Posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania karnego.

Niebawem ma odbyć się posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania z art. 270KK, o które zawnioskował Prokurator. Zastanawiam się czy pojawiać się na tym posiedzeniu czy lepiej nie. Proszę o sugestie co robić i jeśli się mam pojawić to co mówić i jaką postawę przyjąć.
anonim cytuj
17-08-2023
Na posiedzeniu o warunkowe umorzenie obecność podejrzanego/jego obrońcy nie jest przymusowa, chyba że Sąd zarządzi inaczej, ale o tym zostaje się powiadomionym w zawiadomieniu z Sądu. Czy przyjść czy nie przyjść- to jest kwestia otwarta i zależy czy podejrzanemu zależy na uniewinnieniu czy na wystarczy mu warunkowe umorzenie. Na posiedzeniu Sąd bada czy przypadkiem nie zachodzą przesłanki wykluczające warunkowe umorzenie(tzn. jeśli wszystko jest ok. to na 99% "przyklepują" wniosek oskarżyciela i sprawa jest załatwiona). Jeśli nie popełniło się przestępstwa to chyba raczej trzeba walczyć o uniewinnianie- ale to moja opinia. Jeśli strona godzi się na warunkowe umorzenie to jej udział w posiedzeniu powinien się ograniczyć do stwierdzenia, że jest jej przykro i poparcia wniosku oskarżyciela.
A teraz takie ciekawostka z mojej pracy dot. warunkowego umorzenia. W jednej sprawie było dwóch panów- podejrzanych. W obu przypadkach zachodziła możliwość warunkowego umorzenia- do Sądu poszły stosowne wnioski. Jeden pan skorzystał z tego- dostał rok próby i 400 zł świadczenia na Fundusz. Drugi pan z mecenasem przyjechał na posiedzenie i złożył sprzeciw od warunkowego umorzenia- sprawa poszła normalnym trybem. Przed wyrokiem w pierwszej instancji, panu od warunkowego umorzenia zdążył się już zakończyć okres próby.
Dla drugiego oskarżonego sprawa w SR zakończyła się ośmioma miesiącami ograniczenia wolności w wymiarze 30h/miesięcznie, a w apelacji SO podtrzymał wyrok... W przypadku warunkowego umorzenia, nie są zwracane koszty obrony- czyli czy się wygra czy się przegra to adwokat i tak zarobi.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Podwójne ubezpieczenie pojazdu.
Mam taki problem a mianowicie zakupiłem polisę OC z jednej z porównywarek OC, zostało opłacone i OC działa od 5-06-2023, lecz później po fakcie zacząłem rozglądać się za innymi ubezpieczeniami i skalkulowałem inną ofertę, tylko żeby zapłacić niższą cenę i zakres ubezpieczenia, widocznie coś nieświadomie naklikałem. Teraz Ubezpieczalnia wysyła mi ponaglenia do zapłaty drugiej składki polisy. Gdy zadzwoniłem, powiedziano mi, że miał Pan 30 dni na o...
Zgubiona umowa kupna auta.
Zgubiłam umowę od auta i również nie mam kontaktu do osoby od której kupowałam auto. Co teraz mam robić jakby czasem auto się całkowicie zepsuło i chciała bym oddać na złom? A nie mogę bez umowy. Nie chcę do końca życia płaci za auto którym na przykład nie jeżdżę (auto jest nie przerejestrowane )....
Odwołanie rezerwacji pobytu w hotelu.
W maju zakupiłam online pobyt dla rodziców, zarezerwowałam termin, wniosłam pełną opłatę. 10 dni przed terminem pobytu mama rozchorowała się. Natychmiast poinformowałam o tym hotel. I zaczęły się przepychanki. Pytanie: czy mam prawo żądać zwrotu pieniędzy? Choroba mamy jest udokumentowana....
Nieudzielenie pomocy w placówce medycznej.
Sprawa wygląda następująco: Pewnego dnia rano mój ojciec pojechał do znajomego na rozmowę o pracę. Umówiony był na 7 rano. Około godziny 8:30 będąc jeszcze u kolegi źle się poczuł i wykazywał wyraźne objawy zawału serca w związku z czym kolega zawiózł ojca do pobliskiej placówki medycznej tj. przychodni. W przychodni pani w rejestracji otrzymała informacje o podejrzeniu zaistnienia zawału lecz kazała ustawić się w kolejkę i zarejestrować do lekar...

Wyszukiwarka