Pozew o podwyższenie alimentów.

Złożony pozew o podwyższenie alimentów na początku sierpnia z zabezpieczeniem roszczenia. Dopiero w tamtym tygodniu sędzia zwrócił akta i pozew został wysłany do drugiej strony. Dalej brak odpowiedzi na zabezpieczenie. Czy to normalna procedura czy tylko u mnie wygląda to inaczej ?
Ojciec nie utrzymuje kontaktu mimo, że są ustalone sądownie. Potrafił nie odzywać się po kilka miesięcy, w grudniu minie 3 lata jak ostatni raz widział córkę. Dziecko nie chce mieć z nim kontaktu (8latka) twierdząc, że go nie pamięta. Jak tylko usłyszy o ojcu czy o dziadkach staje nie nerwowa i głośno wyraża niechęć. Jak sąd patrzy na kontakty z dzieckiem? Czy ja jako matka mam obowiązek zmuszać dziecko do kontaktu z ojcem? Czy mogę mieć przez to problemy ? Kontakt nigdy nie był zabraniany, jednak zdanie córki brałam mocno pod uwagę.
anonim cytuj
03-11-2023
Jestem w podobnej sytuacji Pani mi doradziła żeby napisać do Wysokiego Sądu czy jest podjęta decyzja w sprawie o podwyższenie alimentów z zabezpieczeniem złożonego tego i tego dnia i jak wygląda sytuacja co do sprawy i podpisać się i wysłać.
Właśnie dziś pozwany dostał pozew i zaczęły się niemiłe wiadomości, jednak od jego ojca, dziadka mojej córki. Zarzucają mi utrudnianie kontaktu z córką, tylko szkoda, że nikt nie pamięta jak nie interesował się po kilka miesięcy czy nie płacił alimentów.

W grudniu minie 3 lata, jak ojciec nie spotkał się z córką, nie złożył jej nawet życzeń na urodziny, żeby tylko mi nie odpisać czy zgadza się na podniesienie alimentów.

anonim cytuj
03-11-2023
Sąd nie ma obowiązku przyznania zabezpieczenia więc na taką ewentualność też proszę być gotowym.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Chce podjąć pracę i nie stracić świadczeń.
Hej wszystkim, Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc....
Pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS.
Czy istnieje możliwość, że pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS? Pracuje od niedawna i musiałem iść do lekarza, okazało się, że nie mam ubezpieczenia. Na pasku wyszło, że PESEL się nie zgadza. Czy jest możliwe podanie złego numeru PESEL w ZUS? Bo nie chce mi się w to wierzyć....
Pracę społeczne z zamianą na areszt.
Witam, mam orzeczony wyrok roku ograniczenia wolności konkretniej 30 godz. miesięcznie. Odrobiłem już 10 miesięcy ten jest jedenasty, mam masę spraw na głowie i może być tak że nie zdążę wyrobić 7,5 h w tym miesiącu . Wcześniej w grudniu nie odrobiłem 14h, o tamto konsultowałem się z kuratorem i będę to mógł odrobić w kwietniu, pytanie co by było gdyby mi ostatecznie chcieli zamienić to na pozbawienie wolności? Byłaby to połowa z całego wyroku cz...
Podział majątku.
Były ex małżonek (rozwód bez orzekania o winie miesiąc temu, była wspólnota majątkowa) założył sprawę o podział majątku, wyznaczając cenę z kosmosu za dom na wsi i oczekując spłaty połowy. Ja tego domu sprzedać nie chce, chętnie go spłacę ale nie mam takich pieniędzy - może macie doświadczenie czy sad może zarządzić raty? Czy jeśli podana cena jest +20% możemy najpierw zweryfikować to na jakiejś wycenie? Nie stać mnie na prawnika który poprowadzi...

Wyszukiwarka