Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu na rozprawę do sądu?
Witam. Dostałem pismo z sądu aby stawić się na rozprawę w charakterze świadka. Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu dodam że do sądu mam 50 km w jedną stronę. I czy jest coś takiego jak uzasadnienie nie obecności w pracy z tego powodu ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, jest zwrot kosztów za dojazd i za utratę dochodu, w pracy mają obowiązek zwolnić cię na dojazd i rozprawę. Wszystko jest w necie szeroko opisane
Witam. Pracuję na umowie o pracę od 15.06 i chciałabym zrezygnować z pracy. W przypadku pracy do pół roku mam 2 tygodnie wypowiedzenia. Czy jeśli złożyłabym wypowiedzenie przed 15.12 to musiałabym przepracować te 2 tygodnie czy już miesiąc?...
Witam mam pytanie, jeśli szkoła wystąpiła do sądu rodzinnego o nienależycie wykonywaną władzę rodzicielską ponieważ dziecko jest problemowe ( nazywając rzecz po imieniu Pyskate) i sąd nie znalazł przesłanek dla tego wniosku. Uznał że nie widzi tu żadnego argumentu który wskazywała by na winę rodziców. Czy w takim przypadku mogę wystąpić przeciwko szkole o " szykanowanie " mojej rodziny, czy też bezpodstawne pomówienia? Śmiem twierdzić ...
Prawo spadkowe. Zmarł wuj mojego męża (brat teściowej). Kawaler, bezdzietny. Całe żyjące rodzeństwo wuja, dzieci i wnuki tych, co nie żyją, odrzucają spadek ze względu na długi. Mój mąż wszystko wie lepiej i "po notariuszach chodzić nie będzie". Nie zamierza nic robić z tą sytuacją. Obecnie nie posiada żadnego dochodu. Mamy wspólnotę majątkowa. Pytanie: czy w najgorszej sytuacji komornik może mi wejść na pobory?...
Dzień dobry,
Mały deweloper (sp. z o.o.) wymaga ode mnie podpisania umowy "rezerwacyjnej" na bliźniak z opłatą rezerwacyjną 12% nieruchomości. Jego tłumaczenie opiera się na tym, że musi ponieść ryzyko kupna działki i rozpoczęcia budowy i chce mieć pewność, że się nie wycofamy. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę, podpiszemy umowę deweloperską i wpłaci te pieniądze na rachunek powierniczy. Trochę to śliskie ale facet sprawdzony u kilku o...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: