Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu na rozprawę do sądu?

Witam. Dostałem pismo z sądu aby stawić się na rozprawę w charakterze świadka. Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu dodam że do sądu mam 50 km w jedną stronę. I czy jest coś takiego jak uzasadnienie nie obecności w pracy z tego powodu ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, jest zwrot kosztów za dojazd i za utratę dochodu, w pracy mają obowiązek zwolnić cię na dojazd i rozprawę. Wszystko jest w necie szeroko opisane

anonim cytuj
28-10-2021

Sugerowane Tematy

Samowola budowlana.
Mieszkam na dużym osiedlu, mamy wspólnotę mieszkaniową. Na osiedlu znajduje się plac zabaw. Pewna grupa mieszkańców postanowiła na placu zabaw dobudować piaskownicę co też uczyniła. Przywieźli własne materiały, sprzęt, piasek i w jeden wieczór wykopali dół, wypełnili piaskiem i ogrodzili. Pytanie jakie się rodzi to czy taka ingerencja w części wspólne może nieść za sobą jakieś nieporządane skutki? Zastanawiamy się czy np. w przypadku wypadku ub...
Jak powinna wyglądać umowa darowizny?
Jak poprawnie, powinna być sporządzona umowa darowizny? Czy wartość przedmiotu, również musi być ujęta? Jak darczyńca, może zastrzec, że nie życzy sobie, aby darowana rzecz weszła do wspólności majątkowej. Ktoś, mógł by pomóc? ...
Jakie są moje prawa, gdy jestem zwalniany z pracy?
no więc tak... jestem w mega dołku, bo szefostwo postanowiło się mnie pozbyć. Robiłem w tej firmie od 6 lat, i tak nagle, z dnia na dzień... zwolnienie. Przygotowali mi jakieś papiery, mówią, że z winy pracownika i coś tam jeszcze. Niby niby ale ja tam się nie znam, prawo to dla mnie czarna magia, więc stwierdziłem, że zapytam się was, bo na dlajurysty.pl zawsze ktoś pomoże, co nie? Po pierwsze, to czy mogą mnie tak po prostu zwolnić? Czy nie ...
Przepisuje mieszkania na syna co zrobić żeby córka nie mogła dopominać się zachowku???
Witam Mam takie pytanie Chcę przepisać połowę mieszkania notarialnie na Syna Druga połowa należy właśnie do syna Mam jeszcze Córkę z którą nie utrzymuję żadnego kontaktu od wielu lat Pytanie brzmi tak Czy po mojej śmierci Córka będzie mogła się dopominać zachowku od Syna. Prawnik mi podpowiedział żebym przy przepisywaniu mieszkania na Syna podarował też coś Córce notarialnie np 100 zł I wtedy Córka nie będzie mogła się dopominać zachowku. Jak to ...

Wyszukiwarka