Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu na rozprawę do sądu?

Witam. Dostałem pismo z sądu aby stawić się na rozprawę w charakterze świadka. Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu dodam że do sądu mam 50 km w jedną stronę. I czy jest coś takiego jak uzasadnienie nie obecności w pracy z tego powodu ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, jest zwrot kosztów za dojazd i za utratę dochodu, w pracy mają obowiązek zwolnić cię na dojazd i rozprawę. Wszystko jest w necie szeroko opisane

anonim cytuj
28-10-2021

Sugerowane Tematy

Czy komornik może zająć niemieckie konto?
Witam. Mam zameldowanie w Polsce lecz przebywam w Niemczech. Czy komornik za długi które ma w Polsce może zająć mi niemieckie konto ??...
Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie zaświadczenia od lekarza?
Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Ogólnie zasada wolnych dni jest taka, że trzeba odpowiednio wcześniej je zgłosić i nie ma żadnego problemu. 30 września zgłosiłam dzień wolny na 13 października z dopiskiem, że mam wizytę u lekarza. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?...
Student na zleceniu a zwolnienie po operacji
Witam, proszę o poradę? Syn, student na zleceniu , lat 23, właśnie przeszedł operację barku, artroskopia, rehabilitacja, pewnie powró do zdrowia zajmie ze dwa miesiące, jest zgłoszony do mojego ubezpieczenia zdrowotnego, czy jest szansa na płatne zwolnienie lekarskie??? Co robić w takiej sytuacj? ...
Zmiana stanowiska pracy
Witam. Za 2 miesiące kończę urlop rodzicielski i czeka mnie powrót do pracy (praca na jednym i tym samym stanowisku pracy przez 15 lat, umowa o pracę na czas nieokreslony). Dotarły jednak do mnie informacje, iż pracodawca zamierza przenieść mnie na inne stanowisko pracy (inny wydział, inne obowiązki), a moje dotychczasowe stanowisko pracy ma zająć pracownik X który aktualnie pracuje na stanowisku, na które pracodawca chce przerzucić mnie. W ten s...

Wyszukiwarka