rozwiązanie umowy o pracę

czy umowa zawarta w dniu 1 listopada 1990 roku z urzędem gminy reprezentowanej przez wójta gminy z pracownikiem socjalnym bez podania miejsca wykonywania pracy może być rozwiązana przez Gminny Ośrodek pomocy społecznej reprezentowany przez kierownika Ośrodka
anonim cytuj
31-01-2023
Tak, umowa może być rozwiązana przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej, jeśli przewiduje ona taką możliwość lub jeśli przepisy to umożliwiają. W każdym przypadku należy jednak zachować procedury określone w prawie pracy, takie jak wypowiedzenie czy zachowanie okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
02-02-2023
umowę o pracę można rozwiązać na kilka sposobów, w tym przez wypowiedzenie, dobrowolne rozwiązanie, porozumienie stron, likwidację stanowiska pracy lub uprawnienie pracodawcy do rozwiązania umowy bez wypowiedzenia w określonych sytuacjach, takich jak nieusprawiedliwione nie stawienie się do pracy czy rażące naruszenie obowiązków pracowniczych.

anonim cytuj
02-02-2023
w przypadku rozwiązywania umowy o pracę należy zachować zasady uczciwości i rzetelności oraz respektować prawa pracownika, w tym prawo do wypowiedzenia oraz do ochrony przed dyskryminacją i mobbingiem. W przypadku wątpliwości co do zasad rozwiązywania umowy o pracę lub kwestii związanych z prawami pracownika, warto skonsultować się z prawnikiem lub związkiem zawodowym.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Wezwanie do sądu a miejsce zamieszkania świadka.
Przyjaciółka dostała wezwanie do sądu w Radomiu jako świadek. Miejsce zamieszkania na co dzień Warszawa. Jak ma uregulować kwestie nieobecności w pracy? Wystarczy, że dostarczy ksero wezwania i wtedy ma nieobecność usprawiedliwiona? Musi brać urlop? Czy jakieś zaświadczenie z sądu dodatkowe? Kadrowa na urlopie i nikt nic nie wie jak to rozwiązać?...
Podwyższenie alimentów.
Chciałabym wywalczyć większe alimenty dla syna, ojciec ukrywa faktyczny dochód, a ja muszę sama sprostać coraz większym kosztom. Przeprowadziłam się z synem bliżej ojca, więc koszty dojazdu dla niego się zmniejszyły. Nie angażuje się zupełnie w życie syna, ten czuje odrzucony. Pytanie, czy jeśli wartość przedmiotu sporu wynosi 6 tys. mogę od niego chcieć 1500 zł? Czy mogę także wspomnieć o złym wpływie na psychikę dziecka i konieczność uczęszczan...
Przedłużenie umowy wynajmu mieszkania. (aneks pospisywany co roku)
Witam. Dnia 17 sierpnia kończy się nam umowa najmu mieszkania. Kontaktowałam się już z właścicielką mieszkania czy przedłużamy umowę, odpowiedziała że nie ma żadnych przeciwwskazań, że możemy dalej mieszkać. Tylko musimy podpisać aneks ,który podpisujemy co roku. Wynajmuje u tej Pani mieszkanie już 4lata jest to najem okazjonalny. Do tej pory się nie odezwała w sprawie aneksu,czy się przypomnieć jeszcze raz czy czekać? Nie chce żeby się potem oka...
Czy nadal będę miała wypłacany zasiłek chorobowy?
Witam, jestem na zwolnieniu 4 MSC a jeszcze przede mną kolejne 4 z racji operacji na serce. Łącznie będę powyżej 182 dni na zwolnieniu. Co w tym przypadku mam zrobić? Czy nadal będę miała wypłacany zasiłek chorobowy? Jak to wygląda z prawnego pkt widzenia? Dziękuję za wszelkie informacje....

Wyszukiwarka