Właścicielka chce nam podnieść czynsz z powodu wymiany instalacji elektrycznej o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?

Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania. Konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej z aluminiowej na miedzianą. Właścicielka chce nam podnieść czynsz z tego powodu o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?
anonim cytuj
24-08-2022
Jaka to umowa? Najem okazjonalny, instytucjonalny?

anonim cytuj
25-08-2022
Najem okazjonalny

anonim cytuj
25-08-2022
A co mówi umowa o podwyżce czynszu?

anonim cytuj
25-08-2022
Nic nie mowi

anonim cytuj
26-08-2022
To właściciel nie może podnieść czynszu

anonim cytuj
26-08-2022
Wogóle?

anonim cytuj
26-08-2022
W ogóle

anonim cytuj
26-08-2022
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania. Konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej z aluminiowej na miedzianą. Właścicielka chce nam podnieść czynsz z tego powodu o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?

Rozważając opisaną sytuację w kontekście polskiego prawa, kluczowe są następujące kwestie:

Podstawą prawną dla najmu okazjonalnego jest ustawa z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego.

W przypadku umowy najmu okazjonalnego, jeżeli w umowie nie zawarto postanowień dotyczących podwyżki czynszu, właściciel nie może jednostronnie zwiększyć wysokości czynszu w trakcie trwania umowy.

Jeżeli właściciel chce podnieść czynsz, musi to zostać uzgodnione z najemcą. W przeciwnym razie podwyżka czynszu jest nieuzasadniona i niezgodna z prawem.

Odpowiadając na postawione pytanie: jeżeli w umowie najmu okazjonalnego nie ma postanowień dotyczących podwyżki czynszu, właściciel nie ma prawa podnosić czynszu jednostronnie w trakcie trwania umowy. Wskażę tu na art. 8 ust. 1 ustawy o ochronie praw lokatorów, który mówi, że warunki umowy najmu nie mogą być jednostronnie zmieniane przez wynajmującego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zalecenie pracy zdalnej.
Jestem zatrudniony na umowę o prace na czas nieokreślony, w systemie pracy hybrydowej, dwa dni w tygodniu muszę pracować z biura. Pracodawca uznaje całkowitą prace z domu w przypadku opieki nad dzieckiem do lat 3, opieki nad osobą niepełnosprawną oraz po zaleceniu od lekarza aby wykonywać prace zdalnie. Jak rozumiem w zgodzie z prawem pracy Rz. Polskiej. Chciałem postarać się o zalecenie lekarskie o wykonywaniu pracy zdalnej, Czy może to zrobić ...
Czynsz od współlokatorów na moje konto.
Wynajmuje wraz z dziewczyną oraz znajomym mieszkanie. Najemca chce otrzymywać pełną kwotę ustaloną w umowie, zamiast trzech przelewów. Wspólnie ustaliliśmy, że ja będę wykonywał przelew za mieszkanie najemcy, a moi współlokatorzy będą przelewać swoją część mnie. Jak to wygląda w kwestii US, przelewy, które trafiają do mnie potraktują jako darowiznę? Jak najlepiej rozwiązać sytuację, przelewania należnej części przez każde z nas?...
zgubione klucze
Dzień dobry, Przytrafiła się dziwna sytuacja. Od jakiegoś czasu na klatce wisiała kartka o znalezieniu kluczy. Dzisiaj okazało się, że mój partner zgubił swoje klucze i te z ogłoszenia to prawdopodobnie jego. Właścicielem numeru jest Koreańczyk mieszkający z kolegami na naszym pietrze. Udało nam się zrozumieć po telefonie do niego tyle, ze będzie za godzinę. Podeszliśmy do nich po nie, jeden z Panów potwierdził, że kojarzy numer z którym się kon...
Całkowita spłata kredytu.
Złożyliśmy deklaracje całkowitej spłaty kredytu hipotecznego, w umowie zapis że ma nastąpić spłata bez dodatkowych kosztów tzn. bez prowizji banku. Bank jednak zabrał prowizję prawie 4tys. Co teraz zrobić?...

Wyszukiwarka