Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu na rozprawę do sądu?
Witam. Dostałem pismo z sądu aby stawić się na rozprawę w charakterze świadka. Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu dodam że do sądu mam 50 km w jedną stronę. I czy jest coś takiego jak uzasadnienie nie obecności w pracy z tego powodu ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, jest zwrot kosztów za dojazd i za utratę dochodu, w pracy mają obowiązek zwolnić cię na dojazd i rozprawę. Wszystko jest w necie szeroko opisane
Cześć,
dostałem wezwanie do zapłaty kwoty ,,wynikającej z nie spełnienia warunków umowy szkoleniowej". Chodzi o tzw. ,,lojalkę". Była zawarta na okres trzech lat, jednak sprawa przedstawia się następująco:
Umowa o pracę została rozwiązana wraz z upływem czasu, na który została zawarta. Dostałem umowę na okres próbny 3msc., następnie na rok i dalej umowy nie dostałem od pracodawcy, nie wynikało to z mojej niechęci do kontynuowania wspó...
Może ktoś poradzi - dostałem mandat za przekroczenie prędkości o 16km/h (dozwolone 50, fotoradar wskazał 66).
Kara za przekroczenie o11-15km/h wynosi 100zł a od 16km/h - 200zł.
Uwzględniając błąd pomiaru urządzenia, powinienem otrzymać mandat 100-złotowy. Nie uchylam się przed karą, ale chcę być traktowany sprawiedliwie.
Czy jedyna droga odwołania się od kwoty mandatu to sąd? Nie można odwołać się do Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego,...
Mieszkam na wsi. Sąsiedzi, którzy nigdy nie mieli zwierząt hodowlanych nagle postawili kurnik tuż przy płocie graniczących z moją działką. Na działce mieści się dom, który w odległości ponad 4 metrów od tego płotu ma schody i drzwi wejściowe oraz okna. Mimo pozamykanych okien śmierdzi w całym domu (nie wspominając już o odcinku który trzeba przejść aby do niego wejść, a to jest nie do wytrzymania). Roi się od robactwa, muchy "gnojówy" t...
Witam, dostałem wezwanie do stawiennictwa w charakterze strony - sprawa cywilna, postępowanie uproszczone. Czy moja obecność na nim jest obowiązkowa ? Bo kancelaria przekazała mi informację, że nie muszę pojawiać się na rozprawie, ale mam jednak wątpliwości....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: