Właścicielka chce nam podnieść czynsz z powodu wymiany instalacji elektrycznej o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?

Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania. Konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej z aluminiowej na miedzianą. Właścicielka chce nam podnieść czynsz z tego powodu o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?
anonim cytuj
24-08-2022
Jaka to umowa? Najem okazjonalny, instytucjonalny?

anonim cytuj
25-08-2022
Najem okazjonalny

anonim cytuj
25-08-2022
A co mówi umowa o podwyżce czynszu?

anonim cytuj
25-08-2022
Nic nie mowi

anonim cytuj
26-08-2022
To właściciel nie może podnieść czynszu

anonim cytuj
26-08-2022
Wogóle?

anonim cytuj
26-08-2022
W ogóle

anonim cytuj
26-08-2022
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania. Konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej z aluminiowej na miedzianą. Właścicielka chce nam podnieść czynsz z tego powodu o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?

Rozważając opisaną sytuację w kontekście polskiego prawa, kluczowe są następujące kwestie:

Podstawą prawną dla najmu okazjonalnego jest ustawa z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego.

W przypadku umowy najmu okazjonalnego, jeżeli w umowie nie zawarto postanowień dotyczących podwyżki czynszu, właściciel nie może jednostronnie zwiększyć wysokości czynszu w trakcie trwania umowy.

Jeżeli właściciel chce podnieść czynsz, musi to zostać uzgodnione z najemcą. W przeciwnym razie podwyżka czynszu jest nieuzasadniona i niezgodna z prawem.

Odpowiadając na postawione pytanie: jeżeli w umowie najmu okazjonalnego nie ma postanowień dotyczących podwyżki czynszu, właściciel nie ma prawa podnosić czynszu jednostronnie w trakcie trwania umowy. Wskażę tu na art. 8 ust. 1 ustawy o ochronie praw lokatorów, który mówi, że warunki umowy najmu nie mogą być jednostronnie zmieniane przez wynajmującego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o zasiedzenie powyżej 30 lat.
Kilka tygodni temu otrzymałem pismo z sądu. Jest to wniosek o stwierdzenie zasiedzenia własności nieruchomości. W wniosku wynika iż posiadam dwie przyrodnie siostry o istnieniu których do tej pory nie miałem pojęcia. Mój ojciec zmarł w latach 80, po jego śmierci nie było przeprowadzonego postępowania spadkowego. Owe siostry we wniosku twierdzą, iż ojciec porzucił je gdy były małe. Siostry urodziły się w latach 40 natomiast akt własności ziemi i n...
Rozliczanie PIT-u
Mam 20 lat i uczę się w szkole policealnej, pracuje na umowie zlecenie. Czy muszę wypełniać jakiś PIT? Zleceniodawca wysłał mi PIT 11 i nie wiem co dalej. ...
zwrot zakupionego towaru
W sobote sprzedalem panu x obiektyw do aparatu. Pan przyjechal,posprawdzal,stwierdzil ze wszystko jest ok,umowe spisalismy sprzedażową. Po dwoch dniach pan x dzwoni i twierdzi ze obiektyw jednak nie jest tak ostry jak myslal i chce zwrocic go. Ja juz tych pieniedzy nie mam. Prowadzę jednoosobawa dzialalnosc gospodarcza,natomiast obiektyw sprzedalem jako osoba fizyczna. W dwa dni moglo soe wiele stac,nie mam gwarancji ze pan x nie zepsul go lub ni...
Palenie gałęzi na swojej posesji, czy jest to legalne?
Pytanie, czy jest ktos w stanie podac podstawe prawna, ze nie wolno sobie spalac galezi, drewna itd na swój posesji? Sąsiedzi na za duzo i zbyt czesto sobie pozwalaja na frywolne palenie resztek po porzadkach w ogródkach i przestaje mi sie to podobac ? smrod i dym nie do zniesienia ? prosze tylko o podstawe prawna....

Wyszukiwarka