Kupiłam zepsute auto.

Kilka dni temu kupiłam samochód. Przy zakupie wypytałam razem z osobami mi towarzyszącymi czy w samochodzie jest coś poważniejszego do roboty. Sprzedawca stanowczo zaprzeczył i powiedział, że do wymiany są podstawowe rzeczy jak oleje itp.
Dziś mechanik zadzwonił do mnie, że wyszło tam więcej rzeczy niż te "podstawowe" i za robotę tego wyszło 3000 zł. Do tego okazało się, że cała skrzynia jest do wymiany bo jest "w strzępach" i jest to koszt kolejnych 3500/4000 zł.
Zadzwoniłam do sprzedawcy, który powiedział, że absolutnie o tym nie wiedział(dodam, że to typowy handlarz).
Teraz moje pytanie ..
Po pierwsze - czy mam prawo do tego aby ubiegać się do sprzedawcy o zwrot kosztów za tą skrzynie (jakby nie patrzeć zatuszował to przy zakupie)
Po drugie - jeśli zdecyduje się na zwrot auta (ponieważ nie upłynęło 2 tygodnie od zakupu), czy oprócz zwrotu kosztów kupna auta , mogę domagać się zwrotu kosztów, które już poniosłam za naprawdę innych rzeczy ? Czy te pieniądze po prostu przepadną i odzyskam tylko tyle ile zapłaciłam za auto ?
anonim cytuj
18-10-2023
Jeździłaś autem i nie zauważyłaś, że skrzynia źle pracuje?
Nie jeździłam autem. To wyszło u mechanika. Auto było przywiezione lawetą do mechanika.

To kupujesz auto bez jazdy próbnej? Gdy skrzynia siada, każdy kierowca by się zorientował. Nie pisz głupot. Jak coś kupujesz, najpierw trzeba się zorientować jak to się robi. W google wystarczy wpisać , skoro netem się kierujesz. Dom też byś tak kupiła?

anonim cytuj
18-10-2023
Nie sadze ze się odzyska jakiekolwiek pieniądze. I to na dodatek po upływie 2 tyg. A może pani chce mieć nowe części i sprzedającego na koszty naciągnąć. Trzeba było myśleć przy zakupie i podjechać na warsztat bądź stacje diagnostyczna, podłączyć choćby pod komputer. A teraz przychodzi pani z jakimiś moim zdaniem nie uzasadniony mi roszczeniami.

anonim cytuj
18-10-2023
Przed zakupem stacją diagnostyczna albo dobry mechanik bo teraz to sprawa cywilna nic nie zrobisz.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Poświadczenie dziedziczenia
Witam. W styczniu zmarła moja babcia. Został dziadek, który ma Alzheimera. Nie jest ubezwłasnowolniony. Mieszka sam opiekujemy się nim razem z wujkiem (synem dziadków) na zmiane. Jako ze mój tata zmarł w 2018 roku jestem spadkobierczynią po babci razem z wujkiem i dziadkiem. Od dłuższego czasu próbuje z wujkiem umówić się do notariusza na poświadczenie dziedziczenia. Babcia zostawiła gotówkę na wspólnym koncie z dziadkiem. Ja już wszy...
Dyscyplinowanie pracownika.
Mam problem z pracownicą. Ma więcej zwolnień lekarskich niż dni w pracy. Nie informuje mnie, kiedy wraca ze zwolnienia. Spóźnia się. Nie przypominam sobie nawet dnia, kiedy przyszła o czasie. Zamiast wykonywać obowiązki ogląda telewizor. Zwracam uwagę, że ma nieuprzątnięte stanowisko pracy, odpowiada, że ma czysto. Aneksowałam umowę, zmniejszając etat- poszła na zwolnienie. Nie jest medykiem, udziela porad medycznych. Regularnie ją dyscyplinuję,...
Prawo jazdy.
Robiłam kurs na prawo jazdy w 2011 roku. Zdawałam w OSK egzamin praktyczny, do teorii nie przystąpiłam wtedy, dopiero w tym roku. Teraz chciałabym sprawę dokończyć. Od OSK nie otrzymałam kart jazd, tylko umowę i rachunek. Oni karty jazdy zniszczyli. Nie chcą wystawić żadnego zaświadczenia o ukończeniu kursu, namawiają do ponownego wykupienia kursu. Teoretycznie kurs jest dożywotni, no ale bez ukończonych obydwu egzaminów wtedy nie uznają go jako ...
Eksmisja lokatorów
Moja babcia przed laty udostępniała mieszkanie naszej dalszej rodzinie za pomocą ustnej umowy użyczenia. Złożyła już im wypowiedzenie umowy użyczenia na piśmie za potwierdzeniem odbioru i czas wyprowadzki już się skończył, a oni nie zamierzają się stamtąd wyprowadzić. Babcia właśnie będzie składać pozew o eksmisję i chce im naliczać czynsz za bezumowne zamieszkiwanie lokalu. Wiemy jednak, że taka sprawa może ciągnąć się latami... Czy mógłby ktoś...

Wyszukiwarka