Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu na rozprawę do sądu?

Witam. Dostałem pismo z sądu aby stawić się na rozprawę w charakterze świadka. Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu dodam że do sądu mam 50 km w jedną stronę. I czy jest coś takiego jak uzasadnienie nie obecności w pracy z tego powodu ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, jest zwrot kosztów za dojazd i za utratę dochodu, w pracy mają obowiązek zwolnić cię na dojazd i rozprawę. Wszystko jest w necie szeroko opisane

anonim cytuj
28-10-2021

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy o pracę.
Dzień dobry, jeśli złoże wypowiedzenie umowy o pracę 15-stego grudnia a mam umowę na 3 miesiące próbną do końca stycznia, pracuje ponad miesiąc czyli wypowiedzenie będzie 2 tygodnie, czyli do kiedy będę musiał pracować?...
Czy powinnam zerwać umowę z PGE
Witam. Po śmierci mamy wzięłam na siebie prąd w PGE gdzie umowa jest do 2023 r aby tata i jak reszta domowników miała prąd. Od wiosny już tam nie mieszkam. Czy związku z tym mogę zerwać z nimi umowę? Albo prąd przepisać na siostrę? Siostra nie pali aby oplacac rachunki a mnie nie stać aby dwa razy rachunki na światło opłacać. Dziękuję...
Zniesienie współwłasności.
Potrzebuje porady w takiej sytuacji. Jestem współwłaścicielem mieszkania razem z siostrą. Nie mieszkam tam, mieszkanie zajmuje siostra. Od ok 3 lat nie płaci czynszu, otrzymałam pozew oraz nakaz zapłaty. Chce znieść współwłasność żeby nie musieć więcej odpowiadać za jej długi. Siostra nie będzie w stanie mnie spłacić, i pewnie nie będzie miała środków na zakup mieszkania przy ewentualnej sprzedaży obecnego, ma dwójkę dzieci. Czy w takiej syt...
Czy komornik musi powiadomić o egzekucji ?
Witam, mam pytanie, czy komornik mógł mi zająć konto w banku przed przysłaniem oficjalnego listu do domu? Zajęcie miałem 2 tygodnie temu, dziś list do mnie dotarł, kontaktowałem się z nim dzięki informacji z banku, bo nie wiedziałem co się dzieje. Po rozmowie telefonicznej zapłaciłem część i rachunek został zwolniony, ale to było dwa tygodnie temu. Nasuwa mi się pytanie czy komornik tutaj postąpił zgodnie z przepisami?...

Wyszukiwarka