Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu na rozprawę do sądu?

Witam. Dostałem pismo z sądu aby stawić się na rozprawę w charakterze świadka. Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu dodam że do sądu mam 50 km w jedną stronę. I czy jest coś takiego jak uzasadnienie nie obecności w pracy z tego powodu ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, jest zwrot kosztów za dojazd i za utratę dochodu, w pracy mają obowiązek zwolnić cię na dojazd i rozprawę. Wszystko jest w necie szeroko opisane

anonim cytuj
28-10-2021

Sugerowane Tematy

Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy do zabawy i wykonania prac plastycznych?
Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy, które mogą być wykorzystane do zabawy i wykonania prac plastycznych? Czy to powinno być zapewnione przez placówkę? Rzeczy kupione przez danego rodzica są wykorzystywane przez wszystkie dzieci....
spis powszechny
Znajomy nie spisał się w powszechnym spisie. Nie dzwonił do niego rachmistrz, więc nie odmówił bezpośrednio. Dzisiaj próbował naprawić swój błąd, ale nie ma opcji aby spisać się po terminie. Czy ma jakies opcje żeby uniknąć kary?...
Firma ubezpieczeniowa nie wypłaciła im pieniędzy, chcą żeby im podpisać aneks do umowy sprzed 4 lat. Co robić
Cześć proszę o podpowiedź, co zrobić w tej sytuacji.Cztery lata ,temu miałam wypadek samochodowy ,korzystałam wtedy z pomocy jednej z firm która zapewniła mi lawetę oraz auto zastępcze.Auto zdałam ,oddałam kluczyki , podpisaliśmy dokumenty, i rozstaliśmy się w zgodzie Jakie było moje zdziwienie ,gdy dziś dzwoni ,do mnie Pani z tej firmy twierdzą że muszę podpisać aneks do umowy tamtej sprzed czterech lat .Gdyż sprawa jest w sądzie ,bo firma ubezp...
Pytanie odnośnie wypracowanych godzin.
Witam, pracuje w pewnej firmie na pół etatu. W umowie mam napisane praca od pon-pt. Godziny mam wypracowane, jak i nadliczbowe. Teraz moje pytanie jest następujące. Czy mogę zrobić sobie nieodpłatne wolne, jeśli mam godziny wyrobione ? Niby według k.p pracownik powinien wyrobić 20 godzin w tygodniu. Natomiast zastanawia mnie zapis w umowie, odnośnie pracy pon-pt. Proszę o szybką odpowiedź, najlepiej też z podanym artykułem....

Wyszukiwarka