Właścicielka chce nam podnieść czynsz z powodu wymiany instalacji elektrycznej o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?

Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania. Konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej z aluminiowej na miedzianą. Właścicielka chce nam podnieść czynsz z tego powodu o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?
anonim cytuj
24-08-2022
Jaka to umowa? Najem okazjonalny, instytucjonalny?

anonim cytuj
25-08-2022
Najem okazjonalny

anonim cytuj
25-08-2022
A co mówi umowa o podwyżce czynszu?

anonim cytuj
25-08-2022
Nic nie mowi

anonim cytuj
26-08-2022
To właściciel nie może podnieść czynszu

anonim cytuj
26-08-2022
Wogóle?

anonim cytuj
26-08-2022
W ogóle

anonim cytuj
26-08-2022
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania. Konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej z aluminiowej na miedzianą. Właścicielka chce nam podnieść czynsz z tego powodu o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?

Rozważając opisaną sytuację w kontekście polskiego prawa, kluczowe są następujące kwestie:

Podstawą prawną dla najmu okazjonalnego jest ustawa z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego.

W przypadku umowy najmu okazjonalnego, jeżeli w umowie nie zawarto postanowień dotyczących podwyżki czynszu, właściciel nie może jednostronnie zwiększyć wysokości czynszu w trakcie trwania umowy.

Jeżeli właściciel chce podnieść czynsz, musi to zostać uzgodnione z najemcą. W przeciwnym razie podwyżka czynszu jest nieuzasadniona i niezgodna z prawem.

Odpowiadając na postawione pytanie: jeżeli w umowie najmu okazjonalnego nie ma postanowień dotyczących podwyżki czynszu, właściciel nie ma prawa podnosić czynszu jednostronnie w trakcie trwania umowy. Wskażę tu na art. 8 ust. 1 ustawy o ochronie praw lokatorów, który mówi, że warunki umowy najmu nie mogą być jednostronnie zmieniane przez wynajmującego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wysokość wypłaty na umowe zlecenie przed 26 rokiem życia?
Pracuje na umowę zlecenie, bez statusu ucznia, poniżej 26 roku życia i stąd moje pytanie ile powinnam mieć na rękę? Nie mam swojego ubezpieczenia, ani nie jestem podpięta pod rodziców. Pierwsza wypłatę dostałam, wyszło 18,20 na godzinę. Jest to zgodne z prawem? ...
Ustanowienie kuratora za osobę nieznaną z miejsca zamieszkania.
W 2021 roku byłemu mężowi podwyższałam alimenty na dziecko, w związku z tym, że się ukrywa moja prawniczka w jakiś sposób ustaliła matkę kuratorem odpowiedzialnym za odbieranie powiadomień i reprezentowanie go przed sądem . Jaki paragraf o tym stanowi, żebym mogła złożyć taki wniosek, ponieważ od grudnia sąd stara się dostarczyć odpis pozwu i wyrok o zabezpieczeniu, ale bezskutecznie. Teraz muszę opłacić komornika żeby On dostarczył, ale nie wi...
Czy przejętym pracownikom wypłacać świadczenie urlopowe?
W przyszłym miesiącu przejmiemy zakład, w którym obowiązuje układ zbiorowy pracy oraz wypłacane jest świadczenie urlopowe. Natomiast u nas funkcjonuje zakładowy fundusz świadczeń socjalnych. Czy w takiej sytuacji przejętym pracownikom przez rok czasu będziemy musieli wypłacać wspomniane świadczenie? ...
Sprzedaż pojazdu po nabyciu spadku.
Mama, siostra i ja otrzymałyśmy spadek po tacie -motor(bez testamentu). Chcemy go sprzedać szwagrowi( ogólnie on go kupił i mieszka za granicą tylko zarejestrowany był na tatę) bo żadna z nas nie ma prawa jazdy. Żadna z nas nie pomyślała żeby zgłosić śmierć taty do ubezpieczalni i po 10 miesiącach odezwała się ubezpieczalnia. Co mamy zrobić w tej sytuacji? Jakie dokumenty potrzebne są i czy musimy być wszystkie do sprzedaży?...

Wyszukiwarka