Właścicielka chce nam podnieść czynsz z powodu wymiany instalacji elektrycznej o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?

Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania. Konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej z aluminiowej na miedzianą. Właścicielka chce nam podnieść czynsz z tego powodu o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?
anonim cytuj
24-08-2022
Jaka to umowa? Najem okazjonalny, instytucjonalny?

anonim cytuj
25-08-2022
Najem okazjonalny

anonim cytuj
25-08-2022
A co mówi umowa o podwyżce czynszu?

anonim cytuj
25-08-2022
Nic nie mowi

anonim cytuj
26-08-2022
To właściciel nie może podnieść czynszu

anonim cytuj
26-08-2022
Wogóle?

anonim cytuj
26-08-2022
W ogóle

anonim cytuj
26-08-2022
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania. Konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej z aluminiowej na miedzianą. Właścicielka chce nam podnieść czynsz z tego powodu o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?

Rozważając opisaną sytuację w kontekście polskiego prawa, kluczowe są następujące kwestie:

Podstawą prawną dla najmu okazjonalnego jest ustawa z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego.

W przypadku umowy najmu okazjonalnego, jeżeli w umowie nie zawarto postanowień dotyczących podwyżki czynszu, właściciel nie może jednostronnie zwiększyć wysokości czynszu w trakcie trwania umowy.

Jeżeli właściciel chce podnieść czynsz, musi to zostać uzgodnione z najemcą. W przeciwnym razie podwyżka czynszu jest nieuzasadniona i niezgodna z prawem.

Odpowiadając na postawione pytanie: jeżeli w umowie najmu okazjonalnego nie ma postanowień dotyczących podwyżki czynszu, właściciel nie ma prawa podnosić czynszu jednostronnie w trakcie trwania umowy. Wskażę tu na art. 8 ust. 1 ustawy o ochronie praw lokatorów, który mówi, że warunki umowy najmu nie mogą być jednostronnie zmieniane przez wynajmującego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Ograniczenie władzy rodzicielskiej.
Witam jakie dokumenty powinnam dodać do wniosku o uregulowanie kontaktów z dzieckiem ? Co najlepiej ująć we wniosku o ograniczeniu praw? ( chce decydować o edukacji, miejscu pobytu i leczeniu dziecka- dziecko niepełnosprawne -z ojcem często brak kontaktu, wyniki , lekarze go też nie interesują). Czy mogę złożyć wniosek o pokrycie kosztów utrzymania pół na pół czy tylko o alimenty? Na adwokata mnie nie stać -syn potrzebuje kosztownego leczeni...
Sprzedaż działki rekreacyjnej.
Dzień dobry , postaram się w skrócie . Małżeństwo ma rozdzielność. Po rozdzielności żona kupiła za swoje pieniądze działkę rekreacyjną i z biegiem lat była wspólnie użytkowana z mężem. Mąż ją wyremontował za swoje pieniądze . Małżeństwo teraz się rozchodzi . Umówione było że działka będzie sprzedana i pieniądze na pół. Jednak jest problem . Żona chce natychmiast ją sprzedać bo potrzebuje pieniądze na wynajem ale mąż złośliwie nie podejmuje tematu...
Wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony.
Dzień dobry! Prowadzę mały żłobek. Zatrudniam dwóch opiekunów i sama również pełnię funkcję opiekuna. Jeden pracownik na umowie na czas nieokreślony poszedł na długie L4 (będzie minimum 2,5m-ca), więc aby zapewnić prawidłową opiekę dzieciom byłam zmuszona zatrudnić dodatkowego pracownika. Ze względu na brak informacji na temat terminu planowanego powrotu nie jest to umowa na zastępstwo, a na czas określony. Wiem, że pracownik przebywający na l4 s...
Spadek
Szybka historia: zmarł wujek. Została tylko babcia, jego mama... I ja jako bratanica.. Ja odrzucę spadek u notariusza, babcia już to zrobiła... A co w stosunku moich dzieci i męża?? Też notariusz czy sąd??...

Wyszukiwarka