Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu na rozprawę do sądu?

Witam. Dostałem pismo z sądu aby stawić się na rozprawę w charakterze świadka. Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu dodam że do sądu mam 50 km w jedną stronę. I czy jest coś takiego jak uzasadnienie nie obecności w pracy z tego powodu ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, jest zwrot kosztów za dojazd i za utratę dochodu, w pracy mają obowiązek zwolnić cię na dojazd i rozprawę. Wszystko jest w necie szeroko opisane

anonim cytuj
28-10-2021

Sugerowane Tematy

Jak usunąć dzikich użytkowników z mojej działki?
Kupiliśmy prawa spadkowe po zmarłej osobie w którego skład wchodzi 1/2 działki budowlanej. Gdy pojechaliśmy na ta działkę okazało się , że jest ogrodzona przez sąsiada od 10-12 lat. Poszliśmy do niego prosić go by przesunął płot w granice swojej działki. Na początku był miły i proponował odkup jednak po jakimś czasie zaczął nam grozić prokuratura, że go nachodzimy. Posiadamy wszystkie dokumenty które potwierdzają współwłasność tej zmarłej pani po...
Mieszkanie w darowiźnie, a zniesienie współwłasności.
Witam. Partner otrzymał jakiś czas temu część mieszkania w darowiźnie od mamy, drugą część otrzymała jego siostra. Partner poprosił aby go spłaciła jednak ta nie chce twierdząc że nie ma pieniędzy. W jaki sposób można wyegzekwować spłatę od siostry partnera?...
Pożyczam znajomemu pieniądzę i chciałbym z nim spisać jakąś umowę
Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)...
Wniosek o uzasadnienie złożony w dniu ogłoszenia wyroku.
Wiem że wniosek złożony w dzień ogłoszenia wyroku ale w godzinach poprzedzających jego ogłoszenie jest nieważny. Teoretycznie więc można złożyć go tuż po tym jak wyrok został ogłoszony. Tak więc zrobiłem, wychodząc z rozprawy złożyłem wniosek na dzienniku podawczym. Na drugim egzemplarzu dostałem pieczątkę z potwierdzeniem daty wpływu. Nie ma tam jednak wpisanej godziny złożenia wniosku dlatego zacząłem obawiać się czy nie będzie później jakichś...

Wyszukiwarka