Pierwsza sprawa rozwodowa.

Jak to wygląda?
Z mojej strony: Pozew bez orzekania o winie\ zabezpieczenie alimentów na czas trwania procesu (już przyznane) /kontakty z dzieckiem /piecza
Druga strona nie wypowiedziała się co do pozwu, nie podjęła nawet pisma, 2 krotnie awizowanego...
Ale, nagle komornik zadziałał (zabezpieczenie alimentacyjne na czas trwania procesu) i strona być może pojawi się w Sądzie.
Moje pytanie:
Jeżeli strona się stawi na pierwszej rozprawie, oczywiście jej stanowisko będzie "z winy powódki" itd.?
Odraczam z uwagi na zbyt późne ustosunkowanie się? I proszę o możliwość ustosunkowania się na piśmie? Czy sprawa trwa nadal i muszę zadawać pytanie "jak do winy"
Jak wygląda słuchanie stron na pierwszej rozprawie? Czy trzeba wtedy mówić wszystko? Czy Sąd słucha w określonym zakresie? ( uwagi na ROZWOD/KONTAKTY/PIECZĘ/ALIMENTY?
Nie wiem czego się spodziewać...
Strasznie się tym stresuję.
anonim cytuj
19-11-2023
"Jak wygląda słuchanie stron na pierwszej rozprawie?
Czy trzeba wtedy mówić wszystko?"
Jak się rozwodzisz bez orzekania, to wystarczy ze powiesz ze się od siebie oddaliliście, nie kochasz małżonka i stanowczo i ostatecznie chcesz się rozwieść. Nie ma sensu w takiej sytuacji prac brudów i sad raczej tez nie będzie chętny tego słuchać.
Pamiętaj, ze sady generalnie pracują na odwal się i wydają standardowe wyroki. Jak się nie porozumiecie o alimenty, to też walnie jakąś standardową kwotę. Spytaj się adwokata, z jakiego przedziału kwoty padają przy jego sprawach. W zależności od dochodów, będzie albo bliżej dolnej, albo górnej granicy, ale generalnie w obecnych czasach dzieci są drogie.

anonim cytuj
19-11-2023
Na początek, jeśli nie było wymiany pism przygotowawczych, to sąd będzie na ogół słuchał informacyjnie stron.
Czy doszło do długotrwałego i zupełnego rozpadu związku?
Czy widzicie możliwość podpisania porozumienia wychowawczego i (oboje) zakończenia sprawy bez orzekania o winie.
Wystarczy że jedno z Was chce orzekania o winie i sąd będzie tę winę badał.
Może też - nie zgodzić się na orzeczenie o rozwodzie.
Wątek poruszany z 5 razy na miesiąc, czegoś konkretnie się boisz?
Czy masz mówić wszystko - tak prawdę, całą prawdę i tylko prawdę i nic nie zatajać z tego co Ci wiadome
Tak jak wspomniano wyżej - sądy nie chcą wnikać, kto kogo wyrzucił na tapczan, balkon czy działkę, kto komu nie dodał soli do ziemniaków, albo kto pierwszy zainstalował tindera.
Spróbuj dotrzeć do osób trzecich np. Twoi znajomi do jego znajomych, nie chcecie być razem, nie dogadacie się, rozdrapywanie win w sądzie doprowadzi do iluś tam lat jeżdżenia po sądach, świadkowaniu, skłóceniu się, skoro kontakty i alimenty to pewnie jest dziecko.
W sądach jest mediator (ma jakieś dyżury) można spróbować, ale jakość i efektywność jego usług może być wątpliwa. Pogadaj przez znajomych, zaproponuj jak to Wasze rozstanie ma wyglądać i tyle, tam gdzie macie porozumienie zanotujcie to i idziecie do sądu:
bez orzekania o winie
bez orzekania o sposobie korzystania we wspólnego mieszkania stron na czas procesu
bez podziału majątku w sprawie o rozwód
dzieci/dziecko - ma mieć kontakt z obojgiem rodziców, nie powinno cierpieć przez Wasze problemy
Wyroki może i są sztampowe, ale nie warto sobie na wzajem ileś lat utrudniać życia, nawet jak ex-partner zdradził, zostawił, oszukał itp.
Uzyskać wyrok, niech się uprawomocni, a ewentualne np rozliczenia majątkowe zostawić "na potem".

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Potrzebuje porady, otóż miałam sprawę w sądzie, w 2019 córka wtedy nie miała roku. Teraz ma w tym roku 5 lat czy mogę iść po podwyżkę. Mam zasadzone alimenty w wysokości 450 zł. Córka jeszcze w tym roku idzie do przedszkola. Kolejna sprawa mój były nie płaci na córkę od roku alimentów. Czy w ogóle jest sens iść do sądu jeśli nie płaci teraz alimentów?...
Umowa dożywocia a choroba alkoholowa.
Otrzymałem nieruchomość w ramach umowy dożywocia. Dożywotnikami są moi rodzice. Umowa zakłada, że mam opiekować się rodzicami, utrzymywać ich do końca ich życia. Oboje rodziców to alkoholicy, mieszkają sami w domu. Póki co jest ok, tzn. sami się utrzymują, ale nie jestem pewien co będzie dalej. Czy w tej sytuacji jest możliwość odstąpienia od umowy dożywocia jeśli ich choroba alkoholowa będzie bardziej zaawansowana, nie zaczną się leczyć? Czy nie...
Pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS.
Czy istnieje możliwość, że pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS? Pracuje od niedawna i musiałem iść do lekarza, okazało się, że nie mam ubezpieczenia. Na pasku wyszło, że PESEL się nie zgadza. Czy jest możliwe podanie złego numeru PESEL w ZUS? Bo nie chce mi się w to wierzyć....
Jak liczone są nadgodziny?
Witajcie, Mam proste pytanie, ale najpierw słowem wstępu; od 2 tygodni pracuję na umowie o prace na czas określony. W umowie zawarto zapis, że pracuje za 3600zł brutto (podano tam też wartość netto). Zostaję po pracy na 2h, przychodzę też w soboty na 6h. W jaki sposób obliczane jest wynagrodzenie za nadgodziny? Mam sobie kwotę netto podzielić przez 168h i doliczyć 50%, a potem pomnożyć przez liczbę nadgodzin? Czy jak to działa?...

Wyszukiwarka