Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu na rozprawę do sądu?

Witam. Dostałem pismo z sądu aby stawić się na rozprawę w charakterze świadka. Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu dodam że do sądu mam 50 km w jedną stronę. I czy jest coś takiego jak uzasadnienie nie obecności w pracy z tego powodu ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, jest zwrot kosztów za dojazd i za utratę dochodu, w pracy mają obowiązek zwolnić cię na dojazd i rozprawę. Wszystko jest w necie szeroko opisane

anonim cytuj
28-10-2021

Sugerowane Tematy

Spadek dla dzieci.
Witam, czy jest sposób by uczynić nasze dzieci wyłącznymi spadkobiercami po naszej śmierci, tak by nikomu z naszego rodzeństwa i rodziców nic się nie należało....
Kiedy powiadomić pracodawcę o ciąży?
Witam, Jestem zatrudniona w oparciu o umowę zastępstwo. Jestem w ciąży, nie zgłosiłam tego jeszcze pracodawcy, a w międzyczasie pracodawca zaproponował podpisanie umowy na czas nieokreślony od stycznia. Czy mogę podpisać umowę będąc w ciąży, nie informując pracodawcy? Czy muszę go powiadomić? Po jakim czasie od podpisania umowy mogę pójść na zwolnienie ?...
Czy sąsiad ma obowiązek dołożyć się do ogrodzenia?
Czy robiąc ogrodzenie sąsiad musi się dołożyć do połowy kosztów? Jak zrobić aby się dołożył?...
osoba nie przybywa pod adresem stałego meldunku, jak go ustalić?
Witam serdecznie Może ktoś miał podobny przypadek i może mi podpowiedzieć co mogę zrobić.Jezeli osoba nie przybywa pod adresem stałego meldunku, nigdzie więcej nie figuruje, nic na siebie nie ma, to w jaki sposób mogę go odnaleźć podać adres do sądu skoro nie odbiera żadnych przesyłek sądowych awizowanych.Dostalam dokumenty z sądu gdzie muszę wziąść komornika który go odnajdzie , lub podać adres pod którym przebywa, Moze ktoś miał podobną sytua...

Wyszukiwarka