Właścicielka chce nam podnieść czynsz z powodu wymiany instalacji elektrycznej o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?

Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania. Konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej z aluminiowej na miedzianą. Właścicielka chce nam podnieść czynsz z tego powodu o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?
anonim cytuj
24-08-2022
Jaka to umowa? Najem okazjonalny, instytucjonalny?

anonim cytuj
25-08-2022
Najem okazjonalny

anonim cytuj
25-08-2022
A co mówi umowa o podwyżce czynszu?

anonim cytuj
25-08-2022
Nic nie mowi

anonim cytuj
26-08-2022
To właściciel nie może podnieść czynszu

anonim cytuj
26-08-2022
Wogóle?

anonim cytuj
26-08-2022
W ogóle

anonim cytuj
26-08-2022
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania. Konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej z aluminiowej na miedzianą. Właścicielka chce nam podnieść czynsz z tego powodu o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?

Rozważając opisaną sytuację w kontekście polskiego prawa, kluczowe są następujące kwestie:

Podstawą prawną dla najmu okazjonalnego jest ustawa z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego.

W przypadku umowy najmu okazjonalnego, jeżeli w umowie nie zawarto postanowień dotyczących podwyżki czynszu, właściciel nie może jednostronnie zwiększyć wysokości czynszu w trakcie trwania umowy.

Jeżeli właściciel chce podnieść czynsz, musi to zostać uzgodnione z najemcą. W przeciwnym razie podwyżka czynszu jest nieuzasadniona i niezgodna z prawem.

Odpowiadając na postawione pytanie: jeżeli w umowie najmu okazjonalnego nie ma postanowień dotyczących podwyżki czynszu, właściciel nie ma prawa podnosić czynszu jednostronnie w trakcie trwania umowy. Wskażę tu na art. 8 ust. 1 ustawy o ochronie praw lokatorów, który mówi, że warunki umowy najmu nie mogą być jednostronnie zmieniane przez wynajmującego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Koszty zastępstwa procesowego.
Czy jeśli w sprawie cywilnej sama się reprezentuję (nie mam pełnomocnika) to Sąd przyzna mi koszty zastępstwa procesowego? Oczywiście zakładając że "wygram" sprawę. Musiałam poświęcić mnóstwo czasu na przestudiowanie prawa w tym zakresie, doszkolenie się. Czy jest jakiś sposób aby sąd jednak koszty zastępstwa procesowego mi zasądził?...
Zmiana miejsca zamieszkania dziecka po rozwodzie.
Jestem po rozwodzie, ojciec ma nieograniczona władze rodzicielska, mamy dwójkę dzieci. Ojciec ma widzenia dwa razu w tyg. i co drugi weekend wedle porozumienia rodzicielskiego zawartego w pozwie. Mam partnera i planujemy założyć rodzinę, ze względu na jego dobrze zarobkowa prace wolelibyśmy przeprowadzić się 50 km od obecnego miasta. Były mąż wciąż się mną interesuje, często wypytuje o mnie dzieci i opowiada różne rzeczy na mojego partnera, nie m...
Oskarżony o kradzież.
Pracowałem prawie 3 lata na stacji paliw. Niedawno szefowa oskarżyła mnie i zmiennika o kradzież pieniędzy. Nasza kradzież miała polegać na tym że z faktur które zostały wystawione dla klientów po pewnym czasie były poprawiane niby przez nas tak aby kasą nie trafiała do kasy kasjerów a kasy głównej ( każda transakcja trafia do lasy kasjerów a kasa główna to wszystko co wypłacaliśmy szefowej) oskarżyła nas że te pieniądze zabraliśmy my. Te faktur...
Wypowiedzenie umowy ubezpieczenia na życie.
Dzień dobry, mamy problem z PZU...odmówili wypłaty odszkodowania z polisy dziadka, ponieważ jedna składka nie była opłacona w wymaganym terminie... dziadek opłacał składki od 1994 roku, ale kiedy zachorował nie przekazał nam, że trzeba coś opłacić, dopiero kiedy przysłali pismo, że polisa wygasła wujek uregulował tą składkę. Odmówili również po złożeniu reklamacji - czy jest sens dalej z nimi walczyć? Czy ktoś z Was był w takiej sytuacji i może c...

Wyszukiwarka