Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu na rozprawę do sądu?
Witam. Dostałem pismo z sądu aby stawić się na rozprawę w charakterze świadka. Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu dodam że do sądu mam 50 km w jedną stronę. I czy jest coś takiego jak uzasadnienie nie obecności w pracy z tego powodu ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, jest zwrot kosztów za dojazd i za utratę dochodu, w pracy mają obowiązek zwolnić cię na dojazd i rozprawę. Wszystko jest w necie szeroko opisane
Witam ,mam dwóch synów i córkę , chce odpisać na jednego syna dom z budynkami ale pola Nie mogę bo brakuje mi parę lat do emerytury rolniczej , chciał bym to załatwić za życia ,i przepisać wszystko na jednego syna- nie będę tłumaczył czemu tylko na niego bo to nie ważne, jak to zrobić żeby jeden syn i córka nie miała to tego prawa?...
Rok temu mniej więcej miał miejsce wypadek w pracy. Operator wózka widłowego nie zachował odpowiedniej ostrożności i potrącił kobietę. Widłami trafił w uda. Na miejsce wezwano karetkę, dziewczynę obejrzeli i stwierdzili ze zasadniczo nic jej nie dolega. Nie zalecili innych konsultacji i odjechali. Dziewczyna od pewnego czasu uskarżała się na bol w końcu trafiła do lekarza i okazało się, że powstały tam zgrubienia, najprawdopodobniej będzie potrz...
Występuje o alimenty na syna, natomiast nie wiem gdzie ojciec przebywa, nie chce podać mi adresu. Musiałam podać adres zameldowania jako korespondencyjny, ale istnieje możliwość, że ojciec dziecka nie odbierze wezwania do sądu. Co w takim przypadku? Czy pismo będzie uznane pi tych 14 dniach jako odebrane? Co jeśli nie pojawi się na rozprawie? Czy mam obowiązek poinformować ojca np. telefonicznie?...
Córka opuściła się w nauce w tym roku, głównie sprawdziany źle wypadają. Poprosiłam ją, żeby zrobiła zdjęcie już ocenionego sprawdzianu lub przyniosła go do domu dla mnie do wglądu, wtedy będę wiedziała, z czym ma problem i jakie kroki podjąć, żeby jej pomóc, ale żaden nauczyciel nie wyraża na to zgody. Co mogę zrobić, czy naprawdę nie mam prawa obejrzeć sprawdzianu własnego dziecka?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: