List gończy za oszustwo.

Zwracam się do Was z pytaniem dotyczącym mojej sytuacji prawnej, związanej z przestępstwem popełnionym wiele lat temu. W roku 2006, niestety, sięgnąłem po 2 telefony na abonament, używając fałszywych zaświadczeń o zarobkach.
Od tamtego czasu wyjechałem z Polski i przebywam w Wielkiej Brytanii od 17 lat. Niedawno dowiedziałem się, że w mojej sprawie wydano listy gończe w Polsce związane z oskarżeniem o oszustwo. Teraz nurtuje mnie pytanie, czy po tak długim czasie mogę spodziewać się wyroku i ewentualnej kary więzienia za popełnione przestępstwo.
Biorąc pod uwagę fakt, że przebywam za granicą od dłuższego czasu, chciałbym uzyskać informacje na temat możliwych konsekwencji prawnych, z uwzględnieniem mojej aktualnej sytuacji. Czy istnieje szansa na uniknięcie kary więzienia poprzez inny rodzaj sankcji lub porozumienie z wymiarem sprawiedliwości, biorąc pod uwagę mój długotrwały pobyt za granicą?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, porady prawne czy informacje na temat podobnych przypadków, które mogą mi pomóc zrozumieć obecną sytuację i podjąć odpowiednie kroki w celu rozwiązania tego problemu.
Z góry dziękuję za Waszą pomoc.
anonim cytuj
18-08-2023
Zwracam się do Was z pytaniem dotyczącym mojej sytuacji prawnej, związanej z przestępstwem popełnionym wiele lat temu. W roku 2006, niestety, sięgnąłem po 2 telefony na abonament, używając fałszywych zaświadczeń o zarobkach.
Od tamtego czasu wyjechałem z Polski i przebywam w Wielkiej Brytanii od 17 lat. Niedawno dowiedziałem się, że w mojej sprawie wydano listy gończe w Polsce związane z oskarżeniem o oszustwo. Teraz nurtuje mnie pytanie, czy po tak długim czasie mogę spodziewać się wyroku i ewentualnej kary więzienia za popełnione przestępstwo.
Biorąc pod uwagę fakt, że przebywam za granicą od dłuższego czasu, chciałbym uzyskać informacje na temat możliwych konsekwencji prawnych, z uwzględnieniem mojej aktualnej sytuacji. Czy istnieje szansa na uniknięcie kary więzienia poprzez inny rodzaj sankcji lub porozumienie z wymiarem sprawiedliwości, biorąc pod uwagę mój długotrwały pobyt za granicą?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, porady prawne czy informacje na temat podobnych przypadków, które mogą mi pomóc zrozumieć obecną sytuację i podjąć odpowiednie kroki w celu rozwiązania tego problemu.
Z góry dziękuję za Waszą pomoc.

Czyli w skrajnym przypadku, jeżeli postępowanie wszczęto w 2020 r to będziesz poszukiwany do roku 2030.

anonim cytuj
18-08-2023
Czy jak zgłoszę się do prokuratury i zastanawiam się, czy istnieje szansa na ugodę, biorąc pod uwagę, że zdarzenie miało miejsce dawno temu.

anonim cytuj
18-08-2023
czy istnieje szansa na ugodę

Raczej na dobrowolne poddanie się karze. Nie myśl, że to Ty będziesz dyktował warunki.
biorąc pod uwagę, że zdarzenie miało miejsce dawno temu.

Jakie ma to mieć znaczenie. To, że przebywałeś zagranicą i czyn był dawno temu nie jest żadną okolicznością łagodzącą. Naprawiłeś szkodę? Bo właśnie to może być okoliczność łagodząca. Zorientuj się czy pokrzywdzony nie wystąpił z pozwem cywilnym w tej sprawie.

anonim cytuj
18-08-2023
Oszustwo, o którym mówisz, jest przestępstwem ściganym z oskarżenia publicznego, co oznacza, że organy ścigania mogą podjąć działania bez skargi od pokrzywdzonego. Jeśli chodzi o kwestie związane z przedawnieniem:

Przedawnienie: Przestępstwo oszustwa przedawnia się po 5 latach od dnia jego popełnienia (zgodnie z art. 101 § 1 pkt 2 Kodeksu karnego). Jeżeli jednak postępowanie zostało wszczęte przed upływem tego terminu, przedawnienie zostaje przerwane i biegnie na nowo, ale nie dłużej niż przez 10 lat od dnia popełnienia przestępstwa (art. 105 § 1 K.k.). Jeśli twoje przestępstwo miało miejsce w 2006 roku, a postępowanie karne zostało wszczęte przed 2011 rokiem, można zakładać, że ściganie przestępstwa przedawni się w 2021 roku.

Zgłoszenie się do prokuratury: Jeśli zdecydujesz się zgłosić do prokuratury, istnieje możliwość skorzystania z instytucji dobrowolnego poddania się karze, której istotą jest to, że oskarżony dobrowolnie przyjmuje odpowiedzialność i zgadza się na nałożenie konkretnej kary. W takiej sytuacji sąd może orzec karę niższą niż minimalna kara przewidziana za dane przestępstwo.

Naprawienie szkody: Jeśli naprawiłeś szkodę wyrządzoną pokrzywdzonemu, może to zostać uznane za okoliczność łagodzącą. Ponadto warto zorientować się, czy pokrzywdzony wystąpił z roszczeniem cywilnym w związku z twoim czynem. Jeśli tak, naprawienie szkody może przyczynić się do zakończenia postępowania cywilnego.

Podsumowując, twój długotrwały pobyt za granicą nie będzie miał wpływu na ocenę twojego czynu w świetle prawa. Kluczowe jest natomiast, aby naprawić wyrządzoną szkodę i być gotowym do współpracy z organami ścigania.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Zasiłek chorobowy
Witam. Mam pytanie. Z końcem roku 2023 skończyła mi się umowa o prace. Tydzień po rozwiązaniu rozpocząłem l4 które trwa. Jesli nie zgłosiłem zwolnienia do pracodawcy ani do ZUS czy jest jeszcze szansa na zasiłek chorobowy? Pozdrawiam...
budowa domu i podział majątku
Witam! Mam pytanie: w roku 2009 wziąłem ślub, moja żona otrzymała w roku 2010 działkę budowlaną od swoich rodziców notarialnie została ona zapisana tylko na nią. Przez 10 lat budowałem dom z czego ona wniosła mały wkład własny. Obecnie jesteśmy po rozwodzie, była żona chce żebym oddał jej klucze do domu i dokumenty dotyczące budowy domu. Do tej pory nie interesowała się budową ani kosztami związanymi z domem.Od siedmiu lat jest w Anglii dopiero p...
Zmiana imienia
Witam, jak wygląda sprawa zmiany imienia? Przeprowadziłam się do Holandii, gdzie planuje swoją przyszłość. Moim problemem jest to że nikt nie potrafi wypowiedzieć a co dopiero napisać Katarzyna Czy jest jakaś szansa że taki powód by wystarczył? W samej Holandii zmienić go nie mogę...
Cena przy produkcie nie zgadza sie z cena przy kasie
Czesc Jest problem z Media Markt w Lodzi Znalazlem dyski, ktore lezaly na polce z widoczna pod nimi cena, ale sprzedawca i kierownik odmawia sprzedazy. Tlumacza, ze ktorys klient zapewne przesunal i stad ta pomylka. Kierownik mowi ze mozna skierowac sprawe do sadu. Mam zdjecie produktow i ceny pod nimi. Ich prawidlowe miejsce powinno byc zaraz po prawo, ale lezaly na innej pozycji. Czy to cos zmienia?...

Wyszukiwarka