Kupiłam zepsute auto.

Kilka dni temu kupiłam samochód. Przy zakupie wypytałam razem z osobami mi towarzyszącymi czy w samochodzie jest coś poważniejszego do roboty. Sprzedawca stanowczo zaprzeczył i powiedział, że do wymiany są podstawowe rzeczy jak oleje itp.
Dziś mechanik zadzwonił do mnie, że wyszło tam więcej rzeczy niż te "podstawowe" i za robotę tego wyszło 3000 zł. Do tego okazało się, że cała skrzynia jest do wymiany bo jest "w strzępach" i jest to koszt kolejnych 3500/4000 zł.
Zadzwoniłam do sprzedawcy, który powiedział, że absolutnie o tym nie wiedział(dodam, że to typowy handlarz).
Teraz moje pytanie ..
Po pierwsze - czy mam prawo do tego aby ubiegać się do sprzedawcy o zwrot kosztów za tą skrzynie (jakby nie patrzeć zatuszował to przy zakupie)
Po drugie - jeśli zdecyduje się na zwrot auta (ponieważ nie upłynęło 2 tygodnie od zakupu), czy oprócz zwrotu kosztów kupna auta , mogę domagać się zwrotu kosztów, które już poniosłam za naprawdę innych rzeczy ? Czy te pieniądze po prostu przepadną i odzyskam tylko tyle ile zapłaciłam za auto ?
anonim cytuj
18-10-2023
Jeździłaś autem i nie zauważyłaś, że skrzynia źle pracuje?
Nie jeździłam autem. To wyszło u mechanika. Auto było przywiezione lawetą do mechanika.

To kupujesz auto bez jazdy próbnej? Gdy skrzynia siada, każdy kierowca by się zorientował. Nie pisz głupot. Jak coś kupujesz, najpierw trzeba się zorientować jak to się robi. W google wystarczy wpisać , skoro netem się kierujesz. Dom też byś tak kupiła?

anonim cytuj
18-10-2023
Nie sadze ze się odzyska jakiekolwiek pieniądze. I to na dodatek po upływie 2 tyg. A może pani chce mieć nowe części i sprzedającego na koszty naciągnąć. Trzeba było myśleć przy zakupie i podjechać na warsztat bądź stacje diagnostyczna, podłączyć choćby pod komputer. A teraz przychodzi pani z jakimiś moim zdaniem nie uzasadniony mi roszczeniami.

anonim cytuj
18-10-2023
Przed zakupem stacją diagnostyczna albo dobry mechanik bo teraz to sprawa cywilna nic nie zrobisz.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na dorosłe rodzeństwo męża.
Dzień dobry. Mój mąż ma dwie niepracujące siostry. Jedna posiada opiekuna prawnego z powodu wady wzroku ale funkcjonuje normalnie. Poza tym prawdopodobnie ma (na razie nieudokumentowany) zespół Aspergera. Druga siostra ma problemy natury psychicznej, poza tym w jednej ręce posiada śrubę po wypadku. Również funkcjonuje samodzielnie. Nie mają żadnych dochodów. Mieszkają w starym domku jednorodzinnym wraz z ojcem (opiekunem tej pierwszej). Moje pyta...
Witam kto płaci za L4 powyżej 60 dni
Witam kto płaci za L4 jeśli w maju miałem 60 dni na złamanie ręki a teraz w wrześniu mam 7 dni na opiekę nad dzieckiem. Pracodawca twierdzi że ZUS bo jest powyżej 30 dni w roku a ZUS twierdzi że pracodawca bo to nie jest kontynuacją poprzedniego L4...
Sprzedaż nieruchomości.
Po śmierci ojca 4 dzieci zrzeka się swojej części na mamę tylko jedną dziecko się nie zrzeka. Jeżeli mama chcę sprzedać dom musi pytać o zgodę syna? Czy może sprzedawać i oddać mu jego część po sprzedaży?...
Kiedy właściciel mieszkania może podnieść czynsz ?
Razem z nażeczoną wynajmujemy mieszkanie i ostatnio dostaliśmy wiadomość od Właściciela że podnosi nam czynsz. Uzasadniając to kosztami. Dodał ze teraz to my będziemy płacić za czynsz mieszkania a kwoty są dość wysokie. To już druga tak sytuacja. Ponadto wszystkie naprawy typu uszkodzony zamek w drzwiach ponosimy my choć ich awaria to wada fabryczna. Nie wiem co mam robić , szukać nowego mieszkania konfrontować to z nim. Czy można tak z dnia ...

Wyszukiwarka