Podstawa prawna do złożenia reklamacji w banku-utrata pieniędzy.

W dniu wczorajszym zostałam oszukana na olx. Wystawiłam ogłoszenie na OLX w sprawie sprzedaży. Odezwała się do mnie kobieta na whatsappie, że jest chętna na zakup i załatwi kuriera. Kazała mi wejść w link, który wyglądał jak strona inpostu, wybrałam swój bank i poproszono mnie o imię, nazwisko, hasło. Pani powiedziała, że przelew powinien dojść wieczorem. Po jakiejś godzinie ponownie do mnie napisała, że transakcja się nie powiodła i ponownie kazała mi wejść w ten link. Po kilku minutach chciałam sprawdzić coś na koncie z banku przez aplikacje. Zostałam wylogowana, na stronę banku nie mogłam się zalogować. Od razu zadzwoniłam do banku w celu zablokowania konta. Dostałam wtedy informacje, że ktoś wyciągał pieniądze z dwóch bankomatów. Sprawa zgłoszona na policję. W banku kazano mi napisać reklamację podając podstawy prawne. Problem w tym, że ja nie znam prawa. Nie chcę sobie bardziej zaszkodzić, utrata znacznej kwoty pieniędzy jest dla mnie i tak wielką traumą. Pisanie "mądry Polak po szkodzie" też nic nie zmieni, a czasu nie cofnie. Bardzo proszę o pomoc w napisaniu reklamacji.
anonim cytuj
31-08-2023
Bank reklamację i tak odrzuci. Podałaś komuś login i hasło do banku, złamałaś zasady bezpieczeństwa. W imię czego bank ma za to odpowiadać? Bank się wypnie, jedyna szansa przez rzecznika finansowego ale gwarancji sukcesu nie ma. A na OLX jak wół ostrzeżenia.
Nie podałam świadomie loginu i hasła, wszystko wyglądało bardzo realnie. Nie jestem handlarą z olx, pierwszy raz wystawiłam na sprzedaż, co w obecnej sytuacji nie ma znaczenia. Zgadzam się, z tym że popełniłam błąd, ale nieświadomie i prosiłam tylko o jakąś podstawę prawną jaką mogę wpisać w reklamacji. Może znajdzie się tu jakaś dobra dusza, która podpowie co zrobić, na co się powołać. Na pewno nie ja pierwsza i nie ostatnia oszukana i myślę, że innym szukającym w postach informacji na temat reklamacji w banku, wasza odpowiedź się przyda

Tyle się wszędzie pisze o oszustach na whatsupie... Jak można być tak naiwnym i nie wiedzieć że daje się komuś dostęp do swojego konta.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot auta przez kupującego.
Mam taki problem a mianowicie jestem sprzedającym i sprzedałem samochód na umowę kupna sprzedaży auto sprowadzone z zagranicy nie zarejestrowane w kraju Kupujący przyjechał obejrzał nie narzekał przejechał się zapłacił spisaliśmy umowę wziął dokumenty od auta wszystko było przygotowane do rejestracji zarejestrował przyjechał z blachami założył blachy wsiadł i z auta i nagle coś mu nie pasowało ze sprzęgłem zadzwonił do mechanika powiedział mu że...
Najem okazjonalny- Oszukany przez najemcę
Witam serdecznie, piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
kredyty byłego męża
Witm Moj byly maz ma kilka tys. kredytow ktore zaciagal bez mojej wiedzy na swoja osobe ale w dokumentach widnieje moj adres poniewaz byl u mnie zameldowany. Kredyty splaca poki co z przerwami od 2013 r. Rozwod byl w 2014. Przez te lata nawet kiedy nie placil nie dostalam zadnego ponaglenia, nie wiedzialam ze ma takie dlugi. Teraz dowiedzialam sie ze planuje wyjechac na daleki zachod, skad pochodzi. Od lat ma problem z alkoholem i obawia...
Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. ?
Dzień dobry. Potrzebuje porady. Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. Dokładnie sytuacja wygląda tak, że mój mąż ma dzieci z pierwszego małżeństwa, posiadamy mieszkanie zakupione przez nas i chciałabym je zabezpieczyć w razie czego żeby nie mieć problemów później. ...

Wyszukiwarka