Czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony?

Dzień dobry, czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony? Drugi współwłaściciel nie dokłada się do mieszkania od 25 lat, opłaty są regulowane przez nas, podatki , czynsze rachunki, bieżące naprawy i remonty, przeprowadzamy się do nowego miejsca ale nie stać nas utrzymywać drugie mieszkanie. A nie możemy się porozumieć w sprawie sprzedania, a sprzedaż połowy też jest ciężka.
Dodam że ta osoba przebywa od 35 lat zagranicą.
anonim cytuj
02-12-2022
Nie

anonim cytuj
02-12-2022
Nie jesteś jedynym właścicielem, więc nie możesz dysponować własnością innej osoby. Najem nieruchomości przekracza zwykły zarząd nieruchomością. Możesz za to iść do sądu znieść współwłasność.

anonim cytuj
02-12-2022
Sąd, spraw o zniesienie współwłasności i wtedy sprzedaż. Chyba, że któraś ze strony dokona spłaty drugiej.

anonim cytuj
02-12-2022
Dzień dobry, czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony?

Wynajmowanie nieruchomości będącej w współwłasności bez zgody wszystkich współwłaścicieli jest niewłaściwe. W świetle art. 197 Kodeksu cywilnego, każdy ze współwłaścicieli może korzystać z rzeczy wspólnej, ale nie może naruszać równych praw innych współwłaścicieli ani przeznaczenia rzeczy. Wynajęcie mieszkania bez zgody drugiego współwłaściciela miałoby charakter naruszenia tych praw, bowiem przekracza to, co określa się mianem zwykłego zarządu nieruchomością.

Jeśli chodzi o możliwość wynajęcia nieruchomości bez zgody drugiego współwłaściciela, w praktyce jest to ryzykowne i może prowadzić do sporów prawnych oraz roszczeń odszkodowawczych.

Jeśli między współwłaścicielami nie ma porozumienia odnośnie do przyszłości wspólnego mieszkania, jednym z rozwiązań jest skierowanie do sądu wniosku o zniesienie współwłasności, co regulowane jest przez art. 198 - 202 Kodeksu cywilnego. Sąd może orzec podział nieruchomości lub jej sprzedaż, a następnie podział uzyskanej sumy pomiędzy współwłaścicieli.

Biorąc pod uwagę opisane okoliczności, zwłaszcza długotrwałą nieobecność jednego z właścicieli i brak jego wkładu w utrzymanie nieruchomości, zastosowanie powyższych przepisów może być korzystne dla osoby chcącej wynająć lub sprzedać nieruchomość.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Ustalenie kontaktów z dzieckiem.
Dzień dobry, proszę podpowiedzieć, czy ojciec który ma ustalone kontaktu, może do dzieci przychodzić dodatkowo, kiedy mu się podoba? Bez mojej zgody?...
Budowa balkonu.
Witam. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej że nie....
Jazda pod wpływem alkoholu.
Bliskiej osobie zatrzymano prawo jazdy w Polsce za jazdę pod wpływem alkoholu (0,34mg). Obywatel Polski, prawo jazdy szwajcarskie. Pytanie brzmi czy będzie mógł prowadzić pojazdy w Szwajcarii? Sprawa ciągnie się trzy miesiące. Prawo jazdy zatrzymane. Czy skoro nie jest polskie to w ogóle mają prawo je trzymać? Naczytaliśmy się różnych rzeczy w internecie, chcemy rozwiać wątpliwości. Czy jest tu może adwokat specjalizujący się w takich sprawac...
Prawo jazdy.
Robiłam kurs na prawo jazdy w 2011 roku. Zdawałam w OSK egzamin praktyczny, do teorii nie przystąpiłam wtedy, dopiero w tym roku. Teraz chciałabym sprawę dokończyć. Od OSK nie otrzymałam kart jazd, tylko umowę i rachunek. Oni karty jazdy zniszczyli. Nie chcą wystawić żadnego zaświadczenia o ukończeniu kursu, namawiają do ponownego wykupienia kursu. Teoretycznie kurs jest dożywotni, no ale bez ukończonych obydwu egzaminów wtedy nie uznają go jako ...

Wyszukiwarka