść w link, który wyglądał jak strona inpostu, wybrałam swój bank i poproszono mnie o imię, nazwisko, hasło. Pani powiedziała, że przelew powinien dojść wieczorem. Po jakiejś godzinie ponownie do mnie napisała, że transakcja się nie powiodła i ponownie kazała mi wejść w ten link. Po kilku minutach chciałam sprawdzić coś na koncie z banku przez aplikacje. Zostałam wylogowana, na stronę banku nie mogłam się zalogować. Od razu zadzwoniłam do banku w celu zablokowania konta. Dostałam wtedy informacje, że ktoś wyciągał pieniądze z dwóch bankomatów. Sprawa zgłoszona na policję. W banku kazano mi napisać reklamację podając podstawy prawne. Problem w tym, że ja nie znam prawa. Nie chcę sobie bardziej zaszkodzić, utrata znacznej kwoty pieniędzy jest dla mnie i tak wielką traumą. Pisanie "mądry Polak po szkodzie" też nic nie zmieni, a czasu nie cofnie. Bardzo proszę o pomoc w napisaniu reklamacji.
anonim cytuj
31-08-2023
Bank reklamację i tak odrzuci. Podałaś komuś login i hasło do banku, złamałaś zasady bezpieczeństwa. W imię czego bank ma za to odpowiadać? Bank się wypnie, jedyna szansa przez rzecznika finansowego ale gwarancji sukcesu nie ma. A na OLX jak wół ostrzeżenia.
Nie podałam świadomie loginu i hasła, wszystko wyglądało bardzo realnie. Nie jestem handlarą z olx, pierwszy raz wystawiłam na sprzedaż, co w obecnej sytuacji nie ma znaczenia. Zgadzam się, z tym że popełniłam błąd, ale nieświadomie i prosiłam tylko o jakąś podstawę prawną jaką mogę wpisać w reklamacji. Może znajdzie się tu jakaś dobra dusza, która podpowie co zrobić, na co się powołać. Na pewno nie ja pierwsza i nie ostatnia oszukana i myślę, że innym szukającym w postach informacji na temat reklamacji w banku, wasza odpowiedź się przyda

Tyle się wszędzie pisze o oszustach na whatsupie... Jak można być tak naiwnym i nie wiedzieć że daje się komuś dostęp do swojego konta.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Rezygnacji ze studiów w prywatnej uczelni.
Witam, jeśli złożyłam pisemne oświadczenie o rezygnacji ze studiów w prywatnej szkole to czy to jest zgodne z prawem i zasadami współżycia społecznego jeśli szkoła żąda zapłaty czesnego za cały rok?...
zakup wspólnego mieszkania
Czesc. Mam pytanie odnosnie mieszkania. Za czasow trwania zwiazku partnerskiego "kupilismy " z partnerem mieszkanie. Z uwagi na brak mojej zdolnosci- on wziął kredyt na mieszkanie. W akcie rowniez widnieje on jak rowniez bank. My spisalismy umowe w ktorej jest napisane ,ze mieszkanie jest nasza wspolna wartoscia i oboje partycypujemy w kosztach zwiazanych z w/w mieszkaniem. Czy ten dokument ma jakas moc prawna?...
Jak uzyskać zwrot kosztów?
Cześć, Skazany został zobowiązany przez sąd do zwrotu mi, czyli pokrzywdzonemu, kosztów pełnomocnika. Wyrok jest prawomocny. Jak dochodzić zwrotu takich kosztów? Czy mam samemu wystosować wezwanie do zapłaty?...
Co zrobić, gdy klient nie odbiera przesyłki za pobraniem?
Mój brat prowadzi sklep internetowy. Rozstał się jakiś czas temu z dziewczyną i ta dziewczyna chcąc zrobić mu na złość zamawia z jego sklepu różne produkty za pobraniem i nigdy ich nie odbierała. Zamawiała też produkty pod fikcyjne nazwiska i adresy. Proszę mi powiedzieć, czy taki czyn jest karalny? Można ją o coś oskarżyć? Dziewczyna tą twierdzi że ma 14 dni na zwrot bez podania przyczyny i może sobie zamawiać ile chce....

Wyszukiwarka