Pozew o podwyższenie alimentów.

Złożony pozew o podwyższenie alimentów na początku sierpnia z zabezpieczeniem roszczenia. Dopiero w tamtym tygodniu sędzia zwrócił akta i pozew został wysłany do drugiej strony. Dalej brak odpowiedzi na zabezpieczenie. Czy to normalna procedura czy tylko u mnie wygląda to inaczej ?
Ojciec nie utrzymuje kontaktu mimo, że są ustalone sądownie. Potrafił nie odzywać się po kilka miesięcy, w grudniu minie 3 lata jak ostatni raz widział córkę. Dziecko nie chce mieć z nim kontaktu (8latka) twierdząc, że go nie pamięta. Jak tylko usłyszy o ojcu czy o dziadkach staje nie nerwowa i głośno wyraża niechęć. Jak sąd patrzy na kontakty z dzieckiem? Czy ja jako matka mam obowiązek zmuszać dziecko do kontaktu z ojcem? Czy mogę mieć przez to problemy ? Kontakt nigdy nie był zabraniany, jednak zdanie córki brałam mocno pod uwagę.
anonim cytuj
03-11-2023
Jestem w podobnej sytuacji Pani mi doradziła żeby napisać do Wysokiego Sądu czy jest podjęta decyzja w sprawie o podwyższenie alimentów z zabezpieczeniem złożonego tego i tego dnia i jak wygląda sytuacja co do sprawy i podpisać się i wysłać.
Właśnie dziś pozwany dostał pozew i zaczęły się niemiłe wiadomości, jednak od jego ojca, dziadka mojej córki. Zarzucają mi utrudnianie kontaktu z córką, tylko szkoda, że nikt nie pamięta jak nie interesował się po kilka miesięcy czy nie płacił alimentów.

W grudniu minie 3 lata, jak ojciec nie spotkał się z córką, nie złożył jej nawet życzeń na urodziny, żeby tylko mi nie odpisać czy zgadza się na podniesienie alimentów.

anonim cytuj
03-11-2023
Sąd nie ma obowiązku przyznania zabezpieczenia więc na taką ewentualność też proszę być gotowym.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Eksmisja lokatorów
Moja babcia przed laty udostępniała mieszkanie naszej dalszej rodzinie za pomocą ustnej umowy użyczenia. Złożyła już im wypowiedzenie umowy użyczenia na piśmie za potwierdzeniem odbioru i czas wyprowadzki już się skończył, a oni nie zamierzają się stamtąd wyprowadzić. Babcia właśnie będzie składać pozew o eksmisję i chce im naliczać czynsz za bezumowne zamieszkiwanie lokalu. Wiemy jednak, że taka sprawa może ciągnąć się latami... Czy mógłby ktoś...
Czy można zrezygnować z funduszu remontowego?
Posiadam mieszkanie własnościowe (spółdzielnia mieszkaniowa)i płace za czynsz wraz z wodą i centralnym 650zl plus do tego fundusz remontowy i eksploatacji 570zl co daje na miesiąc prawie 1200zl. Czy ten fundusz nie jest za wysoki? Co roku sobie podwyższają o 80zl jak tylko jest jakaś podwyżka. Moim zdaniem fundusz jest za wysoki. Co mogę w takim wypadku zrobić? Można jakoś zrezygnować z tego funduszu?...
Czy sąd może zniec mi tego komornika?
Witam mam prośbę o pomoc w takiej sytuacji. Jestem po rozwodzie mamy 2 dzieci pelnoletnie i nie pelnoletnie. Niepełnoletnie wyprowadziło się do ojca z tego tytułu mam przysądzone alimety. Pełnoletnie nie uczące się i nie pracujące zostało że mną na moim utrzymaniu. W trudnej sytuacji zdążyło się że nie zapłaciłam 1 alimetow. Z tego tytułu mam egzekucję komornicza zadłużenie zostało spłacone i regularnie przez 1 roku mój pracodawca płaci komornik...
(Zniszczenie mienia) Uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Gdzie mam się kierować w związku z ugodą lub ew. naprawienie szkody?
Witam. Jakiś miesiąc temu, uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Niestety los chciał, że zostałem przyłapany przez policję. Sprawy potoczyły się dość szybko i zostałem oskarżony o zniszczenie mienia. Sprawa toczyć się będzie na wniosek MPK, które wyceniło szkodę na 2000zł. Z uwagi na to, że nie byłem karany, chciałbym podpisać z nimi jakąś ugodę i zobowiązać się do naprawienia szkody, co by było dla mnie mniej dolegliwe fina...

Wyszukiwarka