Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu na rozprawę do sądu?

Witam. Dostałem pismo z sądu aby stawić się na rozprawę w charakterze świadka. Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu dodam że do sądu mam 50 km w jedną stronę. I czy jest coś takiego jak uzasadnienie nie obecności w pracy z tego powodu ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, jest zwrot kosztów za dojazd i za utratę dochodu, w pracy mają obowiązek zwolnić cię na dojazd i rozprawę. Wszystko jest w necie szeroko opisane

anonim cytuj
28-10-2021

Sugerowane Tematy

Kiedy darowizna nie wchodzi do majątku wspólnego?
Proszę o odpowiedź, jeżeli żona dostała dom od rodziców zapisany tylko na nią ale w trakcie trwania małżeństwa, teraz męża nie ma w domu, ma zarzut znęcania się nad rodziną. Czy ten majątek wchodzi w podział przy rozwodzie?...
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dzień dobry, w grudniu 2023 zmarł mój dziadek. Pozostawił po sobie mieszkanie, miał 3 dzieci, z czego mój ojciec zmarł w 2020 roku. Czyli dziedziczy: dwójka jego dzieci oraz ja i moja siostra. Czy po 6 miesiącach od śmierci, jeżeli nie złożymy oświadczenia o przyjęciu spadku to spadek zostaje automatycznie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? Czy mogę razem z siostrą złożyć oświadczenie u notariusza lub w sądzie o przyjęciu spadku bez obecności...
Podwójne obciążenie karty płatniczej.
Dobry wieczór, zatankowałam auto i po sprawdzeniu konta (po dwóch dniach) okazało się że pobrało dwa razy pieniądze z karty co powinnam zrobić aby odzyskać pieniądze?...
Nieuzasadniony wpis w KW.
Na mojej współwłasnej nieruchomości za zaległości dokonał wpisu wierzyciel. Zaległość została uregulowana w lutym ubiegłego roku, w marcu złożyłem wniosek do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej, załączyłem zgodę wierzyciela, upłynął sobie prawie jeden rok, w marcu bieżącego roku sąd oddalił mój wniosek o wykreślenie hipoteki przymusowej ponieważ wierzyciel błędnie wpisał na zgodzie kwotę zaległości. Do dnia dzisiejszego hipoteka przymusowa ...

Wyszukiwarka