Problem z komornikiem.

Z racji, że jeden z moich rodziców, nie dotrzymywał obowiązku alimentacyjnego, złożyłam wniosek do komornika o ściganie, oczywiście po kilku miesiącach dostałam informacje, że sprawa jest nieskuteczna gdyż dłużnik przebywa poza granicami Polski i praktycznie nie ma żadnych środków na koncie.
W roku 2022 w styczniu złożyłam wniosek o zlicytowanie 1/2 części nieruchomości dłużnika.
W międzyczasie dostałam informacje o to, że komornik po prostu idzie na rękę dłużnikowi i wstrzymuje windykacje. Koniec końców, licytacja się odbyła. I tutaj się zaczyna.
Od marca, komornik wymaga ode mnie co chwile jakiś papierów, wyroku, dokumentu po przesadzeniu. I od kilku miesięcy nie robię nic jak tylko latam miedzy komornikiem a sądem.
Dzisiaj komornik, gdy wcześniej dostałam informacje, ze mam przynieść papier o przesadzeniu, oznajmił, że „w sumie byłam ja jako wierzyciel i jeszcze jedna firma, i ona musi czekać aż dostanie polecenie podzielenia miedzy nami”…
Sąd Cywilny odsyła do komornika a Komornik do sądu.
Potrzebuje informacji gdzie i dokąd, mam się zwrócić bo jestem zmęczona braniem kolejnych dni wolnych w pracy i bieganiem za papierami.
anonim cytuj
18-08-2023
Komornik gada bzdury. Długi alimentacyjne mają pierwszeństwo - art. 1025 KPC. Polecam zmienić komornika, który nie wie tak podstawowej rzeczy.

anonim cytuj
18-08-2023
Komornik gada bzdury. Długi alimentacyjne mają pierwszeństwo - art. 1025 KPC. Polecam zmienić komornika, który nie wie tak podstawowej rzeczy.

Komornik upiera się na plan podziału, sąd cywilny rozkłada ręce bo wysłali odp do komornika, że ma wystosować plan podziału a on zwleka.
Tak, a wiesz może ile się uprawomocnia plan podziału? Nieruchomość sprzedana w marcu, wszystko robione w pierwszym możliwym terminie a właśnie środki trafiają do rozdysponowania. Tyle to trwa. Każda czynność musi się uprawomocnić i nikt nic na to nie poradzi.

anonim cytuj
18-08-2023
Tak, a wiesz może ile się uprawomocnia plan podziału? Nieruchomość sprzedana w marcu, wszystko robione w pierwszym możliwym terminie a właśnie środki trafiają do rozdysponowania. Tyle to trwa. Każda czynność musi się uprawomocnić i nikt nic na to nie poradzi.

A wiesz o tym, że Postanowienie o przybiciu, przysądzeniu własności czy plan podziału muszą się uprawomocnić? Na każdą z tych czynności przysługuje środek zaskarżenia. Także trochę to trwa.

anonim cytuj
18-08-2023
Jeżeli nieruchomość dłużnika została zlicytowana, środki uzyskane z tej licytacji muszą zostać rozdysponowane zgodnie z procedurą określoną w kodeksie postępowania cywilnego. Po pierwsze, należy pamiętać, że zgodnie z art. 1025 § 1 KPC, długi alimentacyjne mają pierwszeństwo przed innymi wierzytelnościami, co oznacza, że powinny być zaspokojone w pierwszej kolejności. Jeżeli komornik wstrzymuje się z podziałem kwoty i nie podjął jeszcze działań w kierunku sporządzenia planu podziału, powinna Pani zgłosić wniosek do sądu w celu przyspieszenia tej procedury.

Komornik, zgodnie z przepisami kodeksu postępowania cywilnego, jest zobowiązany do sporządzenia planu podziału kwoty uzyskanej z licytacji. Ten plan musi uwzględniać pierwszeństwo długów alimentacyjnych. Jeśli sąd już wydał postanowienie w tej kwestii, komornik powinien je wdrożyć. Jeśli komornik zwleka z realizacją planu podziału mimo postanowienia sądu, Pani może złożyć skargę na działania komornika do sądu nadzorującego działalność komornika.

Odpowiedź na Post 4:
Dokładnie, postanowienie o przybiciu, przysądzeniu własności czy plan podziału muszą się uprawomocnić, co może trwać pewien czas, zwłaszcza jeśli strony składają środki zaskarżenia przeciwko tym decyzjom. Jednakże, w sytuacji gdy komornik nie podejmuje działań mimo uprawomocnienia się postanowień, zalecane jest wystąpienie z wnioskiem do sądu o interwencję w celu przyspieszenia procedury podziału środków.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypłata niższa niż najniższa krajowa.
Jestem zatrudniony przez agencje i firma mi zaproponowała na styczeń umowę że stawka 21.70 na godzinę na umowę o prace, nie miałem wcześniej umowy o prace ze stawką godzinowa, i na styczeń gdzie najniższa krajowa ma być 4242 brutto, to pracując na takiej stawce za 160 czy 168 h nie wyjdzie mi ta najniższa krajowa nawet nie będzie blisko, jak to jest regulowane prawnie, czy to jest w ogóle legalne?...
Darowizna mieszkania dla dziecka.
Senior chce darować mieszkanie dla jednego ze swoich dzieci. W tym lokalu senior zamieszkuje sam i będzie mieszkać do końca życia. Czy po jego śmierci inne dzieci będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku co do tego mieszkania i chcieć go uzyskać od obdarowanego dziecka? Czy też obdarowane dziecko staje się właścicielem lokalu i innym dzieciom nic do tego?...
Kwota wolna od zajęcia 2024 r.
Dzień dobry, jaka kwotę może z 2024r. pobrać komornik? Umowa o pracę 1/1 wynagrodzenie aneks do umowy 4500 zł. brutto. Wynagrodzenie płacone w całym zakładzie do ręki....
Kara z UFG.
Witam. Ostatnio zawierałem nową polisę OC zdalnie. Oczywiście jak większość nie przeczytałem OWU. W warunkach był wpis że jeśli do następnego dnia nie zostanie zaksięgowana kwota za ubezpieczenie to umowa nie wchodzi w życie. Każdy potrafi sobie wyobrazić moje zdziwienie po przeczytaniu maila z ubezpieczalni że jest ono nie ważne i odsyłają mi pieniądze. A więc do sedna. Zostałem bez OC i na dzisiejszy dzień grozi mi maksymalna kara z UFG. Na pew...

Wyszukiwarka