Czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony?

Dzień dobry, czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony? Drugi współwłaściciel nie dokłada się do mieszkania od 25 lat, opłaty są regulowane przez nas, podatki , czynsze rachunki, bieżące naprawy i remonty, przeprowadzamy się do nowego miejsca ale nie stać nas utrzymywać drugie mieszkanie. A nie możemy się porozumieć w sprawie sprzedania, a sprzedaż połowy też jest ciężka.
Dodam że ta osoba przebywa od 35 lat zagranicą.
anonim cytuj
02-12-2022
Nie

anonim cytuj
02-12-2022
Nie jesteś jedynym właścicielem, więc nie możesz dysponować własnością innej osoby. Najem nieruchomości przekracza zwykły zarząd nieruchomością. Możesz za to iść do sądu znieść współwłasność.

anonim cytuj
02-12-2022
Sąd, spraw o zniesienie współwłasności i wtedy sprzedaż. Chyba, że któraś ze strony dokona spłaty drugiej.

anonim cytuj
02-12-2022
Dzień dobry, czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony?

Wynajmowanie nieruchomości będącej w współwłasności bez zgody wszystkich współwłaścicieli jest niewłaściwe. W świetle art. 197 Kodeksu cywilnego, każdy ze współwłaścicieli może korzystać z rzeczy wspólnej, ale nie może naruszać równych praw innych współwłaścicieli ani przeznaczenia rzeczy. Wynajęcie mieszkania bez zgody drugiego współwłaściciela miałoby charakter naruszenia tych praw, bowiem przekracza to, co określa się mianem zwykłego zarządu nieruchomością.

Jeśli chodzi o możliwość wynajęcia nieruchomości bez zgody drugiego współwłaściciela, w praktyce jest to ryzykowne i może prowadzić do sporów prawnych oraz roszczeń odszkodowawczych.

Jeśli między współwłaścicielami nie ma porozumienia odnośnie do przyszłości wspólnego mieszkania, jednym z rozwiązań jest skierowanie do sądu wniosku o zniesienie współwłasności, co regulowane jest przez art. 198 - 202 Kodeksu cywilnego. Sąd może orzec podział nieruchomości lub jej sprzedaż, a następnie podział uzyskanej sumy pomiędzy współwłaścicieli.

Biorąc pod uwagę opisane okoliczności, zwłaszcza długotrwałą nieobecność jednego z właścicieli i brak jego wkładu w utrzymanie nieruchomości, zastosowanie powyższych przepisów może być korzystne dla osoby chcącej wynająć lub sprzedać nieruchomość.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana nazwiska.
Witam! Chciałabym zmienić nazwisko, na nazwisko moich dziadków (panieńskie Matki). Moi rodzice są po rozwodzie, jednak ojciec się mną nie interesował. Kiedyś zabierał mnie do siebie, jednak po czasie stwierdził, ze nie ma pieniędzy. Od około 2 lat nie mam z nim żadnego kontaktu, i chciałabym zmienić nazwisko, czy jest to możliwe?...
Dopisanie żony do nieruchomości.
Witam, jako kawaler zakupiłem dom na kredyt hipoteczny. W trakcie jego wykańczania poznałem swoją aktualną Żonę, która finansowo pomogła mi wykończyć, niektóre elementy nieruchomości. Teraz domaga się sformalizowania tej pomocy w postaci dopisania jej do aktu notarialnego, chce mieć jakiś mniejszy udział w nieruchomości by być zabezpieczoną. Jednak ja też chcę być zabezpieczony w razie rozwodu, by nie blokowała ewentualnej sprzedaży nieruchomości...
Przepisanie majątku za życia na jedno z dzieci.
Moja mama poinformowała mnie, że chce wszystko przepisać na mojego brata i nic mi i siostrze nie zostawić. Siostra dostała za życia od niej już dom, ja mam swoje mieszkanie na kredyt, który spłacam, natomiast brat ze względu na długi i problemy z prawem mieszka pół Polski od mamy i nie utrzymuje z nią kontaktu. Ja mieszkam najbliżej mamy i to ja mam z nią ciągły kontakt z całego rodzeństwa. Czy można coś zrobić w takiej sytuacji jakby okazało się...
Niezwrócone pieniądze za faktury opłacane z własnych pieniędzy.
Dzień dobry, Chciałabym prosić o rade do kogo i do jakiej instytucji można się zwrócić o niezwrócone pieniądze za faktury. Już tłumacze: latem w 2022 kolega pracował w restauracji nad Wisłą, przeprowadzał prace konserwatorskie i remontowe. Kolega kupował niezbędne materiały i narzędzia z własnych pieniędzy umawiając się z przełożonym, ze wszystko zostanie mu zwrócone. Kolega brał faktury na firmę. Do dziś księgowość nie zwróciła wszystkich pieni...

Wyszukiwarka