Posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania karnego.
Niebawem ma odbyć się posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania z art. 270KK, o które zawnioskował Prokurator. Zastanawiam się czy pojawiać się na tym posiedzeniu czy lepiej nie. Proszę o sugestie co robić i jeśli się mam pojawić to co mówić i jaką postawę przyjąć.
Na posiedzeniu o warunkowe umorzenie obecność podejrzanego/jego obrońcy nie jest przymusowa, chyba że Sąd zarządzi inaczej, ale o tym zostaje się powiadomionym w zawiadomieniu z Sądu. Czy przyjść czy nie przyjść- to jest kwestia otwarta i zależy czy podejrzanemu zależy na uniewinnieniu czy na wystarczy mu warunkowe umorzenie. Na posiedzeniu Sąd bada czy przypadkiem nie zachodzą przesłanki wykluczające warunkowe umorzenie(tzn. jeśli wszystko jest ok. to na 99% "przyklepują" wniosek oskarżyciela i sprawa jest załatwiona). Jeśli nie popełniło się przestępstwa to chyba raczej trzeba walczyć o uniewinnianie- ale to moja opinia. Jeśli strona godzi się na warunkowe umorzenie to jej udział w posiedzeniu powinien się ograniczyć do stwierdzenia, że jest jej przykro i poparcia wniosku oskarżyciela.
A teraz takie ciekawostka z mojej pracy dot. warunkowego umorzenia. W jednej sprawie było dwóch panów- podejrzanych. W obu przypadkach zachodziła możliwość warunkowego umorzenia- do Sądu poszły stosowne wnioski. Jeden pan skorzystał z tego- dostał rok próby i 400 zł świadczenia na Fundusz. Drugi pan z mecenasem przyjechał na posiedzenie i złożył sprzeciw od warunkowego umorzenia- sprawa poszła normalnym trybem. Przed wyrokiem w pierwszej instancji, panu od warunkowego umorzenia zdążył się już zakończyć okres próby.
Dla drugiego oskarżonego sprawa w SR zakończyła się ośmioma miesiącami ograniczenia wolności w wymiarze 30h/miesięcznie, a w apelacji SO podtrzymał wyrok... W przypadku warunkowego umorzenia, nie są zwracane koszty obrony- czyli czy się wygra czy się przegra to adwokat i tak zarobi.
Dwa lata temu zmarła moja mama , wraz z bratem odrzuciliśmy spadek ze względu na długi mamy. Spadek został odrzucony także przez małoletniego syna mojego brata .
Teraz jest czas na mamy siostrę. I tu jest pytanie . Czy jeżeli mama nie miała żadnego majątku ( brak mieszkania , samochodu itp.) to jak to się ma do przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza?
Jeżeli mamy dług komorniczy to około 100 tysięcy złotych to do jakiej kwoty odpowiada sp...
Byłam zatrudniona w firmie A na umowę o pracę na czas nieokreślony i korzystałam z urlopu wychowawczego. Rozwiązałam umowę z firmą A za porozumieniem stron z końcem września. Z początkiem października zatrudniłam się w firmie B. Mam tam przepracowane 5 m-cy, jednak potrzebuję wrócić na urlop wychowawczy. Czy mogę to zrobić, czy pomimo zachowania ciągłości musi być jakiś odstęp między urlopami....
Chciałam wynająć mieszkanie, znalazłam jedno, które mnie zaciekawiło z biura nieruchomości, przed obejrzeniem była wymagana umowa pośrednictwa w najmie, którą chyba niepotrzebnie podpisałam, ale tak: koniec końców mieszkania tego wynajmować nie będę, a cały czas dostaję telefony z tego biura z ofertami innych mieszkań, którymi też nie jestem zainteresowana na ten moment(tzn, inne mieszkania z tego biura w ogóle mnie interesują, patrzyłam wcześnie...
Witam mam taki problem, w lutym znalazłam ofertę ubezpieczenia ZUS NFZ za kwotę 190zl msc, mogłam ubezpieczyć siebie i 2 dzieci za tą kwotę. Młodsza córka ma agenezje nerki i z tego powodu musi chodzić do specjalistów więc oferta wydawała się atrakcyjna. W zeszłym tygodniu byłam donieść do Mopsu brakujące dokumenty i Pani pracownica poinformowała mnie że w Zusie widnieje jako osoba pracująca od lutego. W ten sam dzień dzwonił Pan z ubezpieczenia ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: