Posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania karnego.

Niebawem ma odbyć się posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania z art. 270KK, o które zawnioskował Prokurator. Zastanawiam się czy pojawiać się na tym posiedzeniu czy lepiej nie. Proszę o sugestie co robić i jeśli się mam pojawić to co mówić i jaką postawę przyjąć.
anonim cytuj
17-08-2023
Na posiedzeniu o warunkowe umorzenie obecność podejrzanego/jego obrońcy nie jest przymusowa, chyba że Sąd zarządzi inaczej, ale o tym zostaje się powiadomionym w zawiadomieniu z Sądu. Czy przyjść czy nie przyjść- to jest kwestia otwarta i zależy czy podejrzanemu zależy na uniewinnieniu czy na wystarczy mu warunkowe umorzenie. Na posiedzeniu Sąd bada czy przypadkiem nie zachodzą przesłanki wykluczające warunkowe umorzenie(tzn. jeśli wszystko jest ok. to na 99% "przyklepują" wniosek oskarżyciela i sprawa jest załatwiona). Jeśli nie popełniło się przestępstwa to chyba raczej trzeba walczyć o uniewinnianie- ale to moja opinia. Jeśli strona godzi się na warunkowe umorzenie to jej udział w posiedzeniu powinien się ograniczyć do stwierdzenia, że jest jej przykro i poparcia wniosku oskarżyciela.
A teraz takie ciekawostka z mojej pracy dot. warunkowego umorzenia. W jednej sprawie było dwóch panów- podejrzanych. W obu przypadkach zachodziła możliwość warunkowego umorzenia- do Sądu poszły stosowne wnioski. Jeden pan skorzystał z tego- dostał rok próby i 400 zł świadczenia na Fundusz. Drugi pan z mecenasem przyjechał na posiedzenie i złożył sprzeciw od warunkowego umorzenia- sprawa poszła normalnym trybem. Przed wyrokiem w pierwszej instancji, panu od warunkowego umorzenia zdążył się już zakończyć okres próby.
Dla drugiego oskarżonego sprawa w SR zakończyła się ośmioma miesiącami ograniczenia wolności w wymiarze 30h/miesięcznie, a w apelacji SO podtrzymał wyrok... W przypadku warunkowego umorzenia, nie są zwracane koszty obrony- czyli czy się wygra czy się przegra to adwokat i tak zarobi.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy rodzina mieszkająca w bloku może ubiegać się o dodatek osłonowy?
Witam Czy rodzina mieszkająca w bloku i mająca tzw ogrzewanie centralne z miasta ( podłączono do niego całe osiedle ) - może ubiegać się o dodatek osłonowy?...
Podpisałam umowę o pracę na miesiąc. Ile będzie trwał okres wypowiedzenia?
Dzień dobry. Podpisałam umowę o pracę na miesiąc, na umowie nie ma okresu wypowiedzenia. Praca niezbyt mi się podoba, a właściwie spotkało mnie coś tutaj bardzo niemiłego, ile będzie trwał okres wypowiedzenia? Można to też jakoś inaczej rozwiązać jeśli nie chcę już do niej przychodzić? Proszę o zrozumienie. Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam....
Zatrudnienie po okresie próbnym 3 miesięcznym.
Dzień dobry, Umowa o pracę na okres próbny do dzisiaj. W umowie zawarto że po okresie próbnym strony postanawiając zawrzeć umowę na czas określony powyżej 12 miesięcy. Czy jeżeli do dzisiaj nie otrzymałam wypowiedzenia to pracodawca jest zobowiązany do tego żeby dać mi kolejną umowę? Wiem że tak logicznie wynika z tej umowy, ale w Polsce chyba bywa różnie. Dodatkowo jak to się ma do dalszego zatrudnienia nawet jeżeli kolejna umowa została by...
Co w sytuacji, jeżeli pracodawca nie będzie chciał rozwiązać umowy?
Aktualnie kończę długie zwolnienie lekarskie, prowadzone w poradni zdrowia psychicznego. Nie chcę wracać do obecnego pracodawcy. Wysłałam informacje mailową i z informacją o dacie zakończenia leczenia i chęci wypowiedzenia umowy o pracę na mocy porozumienia stron z dniem następnym. Otrzymałam odpowiedź od pracodawcy o nie wyrażeniu zgody jednej ze stron na takie rozwiązanie umowy. Jak mogę rozwiązać umowę szybko. Nie chcę pracodawcy robić pod gór...

Wyszukiwarka