Koszty sądowe.

Witam
w ubiegłym tygodniu odbyła się rozprawa odnośnie zniesienia obowiązku alimentacyjnego. Sprawę założył ojciec. Alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia.
Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony (tu ok ponieważ na tą chwilę nie uczę się) a dodatkowo zostałam obciążona kosztami sądowymi. Gdzie podkreślam na dzień rozprawy nie miałam jeszcze stałej pracy. Do tej pory utrzymywała mnie mama, której też jest ciężko. Dlaczego w tym momencie (bo ja nie mam z czego) jeszcze ona ma regulować koszty sądowe? Czy można odwołac się od tego? Czy można zlożyć wniosek o umorzenie tych kosztów? ile mam czasu na złożenie pisma?Dlaczego koszty nie zostały chociażby podzielone na pół? dodam, ze jeszcze nie otrzymałam żadnego pisma po rozprawie.
anonim cytuj
23-08-2023
ojciec alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia. Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony

Ojciec alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia. Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony.
podkreślam na dzień rozprawy nie miałam jeszcze stałej pracy.

Jakie to ma znaczenie. Sąd uznał, że usamodzielniłaś się i jesteś zdolna do podjęcia zatrudnienia. A czy ty podejmiesz zatrudnienie czy nie, to już twoja sprawa. To nie działa tak, że jak nie zatrudnisz się przez 10 lat, to alimenty będą nadal przysługiwać przez ten okres.
Dlaczego w tym momencie (bo ja nie mam z czego) jeszcze ona ma regulować koszty sądowe?

Matka nie musi. Przecież sąd do tego jej nie zobowiązał. Chyba pora znaleźć pracę a nie siedzieć na garnuszku matki.
Czy można złożyć wniosek o umorzenie tych kosztów?

Wniosek z zwolnienie z kosztów sądowych wraz z oświadczeniem o stanie rodzinnym, majątku, dochodach (do pobrania w sądzie lub na stronach internetowych sądów).
ile mam czasu na złożenie pisma?

Do dnia prawomocności ogłoszonego wyroku.
Dlaczego koszty nie zostały chociażby podzielone na pół?

Bo poległaś na całej linii. Nie dość że sąd zniósł bieżący obowiązek, to jeszcze zniósł zaległe.
dodam, ze jeszcze nie otrzymałam żadnego pisma po rozprawie.

Byłaś na rozprawie, więc wiesz co sąd ogłosił. Czekasz chyba na uprawomocnienie. Bez wniosku nic nie dostaniesz.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Kindergeld i świadczenie 800+.
Orientuje się ktoś czy jeśli pobieram kindergeld w Niemczech na dzieci, które mieszkają wraz z żoną na terenie Polski, Żona nieaktywna zawodowo to należy nam się również 800+ ? Gdzieś obiło mi się o uszy że od 1.1.24 takie właśnie weszły przepisy, znalazłem jakieś informacje w Internecie potwierdzające tą wersję, ale chciałbym się upewnić, natomiast do ZUSu nie da się dodzwonić aby uzyskać informacje u źródła. Korzysta już ktoś z Państwa z tej ...
Darowizna od rodziców, jaka kwota podlega opodatkowaniu?
Witam, koleżanka ma dostać pieniądze od rodziców, z tego co przeczytała kwota wolna od podatku to 36 120 zł, jeżeli dostanie 35 tysięcy zł, to może dostać je w gotówce skoro ta kwota jest zwolniona z podatku czy musi być to przekazane na konto aby było wiadomo skąd je dostała?...
spłata zobowiązań u komornika
Witam mam pytanie w stczniu dostalem wezwanie przed sadowe o splate zadluzenia w lutym musialem wyjechac do pracy do niemiec by spłacić dlugi ale niestety do mojej firmy komornik wyslal pismo ze zabiera mi przychody w wysokosci 50% dodatkowo zostawil na koncie tylko kwote wolną w wysokosci 1950 zl chcialem spłacac zadłużenie ale teraz bende musial zrezygnowac z pracy bo nawet nie wystarczy mi na oplate zakwaterowania i przewozu do pracy z tego co...
Jak napisać wniosek o wycofanie świadka ze sprawy?
Założyliśmy sprawę o groźby I podaliśmy świadka który jednak nie chce się mieszać do sprawy. Czy możemy go na policji wycofać ze sprawy?...

Wyszukiwarka