Wymeldowanie osoby niezamieszkującej.

Mam obecnie sytuację dość dziwną, jeśli chodzi o zasady przestrzegania służebności zapisanej w umowie notarialnej darowizny, gdyż osoba ( teściowa)której dotyczy służebność, nie mieszka ze mną, lecz pod innym adresem już 3 lata. Zamieszkała na posesji zmarłego brata by dopilnować podziału majątku, miedzy innymi na jej rzecz. Sprawy idą wolno, a ja nie wiem czy ona nie powinna się wymeldować z naszej posesji i przemeldować na tą w której obecnie mieszka. Ona twierdzi, że nie może, bo jeszcze nie zostało to jej przypisane sądownie. Ja zaś martwię się tym, że jeśli zejdzie, to córka może dochodzić tzw. zachowku po niej z nieruchomości, której dotyczy służebność. Dodam, że córka ma dostać w umowie darowizny tę nieruchomość o którą toczy się podział, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. I w tym szkopuł.
anonim cytuj
01-03-2024
Powinna.
Meldunek jest czynnością administracyjną mająca charakter informacyjny - jest to informacja o tym gdzie dana osoba zamieszkuje.
Nie ma tu znaczenia prawo do nieruchomości - gdyby mieszkała w wynajętym mieszkaniu lub w hotelu również ma obowiązek się zameldować.
Jeśli chcesz możesz ja samemu wymeldować - skoro nie zamieszkuje.

anonim cytuj
01-03-2024
Ja zaś martwię się tym, że jeśli zejdzie, to córka może dochodzić tzw. zachowku po niej z nieruchomości, której dotyczy służebność.

Jeżeli już to nie ze służebności a z darowizny.
Natomiast meldunek lub jego brak tudzież zamieszkiwanie bądź nie zamieszkiwanie nie mają na to żadnego wpływu.

anonim cytuj
01-03-2024
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Rozumiem, że córka w tym przypadku może dochodzić prawa do zachowku nawet do 5 lat po śmierci swej matki. Choć nie powinna, gdyż jej część była gratyfikowana w formie finansowej ( niestety brak jest dokumentów wpłat). A o wymeldowaniu też pomyślimy. Bo to wiąże się z takimi sprawami jak opłaty za odbiór odpadów itp. ( większa ilość domowników).

anonim cytuj
01-03-2024

Sugerowane Tematy

Opinia biegłych psychiatrów.
Jestem oskarżona z art. 190 i inne i teraz pytanie bo miałam badanie przez biegłych psychiatrów sadowych. Wystawiono mi opinie na zlecenie Prokuratury ze mam mieć jako środek zabezpieczający terapię czyli leczenie ambulatoryjne. Akta poszły do Sądu mam mieć jeszcze badanie przez biegłego psychologa. Czy sędzia na rozprawie może przychylić się do dwóch takich samych opinii biegłych i zastosować mi środek zabezpieczający w postaci terapii?...
Ubezpieczenie PZU.
Dzień dobry, mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich. Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty. Proszę o odpowiedź...
833kpc
jak komornik morze naliczac alimety na dorosle dzieci ...
Czy sąd może zasądzić odszkodowanie za wypadek komunikacyjny, jeśli nie jestem pewien, kto jest winny?
Mam pewien problem związany z wypadkiem drogowym, który miałem kilka miesięcy temu. Wtedy auto, którym jechałem, uderzyło w inne pojazdy na skrzyżowaniu, ale cała sytuacja była dosyć chaotyczna. Byłem przerażony i zdenerwowany, więc nie zwróciłem wtedy uwagi na to, czy to ja czy inny kierowca był winny tego incydentu. Niestety, teraz otrzymałem wezwanie na rozprawę sądową od drugiego kierowcy za uszkodzenie jego pojazdu. Okazuje się, że uważa ...

Wyszukiwarka