Koszty sądowe.

Witam
w ubiegłym tygodniu odbyła się rozprawa odnośnie zniesienia obowiązku alimentacyjnego. Sprawę założył ojciec. Alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia.
Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony (tu ok ponieważ na tą chwilę nie uczę się) a dodatkowo zostałam obciążona kosztami sądowymi. Gdzie podkreślam na dzień rozprawy nie miałam jeszcze stałej pracy. Do tej pory utrzymywała mnie mama, której też jest ciężko. Dlaczego w tym momencie (bo ja nie mam z czego) jeszcze ona ma regulować koszty sądowe? Czy można odwołac się od tego? Czy można zlożyć wniosek o umorzenie tych kosztów? ile mam czasu na złożenie pisma?Dlaczego koszty nie zostały chociażby podzielone na pół? dodam, ze jeszcze nie otrzymałam żadnego pisma po rozprawie.
anonim cytuj
23-08-2023
ojciec alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia. Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony

Ojciec alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia. Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony.
podkreślam na dzień rozprawy nie miałam jeszcze stałej pracy.

Jakie to ma znaczenie. Sąd uznał, że usamodzielniłaś się i jesteś zdolna do podjęcia zatrudnienia. A czy ty podejmiesz zatrudnienie czy nie, to już twoja sprawa. To nie działa tak, że jak nie zatrudnisz się przez 10 lat, to alimenty będą nadal przysługiwać przez ten okres.
Dlaczego w tym momencie (bo ja nie mam z czego) jeszcze ona ma regulować koszty sądowe?

Matka nie musi. Przecież sąd do tego jej nie zobowiązał. Chyba pora znaleźć pracę a nie siedzieć na garnuszku matki.
Czy można złożyć wniosek o umorzenie tych kosztów?

Wniosek z zwolnienie z kosztów sądowych wraz z oświadczeniem o stanie rodzinnym, majątku, dochodach (do pobrania w sądzie lub na stronach internetowych sądów).
ile mam czasu na złożenie pisma?

Do dnia prawomocności ogłoszonego wyroku.
Dlaczego koszty nie zostały chociażby podzielone na pół?

Bo poległaś na całej linii. Nie dość że sąd zniósł bieżący obowiązek, to jeszcze zniósł zaległe.
dodam, ze jeszcze nie otrzymałam żadnego pisma po rozprawie.

Byłaś na rozprawie, więc wiesz co sąd ogłosił. Czekasz chyba na uprawomocnienie. Bez wniosku nic nie dostaniesz.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

wypowiedzenie umowy o prace bez okresu wypowiedzenia.
Czy człowiek, który chce złożyć wypowiedzenie umowy o pracy bez okresu wypowiedzenia, po dłuższym L4, musi robić badania w medycynie pracy? ...
czy ktoś wie na czym polega wyrejestrowanie działalności z mieszkania?
Słuchajcie, czy ktoś wie na czym polega wyrejestrowanie działalności z mieszkania, które zamierzam sprzedać. To gdzie ta działalność będzie miała adres? To jednoosobowa działalność. Sprzedaje mieszkanie i zamierzam kupić inne. Nie chce likwidować działalności bo to moja praca....
Kiedy dziadkowie mogą przejąć opiekę prawną nad wnukiem?
Witam mam taki problem. W maju tego roku dostałam wyrok bezwzględny 6 miesięczny obecnie wyrok jest w apelacji ale nie liczę na cud. Zapewne będzie podtrzymany a ja mam 11 letnią córkę którą sama wychowuje chciałabym żeby opiekę nad nią przejęła jej babcia, która zresztą bardzo tego chce i ma warunki, pytanie tylko kiedy mamy zacząć działać żeby nie było za późno? Podobno żeby podjąć jakieś kroki prawne w sprawie opieki nad córka to najpierw m...
Problem z odebraniem nadgodzin.
Problem jest następujący: pracuję jako asystent na okienku w placówce Poczty Polskiej. Tydzień temu z przyczyn ode mnie niezależnych mój czas pracy został przekroczony o około 45 minut. Według grafiku kończyłem pracę o 15.30 po zamknięciu poczty o godzinie 15.00. Ponieważ był to mój ostatni dzień na tej konkretnej placówce gdzie zastępowałem inną osobę byłem zobligowany do przewiezienia swoich rzeczy oraz kluczy od placówki na inny urząd pocztow...

Wyszukiwarka