Koszty sądowe.

Witam
w ubiegłym tygodniu odbyła się rozprawa odnośnie zniesienia obowiązku alimentacyjnego. Sprawę założył ojciec. Alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia.
Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony (tu ok ponieważ na tą chwilę nie uczę się) a dodatkowo zostałam obciążona kosztami sądowymi. Gdzie podkreślam na dzień rozprawy nie miałam jeszcze stałej pracy. Do tej pory utrzymywała mnie mama, której też jest ciężko. Dlaczego w tym momencie (bo ja nie mam z czego) jeszcze ona ma regulować koszty sądowe? Czy można odwołac się od tego? Czy można zlożyć wniosek o umorzenie tych kosztów? ile mam czasu na złożenie pisma?Dlaczego koszty nie zostały chociażby podzielone na pół? dodam, ze jeszcze nie otrzymałam żadnego pisma po rozprawie.
anonim cytuj
23-08-2023
ojciec alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia. Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony

Ojciec alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia. Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony.
podkreślam na dzień rozprawy nie miałam jeszcze stałej pracy.

Jakie to ma znaczenie. Sąd uznał, że usamodzielniłaś się i jesteś zdolna do podjęcia zatrudnienia. A czy ty podejmiesz zatrudnienie czy nie, to już twoja sprawa. To nie działa tak, że jak nie zatrudnisz się przez 10 lat, to alimenty będą nadal przysługiwać przez ten okres.
Dlaczego w tym momencie (bo ja nie mam z czego) jeszcze ona ma regulować koszty sądowe?

Matka nie musi. Przecież sąd do tego jej nie zobowiązał. Chyba pora znaleźć pracę a nie siedzieć na garnuszku matki.
Czy można złożyć wniosek o umorzenie tych kosztów?

Wniosek z zwolnienie z kosztów sądowych wraz z oświadczeniem o stanie rodzinnym, majątku, dochodach (do pobrania w sądzie lub na stronach internetowych sądów).
ile mam czasu na złożenie pisma?

Do dnia prawomocności ogłoszonego wyroku.
Dlaczego koszty nie zostały chociażby podzielone na pół?

Bo poległaś na całej linii. Nie dość że sąd zniósł bieżący obowiązek, to jeszcze zniósł zaległe.
dodam, ze jeszcze nie otrzymałam żadnego pisma po rozprawie.

Byłaś na rozprawie, więc wiesz co sąd ogłosił. Czekasz chyba na uprawomocnienie. Bez wniosku nic nie dostaniesz.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozbudowa balkonu.
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej, że nie....
Dłużnik wykorzystał adres najmu.
Witajcie, dawny najemca mojego mieszkania okazał się dłużnikiem, na którego przychodzą listy od firm windykacyjnych itd. Podanie informacji u źródła w tych firmach nie działa. Chcę pozwać z KK dawnego najemcę, podpowiecie jakie paragrafy mogę wykorzystać? Doprowadzenie do naruszenia miru domowego, który postrzegam także jak czystość skrzynki pocztowej?...
Wymeldowanie syna na drodze postępowania administracyjnego.
Czy kierownik stanu cywilnego może wymeldować na drodze postępowania administracyjnego mojego syna, który czasowo przebywa poza granicami kraju celem nauki? Dodam, iż syn posiada meldunek stały na terenie nieruchomości należącej do mnie, zaś od stycznia 2021 roku przebywa na terenie Niemiec, gdzie odbywa studia. Do domu przyjeżdża w przerwach semestralnych, tj. w 2-4 miesięcznych odstępach czasowych. Kierownik stanu cywilnego w urzędzie, na któ...
Zmiana danych i adnotacje w dowodzie rejestracyjnym.
Witam, jakieś 2 lata temu zmieniłem adres zameldowania. Dziś się zorientowałem, że w dowodzie rejestracyjnym auta widnieje stary adres. Nie wiedziałem o tym, że trzeba to zgłosić w ciągu 30 dni. Co teraz? Auto zamierzam sprzedać w przeciągu kilku miesięcy. Nie będzie z tym problemu w takim wypadku? Czy muszę to teraz jeszcze gdzieś zgłaszać? Na nowym dowodzie osobistym nie ma miejsca zamieszkania/zameldowania. Jeśli tak, to gdzie się udać z w...

Wyszukiwarka