Wypadek w pracy co powinienem zrobić.

Witam w tym tygodniu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem wypadek w pracy. Czy pracodawca ma obowiązek wystawić taki protokół czy może olać sprawę?
anonim cytuj
18-08-2023
Witam w tym tygodniu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem wypadek w pracy. Czy pracodawca ma obowiązek wystawić taki protokół czy może olać sprawę?

Ty zgłaszasz wypadek pracodawcy - przełożonemu - kierownikowi , dopytaj być może macie wzór zgłoszenia jaki obowiązuje w firmie , jak nie to wzory są w necie , wydrukuj 2 egz. jeden żebyś miał potwierdzenie zgłoszenia
Płatne , ale bez protokołu 80%.
Czyli muszę iść do zakładu i zgłosić wypadek ?

No tak , musisz zgłosić , pracodawca musi powołać komisje wypadkową.
A dokładniej - zespół powypadkowy, składający się z pracownika służby bhp i społecznego inspektora pracy, a jeśli takowego nie ma to w skład zespołu wchodzi przedstawiciel pracowników.
Twoim zadaniem jest niezwłoczne zgłoszenie przełożonemu faktu zaistnienia zdarzenia i w późniejszym czasie, jeśli będzie taka potrzeba, branie aktywnego udziału w postępowaniu powypadkowym.

anonim cytuj
18-08-2023
Po pierwsze, jeśli doszło do wypadku w pracy, pracodawca ma obowiązek sporządzenia protokołu wypadkowego. Na podstawie art. 234 Kodeksu pracy, pracodawca jest zobowiązany niezwłocznie dokonać badania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy.

Po drugie, Twoje zwolnienie lekarskie jest płatne. Na podstawie przepisów z zakresu ubezpieczeń społecznych, świadczenia chorobowe przysługują od pierwszego dnia niezdolności do pracy. Jeżeli jednak zakład pracy nie sporządzi protokołu wypadkowego, świadczenie może być wypłacone w wysokości 80% podstawy wymiaru.

Po trzecie, jeśli pracodawca nie podejmuje kroków w kierunku ustalenia okoliczności wypadku, powinieneś niezwłocznie zgłosić to przełożonemu, zwracając uwagę na konieczność powołania zespołu powypadkowego. Skład tego zespołu został poprawnie wskazany przez jednego z uczestników dyskusji.

Reasumując, kluczowe jest, aby zgłosić wypadek i zapewnić, że zostaną podjęte odpowiednie kroki w celu jego zbadania i dokumentacji. Jeśli pracodawca zaniedba swoje obowiązki, możesz zgłosić to odpowiednim organom, takim jak Państwowa Inspekcja Pracy.

anonim cytuj
19-08-2023

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie
Chcielibyśmy złożyć do Sądu wniosek o nabycie posiadłości przez zasiedzenie. Wg. wzoru pisma, który otrzymaliśmy w Sądzie - do wniosku należy załączyć m.in.: mapkę nieruchomości, odpis z księgi wieczystej, wypis z rejestru gruntów itp. Niestety tak w Starostwie Powiatowym jak i w Urzędzie Gminy przekazano Nam, że jako osoby nie będące właścicielami posiadłości na papierze, nie możemy uzyskać takich dokumentów. Co w takiej sytuacji? Jak uzyskać w...
Podstawa prawna do złożenia reklamacji w banku-utrata pieniędzy.
W dniu wczorajszym zostałam oszukana na olx. Wystawiłam ogłoszenie na OLX w sprawie sprzedaży. Odezwała się do mnie kobieta na whatsappie, że jest chętna na zakup i załatwi kuriera. Kazała mi wejść w link, który wyglądał jak strona inpostu, wybrałam swój bank i poproszono mnie o imię, nazwisko, hasło. Pani powiedziała, że przelew powinien dojść wieczorem. Po jakiejś godzinie ponownie do mnie napisała, że transakcja się nie powiodła i ponownie kaz...
Poczta Polska - czekanie na przesyłkę
Dzien dobry. 9 października został nadany do mnie list polecony priorytetowy z malutką soczewka - częścią do lasera. 13 października na poczcie sprawdzałam nic nie było. Dziś to jest 16.10 dostałam numer nadania. Sprawdziłam w śledzeniu i wychodzi na to że 11 , 13 i dziś była próba doreczenia-ponoc byłam nieobecna. Pojechałam na pocztę i okazało się że listonoszka jest ma zwolnieniu , mój list "ma przy sobie" do systemu skanuje co chce...
Czy mogę nie wyrazic zgody na wymianę piecy przez spółdzielnię mieszkaniową?
Spółdzielnia Mieszkaniowa w przyszłym roku będzie likwidować piecyki gazowe, ponieważ ciepła woda będzie z rur. Jak się dowiedziałam wszyscy muszą wyrazić zgodę. Nie chce rezygnować z gazu ponieważ jest dużo tańsze. Mam mieszkanie własnościowe i czy spółdzielnia może decydować w takiej sprawie....

Wyszukiwarka