Czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony?

Dzień dobry, czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony? Drugi współwłaściciel nie dokłada się do mieszkania od 25 lat, opłaty są regulowane przez nas, podatki , czynsze rachunki, bieżące naprawy i remonty, przeprowadzamy się do nowego miejsca ale nie stać nas utrzymywać drugie mieszkanie. A nie możemy się porozumieć w sprawie sprzedania, a sprzedaż połowy też jest ciężka.
Dodam że ta osoba przebywa od 35 lat zagranicą.
anonim cytuj
02-12-2022
Nie

anonim cytuj
02-12-2022
Nie jesteś jedynym właścicielem, więc nie możesz dysponować własnością innej osoby. Najem nieruchomości przekracza zwykły zarząd nieruchomością. Możesz za to iść do sądu znieść współwłasność.

anonim cytuj
02-12-2022
Sąd, spraw o zniesienie współwłasności i wtedy sprzedaż. Chyba, że któraś ze strony dokona spłaty drugiej.

anonim cytuj
02-12-2022
Dzień dobry, czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony?

Wynajmowanie nieruchomości będącej w współwłasności bez zgody wszystkich współwłaścicieli jest niewłaściwe. W świetle art. 197 Kodeksu cywilnego, każdy ze współwłaścicieli może korzystać z rzeczy wspólnej, ale nie może naruszać równych praw innych współwłaścicieli ani przeznaczenia rzeczy. Wynajęcie mieszkania bez zgody drugiego współwłaściciela miałoby charakter naruszenia tych praw, bowiem przekracza to, co określa się mianem zwykłego zarządu nieruchomością.

Jeśli chodzi o możliwość wynajęcia nieruchomości bez zgody drugiego współwłaściciela, w praktyce jest to ryzykowne i może prowadzić do sporów prawnych oraz roszczeń odszkodowawczych.

Jeśli między współwłaścicielami nie ma porozumienia odnośnie do przyszłości wspólnego mieszkania, jednym z rozwiązań jest skierowanie do sądu wniosku o zniesienie współwłasności, co regulowane jest przez art. 198 - 202 Kodeksu cywilnego. Sąd może orzec podział nieruchomości lub jej sprzedaż, a następnie podział uzyskanej sumy pomiędzy współwłaścicieli.

Biorąc pod uwagę opisane okoliczności, zwłaszcza długotrwałą nieobecność jednego z właścicieli i brak jego wkładu w utrzymanie nieruchomości, zastosowanie powyższych przepisów może być korzystne dla osoby chcącej wynająć lub sprzedać nieruchomość.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Kamery z podsłuchem w miejscu pracy.
Około 1,5 tygodnia temu zostałam zwolniona z pracy i wysłana na urlop. Tuż po moim wyjściu kierownik oznajmił pracownikom „po cichu”, ze są podsłuchy w kamerach. Pracownicy zweryfikowali to w biurze ochroniarza i słychać wszystko, nawet naprawdę ciche szepty. Ja pod kamerami rozmawiałam o swoich prywatnych sprawach z przyjacielem, nie chce żeby zostało to wykorzystane. Dodatkowo dyrektor firmy ma niewidzialny, zdalny podgląd monitorów pracowników...
Przedawnienie długu.
Witam, nurtuje mnie problem znajomego, mianowicie w piątek zostało mu zablokowane konto bankowe przez komornika, dziś się dowiedział że niby za jakiś nie spłacony telewizor sprawa z 2007r., on oczywiście nie kojarzy takiego faktu hak to sprawdzić i czy to nie jest zbyt stara sprawa, czy to nie oszustwo....
Darowizna od rodziców.
Dostałam przelew od rodziców 25 tys 7 miesięcy temu i 10 tysięcy 4 miesiące temu. Chciałam to zgłosić do US, ale wiem że jestem spóźniona z tym pierwszym przelewem miesiąc. Czy mogę jakoś to nadrobić? Proszę o porady...
Wypłata kwoty za szkodę całkowitą.
Problem z ubezpieczycielem. Byla stłuczka nie z mojej winy, spisane oświadczenie sprawca przyznał się do winy. Ubezpieczyciel na podstawie zdjęć wyslal propzycie kwoty, nie przyjęliśmy jej. Na podstawie większej ilości zdjęć stwierdzili szkodę całkowita. I tu zaczyna się problem, ponieważ zaczęli zmieniać ceny. Wysłali pierwsze pismo z kwota 6100. Nastepnie podesłali kolejne pismo z kwota 5000 ale zabierają auto. Tłumacza się że pierwsze pismo...

Wyszukiwarka