Posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania karnego.

Niebawem ma odbyć się posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania z art. 270KK, o które zawnioskował Prokurator. Zastanawiam się czy pojawiać się na tym posiedzeniu czy lepiej nie. Proszę o sugestie co robić i jeśli się mam pojawić to co mówić i jaką postawę przyjąć.
anonim cytuj
17-08-2023
Na posiedzeniu o warunkowe umorzenie obecność podejrzanego/jego obrońcy nie jest przymusowa, chyba że Sąd zarządzi inaczej, ale o tym zostaje się powiadomionym w zawiadomieniu z Sądu. Czy przyjść czy nie przyjść- to jest kwestia otwarta i zależy czy podejrzanemu zależy na uniewinnieniu czy na wystarczy mu warunkowe umorzenie. Na posiedzeniu Sąd bada czy przypadkiem nie zachodzą przesłanki wykluczające warunkowe umorzenie(tzn. jeśli wszystko jest ok. to na 99% "przyklepują" wniosek oskarżyciela i sprawa jest załatwiona). Jeśli nie popełniło się przestępstwa to chyba raczej trzeba walczyć o uniewinnianie- ale to moja opinia. Jeśli strona godzi się na warunkowe umorzenie to jej udział w posiedzeniu powinien się ograniczyć do stwierdzenia, że jest jej przykro i poparcia wniosku oskarżyciela.
A teraz takie ciekawostka z mojej pracy dot. warunkowego umorzenia. W jednej sprawie było dwóch panów- podejrzanych. W obu przypadkach zachodziła możliwość warunkowego umorzenia- do Sądu poszły stosowne wnioski. Jeden pan skorzystał z tego- dostał rok próby i 400 zł świadczenia na Fundusz. Drugi pan z mecenasem przyjechał na posiedzenie i złożył sprzeciw od warunkowego umorzenia- sprawa poszła normalnym trybem. Przed wyrokiem w pierwszej instancji, panu od warunkowego umorzenia zdążył się już zakończyć okres próby.
Dla drugiego oskarżonego sprawa w SR zakończyła się ośmioma miesiącami ograniczenia wolności w wymiarze 30h/miesięcznie, a w apelacji SO podtrzymał wyrok... W przypadku warunkowego umorzenia, nie są zwracane koszty obrony- czyli czy się wygra czy się przegra to adwokat i tak zarobi.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić, gdy komornik nie chce się porozumieć?
Jest dług, który "prowadzi komornik" kwota około 6k. Dłużnik chce się porozumieć na raty, a komornik uparcie i bezczelnie idzie w zaparte, że chce zająć auto, które służy osobie zadłużonej jako przedmiot do pracy. Bez auta nie dojedzie do miejsca pracy... Fakt mógłby pociągiem, bo komunikacja miejska działa dobrze, ale co z narzędziami, które zajmują w bagażu około 1m³? Co zrobić w danej sytuacji?...
Przepisuje mieszkania na syna co zrobić żeby córka nie mogła dopominać się zachowku???
Witam Mam takie pytanie Chcę przepisać połowę mieszkania notarialnie na Syna Druga połowa należy właśnie do syna Mam jeszcze Córkę z którą nie utrzymuję żadnego kontaktu od wielu lat Pytanie brzmi tak Czy po mojej śmierci Córka będzie mogła się dopominać zachowku od Syna. Prawnik mi podpowiedział żebym przy przepisywaniu mieszkania na Syna podarował też coś Córce notarialnie np 100 zł I wtedy Córka nie będzie mogła się dopominać zachowku. Jak to ...
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Mam pytanie odnośnie pozbawienia władzy rodzicielskiej co w wypadku jeśli kilka lat temu miałem sprawę o pozbawienie władzy rodzicielskiej, ponieważ miałem konflikt z prawem - 6 miesięcy w areszcie , oczywiście dziecko wtedy wróciło do mnie a teraz po raz drugi trafiłem do więzienia i znów będę miał sprawę o pozbawienie władzy ? Dziecko jest z rodzina ale sąd lub kuratorzy nie chcą aby dziecko wróciło do mnie ponieważ musze jeszcze odsiedzieć ok...
Czy niepełnoletni bratanek dziedziczy długi po zmarłym bracie ojca?
Czy niepełnoletni bratanek dziedziczy długi po zmarłym bracie ojca? Czy należy w imieniu niepełnoletniego złożyć wniosek o odrzucenie spadku.? Jak to teraz po nowelizacji prawa spadkowego wygląda? I jeśli trzeba odrzucić spadek w jego imieniu jak to najszybciej zrobić?...

Wyszukiwarka