Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu na rozprawę do sądu?
Witam. Dostałem pismo z sądu aby stawić się na rozprawę w charakterze świadka. Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu dodam że do sądu mam 50 km w jedną stronę. I czy jest coś takiego jak uzasadnienie nie obecności w pracy z tego powodu ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, jest zwrot kosztów za dojazd i za utratę dochodu, w pracy mają obowiązek zwolnić cię na dojazd i rozprawę. Wszystko jest w necie szeroko opisane
Mama zmarła w 2020r. Posiadała udział w działce leśnej, w której udziały ma 30 osób. Jest to taka wspólnota całej wsi. Obecnie jest możliwość sprzedaży tej działki. Wszyscy wykazują chęć sprzedaży. Moje pytanie, czy ja mogę przekazać obecnie swoje udziały bratu. Jak wygląda kwestia podatku po sprzedaży. Ja z bratem według postanowienia spadkowego na podstawie testamentu odziedziczyliśmy po 1/2. Postepowanie spadkowe było w 2021 r....
Witam serdecznie.
Mam pytanie czy mogę pozwać przedsiębiorcę w Sądzie Rejonowym w Wydziale Gospodarczym, który zawiesił działalność gospodarczą ? W bazie CEIDG jest informacja, że status indywidualnej działalności gospodarczej jest wykreślony. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym orzeczeniu zakazu prowadzenia działalności gospodar...
Jeśli teść umrze a teściowa będzie nadal żyć, to żona będzie mieć udział 1/6 w domu jednorodzinnym z warsztatem. Załóżmy, że nie da rady dojść do porozumienia. Co robić? Złożyć sprawę do sądu i jak nadal nie będzie porozumienia to niech to komornik sprzeda? Jak radzicie?...
Dzień dobry.
Moi rodzice mają dom własnościowy. Niestety nieruchomość jest zadłużona, kilku komorników czeka w kolejce. Są to długi moich rodziców.
Chciałabym aby rodzice przepisali na mnie ta nieruchomość, zdaje sobie sprawę że biorę ją z długiem. Mam jeszcze dwóch braci, czy po śmierci moich rodziców będę musiała zapłacić im zachowek? Jak to ominąć? Moi rodzice nie chcą aby bracia mieli prawa do tej nieruchomości. Biorę nieruchomość z dłu...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: