rozwiązanie umowy o pracę

czy umowa zawarta w dniu 1 listopada 1990 roku z urzędem gminy reprezentowanej przez wójta gminy z pracownikiem socjalnym bez podania miejsca wykonywania pracy może być rozwiązana przez Gminny Ośrodek pomocy społecznej reprezentowany przez kierownika Ośrodka
anonim cytuj
31-01-2023
Tak, umowa może być rozwiązana przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej, jeśli przewiduje ona taką możliwość lub jeśli przepisy to umożliwiają. W każdym przypadku należy jednak zachować procedury określone w prawie pracy, takie jak wypowiedzenie czy zachowanie okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
02-02-2023
umowę o pracę można rozwiązać na kilka sposobów, w tym przez wypowiedzenie, dobrowolne rozwiązanie, porozumienie stron, likwidację stanowiska pracy lub uprawnienie pracodawcy do rozwiązania umowy bez wypowiedzenia w określonych sytuacjach, takich jak nieusprawiedliwione nie stawienie się do pracy czy rażące naruszenie obowiązków pracowniczych.

anonim cytuj
02-02-2023
w przypadku rozwiązywania umowy o pracę należy zachować zasady uczciwości i rzetelności oraz respektować prawa pracownika, w tym prawo do wypowiedzenia oraz do ochrony przed dyskryminacją i mobbingiem. W przypadku wątpliwości co do zasad rozwiązywania umowy o pracę lub kwestii związanych z prawami pracownika, warto skonsultować się z prawnikiem lub związkiem zawodowym.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy.
Cześć, na mojej umowie zlecenie mam wpisany okres wypowiedzenia 7 dni, jako, iż jest to umowa zlecenie, to czy mogę ją zerwać ze skutkiem natychmiastowym? Czy jednak ten okres mnie obowiązuje?...
Podstawa zasiłku chorobowego i macierzyńskiego
W czerwcu zeszłego roku urodziłam pierwsze dziecko (umowa o pracę skończyła się w dniu porodu, zasiłek macierzyński wypłacał ZUS). Jestem obecnie w drugiej ciąży, zatrudnienie od 1 sierpnia umowa o pracę na czas nieokreślony. Mam problemy zdrowotne, nie wiem ile będę w stanie pracować - czy zasiłek macierzyński który był wypłacany przez ZUS będzie się wliczał do podstawy obliczenia ewentualnego zasiłku chorobowego? I idąc dalej do podstawy oblic...
Wynajmuje mieszkanie a właściciel mieszkania nigdzie tego nie zgłosił co zrobić??
Dobry wieczór. Wynajmuję mieszkanie od pana x od 2009 r. Umowę zawarliśmy tzw. ustną.Wszystko ok pięknie przez 13 lat .Właściciel prosił mnie żebym nie płacił mu na konto tylko do ręki . Mówię ok.Teraz po 13 latach żąda horrendalnych pieniędzy za najem gdy poprosiłem go o rachunek za zeszły rok bo chciałem koszty wykazać okazało się że on nigdzie tego wynajmu nie zgłosił .Czy mogę go w jakiś sposób zgłosić nie wiem do urzędu skarbowego? Czy sądu?...
Jak liczyć miesięczny okres wypowiedzenia?
Dzień dobry, Proszę o podpowiedź bo już się pogubiłem. W umowie na czas określony jako najemca mam możliwość wypowiedzenia umowy "Wynajmującemu przysługuje prawo do wypowiadania umowy najmu , jednak nie później niż na miesiąc naprzód w następujacych przypadkach:..." Mam podstawę by wypowiedzieć umowę i moje pytanie jak liczyć ten termin. Chce wypowiedzieć umowę dnia 1 września czyli najemca musi się wyprowadzić do 30 października? C...

Wyszukiwarka